Als gevolg van de covid-19-crisis werd dit een exclusief digitale editie van het congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie. Volgend jaar gaat het door in Barcelona en zou de sfeer traditioneler en gemoedelijker moeten zijn. Er was een uitgebreide keuze aan onderwerpen waarvan we er enkele compleet willekeurig hebben uitgekozen.
De themagesprekken over voeding in Genval op 26 mei – een organisatie van Bon Air – lokten heel wat deelnemers. Van voeding voor de allerkleinsten tot die van bejaarden, voeding van sporters en amateurs, de rol van probiotica, de actoren in de eerste lijn, zoals de apotheker…
Een volle zaal voor de plenaire sessies in Amsterdam*, ondanks de hitte en de drang om aan de grachten een frissere plek op te zoeken. De geboekte vooruitgang op het vlak van hiv-infectie kwam aan bod. Tegelijk werden de huisartsen op hun verantwoordelijkheid gewezen en boden de sessies stof tot nadenken. Een samenvatting door dr. Dominique-Jean Bouilliez.
Er werd recent belangrijke vooruitgang geboekt in de seksuologie en de uitbreiding van de expertise van het professionele en wetenschappelijke domein naar volksgezondheid, sociaal beleid en eerbiediging van de rechten van de mens.
Het 35ste Congrès de la Société Française d'Endocrinologie vond plaats in Nancy van 12 tot 15 september 2018. Enkele nieuwsberichten geschreven door Dr. Dominique-Jean Bouilliez.
Het WCO-IOF-ESCEO-congres heeft momenteel een goed uitgebouwde structuur (hot topics, meet the experts, mondelinge mededelingen, vormingssessies, niet-gesponsord symposium, enz.). Het trok dit jaar bijna 5.000 deelnemers aan, onder het co-voorzitterschap van professor Jean-Yves Reginster (ULg) en prof. John Kanis (Londen)...
Het hoofddoel van het lentecongres van de European Association for Dermatology and Venereology (EADV) is bijscholing. Hoewel er niet veel studies werden gepresenteerd, zitten er toch een aantal interessante bij. Een samenvatting.
Meer dan seksualiteit: seksuele gezondheid Dat de World Association of Sexology onlangs haar naam veranderde in World Association of Sexual Health is niet toevallig...
Om commerciële inmenging op de persconferentie te mijden, is het wetenschappelijk comité van de EADV de uitdaging aangegaan met de presentatie van een nieuwe biomarker van eczema, met de vraag of vitamine D meespeelt bij melanoom, over het feit dat heel wat mensen in Europa nog altijd denken dat je ‘gezond kan bruinen’, en over het nut van een nieuwe beeldvormingstechniek om nagenoeg met zekerheid een diagnose van basalecelcarcinoom te stellen, een Belgische studie overigens.
Gebruik van zorgdata tijdens COVID-19: a perfect match?
4 grote aandoeningen – hart & vaatziekten, kanker, diabetes, en longlijden - zorgen voor 90% van de overlijdens, 85% van jaren in minder goede gezondheid en 24 miljard aan gezondheidsuitgaven. Preventie kan een sterke impact hebben op het voorkomen en verloop van deze aandoeningen.
Born To Bike is een sportmedisch congres over “all things cycling” voor sport-, huis- en andere artsen, kinesitherapeuten en andere sportmedische professionals met belangstelling en een hart voor de fiets. De wetenschappelijke nadruk ligt op fietsfysiologie en -biomechanica en wielerblessurepreventie.
De 77e editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen is gericht op samenwerking tussen alle betrokken zorgverstrekkers: huisartsen, specialisten en paramedici.
De Geneeskundige Dagen van Antwerpen is een congres dat jaarlijks wordt georganiseerd sinds 1946.
De exponentiële toename van gedigitaliseerde medische gegevens (Big Data) en de innoverende technieken uit de datawetenschappen (machine learning en longitudinale data analyse) bieden een enorm potentieel op het vlak van preventie, diagnose en therapie in de gezondheidszorg.
De geneeskundige kring Dodoens organiseert in samenwerking met het UZ Leuven, de faculteit geneeskunde KULeuven, de huisartsenkring Dijle en Nete, de huisartsenkringen Khobra en Hubob, Imeldaziekenhuis, St Maartenziekenhuis en Alfagen een sars-CoV2 webinar op zaterdag 3 oktober om 9.00 uur.
De huidige gezondheidscrisis roept veel vragen over vaccinatie op. Als huisarts of apotheker krijgt u vaak terechte vragen van patiënten en wilt u goede en objectieve antwoorden kunnen geven.
De tweejaarlijkse European Population Conference 2018 wordt van 6 tot 9 juni op de Vrije Universiteit Brussel gehouden.
De apotheose volgt in Flanders Expo te Gent op 26-27-28 april 2022 met het zorgfestival Inspire HEALTH&CARE, 3 dagen overgoten met mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, niet te missen sprekers, workshops e.a. sessies.
Georganiseerd door de Geneeskundige Kring Aalst.
Hebt u initiatieven gerealiseerd die betrekking hebben op het beheer van medische hulpmiddelen in het ziekenhuis, dan nodigen wij u graag uit om een mondelinge presentatie te verzorgen en /of een poster voor te stellen. Het delen van praktijkervaringen is een elementaire doelstelling voor onze studiedag.
Het medicijnentekort speelt al jaren in Vlaanderen of Nederland, maar in 2022 werden alle records gebroken. Steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Hoe komt dit en wat is ertegen te doen? Daarover gaat de discussie tijdens deze aflevering van Atelier Actua.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Brussel.
Het webinar vindt plaats van 12.30u tot 13.30u.
Hoe kan innovatie de zorg menselijker maken?
Hoe schrijf je een verslag voor het RIZIV bij een MFO? Hoe zorg je dat je administratief in orde bent? Wat is jouw rol als moderator tijdens het MFO? Hoe haal je het meeste uit de thema’s?
Hoe zien de gezondheidsberoepen eruit in 2040? Hoe moet de zorg georganiseerd worden?
In these times of ever-faster innovation, the impact on us as human beings and on the future of work is often overwhelming. In this often provocative keynote, Katja Schipperheijn looks at the future that already seems to have caught up with us.
Infovoormiddag voor zorgverleners. Een initiatief van de federale overheid.
Interacties, automedicatie, therapietrouw… Het zijn slechts enkele facetten gerelateerd aan polymedicatie. Op deze avond zal aan de hand van praktische voorbeelden de balans worden opgemaakt van enkele good practices in de samenwerking tussen huisarts en apotheker.
Maak kennis met ons nieuw concept van wetenschappelijke seminaries: 4 sessies gespreid over 2021 met een mix van virtueel en fysiek.
On 26 and 27 October 2023, the European Healthcare Fraud and Corruption Network (EHFCN), supported by the Belgian National Institute for Health and Disability Insurance (NIHDI), organizes an international conference in Brussels: 2 days of a fully packed program!
Op 23 april 2021 organiseert Medaxes de eerste Biosimilar Medicines Day, waarin actoren uit de gezondheidszorg hun visie geven op de toegevoegde waarde van biosimilar-geneesmiddelen. Vanuit hun respectieve invalshoeken gaan ze in op de uitdagingen en opportuniteiten.
Op 4, 5 & 6 oktober 2018 opent dentex, het event voor de dentale sector, voor de 21ste keer haar deuren. Met meer dan 150 standhouders die er hun innovaties, laatste nieuwe technieken en producten tonen, is dentex uniek in België.
Op donderdagavond 22 en vrijdag 23 november 2018 vindt de 35e editie plaats van het Medisch Informatica Congres MIC2018 in het Elzenveld Antwerpen.
Op woensdag 28 september om 14u organiseert Voka HC haar jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" bij Eventlocatie Den Berg te Londerzeel.
Screenings en informatie over gezonde leefgewoonten voor het hart en de botten voor de inwoners van Brussel.
Ter gelegenheid van deze jaarlijkse bijeenkomst zullen we de plaats van algemene zorgverleners in de organisatie van de zorg aan de orde stellen.
The Vlerick Healthcare Conference has become the annual reference in the field taking into account a total healthcare ecosystem perspective.
Tijdens de 8ste editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat U als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s. Op het onderstaande tijdschema kan U het programma in detail terugvinden.
Toelichting rond de huidige innovaties binnen de Eerstelijnszorg (vanuit het perspectief van de overheid én de praktijk) en rond de meerwaarde van de zorgraden binnen de Eerstelijnszones.
Waar? Pacheco Center, Pachecolaan 13, 1000 Brussel Wanneer? vrijdag 30 september 2016Meer info
Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND vzw op zaterdag 14 oktober 2023 om 8u30.
Wij kunnen u alvast meedelen dat er voor deze 20de editie conferenties met opleidingspunten zijn voorzien. Ook op deze 20de editie wordt de wetenschappelijke informatie op de conferenties aangevuld met mogelijkheden tot persoonlijk contact tijdens een interactief salon.
Wilt u de rentabiliteit en efficiëntie van uw apotheek verhogen? Ontdek Santestat, de gratis statistiektool die uw apotheekbeheer optimaliseert en inspeelt op de uitdagingen van vandaag
YOGURT in NUTRITION Initiative for a balanced diet
You are a pharma, biotech, CRO, medtech, eHealth or an academic center and you are collecting sensitive data? Join us for an interactive conference with the objective to understand how and why the GDPR affects the Clinical Research Industry. This event aims to exchange views and share experience about Data Protection issues in a sector collecting sensitive data.
Uittredend minister van Volksgezondheid en Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit) betreurt het dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de VS terugtrekt uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "De WHO speelt een sleutelrol voor de wereldgezondheid door internationale gezondheidscrisissen te bestrijden en internationaal wetenschappelijk gezondheidsbeleid te coördineren. (..) Het is dan ook roekeloos om dit alles op de helling te zetten."
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betreurt het besluit van Donald Trump om de Verenigde Staten terug te trekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Amerikaanse president zette maandag zijn handtekening onder een besluit daarover.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een besluit getekend waarmee hij de Verenigde Staten uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haalt. Het gaat om een onverwachte en niet eerder aangekondigde keuze.
De 63-jarige huisarts uit Eeklo die na de dood van een 39-jarige vrouw een levenslang geneeskundeverbod kreeg opgelegd van de rechtbank, tekende beroep aan tegen zijn straf. De arts in kwestie bleef volgens de familie grote hoeveelheden medicatie aan de vrouw voorschrijven, hoewel hij wist dat zij hieraan verslaafd was en professionele psychische hulp nodig had. De bal ligt nu in het kamp van het Hof van Beroep.
Amerikaanse onderzoekers (Mayo Clinic) breken een lans voor (meer) compassionele communicatie tijdens de behandeling. Daartoe hebben ze zogenaamde “nooit-woorden” geïdentificeerd die niet in een gesprek mogen worden gebruikt.
Vlaanderen heeft vanochtend voor het eerst deze winter de informatiedrempel voor fijnstof (PM2.5) overschreden. Om 5 uur 's ochtends is een concentratie van meer dan 35 microgram per kubieke meter gemeten, terwijl Brussel en Wallonië onder de drempelwaarde blijven.
De jobcreatie in de privésector is nagenoeg stilgevallen. Dat het totale aantal banen nog stijgt, is enkel te danken aan nieuwe jobs bij de overheid, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van een analyse van de jongste werkgelegenheidscijfers van de Nationale Bank.
Het Belgisch Antigifcentrum doet een opmerkelijke oproep aan ouders, scholen en zorgverleners met de waarschuwing voor de alarmerende 'Paracetamol-challenge', schrijft Gazet van Antwerpen.
Het gezondheidssysteem in de Gazastrook herstellen wordt een "complexe en moeilijke taak" na meer dan vijftien maanden oorlog, zo waarschuwt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De rijkdom van alle miljardairs ter wereld is in 2024 met bijna 2 biljoen of 2.000 miljard dollar (1.941,63 miljard euro) toegenomen. Dat is een verdriedubbeling in vergelijking met 2023, zo blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam dat wordt gepubliceerd bij de start van het Wereld Economisch Forum in Davos.
De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft het nieuwe bodemsaneringsplan van chemiebedrijf 3M conform verkaard. Dat betekent dat een deel van de bodem van bepaalde tuinen in Zwijndrecht en Beveren zal worden afgegraven en vervangen om zo de door PFAS verontreinigde omgeving te saneren.
Een grootschalige Europese samenwerking heeft geleid tot een diagnose bij 506 patiënten met een zeldzame ziekte. Dat meldt UZ Gent, dat aan het SOLVE-RD-project heeft meegewerkt. De patiënten leefden vaak jarenlang in onzekerheid over hun aandoening. Het project heeft 300 internationale experten samengebracht en de nieuwste diagnosetechnieken losgelaten op DNA-stalen die jaren geleden tevergeefs zijn onderzocht. Het ging om een genetische heranalyse van 6.447 patiënten en 3.197 familieleden uit twaalf landen, waaronder België.
Er zijn vier Vlamingen die meer dan waarschijnlijk besmet zijn geraakt met hepatitis A na het eten van blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Het gaat om twee mensen uit de provincie Antwerpen, een persoon uit Oost-Vlaanderen en een persoon uit Limburg. Dat bevestigt Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid vrijdagmiddag.
De plenaire Kamer heeft donderdag het zogenaamde recht om vergeten te worden uitgebreid en versterkt. Het parlement zette unaniem het licht op groen voor een wetsvoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) dat de meldingsplicht voor vroegere kankeraandoeningen afschaft en het recht om vergeten te worden uitbreidt naar de reisannulatieverzekering. "Dit is een echte stap vooruit", vindt Van Bossuyt.
Een enquête in opdracht van Multipharma, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, brengt de verwachtingen van Belgen tegenover hun apotheker in kaart. De resultaten, bekendgemaakt in een persbericht, tonen het vertrouwen van patiënten, de noodzaak van toegankelijke gezondheidszorg en de groeiende rol van apothekers op het vlak van preventie en vaccinatie.
De Gert Noël Prijs 2025 bekroont twee Antwerpse initiatieven die bijdragen aan het humaniseren van de zorg. Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) in Duffel wint dit jaar de hoofdprijs, goed voor 30.000 euro, met het project "Samen sterk: contactherstel via familiale banden". Het Ziekenhuis aan de Stroom in Antwerpen ontvangt een steunbijdrage van 10.000 euro voor het initiatief "Kinderen op bezoek bij kritieke zorgpatiënten".
Het aantal griepgevallen in België is fors toegenomen in de tweede week van januari. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. In de tweede week van het jaar hebben zo'n 77.000 Belgen hun huisarts bezocht met griepachtige klachten. Zes op tien huisartsen ervaart een (zeer) hoge werkdruk.
De Europese Commissie heeft woensdag een actieplan voorgesteld om de cyberveiligheid bij de ziekenhuizen en andere zorgverstrekkers te verbeteren. Ze wil onder meer inzetten op het detecteren van bedreigingen en het opleiden van het personeel.
Onderzoekers van het Leuvens Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) hebben een nieuwe test ontwikkeld die zowel genetische als epigenetische afwijkingen in één enkele analyse opspoort. Dat heeft UZ Leuven, waartoe CME behoort, bekendgemaaktt. De nieuwe methode laat toe om zeldzame ziektes sneller te diagnosticeren.
De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft een enquête gelanceerd om het welzijn van zorgverleners in kaart te brengen. De doelgroep bestaat uit bijna 1 miljoen mensen.
Elon Musk (Tesla, SpaceX, X), Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) en Mark Zuckerberg (Meta) behoren tot de eregasten op de inauguratie van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft de Amerikaanse zender NBC bekendgemaakt. De banden tussen de president-elect en de techwereld worden steeds nauwer.
De kosten voor het opruimen van PFAS-vervuiling in Europa zouden de komende twintig jaar kunnen oplopen tot meer dan 2.000 miljard euro indien er niets wordt ondernomen. Die raming staat in het "Forever Lobbying Project", een grensoverschrijdend journalistiek onderzoeksproject in samenwerking met academici.
Het terrein rond het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen in Ranst (Campus Vesta) zat vroeger vol met PFAS - te wijten aan het blusschuim dat er lang werd gebruikt. Het project met hennepplanten dat de site moest saneren, lijkt aan te slaan. "Op drie maanden tijd is de aanwezigheid van PFAS met 67 procent gedaald", meldt de provincie Antwerpen.
Belgische onderzoekers bogen zich over de vitamine D-concentraties in het bloed bij kinderen en adolescenten in België. In hun studie benadrukken ze de noodzaak om de aanbevelingen rond vitamine D-supplementen aan te passen. Volgens de huidige aanbevelingen zou de inname van het supplement moeten stoppen op de leeftijd van zes jaar.
Meer dan zes op de tien Belgen verwachten dat AI een positieve impact zal hebben op zowel de wetenschap als de geneeskunde. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek door Ipsos in opdracht van Google, waarvan de resultaten dinsdag werden bekendgemaakt.
Een derde van de zelfstandigen tussen 45 en 64 jaar heeft onvoldoende spaarreserves opgebouwd voor een comfortabel pensioen. Dat blijkt uit de nieuwe Zelfstandigenscan van NN. 39 procent van deze zelfstandigen geeft in de studie aan te vrezen dat ze niet voldoende financiële middelen hebben voor de rest van hun leven. Zij kunnen, financieel gezien geen 100 jaar worden.
Het Britse farmabedrijf GSK heeft een overeenkomst bereikt over de overname van IDRx, een Amerikaans biofarmabedrijf dat behandelingen ontwikkelt tegen een zeldzame kanker. GSK telt in een eerste fase 1 miljard dollar (omgerekend 980 miljoen euro) neer, zo heeft het maandag bekendgemaakt.
Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson heeft een akkoord gesloten over de overname van Intra-Cellular Therapies voor zowat 14,6 miljard dollar (omgerekend 14,3 miljard euro). Dat eveneens Amerikaanse bedrijf ontwikkelt onder meer behandelingen voor patiënten met schizofrenie, bipolaire stoornissen of Parkinson.
De NAVO-baas Mark Rutte, riep maandag op om de defensie-uitgaven te verhogen, zelfs als dat ten koste gaat van de budgetten voor pensioenen, gezondheidszorg of sociale zekerheid. Gezien de toenemende dreigingen stelde hij dat "een klein deel" van deze middelen voldoende zou zijn om de Europese veiligheid te versterken.
Een gematigde consumptie van alcohol - in het bijzonder van wijn - wordt gezien als een van de factoren die bijdragen tot het beschermende effect van het mediterrane dieet op het hart- en vaatstelsel. Toch is er nog onzekerheid over de mogelijke voordelen: epidemiologische studies gaan over het algemeen uit van wat individuen zelf verklaren over hun wijnconsumptie, wat een vertekend beeld kan geven van de hoeveelheden. De kwaliteit van de studies zou dus kunnen verbeteren als er een objectieve biologische biomarker zou zijn.
Drankverpakkingen worden in België nog altijd verkocht zonder statiegeld. Ondanks eerdere toezeggingen is statiegeld nog steeds niet ingevoerd. Meer dan 70 organisaties roepen de Belgische politiek in een brief op werk te maken van een effectief statiegeldsysteem. De brief is geschreven door de Statiegeldalliantie.
Dit voorjaar ziet een nieuwe prijs van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) het licht: de prijs Jacqueline Bernheim voor medisch-chirurgische cardiologie, hart- of hartlongtransplantatie. Kandidaturen zijn welkom tot 1 februari.
