Als gevolg van de covid-19-crisis werd dit een exclusief digitale editie van het congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie. Volgend jaar gaat het door in Barcelona en zou de sfeer traditioneler en gemoedelijker moeten zijn. Er was een uitgebreide keuze aan onderwerpen waarvan we er enkele compleet willekeurig hebben uitgekozen.
De themagesprekken over voeding in Genval op 26 mei – een organisatie van Bon Air – lokten heel wat deelnemers. Van voeding voor de allerkleinsten tot die van bejaarden, voeding van sporters en amateurs, de rol van probiotica, de actoren in de eerste lijn, zoals de apotheker…
Een volle zaal voor de plenaire sessies in Amsterdam*, ondanks de hitte en de drang om aan de grachten een frissere plek op te zoeken. De geboekte vooruitgang op het vlak van hiv-infectie kwam aan bod. Tegelijk werden de huisartsen op hun verantwoordelijkheid gewezen en boden de sessies stof tot nadenken. Een samenvatting door dr. Dominique-Jean Bouilliez.
Er werd recent belangrijke vooruitgang geboekt in de seksuologie en de uitbreiding van de expertise van het professionele en wetenschappelijke domein naar volksgezondheid, sociaal beleid en eerbiediging van de rechten van de mens.
Het 35ste Congrès de la Société Française d'Endocrinologie vond plaats in Nancy van 12 tot 15 september 2018. Enkele nieuwsberichten geschreven door Dr. Dominique-Jean Bouilliez.
Het WCO-IOF-ESCEO-congres heeft momenteel een goed uitgebouwde structuur (hot topics, meet the experts, mondelinge mededelingen, vormingssessies, niet-gesponsord symposium, enz.). Het trok dit jaar bijna 5.000 deelnemers aan, onder het co-voorzitterschap van professor Jean-Yves Reginster (ULg) en prof. John Kanis (Londen)...
Het hoofddoel van het lentecongres van de European Association for Dermatology and Venereology (EADV) is bijscholing. Hoewel er niet veel studies werden gepresenteerd, zitten er toch een aantal interessante bij. Een samenvatting.
Meer dan seksualiteit: seksuele gezondheid Dat de World Association of Sexology onlangs haar naam veranderde in World Association of Sexual Health is niet toevallig...
Om commerciële inmenging op de persconferentie te mijden, is het wetenschappelijk comité van de EADV de uitdaging aangegaan met de presentatie van een nieuwe biomarker van eczema, met de vraag of vitamine D meespeelt bij melanoom, over het feit dat heel wat mensen in Europa nog altijd denken dat je ‘gezond kan bruinen’, en over het nut van een nieuwe beeldvormingstechniek om nagenoeg met zekerheid een diagnose van basalecelcarcinoom te stellen, een Belgische studie overigens.
Gebruik van zorgdata tijdens COVID-19: a perfect match?
4 grote aandoeningen – hart & vaatziekten, kanker, diabetes, en longlijden - zorgen voor 90% van de overlijdens, 85% van jaren in minder goede gezondheid en 24 miljard aan gezondheidsuitgaven. Preventie kan een sterke impact hebben op het voorkomen en verloop van deze aandoeningen.
De 77e editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen is gericht op samenwerking tussen alle betrokken zorgverstrekkers: huisartsen, specialisten en paramedici.
De exponentiële toename van gedigitaliseerde medische gegevens (Big Data) en de innoverende technieken uit de datawetenschappen (machine learning en longitudinale data analyse) bieden een enorm potentieel op het vlak van preventie, diagnose en therapie in de gezondheidszorg.
De geneeskundige kring Dodoens organiseert in samenwerking met het UZ Leuven, de faculteit geneeskunde KULeuven, de huisartsenkring Dijle en Nete, de huisartsenkringen Khobra en Hubob, Imeldaziekenhuis, St Maartenziekenhuis en Alfagen een sars-CoV2 webinar op zaterdag 3 oktober om 9.00 uur.
De huidige gezondheidscrisis roept veel vragen over vaccinatie op. Als huisarts of apotheker krijgt u vaak terechte vragen van patiënten en wilt u goede en objectieve antwoorden kunnen geven.
De tweejaarlijkse European Population Conference 2018 wordt van 6 tot 9 juni op de Vrije Universiteit Brussel gehouden.
De apotheose volgt in Flanders Expo te Gent op 26-27-28 april 2022 met het zorgfestival Inspire HEALTH&CARE, 3 dagen overgoten met mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, niet te missen sprekers, workshops e.a. sessies.
Georganiseerd door de Geneeskundige Kring Aalst.
Hebt u initiatieven gerealiseerd die betrekking hebben op het beheer van medische hulpmiddelen in het ziekenhuis, dan nodigen wij u graag uit om een mondelinge presentatie te verzorgen en /of een poster voor te stellen. Het delen van praktijkervaringen is een elementaire doelstelling voor onze studiedag.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Brussel.
Het webinar vindt plaats van 12.30u tot 13.30u.
Hoe kan innovatie de zorg menselijker maken?
Hoe schrijf je een verslag voor het RIZIV bij een MFO? Hoe zorg je dat je administratief in orde bent? Wat is jouw rol als moderator tijdens het MFO? Hoe haal je het meeste uit de thema’s?
Hoe zien de gezondheidsberoepen eruit in 2040? Hoe moet de zorg georganiseerd worden?
Infovoormiddag voor zorgverleners. Een initiatief van de federale overheid.
Interacties, automedicatie, therapietrouw… Het zijn slechts enkele facetten gerelateerd aan polymedicatie. Op deze avond zal aan de hand van praktische voorbeelden de balans worden opgemaakt van enkele good practices in de samenwerking tussen huisarts en apotheker.
Maak kennis met ons nieuw concept van wetenschappelijke seminaries: 4 sessies gespreid over 2021 met een mix van virtueel en fysiek.
Op 23 april 2021 organiseert Medaxes de eerste Biosimilar Medicines Day, waarin actoren uit de gezondheidszorg hun visie geven op de toegevoegde waarde van biosimilar-geneesmiddelen. Vanuit hun respectieve invalshoeken gaan ze in op de uitdagingen en opportuniteiten.
Op 4, 5 & 6 oktober 2018 opent dentex, het event voor de dentale sector, voor de 21ste keer haar deuren. Met meer dan 150 standhouders die er hun innovaties, laatste nieuwe technieken en producten tonen, is dentex uniek in België.
Op donderdagavond 22 en vrijdag 23 november 2018 vindt de 35e editie plaats van het Medisch Informatica Congres MIC2018 in het Elzenveld Antwerpen.
Op woensdag 28 september om 14u organiseert Voka HC haar jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" bij Eventlocatie Den Berg te Londerzeel.
Screenings en informatie over gezonde leefgewoonten voor het hart en de botten voor de inwoners van Brussel.
Ter gelegenheid van deze jaarlijkse bijeenkomst zullen we de plaats van algemene zorgverleners in de organisatie van de zorg aan de orde stellen.
The Vlerick Healthcare Conference has become the annual reference in the field taking into account a total healthcare ecosystem perspective.
Tijdens de 8ste editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat U als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s. Op het onderstaande tijdschema kan U het programma in detail terugvinden.
Toelichting rond de huidige innovaties binnen de Eerstelijnszorg (vanuit het perspectief van de overheid én de praktijk) en rond de meerwaarde van de zorgraden binnen de Eerstelijnszones.
Waar? Pacheco Center, Pachecolaan 13, 1000 Brussel Wanneer? vrijdag 30 september 2016Meer info
Wij kunnen u alvast meedelen dat er voor deze 20de editie conferenties met opleidingspunten zijn voorzien. Ook op deze 20de editie wordt de wetenschappelijke informatie op de conferenties aangevuld met mogelijkheden tot persoonlijk contact tijdens een interactief salon.
YOGURT in NUTRITION Initiative for a balanced diet
You are a pharma, biotech, CRO, medtech, eHealth or an academic center and you are collecting sensitive data? Join us for an interactive conference with the objective to understand how and why the GDPR affects the Clinical Research Industry. This event aims to exchange views and share experience about Data Protection issues in a sector collecting sensitive data.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil graag vijf jaar langer minister blijven. Dat heeft hij donderdag gezegd bij Villa Politica. Vandenbroucke ziet naar eigen zeggen nog veel hervormingen die hij graag wil doorvoeren.
Sinds het Koninklijk Besluit van kracht is dat geneesmiddelentekorten moet aanpakken, werd voor acht geneesmiddelen een Ministerieel Besluit uitgevaardigd waardoor er voorafgaand toestemming nodig is om ze te kunnen exporteren. Dat zegt minister Vandenbroucke in antwoord op een vraag van Sophie Rohonyi (DéFI).
Na een nieuw onderzoek naar de effectiviteit van zonnecrèmes waarschuwt Testaankoop voor acht producten die niet de beloofde bescherming bieden. Het gaat om zonnecrèmes van de merken NAIF, Bioderma, Biosolis, Clinique Mineral en het merk Cien van supermaktketen Lidl. In totaal analyseerde de consumentenorganisatie 57 producten.
Vandaag, op 1 juni, is het zover. Het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin fuseren tot een nieuwe overheidsdienst: het Departement Zorg. Deze nieuwe Vlaamse overheidsdienst verenigt de Vlaamse bevoegdheden rond zorg én welzijn. Bij die gelegenheid wil secretaris-generaal Karine Moykens een boodschap kwijt.
Op een druk bijgewoond webinar van Arts in Nood (volgens de organisatoren tot 4.000 ingeschrevenen) waarschuwde de ondervoorzitter van de Orde, dr. Michel Deneyer, voor gevaarlijke situaties die onze gezondheidszorg dreigen te ontwrichten: "Patiënten kunnen op korte termijn geen oncoloog meer bereiken." Hij drong verder aan op een sensibilisatiecampagne bij de bevolking in verband met onbehoorlijk gedrag dat de mentale gezondheid van artsen in gevaar brengt.
De mensheid heeft zeven van de acht veilige en rechtvaardige grenzen van de aarde al overschreden. Dat zegt de Earth Commission, een internationaal team van meer dan veertig wetenschappers, in een onderzoek dat gepubliceerd is in het vaktijdschrift Nature.
Canada wil dat er op elke afzonderlijke sigaret een gezondheidswaarschuwing komt. De bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 augustus geleidelijk wordt ingevoerd, zo heeft de Canadese regering meegedeeld.
Dat doe je vanaf nu met Pixel Pro. Pixel Pro is een gas- en elektriciteitsaanbod geïnspireerd door jouw onderneming. Helemaal afgestemd op je behoeften, aan de juiste prijs. Hou controle over je energieverbruik en krijg professioneel advies van onze experts om nog meer te besparen.
De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) heeft actiegevoerd aan de Nieuwe Graanmarkt in Brussel om de Brusselse jongeren te sensibiliseren en te informeren over de gevaren van roken. Wereldwijd sterven er jaarlijks nog steeds 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken, in de EU gaat het om 700.000 doden.
De Deense premier Mette Frederiksen heeft in het parlement een toespraak gehouden die deels was opgesteld met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).
Ondanks alle anti-rookcampagnes en -maatregelen blijft de tabaksindustrie groeien. Daarom vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag op de Werelddag zonder Tabak aan boeren om hun tabakgewassen te vervangen door voedselproductie.
De Franstalige afdeling van het Rode Kruis heeft een "dringende oproep" gelanceerd voor bloeddonaties. Momenteel is de voorraadsituatie er "erg kritiek". In Vlaanderen is de algemene bloedvoorraad best in orde, laat Rode Kruis-Vlaanderen weten.
Al meer dan duizend aanvallen tegen het gezondheidssysteem in Oekraïne werden geregistreerd sinds de inval van Rusland in het land. Nooit eerder werden meer aanvallen geregistreerd tijdens een humanitaire noodsituatie. Dat laat Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.