In 2023 zijn er 240.833 dierproeven uitgevoerd in Vlaanderen: het laagste cijfer in tien jaar. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Vlaanderen wil ook in de afbouw van dierproeven een voortrekkersrol opnemen binnen Europa", zegt Weyts.
Het aantal klachten over foutgelopen of ronduit illegale esthetische ingrepen, voornamelijk injecties met botox of fillers, is de voorbije jaren sterk gestegen. Dat melden de Belgische Vereniging voor Esthetische Geneeskunde (BVEG) en de Belgische Beauty Federatie (BBF), zo schrijft Het Laatste Nieuws.
Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties in ons land gaat van geel naar oranje. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag in de Kamer bekendgemaakt.
Elk jaar rond deze tijd worden bepaalde mensen herinnerd aan het belang van hun immuniteit om zich te beschermen tegen de klassieke winterkwaaltjes. We moeten ons echter niet alleen tot die aanpak beperken. Wikipedia definieert het concept als volgt: “Immuniteit is het vermogen van een lichaam om zichzelf te verdedigen tegen vreemde stoffen en infectieuze agentia. Het is een van de belangrijkste biologische verdedigingslinies.” Het is dus iets om dagelijks mee bezig te zijn.
Biotechbedrijf Galapagos splitst op in twee beursgenoteerde bedrijven en voert een reorganisatie door waarbij 300 banen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf met zetel in Mechelen gemeld.
Selenium en zink zijn twee voorbeelden van essentiële micronutriënten die onder andere noodzakelijk zijn voor een optimale werking van het immuunsysteem. Hoewel er weinig (voor zink) of geen (voor selenium) klinisch waarneembare tekorten zijn in West-Europa, is de selenium- en zinkstatus in een groot deel van de bevolking er te laag voor een optimale werking van het immuunsysteem en voor optimaal transport van selenium naar testes en hersenen, waar het tevens essentiële functies vervult.
Kalium is het belangrijkste intracellulaire kation en speelt een cruciale rol voor het behoud van een stabiele membraanpotentiaal. Daardoor is kalium van vitaal belang bij de spiercontractie en zenuwgeleiding. Slechts 2% van het lichaamskalium bevindt zich in het extracellulaire compartiment, waardoor laagnormale plasmaspiegels van 3,5-4,0mmol reeds kunnen wijzen op een relatief groot kaliumtekort van 400-500mmol/L.
Een gezamenlijk rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Telegraph Union (ITU), gepubliceerd in de marge van de 79ᵉ Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, benadrukt de transformerende impact van digitale technologieën op de wereldwijde gezondheid. Onder de titel “Going digital for noncommunicable diseases: the case for action” roept het document op tot strategische investeringen om deze innovaties te integreren in gezondheidszorgsystemen.
De fiscus dreigt duizenden boetes, die voor fouten in belastingbrieven werden opgelegd, te moeten terugbetalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Bij controles van de FOD Volksgezondheid zijn in 2024 een 250-tal verkooppunten betrapt waar illegale nicotinezakjes verhandeld werden. Ook werden 30 verkooppunten betrapt met de klassieke 'snus' of zuigtabak. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Volksgezondheid.
Koreaanse onderzoekers bestudeerden obesitas, fysieke prestaties en het kwetsbare evenwicht bij ouderen in rusthuizen. Ze wilden nagaan of er een verband bestaat tussen obesitas en vallen, fysieke prestaties (autonomie van de ouderen) en het zelfvertrouwen over het evenwicht bij rechtstaan of wandelen in een leefgemeenschap.
Een Braziliaans onderzoek naar het verband tussen vier kwaliteitsindexen van voeding en de aanwezigheid van arteriële hypertensie (AH) kwam aan bod in een artikel in het tijdschrift Nutrients, in een speciaal nummer met als thema: "Speelt voeding nog een belangrijke rol in de behandeling van hypertensie?".
Een recent onderzoek van het Amerikaanse Cornell SC Johnson College of Business en het databedrijf Numerator geeft aan dat de vraag naar afslankmedicijnen een invloed heeft op de consumentenuitgaven aan voedsel in supermarkten en fastfoodrestaurants.
We krijgen een alsmaar betere kijk op de link tussen de intestinale microbiota en chronische of metabole aandoeningen. Dr. Laurent Simar, huisarts, sportarts en voedingsspecialist, heeft onlangs een webinar daarover gegeven. Een bloemlezing…
Bariatrische chirurgie is essentieel voor zeer zwaarlijvige patiënten en heeft zeer gunstige effecten op hun gezondheidstoestand. Een zorgvuldige postoperatieve follow-up is echter vereist gezien het risico op tekorten en andere complicaties. Een overzicht van de belangrijkste technieken van bariatrische chirurgie en richtlijnen voor de medische follow-up.
Krachtsporters streven naar optimale prestaties en een snel herstel. Binnen deze context speelt voeding een cruciale rol. Het juiste gebruik van voedingssuppletie zoals koolhydraten, eiwitten en aminozuren kan bijdragen aan het maximaliseren van spiergroei, het verminderen van spierschade en het bevorderen van herstel. Dit artikel bespreekt de meest recente wetenschappelijke inzichten over het gebruik van deze suppletie en biedt praktische aanbevelingen voor de implementatie.
Uit een bevolkingsonderzoek in de VS bij volwassenen van 18 en ouder bleek dat het alcoholgebruik toenam tijdens de coronapandemie en daarna hoog bleef.
Het medicatiegebruik bij kinderen en jongeren onder de achttien jaar is de afgelopen tien jaar gedaald. Toch zitten bepaalde geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, ADHD-medicatie en antidepressiva bij minderjarigen in de lift. ?Dat blijkt uit een nieuwe studie van CM Gezondheidsfonds.
Huisartsen schrijven nog te vaak antidepressiva voor. Zo schrijven De Tijd en L'Echo zaterdag op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).
Wat corona in gang heeft gezet, heeft het mogelijk gemaakt om veel middelen in de praktijk te brengen, met name voor het monitoren van virusziekten. Philippe Lemey (KULeuven), winnaar van de Francqui-Colenprijs 2023, en zijn internationale collega's hebben hierover een studie gepubliceerd in Science.
Bijna driekwart van de tieners in Australië heeft last van klinisch significante symptomen van depressie of angst, waarbij de meerderheid lijdt aan chronische aandoeningen.
Tijdens de communicatie tussen medische teams kan de woordkeuze om patiënten te beschrijven de zorgverlening beïnvloeden. Het gebruik van bevooroordeelde of negatieve taal vermindert het inlevingsvermogen van artsen en de nauwkeurigheid bij het onthouden van essentiële medische details.
Een Frans-Belgisch team heeft onderzoek gedaan naar de cholera-epidemieën die woeden in Afrika en de Indische Oceaan, waar stammen steeds multiresistenter worden in arme landen waar de toegang tot drinkwater een probleem blijft.
De bijkomende kost voor het invoeren of vervangen van een geneesmiddel dat niet beschikbaar is in de Belgische voorraden, zal vanaf 1 januari 2025 worden terugbetaald, zo kondigde het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag aan. Deze terugbetaling zal gelden voor geneesmiddelen die als essentieel worden beschouwd en door ziekenfondsen worden terugbetaald.
Uit een onderzoek van de Mayo Clinic blijkt dat mensen langer leven, maar niet noodzakelijk in betere gezondheid. De analyse, uitgevoerd in 183 landen die lid zijn van de WHO, onthulde een groeiende kloof tussen levensduur (life span) en gezondheid (health span).
Hoewel mensen met long covid vaker werkloos lijken te zijn, blijkt uit de statistieken niet welke ervaringen ze hadden voordat ze minder gingen werken, stopten met werken of hun baan verloren.
Volgens de Voedselconsumptiepeiling uitgevoerd door Sciensano (2022-2023) is er een algemene daling in fysieke activiteit bij Belgische kinderen en adolescenten in vergelijking met 2014-2015.
Deze Amerikaanse studie werd opgezet in het kader van de strijd tegen hart- en vaatziekten. De prevalentie daarvan neemt immers voortdurend toe in westerse landen, in alle bevolkingsgroepen.
Levensstijlpatronen werden onderzocht en geëvalueerd om de invloed ervan op de gewichtsstatus van studenten in Roemenië vast te stellen.
IJzersuppletie tijdens de zwangerschap heeft bewezen voordelen voor de gezondheid van de moeder, vooral bij het voorkomen van bloedarmoede en ijzertekort. Het effect op de gezondheid van het ongeboren kind blijft echter beperkt, zoals blijkt uit een Cochrane review.
Een meta-analyse van bestaande gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van rodegistrijstextract (RGRE) bij hypercholesterolemie bij mensen.
Samen met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) een verraderlijke ziekte. Ze ontwikkelt zich jarenlang zonder vervelende symptomen, maar tast uiteindelijk de goede werking van de lever en alvleesklier ernstig aan.
De voeding van de moeder tijdens de zwangerschap is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder. Wat is precies de situatie als het over de neurologische ontwikkeling en de ontwikkeling van de hersenen in het bijzonder gaat?
In de provincies Antwerpen en Henegouwen lopen proefprojecten met ‘streptokokken A testing’ door apothekers. Bvas wijst die verdere uitholling van het takenpakket van de huisarts resoluut af. Medi-Sfeer had al begin december de aandacht gevestigd op dit debat en verwees daarbij naar de uitspraken van dr. David Simon over de risico's van deze praktijken.
Er is sprake van een griepepidemie. Dat blijkt donderdag uit het wekelijks rapport over luchtwegeninfecties van Sciensano.
Slecht nieuws dus... De trend van de afgelopen jaren lijkt zich niet langer door te zetten want de curve voor nieuwe hiv-diagnoses gaat duidelijk omhoog.
Sinds COVID-19 vijf jaar geleden uitbrak, zijn wereldwijd al bijna 777 miljoen mensen besmet geraakt met het virus. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag. Ruim zeven miljoen mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte.
In België is voor het eerst een besmetting gemeld met de nieuwe, meer besmettelijke variant van het mpox-virus. Dat blijkt uit recente rapporten van het European Centre of Disease Prevention and Control (ECDC) en gezondheidsinstituut Sciensano.
Fagron heeft een waarschuwingsbrief ontvangen van de FDA, de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond. Dat laat de Belgische producent van apothekersbereidingen maandag weten.
Eind 2023 telde ons land 526.507 langdurig zieken en invaliden: een record. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), schrijft De Tijd vrijdag. Het gaat dan enkel om werknemers en zelfstandigen, ambtenaren zijn niet in de cijfers opgenomen.
Twee op de drie kankerpatiënten gaan al na een jaar weer aan het werk. Dat blijkt vrijdag uit een studie van het socialistisch ziekenfonds Solidaris.
De mysterieuze ziekte die honderden mensen in Congo trof en aan 37 mensen het leven heeft gekost, is waarschijnlijk malaria verergerd door de kwetsbaarheid van de bevolking. Dat zegt het Afrikaanse CDC, het African Centre for Disease Control.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt zestigplussers die tot een risicogroep behoren, maar ook gezonde personen ouder dan 75 jaar, aan zich te laten vaccineren tegen RSV, een luchtweginfectie die doorgaans vooral jonge kinderen treft.
In 2022 gebruikte 1,2 procent van de 65-plussers in België minstens één keer antidementia. De voorbije tien jaar is het terugbetaalde gebruik gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het InterMutualistisch Agentschap (IMA).
Tegen 2040 zal de ziektelast veroorzaakt door een verlies aan levenskwaliteit met 10 procent toenemen. Dat voorspelt het gezondheidsinstituut Sciensano. Deze toename is te wijten aan een stijging van het aantal ziektes van gemiddeld 1 ziekte per inwoner in 2021 naar 1,3 ziektes per inwoner in 2040.
Het kernkabinet van de ontslagnemende federale regering buigt zich vrijdagochtend over de situatie in Syrië, de Riziv-begroting en nog een aantal andere overblijvende knelpunten. Dat valt te horen op het kabinet van uittredend premier Alexander De Croo.
Mensen maken zich in de marge van de strijd tegen de klimaatverandering vooral zorgen over de gezondheid van toekomstige generaties, exotische muggen en het toenemend aantal hittedagen. Dat blijkt uit een studie van het CM Gezondheidsfonds, dat begin 2024 een ruim 900 CM-leden online bevroeg. Het onderzoek toont verder aan dat meer kennis over klimaatverandering leidt tot een grotere bezorgdheid en actiebereidheid.
Een humanitair team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is erin geslaagd om een van de weinige nog functionerende ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook te bereiken. Het team trof in het ziekenhuis Kamal Adwan "erbarmelijke" omstandigheden aan, meldt de WHO.
De in de apotheken geregistreerde griepvaccinatiegegevens kunnen voortaan worden geraadpleegd op de Waalse gezondheidsnetwerken. Dat schrijven het Brussels Gezondheidsnetwerk en de Réseaux Santé Wallon in een persbericht dat maandag werd gepubliceerd. De nieuwe Vaccicard-module, die geleidelijk wordt geïntegreerd in de software die wordt gebruikt door gezondheidswerkers, centraliseert alle vaccinatiegegevens, waaronder gegevens van apotheken, gezondheidssamenvattingen (SumEHR) van behandelende artsen en Vaccinnet-gegevens met betrekking tot covid-19.
De Brusselse regering heeft een subsidie van 60.000 euro toegekend aan de Université Libre de Bruxelles voor haar project 'Alternatieven voor dierproeven'. De bedoeling is het gebruik van organoïde modellen te ontwikkelen ter vervanging van proefdieren, zo meldt minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt maandag.
De Europese richtlijn rond de European Disability Card (EDC), die op 14 november 2024 werd gepubliceerd, definieert de verschillende toepassingsgebieden van de kaart.
Bijna twee op de drie beeldschermwerkers (64 procent) kampen met fysieke klachten. Klachten aan de nek, de onderrug en de schouders komen het vaakst voor. Dat zegt hr-bedrijf Attentia na een peiling bij ruim 22.800 medewerkers die dagelijks gebruikmaken van een computer of ander beeldscherm. Lang stilzitten, stress en een gebrek aan kennis over de juiste werkhouding zijn de grootste boosdoeners.
Eric Jonckheere, de voorzitter van de Vereniging van Asbestslachtoffers in België, is vrijdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de vereniging. Jonckheere stierf aan de gevolgen van een aan asbest gelinkte kanker. "Zijn ziekte werd veroorzaakt door blootstelling aan asbest toen hij opgroeide in de buurt van de Eternit-fabrieken in Kapelle-op-den-Bos. Vier andere leden van zijn familie zijn al overleden aan dezelfde oorzaak.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid deelt dit jaar 50.548 boetes uit aan mensen die hun zorgpremie al twee jaar niet hebben betaald. Dat zijn er meer dan de 47.012 vorig jaar en de 38.893 in 2022, maar minder dan de 72.813 in 2020. Dat schrijft Het Belang Van Limburg zaterdag.
De ziekenfondsen zijn vorig jaar 1,2 miljoen euro misgelopen, omdat ze te weinig langdurig zieken weer aan het werk geholpen hebben. Dat blijkt uit cijfers van ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), schrijft De Tijd zaterdag.
De onderhandelaars van de zogenaamde Arizona-partijen zetten dit weekend de werkzaamheden voort in de zoektocht naar een akkoord over een nieuwe regering. Zaterdag staat de gezondheidszorg op de agenda, zondag komen de pensioenen aan bod.
Het NEJM heeft een artikel gepubliceerd over vooroordelen en discriminatie in de gezondheidszorg. Het tijdschrift vermeldt ook initiatieven om die te bestrijden, in de hoop dat die andere artsen en gezondheidsorganisaties zullen inspireren.
In eerdere studies uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk en Europa is vastgesteld dat de sterfte aan idiopathische longfibrose mettertijd gestegen is. Er zijn echter weinig recente studies uitgevoerd die een coherente studieopzet hebben toegepast. De laatste betrouwbare raming van de sterfte aan idiopathische longfibrose (code J84.1 van de internationale ziekteclassificatie 10e revisie) in Europa is berekend uitgaande van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie. In de periode 2001-2013 is de sterfte aan idiopathische longfibrose in de 17 Europese landen gestegen, met echter grote geografische verschillen.
Of er in het zuidwesten van Congo daadwerkelijk een 'Ziekte X' rondgaat of dat vele burgers ziek zijn door bekende ziektes als malaria blijft voorlopig onduidelijk. Het Afrikaanse gezondheidsagentschap Afrika CDC zegt dat de stalen uit het getroffen gebied in de provincie Kwango in een slechte staat waren. Bijgevolg is er nog geen verdere informatie.
Een Amerikaans onderzoeksteam onderzocht hoe sommige parameters van lopen, kracht en balans, veranderen naarmate je ouder wordt. Eén kenmerk sprong eruit - en is een uitstekende manier om snel en gemakkelijk je algemene gezondheidstoestand en fitheid te controleren.
Een literatuuroverzicht gepubliceerd in Nature Medicine belicht de gevaren op het vlak van gezondheid van een gepolariseerde samenleving... De studie benadrukt hoe politieke verdeeldheid de goedkeuring van wetgeving en beleid op het vlak van gezondheid in de weg staat, noodzakelijke individuele acties zoals vaccinatie ontmoedigt en desinformatie in de hand werkt. En dat heeft dan weer een negatief effect op het vertrouwen in gezondheidszorgprofessionals.
Dat is een vraag die we moeten stellen, vooral als het gaat om onderzoeken die kunnen leiden tot onnodige kosten of procedures die schadelijk zijn voor de patiënt.
De Belgische regering zal ambitieus en disruptief moeten zijn om onze gezondheidszorg toekomstperspectief te bieden via value-based health care, luidt de boodschap van de Belgische Vereniging voor Ziekenhuisdirecteurs. Een Transformatiebureau dient alles in goede banen te leiden op basis van een roadmap die minstens een decennium beslaat.
De AstraZeneca Foundation reikt donderdag drie wetenschapsprijzen uit aan baanbrekende onderzoeksprojecten. Het gaat om een gepersonaliseerde interventie voor patiënten met atriale tachycardie, behandelingen tegen hepatische steatosis (of leververvetting) en therapeutische mogelijkheden om zeldzame ziekten van de elastische vezel van de huid te behandelen.
Het aantal griepvaccinaties in Vlaamse apotheken is dit jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Vlaams Apothekersnetwerk. Het gaat om een verschuiving van de huisarts naar de apotheker: het totaal aantal vaccins blijft gelijk.
Het vertrouwen van Franstalige Belgen in het gezondheidszorgsysteem brokkelt verder af, blijkt woensdag uit de jaarlijkse barometer van Solidaris over vertrouwen en welzijn. Hoewel 70% van de ondervraagden de kwaliteit van de zorg nog steeds als uitstekend beoordeelt, is dit percentage sinds 2015 met 7 punten gedaald. De samengestelde welzijnsindex blijft stabiel op 53, een daling van 6,5% in vergelijking met 2015.
Ongezond eetgedrag van een toekomstige moeder kan later het metabolisme in de eicellen van haar dochter beïnvloeden. Dat concluderen onderzoekers van de UAntwerpen na een studie bij muizen die een erg vet- en suikerrijk dieet volgden.
De Kamercommissie Economie heeft unaniem ingestemd met een wetsvoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) dat het recht om vergeten te worden verder uitbreidt. De meldingsplicht voor vroegere kankeraandoeningen verdwijnt en ook reisannulatieverzekeringen zullen voortaan onder de regeling vallen.
Het griepseizoen is aangebroken in ons land. Dat meldt Elke Wollants, labmanager bij het Rega Instituut van de KU Leuven, geleid door viroloog Marc Van Ranst. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater neemt toe en er komen ook steeds meer positieve stalen binnen uit de ziekenhuizen.