Ruim de helft van de vrouwen met menopauzale symptomen ondervindt hiervan hinder op het werk, blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex en de Universiteit Gent (UGent). Ongeveer een kwart van de vrouwen klaagt dat dit niet bespreekbaar is met de werkgever.
Het wordt steeds moeilijker om de sociale uitgaven te financieren uit de sociale bijdragen, waarschuwt het Rekenhof in zijn verslag over de begrotingsaanpassing van de federale regering. Op termijn zal de federale regering haar financiële tussenkomst moeten verhogen ten nadele van andere opdrachten.
Op 1 juni ziet een nieuwe Vlaamse overheidsdienst het licht: het Departement Zorg. Het ontstaat uit de fusie van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en het agentschap Zorg en Gezondheid.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits versterkt de chatlijn van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling Nupraatikerover.be. Steeds meer jongeren en meerderjarige slachtoffers van seksueel geweld contacteren de chatlijn met vragen over mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld zoals grensoverschrijdend gedrag. Het jaarlijkse budget van Nupraatikerover.be stijgt naar 280.000 euro.
Op een totaal van zo'n 40.000 lopers en wandelaars die zondag aan de 20 kilometer door Brussel deelnamen, hadden uiteindelijk 638 deelnemers medische verzorging nodig. Dat blijkt zondagavond uit de definitieve balans van het Rode Kruis. Twee lopers werden het slachtoffer van een hartaanval.
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van artificiële intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden, zo bericht de Britse zender BBC.
Brussel beschikt als eerste over nieuwe normen voor de zorgtoegankelijkheid en -kwaliteit voor alle Brusselse ziekenhuizen. Dat kondigt minister Alain Maron aan naar aanleiding van de goedkeuring van het besluit hierover door het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).
Een Nederlander die in 2011 een dwarslaesie (onderbreking van de zenuwen in de rug) opliep, kan weer stappen met een rollator. Daarvoor zorgen speciale implantaten in de hersenen en rug, een nieuwe technologie die werd ontwikkeld door neurowetenschappers van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland, zo raakte woensdag bekend via een publicatie in het vakblad Nature.
Het Hotel Hannon, het iconisch Brusselse art-nouveau-erfgoed in de gemeente Sint-Gillis, opent op 1 juni de deuren voor het grote publiek. De opening van het hotel van de hand van Belgisch architect Jules Brunfaut stond sinds 2019 op de agenda. Met een eerste tijdelijke expositie wil conservator Gregory van Aelbrouck het Belgische art-nouveaupatrimonium in de kijker zetten, "met uitzondering van Victor Horta".
Artificiële intelligentie (AI) kan mogelijk tot drie jaar van tevoren voorspellen of iemand pancreaskanker zal krijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het onderzoek suggereert dat een AI-tool mensen die risico lopen op de dodelijke ziekte, die moeilijk in een vroeg stadium te diagnosticeren is, kan opsporen aan de hand van de medische dossiers van patiënten.
Een team onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin heeft een ultradunne, lichtgewicht elektronische tatoeage ontwikkeld, een zogenaamde e-tattoo, die op de borst wordt bevestigd voor continue, mobiele hartmonitoring buiten een klinische setting. De tattoo bevat twee sensoren die samen een duidelijk beeld geven van de gezondheid van het hart, waardoor artsen beter in staat zijn vroege waarschuwingssignalen van hartaandoeningen op te sporen.
De Vlaamse overheid heeft onder de huidige Vlaamse regering tussen 2019 en eind maart 2023 voor 1,5 miljard euro uitgegeven aan consultancy-opdrachten. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits gezegd in het Vlaams Parlement. De oppositie reageerde scherp.
De Nederlandse staat vindt dat het Amerikaanse chemieconcern 3M de schade moet vergoeden die de schadelijke PFAS in de Zeeuwse Westerschelde heeft aangericht. De minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft het bedrijf aansprakelijk gesteld, zo heeft de landsadvocaat in een brief aan 3M laten weten. 3M zegt 'het voorstel te verwelkomen'.
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) suggereert dat Vlaanderen bijkomend onderzoek doet naar het verminderd gebruik van de pil en het condoom bij jongeren. Uit onderzoek blijkt dat jongeren in Vlaanderen bij hun eerste seksueel contact minder de pil en het condoom gebruiken, maar de studie zegt niets over de mogelijke oorzaken. Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits pleit intussen voor het gratis maken van anticonceptie.
In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010 buigt de correctionele rechtbank van Dendermonde zich dinsdag opnieuw over de vraag of de uitvoerende arts Joris Van Hove een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden.
Vlaamse jongeren geven aan meer te maken te krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een op de drie meisjes tussen 11 en 18 jaar gaf in 2022 aan dat ze minstens één keer ongewenst seksueel is aangeraakt. Dat blijkt uit de grote vierjaarlijkse HSBC-studie bij 20.000 jongeren. De studie toont ook een opvallende daling in het gebruik van het condoom en de anticonceptiepil.
Onderzoekers van de KU Leuven en UZ Leuven zijn erin geslaagd om een 'immunologische voetafdruk' van mensen die besmet waren met het coronavirus, in kaart te brengen. Uit de voetafdruk bleek dat de aanwezigheid van een bepaald eiwit de kans op overlijden aan het virus vergrootte. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Aging.
Ierland komt naar eigen zeggen als eerste land ter wereld met uitgebreide gezondheidswaarschuwingen op alcoholproducten. De etiketten zullen niet alleen informatie bevatten over het aantal calorieën en de hoeveelheid alcohol, maar ook over drinken tijdens een zwangerschap en risico's van leverproblemen en kanker.
Late-life depressie is een belangrijke depressieve stoornis bij ouderen. Een depressie op latere leeftijd komt vaak voor en vormt een zware belasting voor de betrokkenen, hun familie en de samenleving.
Elektrische voertuigen of emissievrije voertuigen (ZEV voor “zero emission vehicles” in het Engels) winnen overal aan populariteit. Onderzoekers wilden weten of het werkelijk factoren waren die onze gezondheid konden verbeteren.
Metaverse is een samentrekking van de termen “meta’s” en “universum”. Het is dus een universum buiten het universum dat wij kennen. Tegenwoordig wordt het gedefinieerd als “een online dienst die toegang biedt tot gedeelde, aanhoudende, realtime simulaties van 3D-ruimten waarin immersieve ervaringen kunnen worden gedeeld”. Hoe kan het onze gezondheid verbeteren?
Het lijkt contra-intuïtief, maar een studie toont aan dat hoe hoger de kindersterfte is, hoe meer kinderen er geboren worden.
Een studie uitgevoerd door een internationaal team toont aan dat de klimaatopwarming leidt tot een toename van het aantal en de verspreiding van infecties veroorzaakt door de bacterie Vibrio vulnificus, die voorkomt in delen van de Amerikaanse kust, maar ook in Europa.
Met bijna 630 aanvragen per jaar staat België nog steeds in de Europese top drie wat betreft het aantal aanvragen voor klinische studies per inwoner. Toch stelt koepelorganisatie pharma.be dat deze koppositie niet langer gegarandeerd is en patiënten en onderzoekers mogelijk in de kou zullen komen te staan. Daarom doet de organisatie naar aanleiding van de wereldwijde World Clinical Trials Day op 20 mei enkele actiepunten uit de doeken en staat ze achter de lancering van clinicaltrial.be, een portaal dat alle informatie over klinische studies op één plek bundelt.
Terwijl in ongeveer de helft van de EU-lidstaten vorig jaar een werkzaamheidsgraad van 80 procent werd gehaald, blijft België nog ver uit de buurt van die doelstelling. Dat is niet zozeer een kwestie van werkzoekenden aan het werk te krijgen, maar veel meer van inactieven - vooral mannen en ouderen - te verleiden om de arbeidsmarkt te betreden. Dat bevestigt een studie van de universiteit van Gent.
De Belgische viroloog Peter Piot wordt zondag door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geëerd voor zijn "levenslange toewijding aan de gezondheid". Dat heeft de WHO donderdag aangekondigd.
Er is 66 procent kans dat de jaarlijkse gemiddelde klimaatopwarming tussen 2023 en 2027 minstens één keer boven de 1,5 graad Celsius uitkomt, de grens die werd vooropgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Bovendien is er ook 98 procent kans dat een van de komende vijf jaar - en de volledige periode in het algemeen - als de warmste ooit geregistreerd zullen zijn.
De president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, heeft de wet ondertekend die euthanasie legaliseert onder strik omschreven voorwaarden. De wet is vorige week aangenomen door het parlement.
De voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), Luc Van Gorp, vindt het niet kunnen dat sociale rechten steeds meer gekoppeld worden aan voorwaarden. Dat zegt hij in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.
Ongeveer 8.800 mensen die in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, hebben zich ingeschreven om hun bloed te laten onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Maandag start het grootschalige onderzoek.
HealthNest staat erom bekend dat het de gezondheidsvaardigheden in België (Health Literacy) wil verbeteren. Dit jaar zet het een grote nieuwe stap met eerste HealthNest Conferentie ooit op 12 juni 2023. Iedereen die actief is (of wil zijn) in health literacy, wordt er op uitgenodigd.
De non-profitsector trekt op dinsdag 13 juni opnieuw de straat op om meer middelen voor de sector te bepleiten en de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. Dat heeft Michael Vandenbroucke van ACV Puls bevestigd. De actie gaat uit van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
Het aantal besmettingen met het coronavirus onder de werkenden in ons land ligt de helft lager dan het aantal besmettingen in de algemene bevolking. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE), dat de coronabesmettingen in de verschillende sectoren van de economie vergelijkt.
De Universiteit Antwerpen en de provincie Antwerpen gaan verder met Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. De natuur heeft een positieve impact op onze gezondheid: dat blijkt duidelijk uit een recent internationaal onderzoek. Ter gelegenheid van de verlenging van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving – een initiatief van UAntwerpen en provincie Antwerpen – stelt autoriteit Evelise Pereira de resultaten op 17 mei voor. Ook dr. Dirk Avonts spreekt daar.
De vrederechter van het vijfde kanton in Antwerpen heeft beslist dat chemiebedrijf 3M een provisionele schadevergoeding van 2.000 euro moet betalen aan een gezin uit Zwijndrecht. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen werden abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.
Verschillende partijen hebben kritiek op het feit dat voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) tegenwoordig als consultant werkt voor de Vlaamse overheid en zijn eigen oude departement. Oppositiepartij Vlaams Belang dringt aan op een verstrenging van de deontologische regels. Groen-covoorzitter en Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout vraagt inzage in de gelopen procedure. PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele spreekt ronduit over "vriendjespolitiek en zelfbediening"
Observeren maakt al van oudsher deel uit van ‘de geneeskunst’. Hier komen verschillende zintuigen bij kijken, onder andere het zicht (inspectie), het gehoor, de tastzin en, in mindere mate, de reukzin en de smaak (die laatste twee zijn nagenoeg volledig uit de praktijk verdwenen).
Voormalig CD&V-voorzitter en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkt tegenwoordig als consultant voor de Vlaamse overheid, bij het departement waar hij zelf tien jaar verantwoordelijk voor was. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
De federale ministerraad keurt artsenquota voor 2029 goed op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De federale quota voor zowel Vlaanderen als Wallonië worden voor het tweede opeenvolgende jaar aanzienlijk verhoogd.
De coronapandemie heeft de gemiddelde levensverwachting van Europeanen verlaagd, evenals het aantal geboorten en huwelijken. Dat blijkt uit recente gegevens van Eurostat, het Europese statistiekbureau.
De reukzin, die tijdens de opvoeding weinig wordt gestimuleerd, zou van invloed zijn op de perceptie van voedingsmiddelen.