Semaglutide, een GLP-1-receptoragonist die aanvankelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van diabetes, leidt bij diabetespatiënten ook tot vermagering en een daling van de incidentie van ernstige cardiovasculaire accidenten (MACE). In de SELECT-studie, een fase III-studie, was de incidentie van MACE bij 17.604 patiënten met een atherosclerotische hart- en vaataandoening en overgewicht (BMI ≥ 27 kg/m²) zonder diabetes 20% lager bij wekelijkse toediening van 2,4mg semaglutide s.c. dan in de placebogroep.
Voor het vijfde jaar op rij is in 2023 het aantal malariagevallen dat wereldwijd geteld is opnieuw toegenomen. Er waren zowat 263 miljoen besmettingen met het malariavirus, of 11 miljoen meer dan in 2022. Het aantal doden bleef wel min of meer stabiel, op 597.000. Dat blijkt uit het Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het merendeel van de malariadoden (95 procent) valt in Afrika.
De huidige preventie van exacerbaties van COPD veroorzaakt door een virale infectie omvat een jaarlijkse griepvaccinatie. Er zijn echter nog veel andere virussen die zo’n exacerbatie kunnen veroorzaken, waaronder het respiratoir syncytieel virus. Er is momenteel veel te doen over RSV bij kleine kinderen (RSV-bronchiolitis).
Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo), de koepel van private woonzorgcentra, heeft beleidsmakers opgeroepen om meer in te zetten op preventie en vaccinatie bij ouderen. Vlozo vraagt tevens meer aandacht voor RSV bij ouderen.
Er sterven jaarlijks minstens 239.000 Europeanen door de gezondheidseffecten van fijnstof. In ons land gaat het om meer dan 4.000 doden. Desondanks neemt de blootstelling aan schadelijke luchtvervuiling af. Dat meldt het Europese milieuagentschap.
Een internationaal team van onderzoekers van KU Leuven en de universiteiten van Birmingham en Lübeck is erin geslaagd om de beveiligingstechnologie in AMD-processoren te omzeilen. Dat heeft KU Leuven bekendgemaakt. AMD heeft het beveiligingsprobleem intussen verholpen.
Vanaf januari 2025 worden Belgische ziekenhuizen vergoed voor het monitoren op afstand van patiënten met chronisch hartfalen. Deze maatregel, goedgekeurd door het Riziv, markeert de invoering van een nieuw zorgpad gebaseerd op het gebruik van digitale gezondheidstechnologieën. Volgens Steven Vandeput, adviseur digitale gezondheid bij beMedTech, is dit initiatief een “historische doorbraak”.
De Brusselse non-profitsector hekelt het gebrek aan vooruitzichten voor de financiering van een aanzienlijk deel van zijn activiteiten vanaf 1 januari 2025. Bij gebrek aan garanties over de zogenaamde "facultatieve" subsidies zullen tussen nu en het einde van het jaar heel wat opdrachten van openbare dienstverlening worden ingeperkt of stopgezet.
Het Be.Well.pro initiatief - WELLbeing of PROfessionals in BElgium - wil het welzijn van professionals in de gezondheidszorg en welzijnszorg in België meten en verbeteren. De campagne biedt een antwoord op de toenemende uitdagingen in deze sectoren, vooral op het gebied van personeelstekorten, die de laatste jaren nijpender zijn geworden en rechtstreeks de zorgkwaliteit en het functioneren van het gezondheidszorgsysteem beïnvloeden.
Een groep van 75 Nobelprijswinnaars heeft zich uitgesproken tegen de nominatie van Robert F. Kennedy (rechts) als Amerikaanse minister van Gezondheid. Ze vragen de Senaat om zijn benoeming te blokkeren, omdat hij de gezondheid van de Amerikanen "in gevaar" zou brengen.
In de commissie Financiën van het Brussels parlement is maandag gedebatteerd over de voorlopige twaalfden die vanaf januari de Brusselse overheid draaiende moeten houden bij gebrek aan volwaardige regering. Groen licht kwam er niet, maar de MR herhaalde haar dreigement niet om de voorlopige twaalfden niet goed te keuren.
Het gebrek aan micronutriënten in de voeding die we consumeren en de tekorten die daaruit voortvloeien, zijn wereldwijd een zorgwekkend probleem voor de volksgezondheid. Onderzoekers beoordeelden de wereldwijde tekorten aan micronutriënten in voeding, volgens leeftijd en geslacht.
Adolescenten die gezond eten – volgens het mediterrane model – zouden een beter cognitief vermogen hebben en betere schoolresultaten behalen.
Een project in Henegouwen om apothekers patiënten te laten screenen op tonsillitis en te adviseren over de noodzaak om antibiotica voor te schrijven, leidt tot discussie.
De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft vrijdag haar 'Winterplan Luchtwegeninfecties' voorgesteld en roept daarbij op om de vaccinatiegraad op te krikken. "De coronapandemie heeft ons geleerd samen te werken", zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van FOD Volksgezondheid.
Als apotheker is een efficiënt betalingsbeheer cruciaal, vooral tijdens piekuren wanneer trage of onbetrouwbare systemen uw werkzaamheden kunnen verstoren. Een mobiele en flexibele betaaloplossing wordt ook onmisbaar buiten de openingsuren, zodat u uw klanten snel en eenvoudig kunt bedienen, zelfs tijdens wachtdiensten. Met viva.com zijn betalingen letterlijk binnen handbereik, wat uw dagelijkse werkzaamheden transformeert en een optimale klantervaring garandeert!
De dodentol na de uitbraak van een nieuwe, mysterieuze ziekte in de Democratische Republiek Congo is opgelopen tot 131. Dat heeft Apollinaire Yumba, de minister van Volksgezondheid van de Congolese provincie Kwango, meegedeeld. Er is sprake van 382 mensen met ziektesymptomen.
Het aantal positieve testen voor het RSV-virus heeft vorige week de epidemische drempel overstegen. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsagentschap Sciensano.
In Luik is het startschot gegeven voor het grote Euregionaal burgeronderzoek 'Blue Zone'. De komende drie jaar worden de gezondheid en levensverwachting van duizend inwoners van Belgisch- en Nederlands-Limburg, Luik en de Duitse stedenregio Aken gevolgd en in kaart gebracht. Die blijken immers nogal sterk te verschillen: zo leven Limburgers gemiddeld 2,7 jaar langer dan Luikenaren.
Een Belgisch-Nederlands onderzoeksteam heeft ontdekt dat de fase van de menstruatiecyclus mogelijk de effectiviteit van chemotherapie bij borstkanker beïnvloedt. Dat hebben de onderzoekers woensdag gemeld, waarbij ze pleiten voor meer onderzoek naar de effecten van geneesmiddelen op vrouwen.
Ook kinderen en adolescenten blijven niet gespaard van de wereldwijde trend van gewichtstoename, gaande tot obesitas, en dat kan voor hen levenslange gevolgen hebben. We weten dat dit ernstige probleem van de volksgezondheid gedeeltelijk veroorzaakt wordt door verstoorde eetgewoonten, en zelfs erg vaak gepaard gaat met psychosociale problemen.
Het socialezekerheidsstelsel voor werknemers zal eind 2024 een tekort vertonen van 6,2 miljard euro, of een miljard meer dan in 2023. Volgend jaar zou het tekort oplopen naar 7,6 miljard euro. Dat meldt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de grootste werkgeversorganisatie van het land.
Aandachtstekortstoornissen met of zonder hyperactiviteit of ADHD komen zowel bij kinderen als volwassenen voor. Een team van internationale onderzoekers wilde uitzoeken of de behandeling het hogere sterftecijfer dat vaak in verband wordt gebracht met die stoornissen kon terugdringen.
Het geld dat alle gezinnen samen aan gezondheidskosten zoals medicijnen, een doktersbezoek of ziekenhuisopnames spenderen, is vorig jaar gevoelig sterker toegenomen in België dan elders in Europa. Dat bericht De Tijd dinsdag. De krant voerde een analyse uit op basis van nieuwe Eurostat-cijfers over de totale uitgaven en consumptie van huishoudens.
In een studie bij groepen vrouwen en mannen wilden onderzoekers de gunstige invloed van vitamines B9, B6 en B12 onderzoeken op het risico om de ziekte van Parkinson (ZP) te ontwikkelen. Twee eerdere longitudinale studies hadden echter geen duidelijke resultaten opgeleverd.
Uit een onderzoek bij tweelingen, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat een eenvoudig vezelsupplement de hersenfunctie in slechts twaalf weken zou verbeteren bij volwassen van 60 jaar en ouder.
Wat is het verband tussen het risico op overlijden als gevolg van dementie en de regelmatige en langdurige consumptie van kwaliteitsvolle olijfolie?
Kan een goede voedingshygiëne het risico op reumatoïde artritis verlagen? Een Scandinavische cohortstudie gepubliceerd in het tijdschrift Rheumatology moest uitsluitsel geven.
Het doel van een gerandomiseerde gecontroleerde studie met parallelgroepen, gepubliceerd in JAMA, was om de invloed van intermitterend vasten, een dieet dat steeds populairder wordt, op proefpersonen met diabetes type 2 te beoordelen.
Er is een gerandomiseerde studie naar zelfmoord gestart om te bepalen of telegeneeskunde kan helpen om zelfmoord te voorkomen!
Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit, voornamelijk in westerse landen. Volop inzetten op preventie en behandeling is dan ook cruciaal.
Een Italiaans team van onderzoekers voerde een literatuuranalyse uit om nauwkeurig te bepalen wat de (negatieve of gunstige) effecten zouden zijn van een beperkt alcoholgebruik bij patiënten met een chronische niet-alcoholische leveraandoening.
Wetenschappers van de KU Leuven hebben een manier gevonden om het denguevirus in muggen af te remmen. Door een antiviraal middel toe te dienen aan de muggen, slonk het virus. De muggen kunnen het denguevirus daardoor ook minder gaan verspreiden. De studie van de onderzoekers is recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.
Britse onderzoekers hebben een nieuwe behandeling bij ernstige astma-aanvallen ontdekt, de eerste vooruitgang in vijftig jaar, klinkt het. Mogelijk betekent de behandeling een "gamechanger", ook voor de behandeling van aanvallen bij de chronische longziekte COPD.
De inflatie, die de prijsevolutie op jaarbasis weergeeft, bedraagt deze maand 3,2 procent. Dat is hetzelfde niveau als in oktober, zo maakte het Belgische statistiekbureau Statbel donderdag bekend. Het Planbureau had verwacht dat de inflatie stabiel zou blijven. Pas vanaf maart zou de inflatie in ons land op de beoogde 2 procent komen.
Het is altijd opletten met zogezegd ingeburgerde ideeën in de geneeskunde. De zekerheden van een bepaald tijdperk zijn nuttig voor de artsen op dat ogenblik, maar kunnen door nieuwe gegevens worden weggeveegd. Dat kan zich in elk medisch specialisme voordoen. Het voorbeeld van een oud handboek dermatologie illustreert dat mooi. Maar laten we niet te veel leedvermaak hebben: het kan ook ons overkomen.
Vanaf 1 januari 2025 zal de overheid een vaccin terugbetalen waarmee aanstaande moeders hun baby kunnen beschermen tegen het RSV-virus. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Het Europees Parlement heeft woensdag in plenaire zitting in Straatsburg met 370 tegen 282 stemmen bij 36 onthoudingen het vertrouwen gegeven aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, treedt aan op 1 december.
Zal artificiële intelligentie onze dokters en apothekers vervangen? Die vraag onderzocht Branco De Busser in zijn scriptie op UAntwerpen. “ChatGPT en co kunnen zelfzorgvragen vaak perfect beantwoorden, maar het gebeurt dat ze volledig foute info geven. Dat kan tot gezondheidsrisico’s bij de patiënt leiden.”
Artificiële intelligentie (AI) is steeds meer aanwezig in ons sociale, gezins- of beroepsleven. Onderzoekers vroegen zich daarom af hoe betrouwbaar AI is op het vlak van geneeskunde in het licht van de gepubliceerde klinische studies...
Bij parkinsonpatiënten kan een aftakeling van de cognitieve functies optreden, typisch eerst in de domeinen die onder controle staan van de fronto-subcorticale netwerken, zoals het executieve functioneren en de snelheid van verwerking, na het verschijnen van motorische tekenen.
Bepaalde bevolkingsgroepen en meer bepaald ouderen en mensen met onderliggende comorbiditeit dreigen nog altijd een ernstige covid-19 te ontwikkelen na een SARS-CoV-2-infectie. Die ernstige vorm is de grootste verantwoordelijke voor de morbiditeit en de mortaliteit als gevolg van een SARS-CoV-2-infectie. Verschillende instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de CDC en het EMA raden aan die mensen een eerste boosterprik en zelfs een tweede te geven 12 maanden na de vorige injectie.
De helft van de Belgische zorgverleners gebruikt zelden of nooit beveiligde tools om gevoelige patiëntgegevens uit te wisselen. Dat blijkt uit een persbericht dat Doctolib Siilo woensdag publiceerde op basis van een enquête uitgevoerd door iVOX. Meer dan een kwart van de professionals in de gezondheidszorg gebruikt toepassingen zoals WhatsApp, hoewel deze ongeschikt zijn voor het beheer van vertrouwelijke medische informatie.
Meer dan vaccins kan vaccinatie een eind maken aan de wereldwijde epidemie van hiv. Dat zei Devin Sok, een van ‘s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van hiv-vaccinatie, op het AIDS 2024 World Congress dat onlangs in München, Duitsland, werd gehouden. Zijn pleidooi was waarschijnlijk een van de hoogtepunten van het congres.
Twee jaar nadat het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten het ‘Roe vs. Wade’-arrest in de zaak Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization heeft geannuleerd, waardoor de staten nu zelf de mogelijkheid tot abortus mogen inperken, blijken geweld en zwangerschap vaak onderschatte gevolgen te hebben voor de gezondheid van vrouwen.
De discussie over het budget voor de ziekteverzekering van 2025 moet door de formerende Arizona-partijen worden beslecht, en niet door de uittredende federale regering. Dat zijn ontslagnemend premier Alexander De Croo en formateur Bart De Wever overeengekomen, meldt het kabinet van de eerste minister.
Formateur Bart De Wever is het ermee eens dat het akkoord over de gehele begroting voor 2025 - inclusief het Riziv-budget - "idealiter door de volgende federale regering wordt opgemaakt". Maar omdat er binnen die onderhandelingen "nog geen eensgezindheid en dus geen zekerheid bestaat dat we daarover kunnen beslissen binnen de noodzakelijke timing", komt de opmaak van de begroting in voorlopige twaalfden en het Riziv-budget mogelijk toch de regering in lopende zaken toe. Dat laat de woordvoerder van De Wever vrijdagavond weten.
Het kernkabinet van de federale regering komt maandagavond bijeen over de begroting in voorlopige twaalfden. Dat meldt de woordvoerder van eerste minister Alexander De Croo. Ook de begroting van het Riziv kan maandag op het kernkabinet aan bod komen, klinkt het nog op de Zestien.
De Maag Lever Darm Stichting wil dat de darmscreening in Nederland gebeurt vanaf 50 in plaats van 55 jaar. Ze overhandigde de Tweede Kamer een petitie.
Calcium- en vitamine D-supplementen (CaD) zouden een invloed kunnen hebben op chronische ziekten bij oudere vrouwen. De gunstige effecten op hun gezondheid op lange termijn zouden moeten worden beoordeeld en bewezen.
De inheemse waterroofkever is een natuurlijke vijand van de invasieve tijgermug. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). "Een milieuvriendelijke bondgenoot in de strijd tegen muggenplagen", klinkt het woensdag.
In een opiniestuk gepubliceerd in Le Soir op dinsdag 19 november waarschuwen dr. Johan Blanckaert en dr. David Simon van Bvas voor de risico's die gepaard gaan met de eis van apothekers om toegang te krijgen tot de persoonlijke aantekeningen van artsen, met inbegrip van behandelde ziekten en gestopte behandelingen. Ze hekelen dit als een gevaarlijke en onnodige maatregel voor de veiligheid van patiënten.
De toekomstige president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft Mehmet Oz gekozen om de Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's te leiden. Oz, die gespecialiseerd is in hartchirurgie, verwierf bekendheid als tv-dokter.
Sinds 1 september 2021 vonden 410.022 mensen de weg naar een geconventioneerde eerstelijnspsycholoog of -orthopedagoog. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, die federaal mee onderhandelt voor CD&V, "vind dat" een volwaardige begroting voor het einde van het jaar "mogelijk moet zijn". Dat zei ze dinsdag aan Belga in de marge van de lancering van een nieuwe campagne voor de brandweer. "Als we nu heel hard doorwerken zijn er best nog wel wat weken die we nuttig kunnen gebruiken voor het einde van het jaar."
Wie in Wallonië dringend zijn behoefte moet doen, moet daarvoor overal terecht kunnen in propere, veilige en gratis openbare toiletten. Dat staat in een voorstel van decreet dat oppositiepartij PS indient in het Waals parlement
Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hezbollah kwamen in Libanon meer dan 200 kinderen om, gemiddeld ruim drie per dag. Dat meldt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. "Het meest verontrustende is de onverschilligheid waarmee wordt gereageerd op al deze doden door zij die de macht hebben om het geweld te stoppen", zei Unicef-woordvoerder James Elder. Hij waarschuwde voor "angstaanjagende overeenkomsten" met de Gaza en sprak over een "stille normalisering van de horror".
Het Grondwettelijk Hof heeft vorige donderdag een streep getrokken door de voorwaarden om corona tijdens de lockdown van 2020 te erkennen als beroepsziekte. De twee tijdsvoorwaarden die in het daarvoor bedoelde Koninklijk Besluit staan, zijn ongrondwettelijk, zeggen de rechters in een arrest.
Wereldwijd zijn vorig jaar meer dan tien miljoen gevallen geregistreerd van mazelen, een vijfde meer dan in 2022. En er overleden 107.500 mensen, vooral kinderen jonger dan 5 jaar, aan de erg besmettelijke ziekte. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC.
Het is niet meer te negeren: diabetes rukt op, en vaak in stilte. Ook in België waar nu 10% van de bevolking diabetes type 2 zou hebben en waar 1 op de 3 mensen er vandaag nog steeds niet van op de hoogte is. Daarom lanceerde het Riziv gisteren een communicatiecampagne die resoluut gericht is op "terugbetaalde oplossingen en zorg", zonder stigmatisering en zonder taboes: "We kunnen niet alles in het leven controleren… maar diabetes WEL"
Van 18 tot en met 29 november strijkt de interactieve tentoonstelling ‘Cas en Kato hebben gezonde tanden’ neer in de Aalsterse ziekenhuizen. Dit educatieve initiatief is een samenwerking tussen Eerstelijnszone (ELZ) Regio Aalst, Logo Dender vzw en AZORG, en richt zich speciaal op kinderen en hun omgeving (ouders, grootouders, leerkrachten, verzorgers, …) om op een toegankelijke manier gezonde gewoontes rondom tandverzorging te bevorderen.
De Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) hebben in een nieuw rapport "Health at a Glance" gewezen op het knijpende tekort aan arbeidskrachten in de gezondheidssector in de Europese Unie.
In vergelijking met tien jaar geleden is het antibioticagebruik in ons land dan wel gedaald, maar na een daling tijdens de coronaperiode zit het gebruik opnieuw bijna op pre-coronaniveau. Dat blijkt uit een rapport van het European Surveillance of Antimicrobial Consumption Network (ESAC-Net), bij de start van de week van de antibioticaresistentie. Europees is ons land nog steeds de elfde grootste consument. Daarmee doen we het beter dan Frankrijk, maar slechter dan Duitsland en Nederland.
Het Europese Plotkin Instituut voor Vaccinologie (EPIV-ULB) vraagt onmiddellijke actie tegen antibioticaresistentie. Dat meldde het instituut ter gelegenheid van de week van de antibioticaresistentie. Antimicrobiële resistentie (AMR) is volgens het instituut een van grootste gezondheidsbedreigingen van deze eeuw, omdat er steeds meer ziektekiemen resistent worden tegen allerlei antibiotica. Ook is AMR verantwoordelijk voor 1,27 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd.
In een cohortstudie waarvan de gegevens werden geselecteerd in de Franse database NutriNet-Santé gingen de onderzoekers op zoek naar het mogelijke verband tussen diabetes type 2 en de consumptie van emulgatoren.
De houdbaarheidsdatum van diagnostisch materiaal blijkt niet altijd even betrouwbaar onder tropische omstandigheden. Sommige bloedkweekflesjes, die worden gebruikt om een bloedvergiftiging op te sporen, falen al voor hun vervaldatum, terwijl andere net langer bruikbaar zijn dan vermeld. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.
“We wisten al uit literatuuronderzoek dat geregeld de spieren onder spanning zetten ervoor zorgt dat er in ons lichaam stoffen vrijkomen die ontstekingsremmend werken”, zegt Salimans. “Met mijn doctoraatsonderzoek heb ik aangetoond dat het heilzaam effect van krachttraining verder gaat en dat het ook zorgt voor het herstellen van een deel van de genetische schade die het verouderen aan ons immuunsysteem toebrengt.”
In oktober kregen 17.000 Solidariis-leden automatisch het recht op verhoogde tegemoetkoming (VT). Het gaat om mensen die hier eigenlijk recht op hebben, maar vanwege administratieve drempels geen erkenning hadden aangevraagd. Sinds 1 oktober kunnen ziekenfondsen voor bepaalde groepen namelijk zelf een inkomstenonderzoek opstarten en het VT-recht automatisch toekennen.
De minister-president van de Duitstalige Gemeenschap Oliver Paasch hoopt dat de laatste gewestbevoegdheden die vandaag nog door het Waals Gewest worden uitgeoefend, naar de Duitstalige Gemeenschap worden overgeheveld. Dat verklaarde hij vrijdag in Brussel in een toespraak voor het Feest van de Duitstalige Gemeenschap, die 51 jaar bestaat.
Vooruit is bereid opnieuw aan tafel te gaan zitten op basis van de nieuwe nota van formateur Bart De Wever voor de vorming van een nieuwe federale regering met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés. De Vlaamse socialisten vinden dat er in die tekst eindelijk openingen zitten, onder meer voor een grotere bijdrage van de grootste vermogens, en willen daarom hun verantwoordelijkheid nemen, zegt voorzitter Conner Rousseau.
Robert F. Kennedy Jr. wordt in de volgende Amerikaanse regering minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Dat heeft de verkozen Republikeinse president Donald Trump aangekondigd via sociale media.
Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor de eerste behandeling van de ziekte van Alzheimer in de Europese Unie. De behandeling vertraagt de vooruitgang van de ziekte.
De volgende Amerikaanse president Donald Trump benoemt miljardair Elon Musk, de topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, aan het hoofd van een ministerie voor 'overheidsefficiëntie'. Hij kondigde ook een resem andere topfuncties aan binnen zijn toekomstige regering.
Groen is er niet over te spreken dat minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) de grens voor trifluorazijnzuur (TFA) in drinkwater op 15,6 microgram/liter wil leggen. Dat is volgens Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege "zeven keer hoger" dan de grens van 2,2 micogram/liter die Wallonië hanteert en die ook het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt. "U speelt met de gezondheid van de Vlaming", zei Schauvliege aan Brouns. De CD&V-minister maakt zich sterk dat de geplande norm "onderbouwd" is.
Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat de ontslagnemende regering "zo snel mogelijk" samenzit over de Riziv-begroting voor 2025. Dat heeft hij gezegd in de Kamer.
De 5.000 grootste bedrijven in België hebben vorig jaar gezamenlijk een omzet geboekt van 973 miljard euro, nog 0,41 procent meer dan in 2022. Dat blijkt uit de 'Trends Top 5.000'. Maar "de marges staan onder druk, zeker bij grote ondernemingen", luidt het.
Formateur Bart De Wever krijgt nog twee weken extra van de Koning. Wellicht neemt hij de draad weer op om Vooruit bij de besprekingen te betrekken en dus toe te werken naar Arizona.
De FOD Volksgezondheid gaf zopas weer de minimale ziekenhuisgegevens (MZG) vrij op basis waarvan het marktaandeel van de ziekenhuizen en ziekenhuisnetwerken per gemeente bekeken kan worden van de woonplaats van de patiënt en per leeftijdsgroep.
In het participatief onderzoek ‘Vlot op (stoel)gang’ onderzocht Kom op tegen Kanker - samen met MIA (Mensen in Armoede) en andere belanghebbenden - hoe de toegankelijkheid van vroegopsporing van dikkedarmkanker kan verbeteren. Bijna de helft van wie uitgenodigd wordt voor het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, neemt immers niet deel en MIA zijn daarbij oververtegenwoordigd, terwijl zij net een groter risico lopen. Ze nemen bovendien ook minder deel aan een eventuele coloscopie.
Vorig jaar zijn al massaal veel handelaars tegen de lamp gelopen voor de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen en dit jaar zijn de cijfers al even dramatisch. Dat berichten Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Ze verwijzen naar gegevens die CD&V-Kamerlid Els Van Hoof opvroeg bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
De zorg voor mensen met diabetes moet verder worden versterkt om tegemoet te komen aan de groeiende uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt. Dat is de centrale boodschap die het Belgisch Diabetes Forum (BEDF) wil meegeven aan de nieuwe regeringen.
De gevallen van arteriële hypertensie (AH) die in Metropolitaans Frankrijk worden vastgesteld, zouden grotendeels te wijten zijn aan overmatig alcoholgebruik. Een team van Franse onderzoekers wilde aan de hand van een studie nagaan hoeveel gevallen van AH er toe te schrijven zijn aan alcoholverbruik, en in het bijzonder wanneer dat verbruik de aanbevolen limieten overschrijdt.
De ontwikkeling van de ongeboren baby zou ook worden beïnvloed door de voeding van de vader vóór de conceptie, en dus niet alleen door die van de moeder. Biologen van de Syracuse University voerden een studie uit op dieren en bogen zich daarbij over de mogelijke invloed van visoliesupplementen voor vaders op de gezondheid van hun kinderen.
Pre-eclampsie is een van de vaakst voorkomende en meest ernstige risico's tijdens de zwangerschap en bevalling. Pre-eclampsie is een episode van hypertensie die ernstige gevolgen kan hebben voor de moeder en het kind.
In 2023 werden 665 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld in België, wat een stijging van 13% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar en de derde opeenvolgende stijging sinds jaren van daling. Deze toename is merkbaar in alle bevolkingsgroepen, met name bij Belgische mannen die seks hebben met mannen (MSM) en heteroseksuele mannen en vrouwen van Belgische en niet-Belgische afkomst.
In Groot-Brittannië zijn twee personen besmet geraakt met de nieuwe variant van de virale ziekte mpox nadat ze in contact waren gekomen met een zieke die uit Afrika was teruggekomen. Het gaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de eerste gevallen van lokale overdracht van de nieuwe variant buiten Afrika.
Om de steeds groter wordende vraag naar zorg op te vangen, zijn in België tegen 2040 meer dan 124.000 extra zorgverleners nodig. Dat berekende econoom Johan Albrecht (UGent) in opdracht van de denktank Itinera in een nieuwe studie waarover De Tijd bericht.
Vandaag riep zanger Hugo Sigal 65-plussers op om zich te laten vaccineren tegen de griep. Hij liet zich voor het oog van de camera's in het Gentse Palfijnziekenhuis. inenten. "Omdat ik sowieso bezig ben met mijn gezondheid. Ik wil zo lang mogelijk gezond blijven." Klinisch bioloog Louis Ide (foto): "Voor zorgpersoneel is de inenting zelfs essentieel, want zij beschermen zo ook de kwetsbare patiënten. Wij raden het zeker aan voor 65-plussers. Als je twijfelt, bespreek het met je huisarts."
Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke heeft een tweede, laatste verlenging van de ambtstermijn toegestaan na de pensioenleeftijd van de administrateur-generaal van het Riziv. Op zijn eigen verzoek, afgestemd op het algemeen beheerscomité van het Riziv, loopt die verlenging nog van 1 maart 2025 tot 31 december 2025.
Na de covid-19-pandemie en verbeterde diagnostiek voor respiratoire infecties, richt preventie zich op vier klassieke winterpathogenen: influenza, covid-19, RSV en pneumokokken. Dit gebeurt op basis van adviezen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en internationale organisaties zoals het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het artikel bespreekt beschikbare vaccinaties, doelgroepen en vaccinatietijdstippen voor deze pathogenen.
Het Rekenhof heeft ook dit jaar ernstige twijfels geuit over het financieel beheer van het Riziv, een van de grootste federale overheidsinstellingen met een budget van 44 miljard euro in 2020. Volgens het hof geven de rekeningen van het Riziv geen getrouw beeld van de financiële situatie en resultaten van het Riziv. De controle-instantie hekelt fouten in de jaarrekeningen en structurele tekortkomingen in de begrotingsopmaak.
Ontslagnemend minister van Volksgezondheid en vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) legt uit waar volgens hem en zijn partij het kalf gebonden ligt bij het afspringen van de federale formatiegesprekken. De volgende regering moet meer dan 22 miljard vinden, om de begrotingsput te vullen, extra te investeren in defensie en een belastinghervorming door te voeren, maar graaft om dat doel te bereiken vooral nieuwe putten of zoekt het geld op de verkeerde plaats, vindt hij.
Rode Kruis-Vlaanderen heeft, dankzij de eerste giften op het recent geopende rekeningnummer, al € 100.000 overgemaakt aan het Spaanse Rode Kruis voor steun aan de slachtoffers van de verwoestende overstromingen. Het Spaanse Rode Kruis biedt hulp in de zwaarst getroffen gebieden en zet zich dag en nacht in om de getroffen families te ondersteunen, met bijzondere aandacht voor ouderen en kinderen.
De najaarscampagne van 11.11.11 staat dit jaar in het teken van menselijkheid. De organisatie wil zo onder meer wijzen op het gebrek daaraan in de Gazaoorlog. Zoals elk jaar trekken voor de campagne duizenden vrijwilligers de straten op en zijn er acties en een radiospot.
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi reageert teleurgesteld op de spaak gelopen onderhandelingen tussen de zogenaamde Arizona-partijen. Hij is daarbij scherp voor Vooruit, dat weigerde aan tafel te gaan zitten op basis van de laatste "supernota" van formateur Bart De Wever. Toch wil Mahdi zijn schouders mee blijven zetten onder "een regering met een stabiele meerderheid", wat toch meer richting een coalitie met Vooruit dan één met Open VLD neigt.
Voorzitter Maxime Prévot van Les Engagés is absoluut niet te spreken over de houding van Vooruit in de federale onderhandelingen. Hij vindt dat de Vlaamse socialisten "een zware verantwoordelijkheid" dragen. Elke maand verslechtert de economische toestand van ons land en moeten zwaardere saneringsinspanningen worden geleverd, ook door de mensen voor wie Vooruit zegt op te komen, aldus Prévot. "De slang bijt in haar eigen staart."
Formateur Bart De Wever bood voor de tweede keer zijn ontslag aan bij de koning. De koning houdt dat ontslag nog in beraad. Een allerlaatste overleg vanochtend tussen de onderhandelende Arizona-partijen leverde niets op.
Het malariaseizoen in Zuid-Congo begint steeds vroeger vanwege de opwarming van de aarde door de klimaatverandering. Dat concludeert een team van Belgische en Congolese wetenschappers van onder meer de Universiteit Antwerpen uit een analyse van historische gegevens in medische dossiers.
Borelingen kunnen tijdens hun passage in het geboortekanaal een infectie met streptokokken oplopen, die vooral in hun eerste drie levensmaanden ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben.
Een brief die op donderdag 31 oktober verstuurd werd naar het kernkabinet en die uitgaat van alle organisaties in het Verzekeringscomité met inbegrip van de ziekenfondsen, waarschuwt voor de gevolgen als de budgettoekenning 2025 uitblijft.
De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) heeft vorig jaar bijna 370.000 zorgbudgetten verdeeld aan zorgbehoevende mensen in Vlaanderen. Zij kregen in totaal meer dan 777 miljoen euro, zo staat in het jaarverslag van het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming.
De nieuwste versie van de socio-economische supernota van formateur Bart De Wever is voor Vooruit onvoldoende om een versnelling hoger te schakelen in de federale regeringsonderhandelingen. Er wordt voor de socialisten te weinig naar de grote vermogens gekeken om het gat in de begroting te dichten, vernam Belga uit goede bron. Daarmee lijkt de formatie in een impasse beland, al zou De Wever de handdoek donderdag niet expliciet in de ring hebben gegooid. De formateur "bekijkt welke verdere stappen nodig zijn".
Zoals te verwachten was, kreeg ontslagnemend premier De Croo (Open VLD) een resem parlementaire vragen op zijn bord over de blokkering van de Riziv-begroting door de vertegenwoordiger van zijn partij in de Algemene Raad van het Riziv.
Er is niet langer een tekort aan mazelenvaccins voor volwassenen. Wie een inhaalvaccin wil, kan daarvoor terecht bij de huisarts. Dat meldt het Vlaams Departement Zorg op woensdag.
Een verpleegkundige uit een Zaventems woonzorgcentrum is woensdag door de Brusselse correctionele rechtbank schuldig verklaard aan het overlijden van een bewoonster van het centrum. Door een fout bij de opname van de bejaarde vrouw had die wekenlang een te hoge dosis ontstekingsremmers gekregen, waardoor haar immuunsysteem fel verzwakte en ze overleed aan een virus. De rechtbank verleende de verpleegster wel de gunst van de opschorting.
Een nieuwe klinische studie naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer heeft veelbelovende resultaten getoond. Dat meldt het Leuvens biotechbedrijf reMYND, dat het onderzoek uitvoerde, woensdag in een persbericht. Het onderzoek gebeurde slechts bij een beperkt aantal patiënten, maar toont wel het potentieel van de werkwijze van het middel.
In Groot-Brittannië is het eerste geval van de nieuwe variant van de virale ziekte mpox vastgesteld. De besmetting werd in Londen vastgesteld bij een persoon die onlangs in Afrika had gereisd. Dat meldt de Britse Health Security Agency woensdag.
Welke impact hebben de veranderende voedingsgewoonten op de significante daling van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen?
In een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek, uitgevoerd in een grote gemeenschapsgezondheidsdienst in Hong Kong, onderzocht men of het toevoegen van een enkele orale dosis van 40mg piroxicam aan levonorgestrel de werkzaamheid van noodanticonceptie verbeterde.
In een hybrid closed loop-systeem stuurt een glucosesensor een insulinepomp aan zodat personen met diabetes type 1 automatisch de juiste hoeveelheid insuline krijgen. Is deze veelbelovende therapievorm ook adequaat en veilig tijdens zwangerschap?
In een enkelblinde, monocentrische, gecontroleerde gerandomiseerde studie vergeleek een groep Zweedse onderzoekers twee diëten en een geneesmiddelenbehandeling bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).
De klimaatverandering veroorzaakt wereldwijd steeds meer gezondheidsproblemen. Ook het aantal overlijdens veroorzaakt door hitte neemt toe, blijkt uit een jaarlijks overzicht in vakblad The Lancet.
Innovatieve nieuwe behandelingen voor psoriasis zetten het Belgische gezondheidsbudget onder druk. De zogenaamde interleukineremmers zijn goed voor bijna 60 procent van alle geneesmiddelenuitgaven bij dermatologen, hun budget is geëxplodeerd. Dat zegt de beroepsvereniging van dermatologen op Wereld Psoriasis Dag.
Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat een achtste medewerker van de organisatie is omgekomen in Gaza. De 41-jarige Hasan werd op 24 oktober gedood bij een Israëlische aanval op Khan Younis.
De resistentie van de schimmel Candida auris tegen één medicijn zorgt voor een verhoogde werkzaamheid tegen een ander medicijn. Dat hebben wetenschappers van KU Leuven ontdekt. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Microbiology.
Een Bengalese studie die onlangs werd voorgesteld tijdens een congres verwijst naar de negatieve impact van geluidshinder op opstoten van hypertensie. De onderzoekers denken dan ook dat dat risico een rol zou spelen bij beroepsziekten...
Er bestaan heel wat epidemiologische observatiestudies over het verband tussen diëten en leefgewoonten en het cardiovasculaire risico. Toch werden nog maar weinig gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken over dit thema gepubliceerd.
Almaar vaker blijkt dat de fermentatie van voedingsvezels en eiwitten door het darmmicrobioom een rol speelt bij verschillende aandoeningen, gaande van de cardiometabole afwijkingen bij obesitas tot kanker, en dat geldt zowel voor de ontwikkeling als voor de behandeling en de overleving. Volledig plantaardige prebiotica lijken de samenstelling en de werking van het darmmicrobioom te kunnen beïnvloeden en gunstige effecten te hebben via de selectieve fermentatie van voedingsstoffen in het colon.
Een Duitse studie onderzocht het verband tussen het verbruik van zuivelproducten en de prevalentie van IgG-antistoffen bij patiënten met multiple sclerose (MS).
Herhaalde covid-19-vaccins versterken de mucosale antistoffen, bijvoorbeeld in de slijmvliezen aan de binnenkant van de neus. De immuunreacties kunnen bovendien langer aanhouden dan eerder werd gedacht. Dat blijkt donderdag uit nieuw onderzoek van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek, de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent, dat in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine verschijnt.
Diabetespatiënten in woonzorgcentra lopen meer kans op een fout bij de toediening van insuline dan vroeger. Twee jaar geleden was al minder dan de helft van de woonzorgcentra volledig in orde met de registratie van de toegediende dosis (48 procent). Dit jaar liep dat terug tot 38 procent. Dat blijkt uit een evaluatie van de Zorginspectie, die toont dat het risico op medicatiefouten bij diabetes in de Vlaamse woonzorgcentra is toegenomen, schrijft De Standaard donderdag.
Steven Coenegrachts interpelleerde minister Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer over de afschaffing van het verplichte ziekenbriefje voor werknemers die slechts één dag ziek zijn. Dat naar aanleiding van het stijgende aantal eendagszieken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwijst in een persbericht naar een recente studie over de toename van malnutritie. Uit die studie blijkt dat in 2022 meer dan een miljard mensen wereldwijd aan obesitas leden.
In Bornem hebben CD&V en Vooruit het nieuwe schepencollege aangeduid. Dat Greet De Bruyn (CD&V) burgemeester blijft, was al bekend. Nu blijkt dat ook voormalig Unizo-topman Karel Van Eetvelt (CD&V) een schepenpost krijgt.
In Duitsland is voor het eerst de nieuwe, dodelijkere variant van het apenpokkenvirus aangetroffen. Het Robert Koch-instituut meldt dat de persoon in kwestie in het buitenland besmet raakte. "Op 18 oktober is een besmetting met de nieuwe 1b-stam van mpox in Duitsland gedetecteerd", meldt het gezaghebbende Duitse instituut. Het voegt eraan toe dat "het risico voor de volksgezondheid in Duitsland zwak" is.