De zorgberoepen binnen de Federatie vrije Beroepen komen al jaren samen in het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers. "Vandaag 11 mei 2023 gaan we een stap verder onder een nieuwe naam ‘Netwerk Zelfstandige Zorgverstrekkers’ met voorzitter apotheker Hilde Deneyer en ondervoorzitter tandarts Stefaan Hanson." Dat laat Tom Bovyn, gynaecoloog en nationaal voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, weten.
Apothekers zullen zelf voorschriften kunnen maken voor zeven medische aandoeningen zonder eerst een arts te raadplegen, in een poging om de overbelaste NHS-artsen in het Verenigd Koninkrijk te ontlasten. Intussen verhoogt bij ons de druk om de vaccinatiebevoegdheid van apothekers uit te breiden.
Euromelanoma is een dermatologisch gedreven preventiecampagne met als doelstelling huidkanker vroegtijdig op te sporen en de stijging van de incidentie van huidkanker te verminderen. Euromelanoma heeft reeds jaren een belangrijke invloed uitgeoefend in België en Europa, dit actueel in 33 landen om precies te zijn.
Rode Kruis-Vlaanderen heeft een neusspray ontwikkeld op basis van plasma die gebruikt kan worden om virusbesmetting via de lucht tegen te gaan. Proefdieren kregen tijdens de studie convalescent plasma toegediend, plasma van een donor die recent covid-19 had doorgemaakt. De antistoffen in het plasma geven de neusdruppels een beschermend effect. De tests worden binnenkort ook op mensen uitgevoerd.
Op 19 mei zal het exact een jaar geleden zijn dat de eerste besmetting met het 'mpox'-virus, de officiële naam van het apenpokkenvirus, in ons land bekend werd gemaakt. De kans dat het virus terug opduikt, is niet onbestaande, zegt professor opkomende infectieziekten Laurens Liesenborghs van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
De uitbraak van het mpox-virus (vroeger apenpokkenvirus) in meer dan honderd landen is grotendeels onder controle. In Genève bespreken de leden van het mpox-noodcomité vandaag daarom of de situatie nog steeds de afkondiging van een internationale gezondheidscrisis rechtvaardigt. Het comité werd in juni 2022 voor het eerst bijeengeroepen en adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Volgens een nieuwe studie presteert ChatGPT beter dan artsen in de kwaliteit en empathie van antwoorden op vragen van patiënten. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
YouTube heeft een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee gebruikers in real time vragen kunnen stellen over de video's die ze bekijken, een snelle samenvatting van belangrijke informatie kunnen opvragen of de auteur virtueel kunnen interviewen.
Is de wereld klaar voor digitale therapeuten? Dat is de vraag die Ian Graber-Stiehl stelt in een recente publicatie in Nature. Hij stelt dat de integratie van taalmodellen zoals ChatGPT in mobiele toepassingen voor geestelijke gezondheidszorg een nieuwe stap is die nogal wat experts verontrustend vinden.
Een team van onderzoekers, gespecialiseerd in implanteerbare medische toestellen, bedacht een innovatieve oplossing voor de pancreasdysfunctie bij patiënten met type 1-diabetes: een implanteerbare bioreactor waarin pancreaseilandjes worden verdeeld in een 3D-geprinte matrix.
Als gevolg van productieproblemen van Aspegic Injectable 500 mg is er een kritiek tekort in België. Een taskforce doet aanbevelingen.
De metabole pathofysiologie van multipele sclerose (MS) is complex. Zou de microbiota meespelen?
Nieuwe geneesmiddelen tegen vitiligo zullen waarschijnlijk een revolutie teweegbrengen in de behandeling van de patiënten, ongeacht de ernst van de aandoening. En dat danken we aan een betere kennis van de pathofysiologie van de ziekte. Een stand van zaken met prof. Thierry Passeron (CHU Nice).
Sinds een twintigtal jaar is er veel discussie over omstreden ingrediënten in cosmetica. Dit heeft geleid tot een fobie voor cosmetica, een irrationele angst voor cosmetische producten en hun ingrediënten. Daarom zijn er apps ontwikkeld om die producten te beoordelen. Maar zijn deze apps te vertrouwen?
Is het mogelijk om artrose te behandelen met plantaardige middelen? Een stand van zaken van de preklinische en klinische studies over curcumine en extracten van Boswellia serrata door een artrosespecialist, prof. Ali Mobasheri (Fibrobesity Research Hub, Universiteit van Oulu, Finland).
Het tekenencefalitisvirus (TBE) is het belangrijkste zoönotische virus dat door teken wordt overgedragen in Europa. We spraken met verschillende specialisten voor een uitgebreide kijk op dit thema.
Bij moeders en pasgeborenen ingeschreven in een landelijke geboortecohortstudie in Japan werd de rookstatus van de moeder en geboortegewicht en grootte van de baby onderzocht. Moeders van voldragen pasgeborenen (n = 73025) werden meegenomen in de analyse.
‘Gezond’ haar wordt al jarenlang gezien als een vrij betrouwbaar teken van een gezond lichaam. Toch komt de luchtvervuiling daar vandaag een stokje voor steken. Haren zijn – ook al jarenlang – een waardevol hulpmiddel voor rechtsgeleerden omdat ze heel veel kunnen vertellen over de elementen waaraan we werden blootgesteld (zoals geneesmiddelen, drugs, doping, giftige stoffen of zware metalen). Die eigenschappen verklaren waarom een haaranalyse ook van belang kan zijn voor het onderzoek naar de verschillende soorten milieuverontreinigende stoffen waar ons lichaam regelmatig mee te maken krijgt.
Het aanbod voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven wordt verbreed en uitgediept. De voorbije twee jaar waren opleidingen binnen levenslang leren te vinden op de website www.ikblijfbij.be, maar die verzameling wordt geprofessionaliseerd naar KU Leuven Continue, dat maandag gelanceerd is.
Het onderzoek van de respiratoire effecten van vaping was vooral toegespitst op nicotinebevattende producten, maar vaping van cannabidiol (CBD) komt almaar vaker voor door de reclame die ervoor gemaakt wordt. Het is echter nog niet bekend of de effecten op de gezondheid vergelijkbaar zijn.
De wereldwijde coronapandemie geldt niet meer als internationale gezondheidsnoodtoestand. Dat heeft de Wereldgezondheidsoranisatie (WHO) beslist. Het maximale alarmniveau wordt opgeheven. De pandemie wordt als voldoende onder controle beschouwd.
Een pas verschenen onderzoek van huisarts Dick Kruijthoff (65), met ook Vlaamse patiënten, heeft als thema “opmerkelijke genezingservaringen” na gebed. De huisarts promoveerde onlangs met dit proefschrift. Hij leidde het onderzoeksteam dat bestond uit een internist, een oncoloog-hematoloog, een chirurg, een neurochirurg en een psychiater (UZ Amsterdam).
De eerste editie van de pleisterverkoop ten voordele van de lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen was een schot in de roos. Er werden meer dan 400.000 pleisters verkocht, goed voor een opbrengst van 4 miljoen euro.
Geneesmiddelenproducent Eli Lilly heeft naar eigen zeggen een experimenteel geneesmiddel ontwikkeld dat de achteruitgang van het vermogen van Alzheimerpatiënten om helder te denken en om dagelijkse taken uit te voeren met meer dan een derde vertraagt. Dat meldt CNN. Het geneesmiddel bevindt zich in een laatste fase van een klinische studie. Het aandeel van Eli Lilly & Co steeg na de opening op Wall Street met zo'n 4,5 procent.
Het Kremlin heeft de Oekraïense autoriteiten ervan beschuldigd in de nacht van dinsdag op woensdag een droneaanval te hebben willen uitvoeren op het Kremlin. Dat meldt de persdienst van het Kremlin vandaag.
Na drie jaar gevangenisstraf is de Chinese blogger Fang Bin zondag vrijgelaten. Hij documenteerde het begin van de coronapandemie in Wuhan. De burgerjournalist werd in februari 2020 gearresteerd, nadat hij video's van lijkzakken en overvolle ziekenhuizen in de Chinese stad op het internet had geplaatst.
Belgen zijn in vergelijking met andere risicosituaties het best voorbereid op hevige stormen, pandemieën en hittegolven. Dat blijkt uit een studie die het Nationaal Crisiscentrum samen met onderzoeksbureau Independent Minds en Universiteit Gent uitvoerde. De resultaten van het onderzoek vormen een leidraad voor toekomstige risico-informatiecampagnes, dat meldt het crisiscentrum.
België stelt voor dat EU-landen medicijnen gaan uitwisselen om de tekorten op te vangen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd in De Ochtend. De Vooruit-minister pleitte er ook voor om meer medicijnen opnieuw in Europa te produceren.
Er wordt veel gesproken over bacteriële resistentie tegen antibiotica in de menselijke geneeskunde. In de diergeneeskunde in landen buiten de Europese Unie wordt echter nog intensief antibiotica gebruikt. Het einde daarvan is nog niet in zicht, ondanks de gevaren voor de gezondheid van de mens…
Het aantal zwangere personen met stoornissen gerelateerd aan het gebruik van opioïden (Opioid Use Disorder: OUD) is sinds 2000 in de Verenigde Staten gestaag toegenomen. Een schatting uit 2017 spreekt van 8,2 per 1.000 bevallingen met OUD. De standaardbehandeling, agonistische opioïdetherapie met buprenorfine of methadon, resulteert in verbetering van naleving van prenatale zorg, lagere incidentie van vroeggeboorte, verminderde terugkeer naar opioïdengebruik en minder gevallen van opioïdenoverdosis en dood door opioïdenoverdosis.
Acute aerobe trainingssessies verbeterden het cardiometabole profiel van gezonde ouderen. Ondanks de lagere trainingsintensiteit bij golf, lijken de langere duur en de hogere energie-uitgaven een positiever effect te hebben op het lipidenprofiel en het glucosemetabolisme in vergelijking met nordic walking en wandelen.
Osteoporose wordt vaak beschouwd als een aandoening die enkel postmenopauzale vrouwen treft. Echter, één op vijf ouder wordende mannen ontwikkelt een osteoporotische fractuur in zijn leven. Daarenboven wordt deze aandoening vaak niet onderkend bij mannen en bijgevolg niet behandeld.
De vaccinatie van kinderen heeft geleid tot een aanzienlijke verlaging van de morbiditeit, de sterfte en de invaliditeit veroorzaakt door ziekten die kunnen worden vermeden door vaccinatie. Tussen 1994 en 2013 konden daardoor 21 miljoen ziekenhuisopnames, 732.000 sterfgevallen en 322 miljoen ziektegevallen worden voorkomen in de Verenigde Staten.
In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt, beleefde de heksenjacht haar hoogtepunt niet in de middeleeuwen. Ze begon weliswaar op het eind van die periode, maar kwam pas goed op dreef ten tijde van de inquisitie in de renaissance.
Rust roest. Dit gezegde kent iedereen. Er iets aan doen, dat is een ander paar mouwen. Zeker op oudere leeftijd blijkt het moeilijk om voldoende fysiek actief te zijn. In de Belgische bevolking daalt de fysieke activiteit namelijk met de leeftijd: minder dan 5% van de volwassenen boven 65 jaar haalt de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Groeiende wachtlijsten, een patiëntenstop en de vruchteloze zoektocht naar een arts of tandarts in de buurt. Vroeger ondenkbaar, vandaag realiteit. Zorgpersoneel wordt almaar schaarser. Daarom pleit Solidaris op de dag van de arbeid voor het opheffen van de numerus clausus in zijn huidige vorm. Voorts blijft de socialistische mutualiteit hameren op betaalbare innovatieve geneesmiddelen.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) voorziet dit jaar in ruim 1,3 miljoen euro voor het Vlaams Patiëntenplatform. Het uitgetrokken bedrag moet helpen om de toekomstvisie van het VPP te realiseren, meldt Crevits zondag in een persbericht.