De Kamer organiseert normaal gezien nog voor het einde van het jaar hoorzittingen over een mogelijke aanpassing van de euthanasiewetgeving voor patiënten met dementie. Dat is afgesproken in de Commissie Gezondheid.
Via de politieke actiecomités (PACs) die gelieerd zijn aan de Amerikaanse dochters van bierproducent AB InBev en farmabedrijf UCB, is er geld gevloeid naar Amerikaanse politici die de verkiezingsuitslag van 2020 in twijfel trekken. Dat staat vandaag in De Standaard.
Zorgverleners te velde melden een toename van agressie tegen hen vanwege patiënten of familieleden, en de laatste cijfers van de federale politie bevestigen deze situatie.
De ministerraad keurde op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp koninklijk besluit goed tot vaststelling van het globaal budget in 2024 van de financiële middelen voor het land.
De Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap hebben in Namen hun begroting voor 2025 voorgesteld. "Het gaat om transparante en verantwoordelijke begrotingen die het vertrouwen behouden in wat er publiek voorgesteld is", zo zei Waals minister-president Adrien Dolimont (MR). "Redelijke en voorzichtige begrotingen die hervormen zonder drastisch te veranderen, die de essentiële zaken behouden en onze verantwoordelijkheidszin tonen", zo vulde Elisabeth Degryse (Les Engagés) namens de gemeenschapsregering aan.
De jaarlijkse covid-vaccinatiecampagne in het najaar voor kwetsbare groepen komt traag op gang. Al ruim 650.000 Vlamingen lieten zich tot nu toe vaccineren tegen covid, vorig jaar waren dat er rond deze tijd nog zo'n 950.000. Dat meldt het Vlaams Departement Zorg op vrijdag.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft goedkeuring gegeven voor het gebruik van het vaccin Hepizovac in ons land. Hepizovac kan gebruikt worden om een uitbraak van de epizoötische hemorragische ziekte (EHD) bij runderen tegen te gaan. Dat laat het FAGG donderdag weten.
Het resolutievoorstel dat deze week werd ingediend in de Kamer, verzoekt de federale regering om actie te ondernemen op diverse vlakken zoals opleiding, sensibilisering, opvolging, onderzoek en multidisciplinaire aanpak.
Als de Algemene Raad de begroting goedkeurt volgende week, is de bekrachtiging van deze maatregelen door de regering cruciaal om de duurzaamheid van het zorgstelsel te waarborgen en een tekort te voorkomen dat de zorgtoegang dreigt te ondermijnen.
Mensen met diabetes type 2 hebben stemkarakteristieken die kunnen worden gedetecteerd met behulp van artificiële intelligentie. Een onderzoek dat werd gepresenteerd op het EASD 2024-congres maakt de weg vrij voor een snelle, niet-invasieve screening op basis van een eenvoudige stemopname.
De klimaatverandering zet de wereldgezondheid onder druk, doordat ze meer en andere ziektes uitlokt. Toekomstige zorgverleners moeten zich daarop voorbereiden. Een netwerk van Europese universiteiten wil de klimaatcrisis integreren in de medische opleidingen. Dat schrijft De Standaard.
In de Duitse stad Erfurt is dinsdag een 75-jarige man veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tien maanden omdat hij zonder medische opleiding castraties uitvoerde. De behandelingen vonden plaats op de zetel in zijn woonkamer.
Op de Dag van de Verzorgende, die vandaag plaatsvindt, vraagt koepelorganisatie Zorggezind extra aandacht voor de ongeveer 25.000 thuiszorgers in Vlaanderen en Brussel. Dankzij hun inzet kunnen 160.000 Vlamingen en Brusselaars zelfstandig thuis blijven wonen, klinkt het. Er zouden 1.000 extra medewerkers nodig zijn.
Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober vindt de allereerste Week van de Jonge Mantelzorger plaats. Die is in het leven geroepen om de ruim 163.000 kinderen en jongeren die zorg dragen voor een familielid of naaste in de bloemetjes te zetten.
Apothekers mogen nog een jaar langer griepvaccins toedienen. Dat heeft de Kamercommissie Gezondheid dinsdag unaniem beslist op initiatief van Nawal Farih. Een definitieve verankering komt er voorlopig niet, maar Farih dient daarvoor een nieuw wetsvoorstel in.
In het opsporingsonderzoek rond mogelijke verkiezingsfraude in Ninove zijn alle volmachten in beslag genomen. Het Vlaams Artsensyndicaat laat weten dat artsen "geen enkel risico lopen" en dat hen "niks verweten kan worden".
De Bloedserieus-campagne van Rode Kruis-Vlaanderen wordt vandaag in Kortrijk afgetrapt. Tot 9 december zullen weer 6.000 studenten in hun studentenstad bloed kunnen doneren en daarmee hun steentje bijdragen. Naast bloeddonaties wordt ook het belang van plasmadonaties dit jaar extra benadrukt.
Met het begin van de herfst hebben onze patiënten weer last van een verkoudheid, keelpijn, sinusitis en keelontsteking. Dat zijn veel voorkomende klachten in België, waarvoor er een overvloed aan allopathische producten bestaat die niet altijd even effectief zijn, bijwerkingen kunnen veroorzaken en vaak alleen een symptomatisch effect hebben. Omdat ik ervan overtuigd ben dat de natuur ons alles biedt wat we nodig hebben om voor onszelf te zorgen, beschrijf ik in dit artikel een 100% natuurlijke aanpak voor de preventie en behandeling van winterkwaaltjes.
De verschillen in aanpak tussen een mannelijke en een vrouwelijke gezondheidswerker worden alsmaar duidelijker, zeker voor vrouwelijke patiënten.
Meer dan de helft (55 procent) van alle klachten die werknemers effectief hinder bezorgen op het werk, heeft te maken met spier- en skeletaandoeningen. Bovendien is bijna een derde (32 procent) van alle langdurig zieken afwezig voor dezelfde klachten, blijkt uit een onderzoek van de externe preventiedienst Liantis. "Het is dus belangrijk om in te zetten op ergonomie op de werkvloer."
Idiopathische hypersomnie wordt gekenmerkt door overdreven slaperigheid overdag, een onweerstaanbare drang om te slapen overdag en/of lang slapen ’s nachts. Patiënten nemen vaak lange middagdutjes, die echter weinig verkwikkend zijn, en voelen zich inert of dronken bij het ontwaken.
De Société Française de Rhumatologie (SFR) publiceerde samen met de Groupe de Recherche et d’Information sur les Ostéoporoses (GRIO) een artikel over voedingsadvies.
Kan een supplement van vitamine C (vit. C) in combinatie met vitamine D (vit. D) bijdragen aan het behoud van de botkwaliteit bij vrouwen met diabetes?
François De Smet (Défi) wou van minister Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken en Volksgezondheid) meer weten over zijn aanpak inzake “Overtredingen van de wet van 1977 inzake het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen.” Wat met ziekenhuizen of restaurants bijvoorbeeld die alcohol verkopen via automaten?
In 2010 werden wereldwijd naar schatting 13,8 miljoen baby’s te vroeg geboren; in 2020 waren er dat 13,4 miljoen, oftewel een daling van amper 0,14% per jaar. Te vroeg geboren kinderen dragen - naast een hogere kans op kindersterfte - levenslang een grotere kans op ontwikkelingsstoornissen en socio-economische gevolgen met zich mee.
Het Kremlin heeft bevestigd wat journalist Bob Woodward schrijft in zijn boek 'War' dat volgende week uitkomt: Donald Trump stuurde toen hij president was in het geheim covidtesten naar Vladimir Poetin, toen die testen nog schaars waren.
Lopende zaken of niet, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke riep dinsdag in de Kamer op om de zorgbegroting 2025 op tijd goed te keuren.
Aanzienlijk meer vrouwen dan mannen zijn langdurig arbeidsongeschikt en de genderkloof wordt almaar groter. De Onafhankelijke Ziekenfondsen - de koepel boven Helan in Vlaanderen - vragen met een nieuw rapport meer aandacht voor de problematiek en stelden ook een reeks aanbevelingen aan de overheid op.
Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwt dat de inspecties worden opgevoerd op de verkoop van sigaretten en vapes en dat er krachtigere sancties zullen gelden tegen winkels die de regels met de voeten treden, tot en met sluiting toe. Dat zei hij in de Kamer. Hij zal ook handelsfederatie Comeos tot de orde roepen.
Israël belemmert in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever systematisch en doelbewust het werk van humanitaire organisaties, terwijl het als bezettende macht eigenlijk zou moeten zorgen voor voedsel, medische benodigdheden en onderdak voor de bevolking. Dat staat te lezen in een rapport van Dokters van de Wereld, waarin de schendingen van de rechten van de mens en het internationaal humanitair recht door Israël aan de kaak worden gesteld.
De eigen ATMP-faciliteit (Advanced Therapy Medicinal Products) zal op campus Gasthuisberg experimentele cel-therapieën in het ziekenhuis produceren volgens industriële standaarden. Dat moet vanaf eind 2025 leiden tot baanbrekende therapieën en behandelingen op maat voor individuele patiënten.
Tal van kankerpatiënten uit België en andere Europese landen hebben de voorbije jaren elk tienduizenden euro's betaald voor een immuuntherapie van het buitenlandse privébedrijf Immucura. Maandenlang onderzoek van De Tijd, de Duitse tv-zender ZDF, de Oostenrijkse krant Der Standard en het Spaanse El País doet nu ernstige vragen rijzen over die populaire behandeling, schrijft De Tijd.
N-VA en Vlaams Belang leveren komende legislatuur de voorzitters van de helft van de Vlaamse Parlementscommissies. Ook PVDA mag voor het eerst een voorzitter leveren. De voorzitterschappen werden maandag verdeeld op het Uitgebreid Bureau van het parlement. De partijen zullen vandaag en morgen op hun fractievergadering de parlementsleden kiezen die een commissie mogen voorzitten. Woensdag tijdens de plenaire vergadering worden die namen vastgelegd.
In Antwerpen zijn de lijsttrekkers van de zeven huidige partijen in de gemeenteraad met elkaar in debat gegaan op de regionale zender ATV. Wie na 13 oktober met wie in zee zou willen gaan, blijft nog steeds grotendeels onduidelijk. Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe weigerde bijvoorbeeld te kiezen tussen Bart De Wever (N-VA) en Jos D'Haese (PVDA) als burgemeester.
De export van vaccins uit ons land was vorig jaar goed voor bijna 22 miljard. Dat blijkt uit een analyse van sectorfederatie Essenscia. België is daarmee wereldmarktleider, voor de Verenigde Staten en Ierland.
Zonlicht kan schadelijk zijn voor de huid, maar heeft ook belangrijke voordelen voor de gezondheid. Is het tijd om onze ideeën op dat vlak te herzien? Op die vraag proberen we een antwoord te vinden met dit artikel van de Britse dermatoloog R.B. Weller.
De gevolgen van covid op lange termijn worden nu pas zichtbaar. Niet alleen vanuit medisch oogpunt, maar ook in het sociale en professionele leven en op maatschappelijk vlak...
De dreigende ontsporing van de gezondheidsuitgaven (verwachte overschrijding in 2024: 153,768 miljoen en voor 2025: 216,802 miljoen) doet rode lichtjes branden bij het Verzekeringscomité. Zeker omdat voor 2026 nog een groter tekort dreigt. De besparingsvoorstellen viseren naast de geneesmiddelensector ook de artsenhonoraria, de implantaten- en tandzorgsector, de medische huizen en covid-maatregelen. Samen is er sprake van een overbesteding van 501,4 miljoen euro, waardoor dringende besparingsmaatregelen nodig zijn.
De Nobelprijs voor de Geneeskunde is toegekend aan de Amerikanen Victor Ambros en Gary Ruvkun voor hun ontdekking van microRNA, een nieuwe klasse van piepkleine RNA-moleculen die een cruciale rol spelen bij het reguleren van genactiviteit.
Een recent advies van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek gaat in op dataverzameling over etnische achtergrond van gezonde vrijwilligers in klinische studies. Het besluit dat die dataverzameling verantwoord is mits voldaan wordt aan strikte ethische en wetenschappelijke voorwaarden.
De Democratische Republiek Congo is zaterdag begonnen met het toedienen van de eerste vaccins tegen de virale ziekte mpox. Normaal moest de vaccinatiecampagne begin deze week starten, maar die start werd uitgesteld door vertragingen met de levering van de vaccins.
De neiging om extra zout toe te voegen aan het dieet verhoogt het risico op het ontwikkelen van chronische nierziekte (CKD).
De stijging van het aantal werknemers dat een dag ziek thuisblijft, toont aan dat de afschaffing van het ziektebriefje "duidelijk een slecht idee" was. Dat zegt Unizo zaterdag. Voor de ondernemersorganisatie is het belangrijk dat werkgevers zelf kunnen beslissen of een medisch attest noodzakelijk is.
Het aantal werknemers dat een dag ziek thuisblijft, is sinds de afschaffing van het doktersbriefje fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de hr-dienstverlener Securex waarover De Tijd en L'Echo zaterdag berichten.
De dagverkoop van Sinutab is gestegen met een factor zes. Dat meldt farmagroothandel Febelco. Het populaire verkoudheidsmedicijn op basis van pseudo-efedrine wordt vanaf 1 november enkel nog op voorschrift verkocht.
Sciensano heeft onlangs een rapport over de gezondheid van de vrouw in 2024 in ons land gepubliceerd. De gezondheid is over het algemeen goed, maar er zijn toch nog enkele probleempunten, volgens de experts.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) uit Antwerpen heeft 2 miljoen euro extra financiering ontvangen van de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Het geld moet dienen voor onderzoek naar en de beheersing van het mpox-virus in Congo.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het licht op groen gezet voor een eerste test om mpox te detecteren. Die moet helpen om de huidige epidemie beter te bestrijden, stelt de organisatie vrijdag in een mededeling. "Een vroegtijdige diagnose van mpox maakt een snelle behandeling en zorg mogelijk, zo kunnen we het virus onder controle houden", klinkt het. De ziekte heeft sinds begin dit jaar al aan bijna negenhonderd mensen het leven gekost.
Onze westerse diëten werken de ontwikkeling van stofwisselingsstoornissen zoals diabetes type 2 in de hand. En daar zou de consumptie van rood vlees voor iets tussen zitten...
Het is herhaaldelijk aangetoond dat gewichtstoename, en dus een verandering in BMI, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt. Maar vanaf welk niveau stijgt dat risico?
Open VLD-Kamerlid Irina De Knop stelde minister Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een schriftelijke vraag naar aanleiding van een brief van het Riziv aan de huisartsen over hun voorschrijfgedrag. Irina De Knop wilde een stand van zaken over het proefproject dat is opgestart over de mogelijke terugbetaling van point-of-caretests.
Uit de kerncijfers voor 2024 die het statistiekbureau Statbel publiceerde, blijkt dat de levensverwachting erop vooruit is gegaan. In 2023 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 82,3 jaar.
Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft de overeenkomsten voor terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen onder contract openbaar gemaakt via een webtoepassing. Het gaat wel enkel over de publieke delen van die overeenkomsten, de zogeheten 'geheime farmadeals'. Dat meldt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering woensdag in een persbericht.
Griepvaccinatie is cruciaal voor ouderen, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen. Vorig jaar liet slechts de helft van de 65-plussers een prik zetten, ver onder het doel van 75 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lanceert een nieuwe Europese campagne rond alcohol. 'Redefine alcohol' wil de bevolking niet alleen sensibiliseren over de gezondheidsrisico's, maar wil mensen ook aanzetten om bewuster met alcohol om te gaan en zelfs helemaal te stoppen met drinken.
De Rwandese overheid stelde op 28 september de Belgische overheid officieel op de hoogte van een uitbraak van het Marburgvirus in hun land. De Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG) volgen de situatie nauwlettend op. Voor de bevolking in België wordt het risico als zeer laag beschouwd. Belgen in Rwanda worden opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Aan reizigers naar Rwanda wordt geadviseerd om de adviezen van de FOD Buitenlandse Zaken nauwgezet op te volgen.
Een nieuwe CM-studie toont dat het zorgtraject van vrouwen met endometriose lang, complex en duur is. Er zitten te veel jaren tussen de eerste symptomen en de start van een adequate behandeling. Sommige patiëntes met endometriose zien meer dan 12 verschillende gynaecologen op drie jaar tijd. De kost voor patiëntes is gemiddeld 641 euro per jaar. In het slechtste geval (voor 5% van wie gehospitaliseerd of arbeidsongeschikt is door endometriose) zijn de kosten zelfs hoger dan 4.695 euro.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) zetten de positieve en negatieve kanten van het Vlaams regeerakkoord op een rijtje. Positief is zeker de focus op gezondheidszorg, negatief de zwakke ambitie voor preventie, milieu en gezondheid.
Consumentenorganisatie Testaankoop vraagt een verbod Sinutab, het geneesmiddel tegen neusverstopping met hoofdpijn. Ook professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) roept op tot een voorzichtiger gebruik. Het risico op een beroerte of hartaanval wordt immers onderschat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Kersvers Vlaams minister Cieltje Van Achter vindt dat de Brusselse formatie perfect past in haar takenpakket als minister van Brussel. "Ik heb me de voorbije weken en maanden voor N-VA bezig gehouden met de Brusselse formatie en ga dat ook blijven doen", zegt ze in een gesprek met Belga. Van Achter wil als Vlaams minister van Brussel ook deelnemen aan de vergadering van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).
Nu Caroline Gennez (Vooruit) de federale regering heeft verlaten om Vlaams minister van (onder meer) Welzijn te worden, komen haar bevoegdheden terecht bij haar partijgenoot en vicepremier Frank Vandenbroucke. Behalve voor Volksgezondheid en Sociale Zaken wordt Vandenbroucke in de ontslagnemende regering dus ook bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking en het Grootstedenbeleid.
Het CM Gezondheidsfonds is "sterk verontwaardigd" over de verklaringen die paus Franciscus in de marge van zijn bezoek aan België heeft afgelegd over abortus. "Zijn uitspraken zijn beledigend voor alle hulpverleners in de abortuszorg", reageert Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit.
Het gemeten niveau van deeltjes van het coronavirus stijgt opnieuw in het Leuvense afvalwater. De hoge waarden houden bovendien al aan sinds juni. Opvallend, want 'gewone' luchtweginfecties steken pas in het najaar de kop op. Dat meldt Elke Wollants van het Rega Instituut (KU Leuven).
Het socialistisch ziekenfonds Solidaris is tevreden over de miljardeninvestering in Welzijn en Zorg. De Vlaamse regering maakt ruim 1,1 miljard euro vrij. "'We zijn tevreden dat de nieuwe Vlaamse regering niet enkel naar de portemonnee maar ook naar de Vlaming die zorg nodig heeft, kijkt", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.
De Vlaamse revalidatieziekenhuizen plus conventies hervormen en een pleidooi houden bij de federale overheid voor een herziening van de programmatie van het aantal revalidatiebedden staat hoog op het programmalijstje van de nieuwe Vlaamse regering. Dat naast een evaluatie van de Vlaamse ziekenhuisnetwerken en een krachtenbundeling van de verschillende ziekenhuizen in Halle-Vilvoorde.