Dankzij de medische vooruitgang neemt de levensduur al tientallen jaren toe, maar belangrijker is dat ook de levenskwaliteit van onze senioren verbetert, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Niet-nutritieve zoetstoffen (NNS) zijn niet inert of ongevaarlijk. Uit dierstudies blijkt dat ze invloed hebben op het microbioom en de metabolische respons op de bloedsuiker aantasten.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) hebben een nieuwe, zeer efficiënte methode ontwikkeld om de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica te registreren. De techniek, die de naam 'Optical Nanomation Detection' meekreeg, is snel, nauwkeurig en kan uitgevoerd worden met een traditionele microscoop met behulp van een smartphone.
Het ziekteverzuim in België blijft stijgen: het kort en middellang ziekteverzuim stond het voorbije jaar zelfs op een nieuwe recordhoogte. Dat blijkt uit een studie van sociaal secretariaat Securex, op basis van de loongegevens van ruim 200.000 werknemers in België. Psychische problemen zoals burn-out zijn nu goed voor bijna een derde van alle ziektedagen in ons land.
Atopische dermatitis is één van de meest frequent voorkomende inflammatoire huidziekten, zowel bij kinderen (tot 20%) als bij volwassenen (1% tot 3%). De eerste letsels verschijnen meestal rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden, maar atopisch eczeem kan ook op volwassen leeftijd nieuw ontstaan. Naarmate het kind ouder wordt kan het atopisch eczeem verbeteren en zelfs verdwijnen, maar sommige patiënten blijven er levenslang last van hebben, wat een grote impact kan hebben op hun levenskwaliteit.
Chronische sinusontsteking is een vaak voorkomende aandoening. De behandeling gebeurt in stappen en is ook afhankelijk van de aan- of afwezigheid van neuspoliepen of van comorbide klachten van de luchtwegen, zoals allergie of astma. Nieuwe inzichten in de behandelingsmodaliteiten hebben de laatste jaren geleid tot een sterke verbetering van de therapeutische resultaten.
Het Grondwettelijk Hof heeft één artikel van het Vlaamse decreet vernietigd dat de invoering mogelijk maakt van het COVID Safe Ticket (CST). Het Hof struikelt over het feit dat er geen duidelijke criteria zijn uitgewerkt voor het al dan niet inzetten van die coronapas in ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een handicap. Alle andere beroepen tegen het CST zijn verworpen.
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het RSV-vaccin Arexvy van het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK). Het gaat om het allereerste vaccin tegen deze vaak voorkomende luchtweginfectie, die vooral bij jonge kinderen en ouderen dodelijk kan zijn.
In steeds meer Vlaamse buurten is er een overvloed aan ongezonde voeding, terwijl op andere plaatsen de beschikbaarheid van gezonde voeding ondermaats is. Die dubbele evolutie, naar zowel meer zogenaamde voedselmoerassen als -woestijnen, maakt het "alsmaar moeilijker om er in Vlaanderen gezonde voedingsgewoonten op na te houden", besluit Sciensano in een studie.
Een groep academici en politici gaat in een open brief in Knack in het verweer tegen een verdere versoepeling van de abortuswetgeving, zoals die aanbevolen wordt in de “ Studie en evaluatie van de abortuswet en -praktijk in België." Bij de ondertekenaars zien we ook (huis)artsen en diverse volksvertegenwoordigers van Vlaams Belang. De brief is een initiatief van jurist Roan Asselman.
Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond de isolatieplicht bij een positieve coronatest afgeschaft. Daarmee wordt een beslissing van de Interministeriële Conferentie van woensdagochtend uitgevoerd.
De Franse Gemeenschap overweegt het aantal buitenlandse studenten - overwegend Fransen - in haar verloskundige opleidingen te beperken. Dat heeft bevoegd minister van Hoger Onderwijs, Valérie Glatigny (MR), gezegd. De kost van het aantal ingeschreven buitenlandse studenten beneden de taalgrens wordt geschat op 200 miljoen per jaar.
De oppositie in het Vlaams Parlement trok in twijfel of chemiebedrijf 3M kan worden verplicht om te betalen voor toekomstige gezondheidsschade. De saneringsovereenkomst met de Vlaamse overheid zou dat uitsluiten. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verzekerde dat de bewuste clausule enkel betrekking heeft op preventieve gezondheidsschade, zoals de onderzoeken die worden uitgevoerd.
In 2021 hebben verzekeringsmaatschappijen 14,6 procent van de arbeidsongevallenaangiftes afgewezen. Ruim 21.000 werknemers zagen hun aangifte geweigerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico's, die het VRT-programma 'Pano' kon inkijken.
De Europese Commissie heeft haar langverwachte herziening van de farmawetgeving gepresenteerd. Met de grootste hervorming in twintig jaar wil het dagelijks bestuur van de Europese Unie medicijnen beter betaalbaar en toegankelijk maken, tekorten afwenden en het onderzoek naar innovatieve geneesmiddelen stimuleren.
Tabaksreus Philip Morris spreekt zich uit tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad om een algemeen verbod op te leggen voor sigarettenfilters. Het voorstel is "onrealistisch, inefficiënt en contraproductief", reageert de Belgische dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf.
Het Britse farmabedrijf GSK, een van de grootste private werkgevers in Wallonië, heeft in het eerste kwartaal duidelijk minder omzet en winst geboekt.
Vorig jaar deed zowat 56 procent van de Belgen - 59 procent Nederlandstaligen en 52 procent Franstaligen - een gift aan een goed doel, aanzienlijk minder dan in 2019 toen het nog om 63 procent ging. Dat blijkt uit de barometer van de filantropie die dinsdag door de Koning Boudewijnstichting (KBS) werd gepubliceerd.
De inwoners van het Vlaamse Gewest zijn het meest tevreden over de huisvuil- en gezondheidsvoorzieningen. Dat blijkt dinsdag uit de resultaten van een bevraging van Statistiek Vlaanderen bij zowat 6.000 inwoners. De tevredenheid over de voorziening en begeleiding van vreemdelingen en kansarmen ligt het laagst.
Elke dag sterft ergens ter wereld een kind aan malaria. Nochtans kunnen preventie en een vaccin van farmabedrijf GSK helpen in de strijd tegen de ziekte. Vandaag op Wereldmalariadag bezochten minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en vertegenwoordigers van Unicef België het Waals-Brabantse bedrijf om de centrale rol te vieren die de Belgische GSK-vestigingen spelen in de strijd tegen malaria.
Professor Isabel Beets van de KU Leuven heeft de Baillet Latour Biomedical Award en de bijhorende prijs van een miljoen euro gewonnen voor haar onderzoek naar de manier waarop onze hersenen leren en vergeten. De award werd dinsdag uitgereikt in het Brusselse Paleis der Academiën in aanwezigheid van koningin Mathilde.
Na de lancering en explosie van Starship, de grootste raket ooit, in Texas proberen wetenschappers en bewoners de impact te bepalen van de explosie op de lokale gemeenschappen, hun gezondheid en op bedreigde diersoorten. Volgens de Amerikaanse zender CNBC is hun voornaamste bezorgdheid de grote hoeveelheid fijnstof die door de lancering veel verder is verspreid dan aanvankelijk was verwacht.
BELSPO, de Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid, lanceert een nieuwe oproep voor de Belgische wetenschappelijke gemeenschap voor een onderzoeksprogramma over de gevolgen van de coronacrisis. De oproep is goed voor een budget van 7 miljoen euro. Bedoeling is de nodige lessen te trekken voor de federale overheid, melden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS).
Volgens een Tibetaans gezegde “Straalt innerlijke schoonheid uit naar buiten”. Dat kan uiteraard op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, en we kunnen erin lezen dat onze leef- en eetgewoonten en de planten die we eten een invloed hebben op onze huid. Dat planten goed zijn voor de huid is bekend uit de natuurlijke cosmetica. Ze maken deel uit van crèmes in de vorm van plantaardige oliën, etherische oliën of plantenextracten. Vaak vergeten we echter dat ook het inwendige gebruik van planten gunstige effecten kan hebben, en in dat geval gaat het om moedertincturen en droge extracten.
Er is al veel gezegd en geschreven over het lijden van de soldaten in de Grote Oorlog die vastzaten in de loopgraven. Wie toen naar de loopgraven moest, wist meteen dat hij in de modder ging zitten, vooral als het weer nat en koud was. En veel van de ellende van onze helden tegen wil en dank was aan die omstandigheden toe te schrijven.
Het Vlaams Artsenverbond (VAV) en het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid (AK-VSZ) reageert in vier punten op de recente ontwikkelingen van het contingenteringsdossier artsen en tandartsen. Directe aanleiding is dat de Planningscommissie recent overstapte op de verdeelsleutel 55 N/45 F op basis van het argument dat de Franstalige artsen meer tijd besteden onder meer aan een raadpleging dan de Vlaamse artsen. Intussen blijkt het 'formeel advies artsenquota 2029-2033' de Franstalige artsen 'redelijk tevreden' te stemmen.
Dat veel jongeren rond de 3M-site in Zwijndrecht verhoogde PFOS-waarden vertonen én bovendien een wat onderdrukt immuunsysteem en een vertraagde groei en puberteit hebben, is "geen fijne boodschap", maar de kennis erover is wel belangrijk. Dat zeggen de onderzoekers van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) die meewerkten aan de studie.
België en zeven andere landen krijgen 106,2 miljoen euro uit de Europese begroting toegekend om drie medische teams voor noodgevallen (EMT's) uit te bouwen. De nieuwe capaciteit van de Europese rescEU-reserve zal de facto het grootste veldhospitaal van Europa en een van de meest geavanceerde ter wereld zijn. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
Toen hij zich klaarmaakte voor een lezing in Brugge afgelopen weekend, kreeg Marc Van Ranst plots een slagroomtaart in het gezicht. De dader werd tot nu toe niet gevat. Nadat hij van de verrassing bekomen was, reageerde dr. Van Ranst laconiek op het voorval. Verontrustender was een reactie nadien.
De Vlaamse regering hecht op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits haar principiële goedkeuring aan het besluit over de verwerking van persoonsgegevens bij de erkenning van gezondheidszorgberoepen, bijzondere beroepstitels, bijzondere beroepsbekwaamheden en beroepskwalificaties, conform de wet over de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen. Er zijn nog wel enkele adviezen nodig.
Vanaf 1 januari 2024 komt Iriscare in het Brussels Gewest tussen bij de aankoop van individuele hulpmiddelen voor de inclusie van personen met een handicap. Zo staat in een voorontwerp van ordonnantie dat het Verenigd College in eerste lezing goedkeurde, zo meldt de Brusselse instelling die instaat voor de sociale bescherming in het Gewest.
Nu reizen weer zonder beperkingen kan gebeuren, ligt de focus van de Europese vaccinatieweek dit jaar op vaccinaties en reizen. Met de zomervakantie in het vizier, herinnert het agentschap Zorg en Gezondheid vakantiegangers eraan om voor vertrek na te gaan welke vaccinaties nodig zijn. De campagne loopt van 24 tot 30 april.
Het biofarmabedrijf GlaxoSmithKline en de mediagroep DPG Media zijn de meest aantrekkelijke werkgevers in 2023. Dat blijkt donderdag uit de 23e editie van de Randstad Employer Brand Research. Werknemers in de privésector voelden zich bovendien nooit zo werkzeker als nu, blijkt verder uit de resultaten.
Het risiconiveau in de zorginstellingen gaat naar niveau 1 - het laagste niveau. Dat zijn de experten binnen de Risk Management Group (RMG) overeengekomen, zo bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dat betekent dat het personeel in regel geen mondmasker meer hoeft te dragen, tenzij in specifieke gevallen, zoals in contact met verlaagde immuniteit.
Horst Arts & Music Festival palmt van vrijdag 5 tot en met zondag 6 mei opnieuw de Asiat-site in Vilvoorde in. De line-up van de negende editie bevat meer dan 130 acts, verspreid over 6 podia, zo is donderdag bekendgemaakt.
Klachten door gastro-oesofageale reflux en meer zuur in de maag zijn zeer frequent. Die symptomen worden vaak behandeld met protonpompremmers (PPR) en een aantal patiënten neemt die chronisch in. Maar welke effecten hebben die PPR op lange termijn? En houden ze een risico in voor onze gezondheid?
Na 60 jaar maakt de stickerverkoop van het Rode Kruis-Vlaanderen plaats voor iets nieuws, een pleisteractie. Vandaag gaf minister-president Jan Jambon het symbolische startschot voor de campagne in zijn thuisgemeente Brasschaat.
Een plantaardig voedingspatroon wordt alsmaar populairder, wat deels toe te schrijven is aan de mogelijke voordelen voor de gezondheid en de ecologische voetafdruk. Maar volgens eerdere cohortonderzoeken zou plantaardige voeding op zich de gezondheid niet per se verbeteren. De samenstelling ervan zou cruciaal zijn om het risico op chronische ziekten te verlagen.
De tijdelijke bevriezing van de supplementen voor patiënten blijft nog zeker tot het einde van het jaar behouden. Dat hebben de artsen en ziekenhuizen beslist, op voorstel van de minister van Sociale Zaken en Gezondheidszorg, Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het Kartel vindt dat de minister voor zijn beurt spreekt.
Het vertrouwen in kindervaccins is tijdens de coronapandemie in verschillende landen gedaald. Zo blijkt uit 'The State of the World's Children 2023: For Every Child, Vaccination', een nieuw rapport van Unicef. Enkel China, India en Mexico zijn de enige onderzochte landen waar de perceptie standhield of zelfs verbeterde. Ook in België daalde het vertrouwen in vaccins na de pandemie.
Het Vlaams Parlement dringt er bij de Vlaamse regering op aan werk te maken van een "toekomst zonder dierproeven". Dat staat in een voorstel van resolutie van parlementsleden Gwenny De Vroe (Open VLD), Sofie Joosen (N-VA) en Tinne Rombouts (CD&V) dat woensdag is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.
Chemiebedrijf 3M heeft bij de provincie Antwerpen een vergunning aangevraagd om forse hoeveelheden ultrakorte-keten PFAS in de Schelde te mogen lozen vanaf zijn site in Zwijndrecht. Dat zegt nieuwssite Apache. Groen, in de provincieraad in de oppositie, vraagt om de vergunning niet toe te kennen.
De onafhankelijke website Gezondheid en Wetenschap lanceert een nieuwe gezondheidsapp om te verhinderen dat mensen hun toevlucht nemen tot Google. Dat meldt minister van Welzijn Hilde Crevits.
De conservatieve Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft opnieuw zijn veto gebruikt tegen de legalisering van euthanasie. De wet daarrond werd in maart voor de vierde keer in drie jaar goedgekeurd door de linkse meerderheid in het parlement.
Het einde van het papieren doktersbriefje is in zicht, laat Ilse Weeghmans optekenen. Weeghmans, voormalig directeur en woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform vzw en inmiddels al anderhalf jaar CEO van Solidaris Limburg, geeft daarover ook enkele cijfers in Het Belang van Limburg. Haar verhaal wordt ook bevestigd door haar collega bij de CM.
De FOD Volksgezondheid richt zich in een nieuwe sensibiliseringscampagne op de schadelijke impact van invasieve uitheemse soorten op onze natuur. Ze vraagt daarom reizigers om bewust om te gaan met "exotische souvenirs uit het buitenland".
Het pensioenschandaal in de Kamer dreigt uit te breiden naar het Vlaams Parlement. Volgens oppositiepartij PVDA bestaat er in het Vlaams Parlement al sinds 2004 een regeling om pensioenen tot 20% boven het plafond uit te betalen. Ook Vlaamse parlementsleden kunnen dus een bonus van 1.500 euro bovenop het wettelijk maximum van 7.813 euro bruto krijgen.
In een brief aan federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hebben Vlaams ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) hun bezwaren geuit over de federaal vastgelegde quota voor artsen en tandartsen. Ze vinden de regeling niet rechtvaardig.
De Kamer heeft zich gebogen over de aanbevelingen van het wetenschappelijk comité over de abortuswetgeving. Dat rapport sterkt zo goed als alle partijen van de meerderheid in hun overtuiging dat een verlenging van de abortustermijn nodig is van twaalf naar achttien weken. Ook CD&V wil een verlenging, maar dan naar veertien weken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroordeelt krachtig de aanvallen in Soedan op gezondheidspersoneel, gezondheidsfaciliteiten en ziekenwagens. Dat meldt de WHO. De aanvallen nemen volgens de WHO toe in aantal en hebben al aan drie mensen het leven gekost. Omdat de toegang tot levensreddende gezondheidszorg beperkt wordt, komen meer levens in gevaar, klinkt het. Al zestien ziekenhuizen zijn door aanvallen niet meer functioneel.
Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, ervaart de meerderheid van de mensen met long covid een vorm van stigmatisering die rechtstreeks verband houdt met hun aandoening.
Het Riziv geeft uitleg over de conventiepremie 2023 voor geconventioneerde zorgverleners. Daarvoor werd een bedrag van 100 miljoen opzijgezet in de begroting als 'crisismaatregel'. Met deze maatregel wil het Riziv de zorgverleners die de tarieven respecteren tegemoet komen bij de oplopende praktijkkosten voor personeel, energie... heet het. De premie wordt betwist door Bvas en ASGB omdat ze zou discrimineren tussen geconventioneerden en niet-geconventioneerden.
Het aantal abortussen heeft zich in België gestabiliseerd op ongeveer 17.000 per jaar, een aantal dat al tien jaar daalt. Dat blijkt uit het rapport van de Nationale Commissie voor de Evaluatie van de Abortuswet, dat woensdag wordt onthuld in de Kamercommissie Volksgezondheid, schrijft Le Soir.
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil de regering niet in een crisis storten vanwege de abortusdiscussie. Dat maakte hij duidelijk in De Ochtend op Radio 1. De socialisten zijn het niet eens met het voorstel van CD&V om de termijn voor een vrijwillige zwangerschapsafbreking beperkt op te trekken tot veertien weken, maar "elke stap die we dichter kunnen zetten voor een betere omkadering en begeleiding van vrouwen zal Vooruit nemen", verduidelijkt de partij.
Coalitiepartner Vooruit kan zich niet vinden in het voorstel van CD&V om de abortustermijn uit te breiden van 12 tot 14 weken. Dat maakte Kamerfractieleidster Melissa Depraetere maandagavond duidelijk in Terzake. "Dit lijkt voor mij op nattevingerwerk", zei ze in een debat met CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.
Vlaams Belang vindt dat CD&V "plat op de buik gaat" in het abortusdossier. De extreemrechtse oppositiepartij vindt dat de christendemocraten "hiermee bewijzen dat ze niets in deze regering betekenen en enkel voor de postjes zijn gegaan."
Groen-covoorzitster Nadia Naji noemt de uitbreiding van de wettelijke termijn voor abortus tot veertien weken, een voorstel van CD&V, "onvoldoende". "We willen beleid gebaseerd op wetenschap, niet op buikgevoel."
Regeringspartij CD&V kan zich nu toch vinden in een verlenging van de abortustermijn van 12 naar 14 weken. De christendemocraten willen dat wel omkaderd zien met gratis langdurige anticonceptie.
Een meisje is afgelopen maand in het ziekenhuis in het Nederlandse Nijmegen overleden aan de complicaties van de mazelen. Dat bevestigt het Nijmeegse ziekenhuis maandag na berichtgeving van De Gelderlander.
Een arts uit München zou 539 keer tegen betaling cannabis hebben voorgeschreven - en dat zonder aanwijsbare medische reden. Het Duitse Federale Hooggerechtshof verwierp onlangs het beroep dat hij had ingesteld na een veroordeling tot een gevangenisstraf van meerdere jaren.
Sinds eind 2020 hebben coronavaccins al meer dan een miljoen levens gered in Europa en landen van de voormalige Sovjet-Unie. Dat blijkt maandag uit een wetenschappelijke evaluatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Volgens een onderzoek tussen 17 maart 2023 en 22 maart 2023 door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van MSD bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen (maximale foutenmarge 3,02%) liet 42,3% van de Belgen nog nooit hun moedervlekken onderzoeken. Misschien zet het gratis online spel Check A Mole – Spot The Dot hen meer aan om huidkanker vroeg op te sporen.
De renovatie van het Waals Parlement zorgde voor heel wat commotie. Het kostenplaatje bleek niet alleen geëxplodeerd: van 10 miljoen euro tot ruim 46 miljoen euro. Ook op het interieur werd niet op een euro meer of minder gezien. Oppositiepartijen PTB-PVDA en Les Engagés reageerden verontwaardigd.
De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zondag de afdeling intensieve zorg mogen verlaten, maar blijft gehospitaliseerd in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera op basis van bronnen uit de familie van Berlusconi.
Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft vrijdag de beslissing van het federaal hof van beroep in New Orleans over de toegang tot de abortuspil mifepriston tijdelijk opgeschort. Daardoor blijft de pil alvast tot woensdag middernacht verkrijgbaar.
De Russische oppositieleider Alexei Navalny kampt met een zware maagpijn en verkeert in een "kritieke" toestand, mogelijk als gevolg van een langzame vergiftiging. Dat bericht de Britse krant The Guardian op basis van dichte bronnen bij Navalny.
Sinds 7 april 2023 geldt een nieuwe lijst van de effectieve en plaatsvervangend leden (per organisatie) van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG). Ze adviseert minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke als het gaat over de terugbetaling van farmaceutische specialiteiten en ze formuleert voorstellen aan het Verzekeringscomité van interpretatieregels over de vergoeding van die specialiteiten.
In de provincie Granada, in het zuiden van Spanje, heeft een 50-jarige vrouw vrijwillig 500 dagen in volledige isolatie doorgebracht in een grot die 70 meter ondergronds ligt. Beatriz Flamini, een bergbeklimster en speleologe, betrad de grot in november 2021 en kwam vrijdagochtend breed glimlachend terug naar boven in een zonnebril en helm. Een documentaireploeg heeft haar ervaring in beeld gebracht.
Tussen 4 en 10 april werden in ons land dagelijks gemiddeld 689 nieuwe gevallen van covid-19 vastgesteld, wat neerkomt op een daling van 29 procent ten opzichte van de vorige referentieperiode. Dat blijkt uit het wekelijks epidemiologisch rapport van Sciensano.
Het is al geruime tijd een heet hangijzer in de medische wereld: opleiding, planning, financiering en andere kwesties. Valérie Glatigny (MR), minister van Hoger Onderwijs en UZ's van de Federatie Wallonië-Brussel, maakt in een exclusief interview met onze Franstalige redactie de balans op van deze kwesties en herinnert eraan dat de kosten voor de opleiding van artsen met ongeveer 12.000 euro per jaar tot de duurste behoren.
Sinds de zomer zijn in Duitsland 170 gevallen van difterie vastgesteld bij migranten. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Robert Koch Institute (RKI). Er zijn echter geen overlijdens gemeld in Duitsland.