De data van de Vlaming komen in één platform terecht. Vitalink wordt gepositioneerd als dé raadpleegbare gezondheidskluis. Artificiële Intelligentie wordt meer en meer een hulpmiddel met respect voor het medisch geheim. “We vragen de federale overheid om de geaggregeerde en gepseudonimiseerde data van de ziekenfondsen te delen met Vlaanderen."
Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord heeft naast de aandacht voor de re-integratie van langdurig zieken ook oog voor de ‘uitzuivering’ van administratieve taken en ‘kwaliteitscontrole’, onder meer op de kennis die zorgverleners hebben van het Nederlands.
De vzw Patient Empowerment lanceert op 1 oktober de campagne ‘Samen aan het stuur’. De campagne richt zich tot iedereen die zorg geeft of nodig heeft, vandaag en in de toekomst. “Met deze actie willen we meer samenwerking in de zorg stimuleren zodat we samen een zorgsysteem kunnen maken waarin eenieder telt”, aldus Edgard Eeckman, voorzitter van de vzw.
Het aandeel jongeren dat antidepressiva gebruikt, is in tien jaar tijd met 60 procent gestegen. De toename is bijna volledig te wijten aan een verdubbeling van de groep meisjes die antidepressiva neemt. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Paus Franciscus kondigde tijdens zijn bezoek aan België aan dat hij het proces voor de zaligverklaring van Boudewijn zal opstarten. De paus stak tijdens zijn passage in België zijn bewondering voor koning Boudewijn niet onder stoelen of banken. Tijdens een bezoek aan het graf van de voormalige koning prees paus Franciscus diens "moed om tijdelijk troonsafstand te doen om geen moorddadige wet (lees: de abortuswet) te moeten ondertekenen". Aanleiding voor controverse. Zeker toen de paus artsen-medewerkers aan abortus 'huurmoordenaars' noemde.
Ongeveer 3.200 lopers hebben samen 1.975.423 euro opgehaald bij de Run To Kick, de jaarlijkse solidariteitsloop van KickCancer, de Belgische stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Het geld gaat naar onderzoek naar hersentumoren bij kinderen.
Het njet op het nieuwe voorstel rond de verlenging van de abortustermijn duwt duizenden vrouwen dieper de put in. “Deze weigering is een blamage voor de vrouwenrechten en de 6 miljoen vrouwen in ons land. Maar voor vrouwen in kwetsbare situaties in ons land is het een ramp.”
Caroline Gennez wordt dus minister van Welzijn, Cultuur, Armoede en Gelijke Kansen in de nieuwe Vlaamse regering. De 49-jarige politica heeft intussen bijna 25 jaar politiek op de teller staan op uiteenlopende niveaus. Ze was ook vier jaar lang, tussen 2007 en 2011, voorzitter van de sp.a (Vooruit). Nu wordt ze voor het eerst Vlaams minister en krijgt ze met Welzijn meteen een belangrijke post.
De politie zal vanaf 1 oktober automobilisten makkelijker aan een speekseltest kunnen onderwerpen, bevestigt het kabinet van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De checklist met symptomen die bepaalt of agenten een bestuurder effectief op drugs mogen controleren, wordt aangepast.
Het CM Gezondheidsfonds reageert overwegend positief op het Vlaams regeerakkoord, met voorop "een forse extra investering in welzijn". Dat zegt het zaterdag in een persbericht.
Vlozo, de koepelorganisatie van private woonzorgcentra, reageert over het algemeen tevreden op het nieuw Vlaams regeerakkoord, maar mist ambitie om de vergrijzingsgolf op te vangen. Dat zegt de organisatie zaterdag.
De onderhandelaars van het Vlaams regeerakkoord focussen in het preventiebeleid onder meer op eetstoornissen en verslavingen. Zo is te lezen in de tekst die Belga kon inkijken.
Het farmabedrijf Bristol Myers Squibb heeft in de Verenigde Staten toelating gekregen om een nieuw geneesmiddel voor patiënten met schizofrenie op de markt te brengen. Het gaat om de eerste nieuwe behandeling in zeventig jaar.
Hypopigmentatie kan wijzen op een onderliggende hematologische ziekte. Een Italiaanse groep heeft de correlatie onderzocht tussen hypopigmentatie bij vitiligo, morfea en syndromaal albinisme en hematologische aandoeningen.
Een onderzoeksgroep aan de KU Leuven voert onderzoek naar hoe huisartsen en andere zorgverleners omgaan met patiënten die een andere taal spreken.
Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal onderzocht de effecten van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met emulgatoren op de cardiovasculaire gezondheid.
Chronische ontstekingsziekten van de darmen (IBD's) komen steeds vaker voor en zijn almaar moeilijker te behandelen. Misschien kunnen groentesappen soelaas bieden? In de traditionele geneeskunde werden ze gebruikt om ontstekingen te verlichten bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Na Vlaanderen start ook Wallonië een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus op. Die is vooral gericht op kwetsbare personen, zegt het Waals Agentschap voor Levenskwaliteit (AViQ).
Vandaag staan de apothekers wereldwijd in de kijker dankzij de jaarlijkse campagne van de International Pharmaceutical Federation (FIP). Dit jaar koos FIP als thema “Pharmacists: meeting global health needs”. De Werelddag van de Apotheker is dé dag om de rol van het apothekersberoep binnen de gezondheidszorg te benadrukken: laagdrempelige zorg op maat van de patiënt en samenwerking met de andere zorgverleners staan centraal.
De raadkamer van Charleroi heeft beslist dat er geen proces komt naar het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec. Alle 31 verdachten zijn buiten vervolging gesteld. Er komt dus geen rechtszaak.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt in een nieuw rapport voor een forse toename van problematisch gebruik van sociale media bij jongeren. In Vlaanderen is één op de tien jongeren zo verknocht aan sociale media dat ze de controle dreigen te verliezen.
Tijdens de federale onderhandelingen wilde Bart De Wever ingrijpen bij te frequente voorschriften of voorschriften van lange duur, zonder een duidelijke definitie te geven van “te veel”. Moeten er richtlijnen komen? Het Riziv is niet ontevreden over dat voorstel. Benoît Collin stelt voor om samen met gezondheidswerkers en specialisten in de sociale verzekeringsgeneeskunde de mogelijkheid te inventariseren om tot een consensus te komen voor bepaalde pathologieën.
De Vlaamse en Brusselse apothekers hebben in 2023 393.305 COVID-vaccins toegediend, waarvan bijna drie kwart aan mensen van 60 jaar en ouder. Daarnaast werden ook 177.853 griepvaccins toegediend door een apotheker. "Dit biedt een aanvulling op het bestaande aanbod en maakt vaccinatie toegankelijker, ook voor kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen", zegt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) naar aanleiding van de Werelddag van de Apotheker.
Een honderdvijftigtal personen met een beperking zijn vanochtend omstreeks 10.30 uur samengekomen aan het Jubelpark in Brussel voor de elfde editie van de 'Freedom Drive', een grootschalige mars ter bevordering van de gelijke rechten voor mensen met een beperking.
De nieuwe vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is niet overal vlekkeloos gestart. Door logistieke problemen kregen diverse huisartsen en apotheken hun bestelde vaccins nog niet, meldt het Departement Zorg en Gezondheid. "Het gaat over een beperkt aantal getroffen artsen en apothekers, maar het is natuurlijk een spijtige zaak", klinkt het bij woordvoerder Joris Moonens. Gisteren uitte alvast Jos Vanhoof (Bvas) zijn ongenoegen in onze nieuwsbrief: administratieve overlast is het gevolg.
Door de coronamaatregelen circuleerde kinkhoest amper. Maar dit jaar is er sprake van een spectaculaire opstoot, met alleen al in de eerste acht maanden van het jaar 2.217 meldingen van kinkhoest in Vlaanderen, blijkt uit cijfers van het Departement Zorg. Dat schrijft De Standaard.
In de analyse van de bloedstalen die begin dit jaar zijn afgenomen bij inwoners van de Waalse gemeentes Chièvres, Ronquières en Nandrin werd het PFAS-gehalte mogelijk onderschat. Dat heeft Waals minister van Gezondheid Yves Coppieters laten weten.
Zeker een op de zeven adolescenten kampt met mentale problemen, blijkt uit een nieuwe studie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gepubliceerd. Dergelijke gezondheidstrends bij adolescenten vergen volgens de WHO dringende actie. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen.
Vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap beschermt tegen kinkhoestinfectie gedurende de eerste acht maanden van het leven. Echter, het mogelijke ‘afstompende’ effect van maternale antilichamen op de reactie van zuigelingen op primaire immunisatie blijft reden tot bezorgdheid.
Bacteriën en virussen kunnen volgens een Oostenrijkse arts geen ziekten veroorzaken. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) kan een arts die zulke eenzijdige negatieve opmerkingen maakt over vaccinaties, disciplinaire sancties krijgen.
Exosomen zijn nanometergrote vesikels die worden afgescheiden door cellen. Biomedisch onderzoek hecht alsmaar meer belang aan exosomen omwille van hun unieke eigenschappen, meer bepaald hun biocompatibiliteit, vermogen om een inhoud te laden en penetratie in diepe weefsels. We bespreken wat exosomen zijn, geven een overzicht van hun potentieel, en waar en wanneer ze kunnen worden gebruikt.
Chronische nierziekte (CKD) komt steeds vaker voor en gaat dikwijls gepaard met hartproblemen. Onderzoekers evalueerden het mogelijke verband tussen de consumptie van voedingsvezels en de algemene mortaliteit, cardiovasculaire mortaliteit en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten bij deze proefpersonen.
Van vorige vrijdag tot en met vandaag staken de Franse laboratoria voor klinische biologie in het hele land. De staking is gericht tegen een verdere verlaging van de tarieven met 10%, opgelegd door de Caisse Nationale d'Assurance Maladie (CNAM), een beslissing die ernstige gevolgen kan hebben voor deze gezondheidsinstellingen.
Het aanvullen van de voeding van ouderen met vezels zou de geheugenprestaties binnen 12 weken kunnen verbeteren volgens een Britse studie die werd uitgevoerd bij 72 deelnemers ouder dan 60 jaar.
Ter gelegenheid van de Werelddag van de Apotheker, die elk jaar op 25 september wordt gevierd, kondigde Multipharma in een persbericht de lancering aan van een nationale videocampagne om hulde te brengen aan de apothekers en hun cruciale rol in de Belgische gezondheidszorg in de verf te zetten. De campagne benadrukt de vertrouwensrelatie tussen patiënten en hun lokale apothekers.
Afgelopen maandag heeft Dr. Karel Vermeyen, met unanieme steun van het bestuur, de fakkel overgenomen van Jürgen Constandt, die weliswaar ondervoorzitter blijft. Karel Vermeyen kan terugblikken op een rijk gevulde loopbaan. Als arts-specialist in anestesie was hij verbonden aan het UZ Antwerpen en campushoofdarts in het ZNA-Middelheim.
Negen jaar geleden opende Valérie Lacour haar apotheek ‘Square Levie’, op een boogscheut van het VRT-gebouw in Brussel. Het concept farmaceutische zorg is haar stokpaardje. “Dat is een praktijkmodel opgebouwd rond de patiënt en in overleg met de andere zorgverstrekkers”
De ministerraad van afgelopen vrijdag besliste om op voorstel van Frank Vandenbroucke een overheidsopdracht uit te schrijven over het beheer van een roterende voorraad en de terbeschikkingstelling van chirurgische mondmaskers.
Paus Franciscus heeft milde griep en zegt zijn geplande audiënties vandaag af, uit voorzorg voor de geplande reis, onder meer naar ons land, meldt Vatican News.
Acteur en mede-eigenaar van de voetbalclub Sporting Hasselt Rik Verheye is het gezicht van de nieuwe sensibiliseringscampagne "Word hartstarter" van de Belgische Cardiologische Liga. De boodschap van de campagne die tijdens de week van het hart (23 tot 29 september) loopt is duidelijk: leer reanimeren en red een leven.
De voorbije nacht heeft Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) samen met Vooruit en CD&V een akkoord bereikt over het budgettaire kader. Hij noemt het alvast "een goed startpunt". Nu moeten de onderhandelaars nog inhoudelijke knelpunten, zoals het stikstofdossier en het onderwijs, oplossen. Vanaf 17 uur zitten ze opnieuw samen. Een 'Septemberverklaring' - weliswaar wat later dan gewoonlijk - zit er nog in.
Op 6 september haalden UZ Gent en Cliniques Universitaires Saint-Luc en UZ Gent een wereldprimeur met de implantatie bij twee patiënten van een nieuw neurostimulatieapparaat, het “NAO.VNS” systeem, gebaseerd op opto-elektronische technologie. Dit systeem, ontwikkeld door Synergia Medical, biedt hoop voor patiënten die lijden aan refractaire epilepsie.
Onderzoek naar de ziekte van Alzheimer moet voortgezet worden, net zoals de ontwikkeling van nieuwe therapieën en geneesmiddelen. Daarvoor pleit pharma.be, de koepelorganisatie die zowat 130 farmabedrijven in België vertegenwoordigt.
In Leuven vonden dit weekend de eerste Belgische Transplantatie Spelen plaats. Zo'n vijfhonderd getransplanteerden, dialysepatiënten, donoren en sympathisanten streden in meer dan tien disciplines mee voor een medaille.
Door de vervuiling van de rivieren en dus ook de oceanen staan we voor een paradox: vette vis eten is gezond, maar is dat ook zo als de vis mogelijk gecontamineerd is met eeuwige vervuilers zoals PFAS?
Een internationaal onderzoeksteam heeft opgelijst welke dierensoorten het meest waarschijnlijk hebben gediend als een tussengastheer voor het coronavirus. Dat blijkt uit een wetenschappelijke paper die in het wetenschappelijke tijdschrift Cell is gepubliceerd.
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag groen licht gegeven voor de vaccinatie van tieners met het mpox-vaccin van het Deense farmabedrijf Bavarian Nordic. Na een formalisatie door de Europese Commissie mag het Imvanex-vaccin ook toegediend worden aan kinderen tussen de 12 en 17 jaar.
Medisch ontslag blijkt bijzonder populair te zijn bij bedrijven die met langdurig zieke werknemers worstelen. Terwijl de werkgevers bepleiten dat er vaak geen andere optie is, verwijten de vakbonden hen dat ze te weinig moeite doen om in aangepast werk te voorzien. Dat bericht De Tijd vrijdag.
Verschillende patiëntenorganisaties, hematologen en het Franstalige Rode Kruis van België hebben samen met het farmaceutische bedrijf AbbVie de reizende Brusselse expositie 'Bloednodig' opgezet om Belgen ertoe aan te zetten bloed en stamcellen te doneren om bloedkankerpatiënten te helpen. De expositie loopt van 19 tot 23 september in het Erasmusziekenhuis in Brussel en doet later ook nog het instituut Jules Bordet en het UZ Brussel aan.
De vaccinatiecampagne tegen corona gaat op 23 september van start bij huisartsen en apotheken in Vlaanderen. In Lendelede werden donderdag alvast de eerste coronavaccins toegediend aan personen vanaf 65 jaar en jongere mensen met gezondheidsproblemen. Later in het najaar volgt ook de start van de vaccinatiecampagne tegen griep. Corona- en griepvaccinatie zijn aanbevolen voor zowat 2 miljoen personen in Vlaanderen.
Het Deense farmabedrijf Novo Nordisk pompt samen met de Nederlandse investeerder BioGeneration Ventures vers kapitaal in Tanai Therapeuthics, een jonge spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) die sleutelt aan een nieuw oraal geneesmiddel tegen obesitas. Novo Nordisk is uitgegroeid tot het waardevolste bedrijf van Europa dankzij het succes van diabetesmedicijn Ozempic en obesitasgeneesmiddel Wegovy.
Laryngofaryngeale reflux (LPR), of keelreflux, treft 20 tot 30 procent van de westerse bevolking. Een studie van professor Jérôme Lechien, neus-keel-oorarts van het Epicura-ziekenhuis in Henegouwen, toont aan dat de gemiddelde kosten voor het socialezekerheidsstelsel ongeveer 310 euro per LPR-patiënt bedragen.
Een gerandomiseerde klinische studie over het effect van intermittent fasting (5:2) bij diabetespatiënten, EARLY-studie.
Iran heeft medisch personeel naar Libanon gestuurd na de ontploffing van honderden beepers die gebruikt werden door leden van de pro-Iraanse Libanese militie Hezbollah. Het gaat om artsen en verpleegkundigen, maar ook het hoofd van de Rode Halve Maan, meldt het Iraanse persagentschap Irna. De Libanese ziekenhuizen zijn volledig overrompeld door de grote toestroom van patiënten.
Uit een kort, longitudinaal onderzoek naar de schadelijke effecten van uitdroging bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen die in een gemeenschap wonen, bleek dat er sprake kan zijn van aandachtsproblemen en verminderde cognitieve prestaties.
Apple heeft zopas goedkeuring gekregen van de FDA voor een nieuwe functie op de Apple Watch die ademhalingsstoornissen in verband met slaapapneu kan detecteren. Deze klinisch geteste innovatie versterkt de positie van Apple op het gebied van connected health.
Rode Kruis-Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij uit het noodhulpfonds voor de slachtoffers van storm Boris in Centraal- en Oost-Europa. De hulp wordt verdeeld onder Roemenië, Oostenrijk, Tsjechië en Polen die elk zwaar te lijden hadden door de gevolgen van de storm.
De opleidingen binnen de Faculteit Geneeskunde en binnen de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven kennen een stevige stijging van het aantal inschrijvingen. Dat blijkt uit de eerste tendensen, die vandaag, naar aanleiding van de start van het academiejaar, gedeeld zijn.
Sinds het begin van het jaar zijn 87 gevallen van de mazelen vastgesteld in Wallonië. Dat heeft Waals minister van Gezondheid Yves Coppieters (Les Engagés) verklaard. "Er werd een protocol opgesteld om te voorkomen dat er clusters ontstonden en dat werkt: er zijn geen herhalende clusters", aldus Coppieters in het Waals parlement.
Preventie en een gezonde levensstijl kunnen een verschil maken in de strijd tegen kanker. Vier op de tien kankergevallen zijn immers vermijdbaar. Dat zegt Kom op tegen Kanker. De organisatie daagt daarom de Vlamingen uit om vorm te geven aan De Nieuwe Levensgenieter, een initiatief dat kadert binnen kankerpreventie.
Sint-Martens-Latem wordt vaak omschreven als de rijkste gemeente, maar het blijkt ook de sportiefste gemeente te zijn. Statistieken van Sport Vlaanderen geven aan dat vorig jaar 35,6 procent van de inwoners er lid was van een sportclub.
Asielaanvragers lopen een groter risico op psychische problemen door diverse kwetsbaarheidsfactoren vóór, tijdens en na hun migratietraject. De verschillende overheden in België moeten deze kwetsbaarheden erkennen en maatregelen nemen voor een betere geestelijke gezondheidszorg tijdens de asielprocedure. Daarnaast richt het nieuwste advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zich ook tot beroepsverenigingen, zorgverleners en universiteiten.
In de afgelopen jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in het gebruik van akoestische technologieën en artificiële intelligentie (AI) voor het diagnosticeren en monitoren van verschillende pathologieën. Het meest recente voorbeeld is een project om tuberculose vroegtijdig op te sporen in India aan de hand van hoestgeluiden.
In oktober organiseert Vitaz inentingen met antistoffen tegen RSV voor baby's. Zowel in campus Sint-Niklaas als campus Lokeren worden priksessies voorzien. De kans op ziekenhuisopname wordt hiermee tot 80% kleiner., heet het.