KickCancer, een Belgische stichting die zich inzet voor kinderen met kanker, lanceert in samenwerking met Art Brussels 'The KickCancer Collection - Small art with a big heart', met 250 kunstwerken in postkaartformaat. De kaartjes kunnen aangekocht worden op de 39e editie van de Art Brussels Kunstbeurs (van 20 tot 23 april), meldt de stichting donderdag.
De provinciale raad Orde West-Vlaanderen publiceerde in zijn tijdschrift Q-ratio de laudatio's van de gehuldigde jubilarissen. Boeiende verhalen gaan daarachter vaak schuil achter elk gezicht, aldus dr. Lieven Wostyn in zijn welkomstwoord. Zonder tekort te willen doen aan al die verhalen, één gezicht sprong eruit: dat van dr. Michel D'Hooghe die 50 jaar geleden afstudeerde.
De gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny is opnieuw in een isoleercel geplaatst. Dat hebben medewerkers van Navalny meegedeeld. Nochtans had de advocaat van Navalny nog melding gemaakt van ernstige gezondheidsproblemen bij zijn cliënt.
China heeft een eerste overlijden van een mens door een stam van vogelgriep gemeld die wijdverspreid is bij dieren, maar zelden overgaat op mensen. Het sterfgeval benadrukt de noodzaak om toekomstige risico's van nabij op te volgen.
Het Amerikaanse ruimtevaartagenschap NASA heeft het huis voorgesteld waarin vier personen vanaf juni een jaar zullen wonen om het leven op Mars te simuleren. De deelnemers helpen zo een toekomstige missie naar de rode planeet voor te bereiden.
De Russische gevangengenomen opposant Aleksej Navalny is ziek, maar wordt "onbehandeld" gelaten. Dat heeft zijn advocaat Vadim Kobzev verklaard op Twitter. "In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een ambulance opgeroepen wegens maagklachten die zich hadden verergerd", klinkt het.
Farmaproducent Sanofi stopt met de verkoop van Antabuse in België, een middel dat alcoholverslaafden moet helpen om te stoppen met drinken. Dat schrijft De Standaard dinsdag. Wie alcohol drinkt na inname van zo'n pil, wordt misselijk, kortademig, krijgt hartkloppingen of hoofdpijn.
De Amerikaanse regering heeft een hof van beroep aangegrepen om het door een federale rechtbank in Texas opgelegde abortuspilverbod op te schorten. Het vonnis is "uitzonderlijk en ongezien", zeggen de advocaten van de regering.
Weinig medische vooruitgang was mogelijk geweest zonder dierproeven. Het begrip van de fysiologische mechanismen achter ziekten als kanker, diabetes of astma, en de therapeutische vooruitgang van de afgelopen decennia zijn allemaal mogelijk gemaakt door dieren. Elk jaar worden in België honderdduizenden dieren gebruikt in laboratoria om onze levensomstandigheden, maar ook die van hen, te verbeteren. Het onderwerp is echter nog steeds controversieel en wordt vaak verkeerd begrepen. Professor Eric Muraille legt uit.
Ondanks het verzet op de artsenbank keurde het Verzekeringscomité het project van minister Vandenbroucke goed. Maar noch de medicomut noch het medisch-farmaceutisch overleg hebben ingestemd met de actieplannen voor ‘ordening van medicatie’. De apothekersbond APB heeft opnieuw een slag thuisgehaald ten koste van de huisartsen, die door minister Vandenbroucke buitenspel werden gezet, aldus Bvas.
De Iraanse autoriteiten hebben een onderzoek aangekondigd naar de mysterieuze vergiftigingen op meisjesscholen verspreid over het hele land. Een speciaal daartoe opgerichte commissie zal zich over de zaak buigen en legt binnen twee weken haar verslag voor, melden Iraanse media.
Rode Kruis-Vlaanderen heeft vanochtend zijn 14e donorcentrum voor bloed en plasma geopend in het Limburgse Beringen. De organisatie wil met het extra donorcentrum een antwoord bieden op de stijgende vraag naar plasma en hoopt voor dit jaar op 4.000 bijkomende plasmadonaties dankzij het nieuwe centrum.
Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de bewonersgroepen rond Brussels Airport vragen aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een onderzoek te voeren naar de gezondheidsrisico's voor omwonenden van de luchthaven. Dat doen ze nu uit een Nederlands onderzoek blijkt dat de uitstoot van kankerverwekkende stoffen op en rond de luchthaven van Schiphol de grenswaarden van industriële bedrijven vele malen overschrijdt.
De universitaire ziekenhuizen boekten miljoenenwinsten met dank aan de coronatests. Die vloeiden naar de algemene werking en zelfs naar doctorandi, blijkt uit een eerste officiële evaluatie. Het geld valt niet meer terug te vorderen.
Het kortdurend ziekteverzuim in België kostte in 2022 gemiddeld 1.465 euro per zieke, voltijdse werknemer. Dat bedrag staat voor de directe loonkosten van niet-gepresteerde tijd. De directe kost van het kortdurend ziekteverzuim - maximaal 30 dagen - is bijna 28% gestegen t.o.v. 2018, berekende hr-dienstenverlener SD Worx op basis van loondata en absenteïsmedata van bijna 650.000 werknemers die minstens één dag per jaar ziek waren, en 23.000 werkgevers in de privésector.
Met ongewoon scherpe woorden heeft Maria Van Kerkhove, een Amerikaanse epidemioloog bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Chinese medewerking in het onderzoek naar het coronavirus aan de kaak gesteld. In een commentaarstuk in het Amerikaans vaktijdschrift Science hekelt ze dat Chinese wetenschappers gegevens uit virologisch onderzoek in Wuhan drie jaar lang hebben achtergehouden.
Bij een meetcampagne van Leefmilieu Brussel is er PFAS aangetroffen in het Brussels gewest. Een van de sites bevindt zich vlakbij woongebied, de angst is dat het besmette grondwater daar mogelijk onder de huizen loopt.
Het Antigifcentrum heeft vorig jaar 416 oproepen gekregen over honden die chocolade aten. Dat zijn er de helft meer dan de 276 van vier jaar geleden. In de aanloop naar Pasen waarschuwt het centrum dan ook voor vergeten paaseieren. "In de maand april zien we het aantal oproepen steeds pieken."
Ook luchtvervuiling blijkt Covid-19 preventie in de weg te staan: na coronavaccinaties hadden deelnemers aan een Spaanse studie minder antistoffen in hun bloed bij blootstelling aan vuile lucht. Strengere grenswaarden voor luchtverontreiniging dringen zich op.
Onderzoekers uit Nederland hebben voor het eerst een vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen ernstige infecties met RSV. Volgens vaccinoloog Johan Neyts (KU Leuven) is er sprake van een "grote doorbraak" in het onderzoek naar virus.
Bij de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is leukemie vastgesteld. Dat schrijft Corriere della Sera, en een bron dicht bij de Forza Italia-voorzitter bevestigt het nieuws aan persbureau Reuters. Partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani zei op de Italiaanse tv dat Berlusconi's toestand stabiel is.
De Nationale Loterij lanceerde met de Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Nationale Loterij, Vincent Van Peteghem en de Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, Zakia Khattabi een projectoproep "Duurzame Ontwikkeling". Alle non-profitorganisaties, stichtingen van openbaar nut of coöperaties met een maatschappelijk doel die actief zijn in dit domein, kunnen hun kandidatuur indienen.
Er komt in het najaar vrijwel zeker een nieuwe vaccinatiecampagne tegen Covid-19 in ons land, zo blijkt uit een navraag bij experts. Het zou dit jaar wel nog om twee spuitjes gaan. “Er is een gecombineerd vaccin in ontwikkeling, maar dat zal in het najaar nog niet op de markt zijn. Dat zal dan allicht voor volgend jaar zijn", ligt Steven Callens (UGent) toe. "We laten de spuitjes best zetten door de huisarts of apotheek”
In 2021 gaf het Riziv bijna 5 miljard euro uit aan terugbetaalbare geneesmiddelen. Dat blijkt uit het laatste rapport over de uitgaven voor geneesmiddelen (MORSE-rapport). Het aandeel van de geneesmiddelenuitgaven in de ziekenhuizen is verder gestegen. In 2020 overtrof het voor het eerst dat van de openbare apotheken.
Vorig jaar hebben burgers de helft minder tekenbeten gemeld. In 2022 werden in België 4.918 tekenbeten bij personen gerapporteerd: 2.977 in Vlaanderen, 1.877 in Wallonië en 64 in Brussel. In 2021 werden nog 9.935 tekenbeten opgetekend. Die sterke daling kan onder andere het gevolg zijn van de extreme droogte in het voorjaar en de zomer van dat jaar, meldt Sciensano.
Een op de vijf Belgen heeft recht op een verhoogde tegemoetkoming (VT), waarbij ze minder remgeld moeten betalen bij de huisarts, en dat is een stijging met de helft in twintig jaar. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM). De CM pleit er niettemin voor om de wetgeving aan te passen, omdat een hoog percentage nog steeds dat recht niet opneemt.
Farmaciegigant Johnson & Johnson (J&J) stelt voor om 8,9 miljard dollar te betalen in een schikking over babypoeder dat mogelijk kankerverwekkend is. Met het hoge bedrag, verspreid over de volgende 25 jaar, wil het Amerikaanse concern af van alle gerechtelijke procedures.
Als gevolg van het jarenlange strenge gevangenisregime gaat de lichamelijke gezondheid van Wikileaks-stichter Julian Assange dag na dag achteruit. Dat heeft zijn echtgenote Stella Assange aangeklaagd.
Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) gaat wereldwijd 1.500 jobs schrappen wegens financiële problemen.
Meer dan de helft van de Belgische werknemers ervaart fysieke pijn. Ze kampen vooral met spierpijn in de schouders, rug of bovenste ledematen en rugpijn. Ook de psychosociale risico's op het werk zijn de voorbije jaren toegenomen. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuw rapport over de arbeidsomstandigheden in 2021 in ons land, die voorgesteld worden door de FOD Werkgelegenheid.
Samenwerking tussen huisarts en apotheker is fundamenteel om het geneesmiddelengebruik bij gepolymediceerde patiënten te optimaliseren, laat Domus Medica weten. Dat naar aanleiding van de beslissing om sinds afgelopen zaterdag om de huisapotheker een medicatienazicht te laten voorstellen aan zijn gepolymediceerde patiënten (vijf of meer geneesmiddelen per dag) om hun geneesmiddelengebruik te optimaliseren.
Onderzoekers uit verschillende Vlaamse Ziekenhuizen onderzochten de relatie tussen duursportbeoefening en slagaderverkalking van het hart. De resultaten bevestigen de gezondheidsvoordelen van een actieve en gezonde levensstijl, maar tonen ook aan dat intensieve duursport geen bijkomende bescherming biedt. Het gaat zelfs gepaard met toegenomen kransslagerverkalking in vergelijking met gematigd sporten.
Het aantal door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) afgesloten fraudegevallen door zorgverleners en het totale bedrag ervan zijn in een jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft L'Echo op basis van cijfers van het Riziv.
Tom Teulingkx, voorzitter SKA (Vereniging van Sport- en Keuringsartsen) waarschuwt ervoor om extreme sportprestaties niet te verheerlijken zoals onlangs weleens gebeurde in de algemene pers. Hij staat ook stil bij de Vlaamse Aanbevelingen voor Sportmedisch Onderzoek (Vaso) die tien jaar bestaan, en de plotse populariteit van… bakpoeder als stimulerend middel.
Het aantal rokers dat tijdens de permanentie-uren belde naar het gratis nummer 0800/111.00 van Tabakstop, lag in 2022 ruim 8 procent lager dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het pas gepubliceerde jaarverslag. Chatbot 'Helpy' is nog geen jaar oud, maar voerde al wel 1.558 gesprekken op de website.
Alcoholgebruik is een van de oorzaken van de grote verliezen van het Russische leger in Oekraïne. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, op basis van bevindingen van de inlichtingendiensten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verloor Rusland 200.000 manschappen, omdat ze omkwamen of gewond raakten, en veelal was dat niet te wijten aan vijandelijkheden. "Russische commandanten bekijken het wijdverspreide alcoholmisbruik wel als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de gevechten."
Het Portugees parlement heeft nog maar eens een wet goedgekeurd die euthanasie toelaat. Dat gebeurde al voor de vierde keer in drie jaar. De legalisering van euthanasie stuitte al verscheidene keren op het verzet van het Grondwettelijk Hof en van president Marcelo Rebelo de Sousa.
De effecten van 2 of 3 koppen koffie per dag, in de vorm van gewone koffie bereid met gemalen koffie, instantkoffie of cafeïnevrije koffie werden bestudeerd en vergeleken met de cardiovasculaire gezondheid van proefpersonen die helemaal geen koffie dronken.
Er wordt gedacht dat het circadiaanse ritme de functie van de hartcellen beïnvloedt.
Voor vitamine E is al een groot aantal voordelen aangetoond, maar hoe zit het met kanker?
Het succes van een transplantatie hangt af van een evenwicht tussen de verschillende stammen die gunstig zijn voor het darmmetabolisme, maar ook leefgewoonten kunnen dit evenwicht beïnvloeden.
Apothekers kunnen voortaan patiënten die vijf of meer geneesmiddelen nemen beter begeleiden naar optimaal geneesmiddelengebruik. Ze kunnen ook de geneesmiddelen helpen verminderen of middelen laten vervangen. Dergelijk ‘actieplan’ voor de patiënt om goed om te springen met medicatie wordt opgesteld in nauwe samenwerking met de behandelend arts en de patiënt zelf.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat in Nairobi een productiefaciliteit bouwen voor een zogenaamd mRNA-vaccin. De bouw zal ongeveer 500 miljoen dollar (iets minder dan 460 miljoen euro) kosten, zo maakte de Keniaanse president William Ruto donderdag bekend.
Volgens premier Alexander De Croo bewijst de begrotingscontrole dat de nakende verkiezingen de regering allesbehalve verlammen. De regeringsleider wil nu ook de hervorming van de fiscaliteit en de pensioenen aanvatten..
De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. "De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust", luidt het bij N-VA. De coalitiepartners blikken al vooruit naar volgende akkoorden.
In een apotheek in Tubize is woensdag laat een overval gepleegd, aldus de politiezone West Waals-Brabant vandaag.
In Europa, Noord-Amerika en Australië constateren wetenschappers al verschillende jaren een afname van het aantal en de kwaliteit van de spermatozoïden. Hetzelfde geldt nu jammer genoeg ook in andere delen van de wereld…
Het federale kernkabinet is het na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole. De vierde en laatste geplande toename van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd, voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging wel volledig geschrapt. Voor 2023 en 2024 samen is er sprake van een netto-inspanning van 1,75 miljard euro, kondigde premier Alexander De Croo aan in de Kamer.
Het is geen geheim dat ons immuunsysteem uiterst complex is en dat onze middelen om het te versterken slechts heel beperkt zijn voor het hele scala van mechanismen en aangrijpingspunten die wij kunnen – of denken te kunnen – beïnvloeden.
Eeuwenlang stond men voor het mysterie van een ziekte die scheepsbemanningen decimeerde. Uiteindelijk leidden bijna-toevallige vaststellingen, gevolgd door meer betrouwbare studies en ten slotte echt wetenschappelijke ontdekkingen tot preventiemaatregelen, en daarna tot inzicht in deze gesel: scheurbuik.
Janssen Pharmaceutica gaat in de vestiging van Beerse 154 werknemers laten afvloeien. Dat bevestigt de socialistische vakbond ABVV. In januari had het bedrijf nog aangekondigd dat er 200 banen op de helling stonden.
Het aantal huisartsraadplegingen voor griep is in de week van 20 tot 26 maart opnieuw onder de epidemische drempel gebleven. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano in zijn wekelijks griepbulletin.
Een KCE-studie in acht Belgische ziekennuizen bewijst dat meerlaagse siliconenverbanden om doorligwonden aan het heiligbeen (stuit) te voorkomen: niet alleen doeltreffend, maar ook kosteneffectief zijn. Deze studie is ook een primeur voor het KCE als niet-commerciële studie in België uitgevoerd, bij patiënten die onder reële omstandigheden worden behandeld, klinkt het.
De invloed van het milieu op onze gezondheid is duidelijk. Onderzoekers hebben de voordelen van een groenere stad onderzocht, met name wat betreft het aantal overlijdens tijdens een hittegolf.
Tot eind 2022 gaven de behandelrichtlijnen van de WHO voor behandeling van ongecompliceerde malaria in het eerste trimester van de zwangerschap de voorkeur aan 7 dagen inname van kinine (met clindamycine, indien beschikbaar) ondanks de slechte verdraagbaarheid, therapietrouw en effectiviteit.
Het Waalse bedrijf Arysta LifeScience Benelux exporteert nog steeds een gewasbeschermer die in Europa sinds 2020 verboden is. Dat melden Knack en Le Soir.
Hoe tevreden ben je met het leven in het algemeen? Op die vraag geven volwassenen in Vlaanderen een gemiddelde score van 7,1 op 10. Dat blijkt uit een bevraging bij 6.000 mensen van Statistiek Vlaanderen in het najaar van 2022. Het meest tevreden zijn de Vlamingen over het contact met hun huisgenoten, hun woning en de buurt.
Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). Het gaat om een toename met 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks de wereldwijde onzekerheden, zo blijkt uit de EPO Patent Index.
De farmasector zal de impact van de voorstellen tot modernisering van de terugbetalingsprocedure voor geneesmiddelen, die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag op tafel legde, grondig bestuderen. Dat heeft de koepelorganisatie Pharma.be maandagavond in een reactie gezegd. De organisatie engageert zich ook om zich op te stellen als "een verantwoordelijke partner bij de verdere uitwerking ervan".
De Belgische Koninklijke delegatie bezocht de Afrigen-faciliteiten waar Univercells en Etherna de ontwikkeling van het eerste Afrikaanse mRNA Covid-19 vaccin zullen ondersteunen. De onderneming effende het pad voor de RNA-productieapparatuur en ontwikkelde een thermostabiel Covid-19-vaccin en -platform dat distributie over het hele continent naar zelfs de meest afgelegen plattelandsgemeenschappen mogelijk maakt.
Oppositiepartij N-VA heeft een wetsvoorstel klaar dat een verbod invoert op de verkoop van lachgaspatronen. Verschillende federale ministers kondigden zo'n verbod al aan, maar een wetsontwerp ontbreekt tot nog toe.
De overheid geeft elk jaar meer uit aan de terugbetaling van geneesmiddelen. Een voorstel van een roadmap 'vernieuwing terugbetalingsprocedures met het oog op snelle en duurzame toegang tot geneesmiddelen' moet een hervormingsprocedure opstarten die alles beter in de hand houdt zonder de voordelen van het huidige systeem op het spel te zetten. Minister Vandenbroucke stelde die vandaag voor, samen met Riziv-topambtenaar Pedro Facon
De persoonlijke gegevens van zowat 14 miljoen Australische en Nieuw-Zeelandse klanten van Latitude Financial zijn gestolen door hackers. Dat heeft de Australische kredietverlener bekendgemaakt.
De Britse overheid zal distikstofmonoxide of lachgas binnenkort verbieden. Dat heeft de bevoegde minister Michael Gove zondag aangekondigd op de zender Sky News. "Iedereen die de kans had om in de parken van onze grote steden te wandelen, heeft die kleine zilveren gasflesjes gezien", aldus Gove. Gebruikers "beschadigen niet alleen de openbare ruimte, maar nemen ook een drug die een psychologisch en neurologisch effect kan hebben en die tot een asociaal gedrag bijdraagt", zei hij.
Twee Britse volksvertegenwoordigers en voormalige ministers zijn in de val gelokt door militanten van de organisatie Led By Donkeys. Matt Hancock en Kwasi Kwarteng, allebei Conservatieven, zijn gefilmd terwijl ze aan het onderhandelen waren over lucratieve consultancy-opdrachten voor een obscuur Zuid-Koreaans bedrijf. De eerste was minister van Volksgezondheid tijdens de coronapandemie.
Het CM Gezondheidsfonds wil jongeren beter wapenen tegen bedenkelijke adviezen en foute informatie over gezondheid. De mutualiteit heeft daarvoor een onlineplatform opgericht maar heeft daarnaast ook een eigen kanaal opgestart op OnlyFans, een sociaalmediaplatform dat vooral bekend is omwille van pornografische beelden.
Minder ouders kiezen ervoor om hun baby in het eerste levensjaar te laten vaccineren tegen ziektes zoals polio, difterie en tetanus. Voor de overheid is dit echter geen teken om alarm te slaan. Na de coronapandemie werd gevreesd voor een grotere vaccinatievermoeidheid.
In 2021 werden 100.321 morning-afterpillen terugbetaald. Dat zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zaterdag in La Libre Belgique. Sinds april 2020 is deze pil gratis, ongeacht de leeftijd.
Voor het eerst in weken is het aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames voor covid-19 weer aan het dalen. Dat blijkt vrijdag uit de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. "Volgens mij hebben we de top van de tiende golf gehad", zegt viroloog Steven Van Gucht.
De Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de contactopsporing in het kader van corona in lijn brengt met een arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat Hof legde onder meer een maximumtermijn op voor de bewaring van persoonsgegevens.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich zorgen over het stijgend gebruik van slaap- en kalmeermiddelen bij jongeren. De minister wil onder meer het verkeerd voorschrijven van psychofarmaca tegengaan en plant daarrond een grootschalige campagne in september.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschuldigde Elon Musk, zonder hem bij naam te noemen, van het verspreiden van "nepnieuws". Aanleiding was een tweet van de multimiljardair waarin hij landen opriep om "geen autoriteit af te staan" in de context van een voorgestelde internationale overeenkomst rond de bestrijding van pandemieën.
Elke Van Hoof publiceert de eerste Belgische StressMonitor die peilt naar stress en mentaal welzijn op het werk. Wat blijkt? Slechts 11% van de Belgen haalt zijn volledige potentieel op het werk. Dat zijn vaker kaderleden en leidinggevenden. Met een op de vijf werknemers gaat het volgens de bevraging niet goed: zij voelen zich niet gezond genoeg – fysiek, mentaal of emotioneel - om hun volledige potentieel te behalen en voelen zich niet verantwoordelijk voor hun werk.
Ethyleenglycol is een goedkoop en vlot verkrijgbaar product dat vooral in artikelen zit die antivries bevatten. Intoxicatie met dit product heeft potentieel onomkeerbare morbide gevolgen en de mortaliteit is niet gering. Het is dus nodig om de — met name metabole — symptomen vlug te herkennen en snel een behandeling in te stellen. Een bespreking met prof. Philippe Hantson (interne geneeskunde/toxicologie, UCL).
In ons land krijgen palliatieve patiënten financiële steun, maar die blijkt niet altijd voldoende en hij wordt vooral pas in de allerlaatste levensfase toegekend. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging na hoe deze financiële ondersteuning beter kan worden afgestemd op de individuele behoeften van deze mensen... maar stelde vast dat er helaas geen ideale oplossing bestaat.
Het aantal huisartsraadplegingen voor griep is in de week van 13 tot 19 maart weer onder de epidemische drempel gedaald, zo meldt Sciensano. Dat betekent nog niet het einde van de epidemie: daarvoor moet de indicator twee weken onder de drempel blijven.