Nu de herfst voor de deur staat, roept het Brussels Gewest zijn inwoners op om zich te laten vaccineren tegen griep en covid-19. Vaccinaties tegen het coronavirus zijn al beschikbaar bij artsen, bepaalde apotheken en bij thuiszorg, terwijl die tegen griep beginnen op 15 oktober, kondigde Vivalis maandag aan.
Ongeveer 36 miljoen Japanners zullen dit jaar 65 jaar of ouder zijn. Dat komt neer op bijna 30 procent van de totale bevolking: 124 miljoen inwoners. Volgens gegevens van het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken is dat een nieuw record.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed dat zowel effectieve als plaatsvervangende leden van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie benoemt.
Hoewel sepsis, een extreme reactie van het immuunsysteem op een infectie, jaarlijks bijna 41.000 mensen treft in ons land, heeft twee op de drie Belgen nog nooit van de aandoening gehoord. Slechts 18 procent begrijpt wat sepsis precies inhoudt. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van iVOX die vrijdag door patiëntenorganisatie Sepsibel werden bekendgemaakt naar aanleiding van de Wereld Sepsis Dag.
In Italië zijn de eerste twee lokale gevallen van dengue van 2024 geregistreerd. Dat maakte het Hoger Instituut voor Gezondheid (ISS) in Rome bekend. Het gaat om twee mensen in de Noord-Italiaanse provincies Brescia en Reggio die voordien niet naar het buitenland waren gereisd.
Sommige patiënten gebruiken medische cannabis voor chronische pijn. De cardiovasculaire effecten ervan zijn echter niet goed gedocumenteerd, terwijl alsmaar meer landen medische cannabis in die indicatie goedkeuren.
De dringendste fase van de covidpandemie ligt nu al even achter ons, maar het zou best kunnen dat in de toekomst complexere en dodelijkere virussen stevig zullen toeslaan. Onderzoekers van Harvard hebben daarom gepolst naar de houding van de Amerikaanse bevolking ten aanzien van de jaarlijkse griep- en covid-19-vaccins volgens de evolutie van de actieve stammen.
Een studie op muismodel met longkankernodules heeft aangetoond dat een ketogeen dieet verrijkt met visolie effectief zou zijn bij het terugdringen van die longnodules.
Met als thema “Human Regeneration” zal het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling van Osaka 2025 de troeven van het koninkrijk op het vlak van gezondheid in de verf zetten. Het Technisch Comité van de Expo 2025 Osaka heeft de focus op levenswetenschappen, gezondheid en welzijn verfijnd en omvat alles van preventie en diagnose tot nazorg, met een sterke nadruk op innovatieve en technologische toepassingen.
Bijna is het weer zover: op 19 en 20 september lopen de Geneeskundige Dagen van Antwerpen - de 79ste editie nu al - op de Universitaire campus Drie Eiken. Zoals steeds wordt het congres georganiseerd door de Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen (Karva), samen met de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Het thema: "Van media tot consultatie". Dr. Kristel De Pooter geeft tekst en uitleg.
De blootstelling aan chemische producten met poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) vormt een echte bedreiging. De resultaten van de eerste longitudinale studie hieromtrent werden zopas gepubliceerd.
Rode Kruis-Vlaanderen intensifieert de humanitaire hulp in Centraal- en Oost-Afrika na de enorme toename van besmettingen met mpox. Naast een bijkomende financiële injectie uit het Noodhulpfonds wordt ook een operationeel manager naar de regio gestuurd die de coördinatie van de hulp ter plaatse zal versterken.
Een interview met dr. Pierre Oswald, psychiater en hoofdarts in het centre hospitalier Jean Titeca, over het gebruik van benzodiazepinen, psychostimulantia en psychotrope geneesmiddelen. Hij geeft ons advies over hoe we de relatie tussen psychiaters en apothekers kunnen verbeteren.
Kom op tegen Kanker organiseert in het weekend van 13 tot 15 september voor de 30ste keer het Plantjesweekend. Dat betekent dat duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen azalea's aan 8 euro per plantje verkopen om geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker.
Wat is de prijs van de dalende luchtkwaliteit in ons leefmilieu? Volgens enkele onderzoekers zouden beleidsmakers zich sneller aangesproken voelen als het over hun centen gaat... Deze studie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, maar is ook bij ons van toepassing.
De Belgische werkgevers zijn van plan om in het vierde kwartaal van dit jaar verder banen te creëren. Dat meldt ManpowerGroup. Volgens de jobbarometer van de hr-organisatie is 42 procent van de ondervraagde werkgevers in ons land van plan om banen te creëren in het vierde kwartaal, terwijl 15 procent van hen ontslagen verwacht.
De Amerikaanse Harvard Medical School heeft een AI-model ontwikkeld dat 19 types detecteert, behandelingen voorstelt en de overlevingskans voorspelt. Het zogenaamde 'Chief-model', beschreven in Nature, screent beelden van tumorweefsels van 19 kankertypes. Frederik Deman, patholoog aan het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), is hoopvol hoewel er een zekere foutenmarge blijft bestaan, zegt hij in De Tijd.
Afgelopen woensdag publiceerde het American Journal of Public Health een artikel van Frank Vandenbroucke en Pedro Facon. De twee auteurs roepen op tot dringende hervormingen van gezondheidszorgsystemen en strategische investeringen om landen beter voor te bereiden op toekomstige gezondheidscrises, waarbij ze lessen trekken uit de COVID-19 pandemie.
Zweedse onderzoekers volgden een cohort werknemers gedurende tientallen jaren om het verband tussen blootstelling aan fijnstof en chronische nierziekte te verklaren.
In Antwerpen is een 22-jarige man opgepakt als verdachte in het onderzoek naar de ambulance die zondag (even) werd gestolen. De man werd verhoord en vervolgens vrijgelaten onder voorwaarden.
In Franstalig België zijn 1.520 kandidaten geslaagd voor de 2e editie van de toelatingsproef voor geneeskunde/ tandheelkunde. Een meerderheid van 60% is vrouwelijk. Voor de proef van 28 augustus hadden 5.205 kandidaten zich ingeschreven. Daarvan werden er uiteindelijk 1.520 toegelaten, 1.346 voor geneeskunde en 174 voor tandheelkunde. Respectievelijk 201 en 26 verblijven niet in ons land. In totaal slaagden 906 vrouwen en 614 mannen voor het examen.
De federale ambtenaren hebben zich in 2023 vaker ziek gemeld dan in de afgelopen jaren, maar gemiddeld voor een kortere periode. Dat blijkt uit het jaarverslag van Medex, de dienst die statistieken bijhoudt over het ziekteverzuim van overheidspersoneel.
Aan de vooravond van de Wereld Suïcidepreventiedag op 10 september onthult een eind augustus gepubliceerd onderzoek een verontrustend cijfer: het zelfmoordpercentage onder vrouwelijke artsen ligt 76% hoger dan onder de algemene bevolking. Een bevestiging van een trend die eerder al aan het licht kwam.
Op 13 oktober trekken we voor de tweede keer dit jaar naar de stembureaus, deze keer voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Voor het eerst is er geen opkomstplicht meer: iedereen mag dus kiezen of hij gaat stemmen of niet. Wie om medische of professionele redenen niet kan gaan stemmen of in het buitenland zit, maar toch zijn stem wil uitbrengen (of móét uitbrengen in Wallonië of Brussel), kan een volmacht geven. Daarvoor moet de kiezer een attest hebben.
#StartTheConversation, ofwel 'Ga het gesprek aan', dat is het thema van de Werelddag Suïcidepreventie op 10 september. Het thema werd internationaal gekozen om het taboe rond zelfmoord te doorbreken en iedereen op te roepen om het gesprek aan te gaan over zelfdoding, zeggen de organisaties achter Zelfmoord1813.be.
België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez: "We roepen andere Europese landen op om ons voorbeeld te volgen", zeggen de twee Vooruit-ministers.
In de Democratische Republiek Congo komt donderdag de eerste lading van bijna 100.000 doses van het vaccin tegen mpox aan. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd. In de loop van de komende dagen wordt een tweede levering van 100.000 doses verwacht.
Canadese en Australische onderzoekers hebben een groot literatuuronderzoek uitgevoerd naar opkomende concepten en klinische bewijzen met betrekking tot de preventie van atopisch eczeem (AE).
Het Nivel, een Nederlandse publieke kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg, onderzocht de oversterfte bij de groep mensen met en de groep zonder coronavaccinatie in Nederland in 2021 en 2022.
Blinden en slechtzienden kunnen in ons land nog altijd niet zelfstandig stemmen, door een gebrek aan maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van hun belangenorganisatie Symfoon bij de jongste parlementsverkiezingen van 9 juni.
Een zorgkundige uit een Zaventems WCC moest zich voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden voor het overlijden van een bewoonster. Door een fout bij de opname van de bejaarde vrouw had die wekenlang een te hoge dosis ontstekingsremmers gekregen, waardoor haar immuunsysteem fel verzwakte en ze overleed aan een virus. Het parket vroeg voor de zorgkundige een opschorting, maar volgens de verdediging moest ze vrijgesproken worden. Wat met de CRA?
In de strijd tegen de verspreiding van het mpox-virus vanuit de Democratische Republiek Congo naar zijn buurlanden, maakt de Europese Commissie 200.000 euro vrij voor het Burundese Rode Kruis. Ook stuurt ze twee gezondheidsexperts naar Congo.
De vaccinatiecampagne tegen polio in de door oorlog verscheurde bezette Gazastrook loopt momenteel "goed". Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd. Volgens de WHO zal de eerste inentingsronde nog minstens tien dagen duren.
De European Society of Cardiology (ESC) komt met nieuwe richtlijnen voor de behandeling van arteriële hypertensie en voorkamerfibrillatie. De drempelwaarde om te starten met een behandeling daalt voor risicopatiënten, mensen met diabetes, nierfalen, gekende hartklachten of bij wie familiale risicofactoren vertoont voor hart- en vaatziekten. Dat schrijven enkele kranten van Mediahuis.
Brussels N-VA-kopvrouw Cieltje Van Achter is het ermee eens dat de verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) wordt uitgesteld, maar ze vindt het "een gevaarlijk precedent" dat de Franstalige partijen dat boven de hoofden van de Vlaamse partijen hebben beslist. Het onderstreept voor haar de nood aan een Vlaamse meerderheid.
De supernota van Bart De Wever is niet volledig van tafel. Dat heeft Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) verklaard tijdens een rentree-event van Voka. Indien je in ons land wil saneren en hervormen, dan kan je niet naast een aantal denksporen kijken die ook in die nota stonden, redeneert Van Overtveldt.
Dit is waarschijnlijk de meest uitgebreide studie over hormoonontregelaars – met name ftalaten – en hun impact op de zwangerschap en het ongeboren kind... De resultaten zijn verontrustend, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de hele samenleving.
Onderzoek heeft uitgewezen dat migraine begint met een activering van sensorische neuronen in het ganglion trigeminale (gasserganglion, ganglion van de nervus trigeminus, die daar in drie grote takken splitst: de nervus mandibularis, de nervus maxillaris en de nervus ophthalmicus). Men weet echter niet wat die activering in gang zet.
Na onder andere Griekenland, Italië en Frankrijk zijn nu ook onze noorderburen begonnen met het aan banden leggen van smartphones op basisscholen. Vanaf vandaag geldt er een volledig verbod, zo meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.
In Zweden hebben de autoriteiten afgeraden om kinderen die jonger zijn dan twee jaar bloot te stellen aan schermen. Dat gebeurde naar aanleiding van de publicatie van nieuwe richtlijnen over schermtijd voor kinderen.
In het kader van de besprekingen over het gezondheidsbeleid pakten de vijf partners van de Arizona-coalitie, bestaande uit N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés, onder leiding van gezondheidsexperts van elke partij en de partijvoorzitters een aantal belangrijke thema's aan.
Een slechte geestelijke gezondheid wordt vaak geassocieerd met obesitas en dus met het gebruik van antipsychotica in studies op lange termijn. Een onderzoek opgezet door een team epidemiologen van de Universiteit van Cambridge toont het verband aan tussen gewichtstoename op korte termijn en depressie.
Dat is tenminste de mening van Britse specialisten op een moment dat Engeland heeft besloten om het gebruik van vapes met een smaak te beperken om de allerkleinsten te beschermen...
"Wat zijn de ervaringen met langdurige covid in de huisartsenpraktijk?" en "Hoe kan de huisartsenpraktijk de langdurige covid-zorg en de uitkomsten van de zorg verbeteren?"; dat zijn de vragen die de Ierse auteurs wilden beantwoorden.
Unicef lanceert een dringende aanbesteding voor mpox-vaccins. Unicef wil de vaccins inzetten in de landen die het zwaarst getroffen worden door het mpox-virus. Het gaat om Congo, Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda.
De eerste maatregelen die erop gericht waren luchtverontreiniging te vermijden om de verspreiding van micro-organismen en infecties te beperken, gaan op z’n minst terug tot het einde van de XIXe eeuw (1). Momenteel zijn de meest veelbelovende technieken voor luchtzuivering (behalve de gesofisticeerde systemen die in operatiekamers gebruikt worden) onder meer HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air filtration), ionisatoren en kiemdodende UV-lampen (vergelijkbaar met die welke in aquaria en zwembaden gebruikt worden).
De beroepen in de medische en farmaceutische sector zijn op meerdere vlakken veeleisend en stressvol. Het is dan ook logisch dat u wilt kiezen voor een aangenaam, ruim en premium voertuig. Een voertuig waarop u kunt rekenen om stress te verminderen en waarin u van elke rit kan genieten. Welkom in de 100% elektrische Nissan ARIYA.
Australische artsen hebben de literatuur doorgenomen om het verband tussen atopische dermatitis en geestelijke gezondheid te evalueren en om na te gaan of er een oorzakelijk verband bestaat tussen de chronische huidontsteking, de jeuk en het psychische welzijn.
Rode Kruis Vlaanderen gaat de komende jaren twee nieuwe donorcentra per jaar openen. Zo moet het aantal donorcentra tegen 2029 op 24 liggen, tegenover 14 nu. Een en ander heeft te maken met de ambitie om tot en met 2029 jaarlijks 5 procent meer plasma op te halen.
Long covid is een nieuwe ziekte-entiteit met een variabele klinische presentatie. Er zijn dan ook meerdere definities voor long covid geformuleerd, maar geen enkele wordt overal aanvaard. Daarom hebben de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (NASEM) een comité de opdracht gegeven een betere definitie uit te werken.
De inflatie in België, dat is de mate waarin de prijzen van consumptiegoederen zijn gestegen op jaarbasis, is in augustus gedaald tot 2,86 procent. Dat maakte de Belgische statistiekdienst Statbel donderdag bekend. Het is van januari geleden (1,75 procent) dat de inflatie onder de 3 procent uitkomt. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatiecijfer van rond de 2 procent.
Voeding is een vaak voorkomend onderwerp in de consultatie. Toch blijken adviezen moeilijk, omdat de literatuur hierrond beperkt blijft en regelmatig tegenstrijdige resultaten geeft. Specifieke adviezen voor diëten zijn op weinig evidentie gebaseerd, al lijken paleo of een mediterraans dieet goede opties.
Plastic flessen vormen een groot deel van het achtste continent. Hoewel ze onvermijdelijk in het milieu terechtkomen, vormen ze ook een nog directer gevaar voor de gezondheid.
Uit een nieuwe vergelijkende studie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat condoomgebruik onder jongeren in heel Europa tussen 2014 en 2022 is gedaald. Jongeren hebben in toenemende mate onbeschermde seks. Het percentage jongens en meisjes dat noch de pil, noch het condoom gebruikt, is bovendien hoger in gezinnen met een laag inkomen.
De Antwerpse opleidingen voor verpleegkunde van AP Hogeschool en KdG Hogeschool sloegen de handen in elkaar met UZA. Daardoor kunnen studenten in het skillslab nu oefenen met een realistisch elektronisch patiëntendossier (EPD). ‘We trekken voluit de kaart van het ontwikkelen van digitale competenties bij studenten die kiezen voor de zorgsector.’
Voeding is een belangrijke determinant van gezondheid. Volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Georgia ontbreekt het in veel medische opleidingen echter nog aan effectieve training om patiënten hierover te adviseren.
De voorbije vijf jaar zijn er 604 basisgeneesmiddelen verdwenen, omdat ze niet meer rendabel zijn door besparingsmaatregelen van de overheid, gecombineerd met stijgende kosten. Dat zegt sectororganisatie Medaxes. Die waarschuwt dat er nog meer dreigen te verdwijnen en pleit dan ook voor "een apart financieringsbudget van de overheid."
In het noordoosten van de VS is een persoon overleden aan Eastern Equine Encephalitis (EEE), een zeldzame ziekte die door muggen wordt overgedragen. In een verklaring identificeerde het New Hampshire State Department of Health de patiënt als een volwassene uit de stad Hampstead, zonder verdere details te geven over zijn geslacht of leeftijd. De persoon was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een ernstige verslechtering van het centrale zenuwstelsel en stierf als gevolg van de ziekte.
Van alle uitgereikte diploma's in het secundair onderwijs is in het schooljaar 2022-2023 28 procent behaald in de richting Wetenschappen-wiskunde. Humane wetenschappen steeg en stond in het schooljaar 2022-2023 op de tweede plaats, gevolgd door de studierichting Economie-moderne talen.
Er rijzen altijd wat twijfels rond het belang van nationale meerjarenplannen. Degelijk uitgevoerde wetenschappelijke studies door experten zonder belangenconflicten zijn dus zeker geen slecht idee. Dat dacht ook de NHS voor zijn plan in de strijd tegen diabetes.
Volgens een recente Schotse studie bevordert moedermelk de gezondheid van zuigelingen en verlaagt het de kosten van de gezondheidszorg door kinderziekten en vroegtijdig gebruik van gezondheidszorg te verminderen.
Sinds de koning Maxime Prévot (Les Engagés) vroeg om de Arizona-coalitie weer op de rails te krijgen, circuleren de verschillende onderhandelingsnota's van Bart De Wever. De eerste verrassing voor professionals in de gezondheidszorg bij het lezen van deze nota.... is de afwezigheid van een uitgewerkte paragraaf over gezondheidszorg.
Sinds het begin van dit jaar is de tijgermug dertien keer waargenomen op negen verschillende locaties in ons land. Dat heeft Sciensano bekendgemaakt. Het aantal meldingen van vermoedelijke tijgermuggen ligt dit jaar op achthonderd, honderd meer dan vorig jaar. Sciensano spoort burgers aan om de situatie te blijven monitoren en potentiële waarnemingen via het burgerwetenschapsplatform MuggenSurveillance.be door te geven.
Dokter Petra De Sutter (61), ontslagnemend vicepremier, haalde als boegbeeld van Groen een hoge persoonlijke score (67.000 stemmen), maar haar partij leed verlies en staat buitenspel. Ze maakte een stand van zaken op in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws. Enkele uitspraken.
Bijvoorbeeld op festivals beschermen Belgen zich onvoldoende tegen de zon. Vanuit die vaststelling organiseert AG Insurance deze zomer een sensibiliseringscampagne via een innovatieve en ludieke actie: festivalgangers helpen zich te beschermen tegen UV-straling via tattoos die oplichten wanneer zonnecrème nodig is.
De kwaliteit van het leidingwater in Duinbergen en Heist voldoet momenteel niet aan de norm. Dat meldt de gemeente zondag. Inwoners wordt gevraagd om water uit voorzorg eerst vijf minuten te koken.
Na het raadplegen van de voorzitters van de vijf partijen die deelnemen aan de federale regeringsonderhandelingen, heeft Zijne Majesteit de Koning dhr. Maxime Prévot met een bemiddelingsopdracht belast.
Zowat twee miljoen mensen in Vlaanderen krijgen de raad om zich de komende maanden te laten vaccineren tegen het coronavirus en de griep. Het gaat onder meer om 65-plussers en mensen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen, zoals hart- of longaandoeningen of diabetes. Dat heeft het Departement Zorg vrijdag aangekondigd.
Voor de tweede sessie start- en ijkingstoetsen, die zaterdag plaatsvindt, hebben 3.481 deelnemers zich ingeschreven. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).
Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi moet er een doorstart komen van de onderhandelingen met de Arizona-partijen. Dat zei hij na zijn gesprek met de koning vrijdag. Hij ziet nog "een klein gaatje" om tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober een federale regering gevormd te krijgen.
Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot betreurt de gesneuvelde formatiepoging. Dat de missie van formateur Bart De Wever is mislukt door "een ruzie over één enkele maatregel (de meerwaardebelasting op aandelen, red.)", noemt hij "dramatisch voor de geloofwaardigheid van democraten". "Het is duidelijk dat de Vivaldi-periode het vertrouwen tussen bepaalde partners diep heeft geschaad."
Het aandeel van Bavarian Nordic, een Deens farmabedrijf dat een vaccin in huis heeft tegen mpox, is donderdagochtend met 13 procent gestegen.
De kans op een mpox-infectie, vroeger ook apenpokken genoemd, in ons land blijft momenteel zeer laag. Dat meldt de Risk Management Group, die wordt voorgezeten door de FOD Volksgezondheid. Voor reizigers naar bepaalde Afrikaanse landen is het risico op infectie bij nauw fysiek contact wel hoog, klinkt het.
De Democratische Republiek Congo heeft een responsplan van 49 miljoen dollar klaar in de strijd tegen mpox. Dat heeft de Congolese minister van Volksgezondheid Samuel-Roger Kamba bekendgemaakt.
Mpox, vroeger ook apenpokken genoemd, wordt niet gezien als "nieuwe covid". Dat heeft Hans Kluge, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Europa, gezegd. De wereld weet volgens hem "al veel" over de besmettelijke virusziekte.
Regeringen negeren schaamteloos de regels van het Wapenhandelsverdragen dat kost wereldwijd vele mensenlevens, aldus Amnesty International. Het Wapenhandelsverdrag werd meer dan 10 jaar geleden aangenomen. België heeft het Wapenhandelsverdrag in 2013 ondertekend en in 2014 geratificeerd.
De Deense economie is in het tweede kwartaal 0,6 procent gegroeid in vergelijking met de vorige drie maanden, met dank aan de beter presterende farmabedrijven.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de landen die getroffen worden door mpox aangeraden om vaccinatieplannen te lanceren in de zones waar het virus woedt.
Sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 zijn er 1.940 aanvallen op gezondheidscentra geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die hekelt de intensiteit van de aanvallen en het grote aantal slachtoffers.
Eeuwelingen zien er vaak 20 jaar jonger uit dan ze in werkelijkheid zijn. Dat geldt ook voor hun hersenen. Hoe komt dat? Het 100-plus onderzoek geeft de eerste aanwijzingen. Ze werden gepresenteerd op het Alzheimer Congres in Philadelphia.
De Filipijnen hebben maandag een eerste geval van mpox, vroeger ook apenpokken genoemd, gemeld dit jaar. De autoriteiten moeten nog bepalen of het om de nieuwe, gevaarlijkere variant van het virus gaat.
Olivier Vandecasteele, die vorig jaar uit een Iraanse gevangenis werd bevrijd, roept op om humanitaire hulpverleners beter te beschermen. Hij doet dat op de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp.
De Risk Assessment Group (RAG) is al geruime tijd waakzaam voor mpox. Dat meldt Jorgen Stassijns, coördinator van de groep, vrijdagavond aan Belga. Maandag komt de RAG bijeen om de situatie in ons land te evalueren. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over een nieuwe gevaarlijke variant.
Het aantal gevallen van mpox in Europa zal toenemen. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vrijdag. Daarom waarschuwt de instantie Europese landen om extra waakzaam te zijn voor terugkerende reizigers. Maandag evalueert de Risk Assessment Group de situatie in ons land.
Het combinatievaccin van Pfizer en BioNTech dat in één prik zowel moet beschermen tegen griep als tegen het coronavirus heeft in een klinische studie maar deels de verhoopte resultaten gehaald. Dat hebben beide farmabedrijven vrijdag gemeld in een persbericht.
Congo heeft een bestelling geplaatst voor een miljoen sneltesten voor mpox, het apenpokkenvirus, bij het Belgische farmabedrijf Contipharma. Dat meldt het bedrijf uit Seraing, nabij Luik, vrijdag in een persbericht.
Het Deense farmabedrijf Bavarian Nordic wil zijn vaccin tegen mpox (apenpokken) ook beschikbaar maken voor adolescenten van 12 tot en met 17 jaar. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Bavarian Nordic heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA.
In Zweden is een besmetting met een meer besmettelijke en gevaarlijke variant van het apenpokkenvirus (mpox) vastgesteld, voor het eerst buiten Afrika. Dat meldt het Zweedse volksgezondheidsagentschap.
De etiopathogenese van acne is complex en omvat tal van exogene en endogene factoren. Over één van die factoren, namelijk voeding, bestaat al jarenlang grote controverse. Een onderzoeksteam uit Polen heeft een overzicht gemaakt van de bestaande wetenschappelijke kennis over de invloed van voeding op het ontstaan van deze aandoening.
Met grote droefheid melden we het vertrek van Geneviève Ostyn (62), een gerespecteerd journaliste en vertaalster, die woensdag in Leuven aan haar laatste reis begon. Ze laat een diepe leegte na bij haar familie, vrienden en collega's. Geneviève stond bekend om haar professionalisme en toewijding en heeft met haar unieke persoonlijkheid haar stempel gedrukt op iedereen die haar pad kruiste.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar hoogste alarmniveau afgekondigd vanwege een nieuwe, dodelijkere variant van de virusziekte mpox, die vroeger apenpokken werd genoemd, in Afrika. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag bekendgemaakt.
Rode Kruis-Vlaanderen maakt 50.000 euro aan noodhulp vrij om de verdere verspreiding van apenpokken in de Democratische Republiek Congo (DRC) en omliggende landen tegen te gaan. De ziekte is al langer dan vandaag een probleem in Congo, maar het aantal gemelde gevallen ligt dit jaar een pak hoger én er zijn al 511 overlijdens genoteerd, meldt de organisatie.
Het Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l'Alimentation, de l'Environnement et du Travail (ANSES) heeft de resultaten gepubliceerd van zijn analyse van de gezondheidseffecten van suikers in voeding, samen met de bijgewerkte aanbevelingen over voeding.
Een Chinese studie onderzocht de effecten van het vervangen van keukenzout (NaCl) door kaliumchloride (KCl) bij oudere volwassenen met een normale bloeddruk.
Volgens de meest recente voorstellen van federaal formateur De Wever kunnen artsen die patiënten systematisch langer ziekschrijven, een sanctie krijgen. Maar ook werknemers, werkgevers en ziekenfondsen zullen op dat vlak voor hun verantwoordelijkheid geplaatst worden. De Wever wil ook de administratieve rompslomp voor zelfstandigen aanpakken.
Uiteenrecent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research (JMIR), blijkt dat bewegingsprogramma's die op afstand worden ondersteund door telegeneeskunde een nieuwe aanpak kunnen bieden voor de behandeling van artrose in de knie. Het doel van het onderzoek was om de effectiviteit van deze programma's voor mensen met artrose te beoordelen.
Door de snelle ontwikkeling van medische en digitale technologieën wordt de Europese gezondheidszorg geconfronteerd met een groeiende kloof op het gebied van vaardigheden. Een nieuw rapport, het resultaat van de samenwerking tussen de WorkInHealth Foundation en het Europees Investeringsfonds, belicht de kritieke hiaten en stelt oplossingen voor om groei en innovatie op dit vitale gebied te ondersteunen.
De Afrikaanse gezondheidsorganisatie Africa CDC heeft de noodtoestand voor de volksgezondheid uitgeroepen nadat in steeds meer Afrikaanse landen de besmettelijke virusziekte mpox, vroeger ook apenpokken genoemd, werd aangetroffen. De beslissing moet de verspreiding van de ziekte stoppen.
Het was een van de laatste beslissingen van de Vlaamse regering vooraleer de komkommertijd aanbrak, en misschien daarom kreeg het bericht weinig aandacht. Maar op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) wordt geld vrijgemaakt om het destijds zeer geavanceerde bestel- en registratiesysteem voor vaccins van een update te voorzien.
De besmettelijke virusziekte apenpokken of mpox verspreidt zich verder over de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden in juni wereldwijd 934 nieuwe gevallen van de ziekte geregistreerd, een lichte daling tegenover de voorgaande maand. Maar de WHO gaat ervan uit dat het werkelijke aantal gevallen hoger ligt, omdat minder mensen worden getest en niet alle gevallen worden gemeld.
Vlaams formateur Matthias Diependaele hoopt nog steeds rond te zijn met de vorming van een nieuwe regering voor de Septemberverklaring in het Vlaamse parlement. Dat heeft hij vandaag verklaard bij de hervatting van de gesprekken na de vakantie die de onderhandelaars hadden ingelast.
Blootstelling aan lawaai wordt onvoldoende erkend als een ernstig volksgezondheidsprobleem dat mensen van alle leeftijden treft. Gehoorverlies door lawaai is ook een probleem voor jonge mensen, en is meestal onomkeerbaar. De American Academy of Pediatrics publiceerde om die reden een beleidsdocument dat aandacht vraagt voor de preventie van gehoorschade bij kinderen.
Elon Musk, miljardair en eigenaar van het socialemediaplatform X, leek gisteravond in een livegesprek op X met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump te hengelen naar een postje in de regering, mocht Trump bij de presidentsverkiezingen aan het langste eind trekken. Musk zou graag deel zou uitmaken van een commissie die "ervoor zou zorgen dat het geld van de belastingbetaler verstandig wordt besteed". Een voorstel dat Trump wel leek te kunnen smaken.
Meer dan 47.000 mensen zijn afgelopen jaar in Europa overleden ten gevolge van de hitte. Het gaat om het op een na hoogste cijfer sinds het begin van dergelijke tellingen in 2015, maar het hadden er meer kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health. Zo hebben we ons in de loop van deze eeuw steeds meer aangepast aan de hoge temperaturen.
Het ontstaan van bepaalde kankers kan in de hand worden gewerkt door voedingsfactoren. In een onderzoek werden proefpersonen geselecteerd die leden aan monoklonale gammopathie om te zien of voeding, net als bij veel andere ziekten, een invloed zou kunnen hebben op het ontstaan van de ziekte.
Ruim 250 wetenschappers, bekende Belgen en burgerbewegingen roepen de politieke onderhandelaars in een open brief van 11.11.11, Bond Beter Leefmilieu en Canopea op om werk te maken van een ambitieus klimaat- en natuurbeleid. "Vandaag politieke moed tonen betekent morgen een veiligere, welvarende wereld. We roepen de onderhandelaars op om de vastberadenheid en ambitie te tonen om deze crisis aan te pakken", klinkt het.
Bent u een watersportliefhebber en wilt u eens ervaren hoe het is om op een groter jacht te zeilen? Dit is uw kans, en u steunt er ook nog eens een goed doel mee! Het jaarlijkse 'benefleet'-zeilevenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september in Oostende.
De Belgische Commissie voor de coördinatie van het antibioticabeleid (BAPCOC) publiceerde op 15 juli bijgewerkte aanbevelingen voor de behandeling van de ziekte van Lyme. Deze korte gids, die u kunt downloaden*, geeft een overzicht van de essentiële concepten die u moet weten over deze ziekte.
De volgende editie van het postgraduaat gezondheidsrecht en -ethiek voor het academiejaar 2024-2025 staat voor de deur. Het gaat intussen al om de zevende editie van de leerstoel gezondheidsrecht en -ethiek (AHLEC).Het postgraduaat staat open voor alle geïnteresseerden in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek. De basisvoorwaarde is beschikken over een hogeschool of universitair diploma. Inschrijven kan tot 31 augustus.
Amonis, het grootste Belgische pensioenfonds voor medische en andere vrije beroepen, boekte naar eigen zeggen opnieuw goede resultaten in 2023. Dat blijkt uit het jaarverslag. Voor het derde jaar op rij strijken de leden een nettorendement van 4,5% op in VAPZ (Aanvullend Vrij Pensioen voor Zelfstandigen) en POZ (pensioenovereenkomst zelfstandigen).
Het KMI heeft de hittewaarschuwing voor vandaag gemilderd. In drie provincies, namelijk West- en Oost-Vlaanderen -met uitzondering van de kust- en Henegouwen, geldt nog code oranje, in alle andere is dat geel. Op meerdere plaatsen kan het kwik stijgen tot 35 graden.
Het Rode Kruis Vlaanderen ziet de bloedvoorraden slinken en roept daarom op om binnenkort bloed of plasma te doneren. Vooral de voorraad van de felbegeerde bloedgroep O negatief is laag. Verschillende donorcentra blijven daarom op vrijdag 23 augustus langer open of zijn op zaterdag 24 augustus uitzonderlijk geopend.
Een Chinees onderzoek toont aan dat een teveel aan vitamine B1 de ontwikkeling van dementie bij oudere mensen in de hand kan werken.
Een Brits onderzoek naar de wijzigbare risicofactoren voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd (YOD, Young Onset Dementia), gepubliceerd in het Journal of American Medicine Neuro, was gebaseerd op gegevens van de UK Biobank.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil "zo snel mogelijk" het noodcomité samenroepen om de internationale verspreiding van het apenpokkenvirus (mpox) te evalueren. Het comité met experten moet bepalen of het hoogste alarmniveau (de gezondheidsnoodtoestand) moet worden afgekondigd voor de epidemie die zich in verschillende Afrikaanse landen verspreidt. Dat heeft het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu, woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Er hebben minstens veertig olympische atleten positief getest op covid-19. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dinsdag. Het aantal besmettingen gaat wereldwijd in stijgende lijn.
Europa wordt geconfronteerd met een alarmerende temperatuurstijging, die leidt tot een toename van het aantal sterfgevallen door hitte. Brussel, dat in het bijzonder te lijden heeft onder het hitte-eilandeffect, ziet zijn volksgezondheid bedreigd door steeds vaker voorkomende hittegolven. De temperaturen liggen er tot 8°C hoger dan in de omliggende landelijke gebieden. Tegen 2100 zou het aantal dagen met gematigde hittestress met 150% kunnen toenemen.
Het aminozuur leucine is verhoogd bij patiënten die een eiwitrijk dieet volgen, wat leidt tot een ophoping van atherosclerotische plaque in de slagaders.
De schadelijke effecten van eiwitrijke diëten blijven niet beperkt tot cardio-metabole verschijnselen, maar omvatten ook effecten op de voortplantingshormonen van vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom.
Welke invloed heeft dat op sarcopenie*? Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Singapore en gepubliceerd in het tijdschrift Nature Metabolism toont het potentiële effect van trigonelline op de spierfunctie naarmate we ouder worden.
De wachttijd voor transgenderzorg loopt verder op. Zo bericht De Zondag. Bij het multidisciplinair genderteam van het UZ Gent staan momenteel 2.243 mensen op de wachtlijst. Het duurt gemiddeld 3 jaar voor ze kunnen geholpen worden.
De Europese Commissie wil haar inspanningen opvoeren om de cyberbeveiliging in de gezondheidszorg, die steeds verder digitaliseert en blootstaat aan toenemende bedreigingen, te verbeteren.
Dat zou althans (te?) snel afgeleid kunnen worden uit een observatieonderzoek waarin een duidelijk hoger overlijdensrisico is gemeten als de maaltijden niet goed over de dag werden gespreid.
In Wallonië is het aantal mazelenbesmettingen fors gestegen. Tussen begin dit jaar en 30 juni zijn al 73 gevallen bevestigd, dat zijn er 69 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal gevallen van kinkhoest vertoont een stijgende lijn. Dat meldt AVIQ, het Waalse departement voor Zorg.
Tineke Van hooland, een van de acht kandidaat-voorzitters bij Open VLD, vindt dat de nieuwe Vlaamse regering het budget voor preventie moet verdubbelen. Daarmee zou de Vlaamse regering dan het voorbeeld van de nieuwe Waalse regering volgen. "Als de nieuwe Vlaamse regering het echt meent met de Vlamingen, dan doet ze dit ook", meent van Hooland.
De ozonconcentratie kan de komende dagen tot boven de drempelwaarde klimmen. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) dinsdag. Een te hoog ozongehalte kan gevaarlijk zijn voor personen met een verzwakte gezondheid.
Een zelfdodingscapsule genaamd Sarco had een paar dagen geleden ingehuldigd moeten worden, maar de inhuldiging werd uitgesteld vanwege de toestand van de testpersoon, zeiden de exploitanten op zondag. Er wordt verwacht dat een nieuwe kandidaat de machine in 2024 opnieuw zal testen.
België is gestegen naar de top van de Europese Unie als het gaat om e-health, dit volgens een studie opgesteld voor de Europese Commissie getiteld “Study on eHealth Indicators for the Digital Decade 2024”. Met een indrukwekkende score van 100% wordt België nu beschouwd als het meest mature land op het vlak van e-health onder de 27 EU-lidstaten.
Hypertensie tijdens de zwangerschap, waaronder pre-eclampsie, treedt op in 2 tot 8% van de zwangerschappen en veroorzaakt wereldwijd ongeveer 45.000 gevallen van moedersterfte per jaar. We weten ook dat het gepaard gaat met een hoger risico op prematuriteit, wat wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak is bij kinderen.
Borstkankerpatiënten kunnen vanaf 1 augustus enkel nog terecht in erkende borstklinieken voor chirurgische ingrepen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zet de financiering van ziekenhuizen zonder erkenning stop. Vervolgbehandelingen zoals chemo kunnen wel nog op meer plekken.
De federale onderhandelaars willen de budgettaire inspanning van zowat 28 miljard euro verdelen over ongeveer 14 miljard euro aan klassieke saneringsmaatregelen en 14 miljard euro aan opbrengsten uit hervormingen. Dat is maandag afgeklopt, bevestigen meerdere bronnen na eerdere berichtgeving in De Tijd. Niet alle onderhandelaars zijn het daar echter mee eens.
Noorse onderzoekers hebben de incidentie van een tweede invasief primair melanoom en de tijd tussen het eerste en het tweede gemeten. Daaruit blijkt dat een hogere leeftijd en het mannelijke geslacht correleerden met een hoger risico, vooral bij 50-plussers. Na de initiële diagnose van een melanoom moeten de patiënten gedurende minstens 3 jaar van dichtbij worden gevolgd.
Het PFAS-bloedonderzoek dat dit najaar zal plaatsvinden bij 400 Vlaamse volwassenen mist een focus op de vervuilingshaarden. Dat schrijft klimaatorganisatie Climaxi woensdag na de aankondiging van ontslagnemend Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits op dinsdag.
Formateur Bart De Wever wordt morgen/woensdag om 19 uur op het paleis verwacht voor een eerste verslag over de federale formatiegesprekken.
Na een turbulente periode neemt het Antigifcentrum een nieuwe start. Ann Van den Broeck neemt de fakkel over van Anne-Marie Descamps. Van den Broeck zet stappen om de vertrouwensbreuk t