Een genetische aanleg voor leverproblemen, een hepatitis B-infectie en zijn algemeen bekende voorliefde voor alcohol speelden een rol in de dood van Ludwig van Beethoven. Dat heeft een internationaal onderzoeksteam ontdekt. Om het genoom van de Duitse componist en pianist vast te leggen namen de wetenschappers verschillende haarlokken van de virtuoos onder de loep. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschift Current Biology.
De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geraakt over een plan met aanbevelingen voor het dragen van mondmaskers in de zorgsector. Daarbij wordt gewerkt met drie niveaus, die afhankelijk zijn van de hoeveelheid virus die circuleert. Momenteel zouden we ons in tussenniveau 2 bevinden.
Steeds minder jongeren tussen twaalf en achttien jaar grijpen naar alcohol, sigaretten en cannabis. Toch zit het gebruik van de e-sigaret in de lift. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). "Een duidelijkere visie op de verkoop van e-sigaretten dringt zich zeker op", aldus het VAD.
China heeft zijn eerste mRNA-vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd. Het gaat om een middel van het Chinese CSPC Pharmaceutical Group.
Mensen met een pollenallergie moeten na een intens pollenseizoen van de els en de hazelaar, nu ook rekening houden met het nakende begin van het berkenpollenseizoen. Zo kunnen in Frankrijk uitgestoten berkenpollen door de luchtstroming ons land bereiken. Dat kondigt het Nationaal Aerobiologisch Meetnet AirAllergy van gezondheidsinstituut Sciensano aan.
De voormalige Britse premier Boris Johnson erkent dat hij het parlement verkeerd heeft geïnformeerd over de zogenaamde 'partygate'-affaire. Hij ontkent echter ten stelligste de aantijging dat hij dat met opzet zou hebben gedaan. De bevoegde commissie kan geen bewijzen voorleggen dat hij het Lagerhuis bewust voorgelogen zou hebben. Dat zegt Johnson in een schriftelijke verdediging die dinsdag naar buiten werd gebracht.
Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg is groot. Mensen in Nederland hebben het meeste vertrouwen in huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel. Covid heeft dat vertrouwen dus helemaal geen deuk gegeven.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet uitgevaardigd waardoor documenten over de oorsprong van het coronavirus, dat voor het eerst opdook in China, openbaar gemaakt kunnen worden. Dat meldt het Witte Huis maandag. "We moeten de oorsprong van COVID-19 tot op de bodem uitzoeken om toekomstige pandemieën beter te kunnen voorkomen", zegt president Biden in een verklaring.
In de afgelopen decennia is in wetenschappelijke studies een geleidelijke toename van de wereldwijde prevalentie van allergische ziekten, meer bepaald rinitis, aangetoond. Het is duidelijk dat de uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten de atmosfeer van de aarde heeft opgewarmd en dat de daarmee gepaard gaande klimaatveranderingen heel wat gevolgen hebben voor de ecosystemen en de volksgezondheid. Van die gevolgen voor allergische aandoeningen van de luchtwegen, wordt de invloed van het klimaat op de bronnen van allergenen in de lucht, voornamelijk pollen en schimmelsporen, steeds meer gedocumenteerd.
In een geruchtmakende rechtszaak tegen een jonge huisarts (34) uit Oostende sprak de rechtbank een veroordeling uit waarbij de dokter niet voor de dood van een klein meisje (8) rechtstreeeks aansprakelijk werd gesteld, maar wel omdat ze haar beroep niet zorgvuldig genoeg uitoefende en inschattingsfouten maakte. Tegelijk toonde de rechter begrip voor de moeilijke werkomstandigheden van artsen. Dat met het blanco strafblad van de beschuldigde leidde tot een opschorting van straf.
Wereldwijd hebben volgens de Wereldgezondheidsorganistie (WHO) naar schatting 3,5 miljard mensen problemen in de mond. Dit maakt dat mondproblemen de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn. Het Vlaams Instituut Mondzorg vraagt vandaag - op de dag van de mondgezondheid - extra aandacht voor mondzorg en roept zo veel mogelijk Vlamingen op om om 13 uur samen op school en op het werk hun tanden te poetsen.
Het staat intussen vast dat antibiotica de darmflora verstoren en het risico op bepaalde, vaak chronische aandoeningen verhogen. Op sommige momenten is dat risico groter, bv. tijdens de prille kindertijd. De inventaris van deze aandoeningen is niet helemaal opgemaakt, hoewel er voor een aantal ervan een reeks argumenten bestaat. De rol van probiotica ter preventie van diarree als gevolg van antibioticagebruik opent een deur die interessant kan zijn voor de preventie van dysbiose en voor de preventie van door antibioticabehandeling geïnduceerde pathologieën.
Hatem Abu Hashim, vandaag professor in Egypte, behaalde zijn doctoraat aan de VUB met negen klinische studies waarin zogezegd onvruchtbare vrouwen werden behandeld. Die studies blijken echter statistische nonsens. Vorige maand heeft de VUB de doctorstitel van Abu Hashim ingetrokken, schrijft De Standaard .
Voor het zesde jaar op rij is Finland het land met de meest gelukkige bevolking. België staat op plaats 17, zo blijkt uit het World Happiness Report. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld door wetenschappers uit de Verenigde Staten en verschijnt steeds rond de Werelddag voor Geluk op 20 maart.
In Deinze vindt zondag de vijfde editie van de 100km-run plaats. Meer dan 2.000 deelnemers verschijnen aan de start om samen 100 kilometer te lopen. Dat levert Kom op tegen Kanker 1.335.000 euro op voor onderzoek. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.
Het Brusselse vaccinatiecentrum Pacheco zal vandaag/vrijdag om 17 uur na iets meer dan twee jaar definitief de deuren sluiten. Dat laat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vrijdag weten. De sluiting is de laatste stap in het plan om de massavaccinatiecentra in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest af te bouwen.
Het FAGG waarschuwt dat specialiteiten met een hoge concentratie aan vitamine D of vitamine D-derivaten gevaarlijk kunnen zijn bij een te hoge inname. Dat doet het federaal geneesmiddelenagentschap nadat een oudere persoon onlangs overleed omdat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen. Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen, klinkt het.
Patiënten uit Vlaams-Brabant die met de ziekenwagen naar een ziekenhuis vervoerd worden, kunnen er voortaan voor kiezen om niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te worden gebracht als dat Franstalig is en zij zelf Nederlands spreken. De patiënten mogen opteren voor een Nederlandstalig ziekenhuis, op voorwaarde dat de extra rijtijd maximaal 12 minuten bedraagt.
Zorgverstrekkers die met drugsverslaafden werken in zogenaamde spuitruimtes, zullen daarvoor binnenkort niet meer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. De plenaire Kamer heeft daarvoor donderdag een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) goedgekeurd. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.
De N-VA heeft Zeger Debyser voorgesteld als kopman bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven. Debyser is sinds 2013 lid van de gemeenteraad in Leuven en is op dit moment fractieleider.
Mdeon, het deontologisch gezondheidsplatform dat inmiddels uit 29 verengingen bestaat, publiceert vandaag zijn jaarverslag. Enkele highlights van het platform dat nu wordt voorgezeten door Bvas en sinds kort ook enkele ziekenhuiskoepels als lid mocht verwelkomen.
Als gevolg van de coronapandemie, is de gemiddelde levensverwachting van de Europeanen zeker twee jaar op rij gedaald, zo blijkt uit cijfers voor 2021 van Eurostat. In België was er na 2020 geen nieuwe daling meer en keerde dat cijfer een jaar later alweer terug naar het niveau van 2019.
Het griepvirus veert na drie weken met dalingen opnieuw op. Het aantal huisartsconsultaties voor bevestigde griepinfecties is de voorbije week (6 tot 12 maart) gestegen naar 75 raadplegingen per 100.000 inwoners. De epidemische drempel van 52 raadplegingen per 100.000 inwoners werd dus opnieuw overschreden tijdens week 10, meldt Sciensano in het wekelijkse griepbulletin.
Juridische experts zijn volgens De Standaard unaniem in hun advies aan de Kamer: de pensioenextra’s Heman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) zijn onwettig. De adviezen werden ingewonnen door Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS).
In het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw honderdduizenden werknemers uit verschillende sectoren het werk neergelegd, om meer loon te eisen. Het zou gaan om een van de grootste stakingsacties sinds het begin van de sociale onrust vorig jaar, schrijven Britse media. Onder andere de metro van Londen ligt volledig stil.
Met de aankomst van de eerste Biontech-containers in Rwanda komt de vaccinproductie van het Duitse farmaceutische bedrijf op Afrikaanse bodem een stap dichterbij. Zes speciale containers zijn maandag per vliegtuig gearriveerd in de Rwandese hoofdstad Kigali, meldt Biontech.
Bloeddonoren in Nederland moeten begin volgend jaar dezelfde vragenlijst krijgen om te bepalen of hun bloed of plasma veilig te gebruiken is. Dat meldt Stichting Sanquin Bloedvoorziening.
Sinds dit jaar moeten alle eigenaars van onroerend goed in Frankrijk de bezetting van hun eigendom aangeven. De procedure verloopt online.
De automatisering van de inningsprocedures van onbetaalde verkeersboetes zal wellicht het definitieve einde betekenen van de straffeloosheid van overtreders. En opgelet voor vermeerderingen: de eindafrekening zal niet mals zijn!
De FOD Financiën verduidelijkte de situatie van burgers die hun woning openstellen voor vluchtelingen, met name op fiscaal vlak. Voor de meest gestelde vragen vindt u de antwoorden terug in een FAQ over het thema.
De zeer bijzondere context die sinds vorig jaar de financiële markten beroert, leidde tot een omgekeerde rentecurve. Wat is dit fenomeen en wat zijn de gevolgen voor uw portemonnee?
De belastingadministratie harmoniseerde het formaat van de attesten die vereist zijn om de aftrekbaarheid van kosten voor kinderopvang te genieten. Zorg er dus voor dat u tijdig de juiste documenten ontvangt.
Minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib brengt tot donderdag een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Ze doet Washington en Boston aan. De farmasector en gezondheid staan centraal bij het bezoek.
De parlementaire meerderheid van Vivaldi heeft vrijdag gevraagd dat het wetenschappelijk comité zijn rapport met aanbevelingen over de abortus-wetgeving, in de Kamer zou voorstellen. Dat zou kunnen voor de gemeenschappelijke commissies Gezondheid en Justitie, zegt de PS-fractie.
Neymar heeft in Doha, Qatar, een operatie ondergaan aan zijn enkel, die hij op 19 februari tijdens de Ligue 1-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Lille geblesseerd raakte. "Neymar Jr onderging een operatie in het Aspetar Hospital in Doha, door de professoren Pieter D'Hooghe, James Calder en Rodrigo Lasmar. De operatie is zeer goed verlopen. De speler zal nu een protocol van rust en verzorging volgen", aldus de Parijse club in een verklaring.
De Vlaamse regering heeft een stikstofakkoord bereikt, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon. Ook CD&V-viceminister-president Hilde Crevits bevestigt het akkoord.
Het arrest van het hof van beroep in Gent waarbij plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs veroordeeld werd tot een geldboete van 1.000 euro wegens seksisme en discriminatie voor zijn uitspraken aan de UGent in 2019, is nog niet definitief. Hoeyberghs zelf heeft cassatieberoep aangetekend, opmerkelijk want in eerste aanleg had de correctionele rechtbank van Gent hem nog veroordeeld tot tien maanden cel waarvan de helft met uitstel en een geldboete van 8.000 euro.
De dienst Biociden van de FOD Volksgezondheid liet in 2022 een enquête uitvoeren bij 2025 Belgen. Hieruit blijkt dat gebruikers het etiket niet altijd goed lezen of begrijpen. Slechts één op de vijf respondenten verklaart het etiket volledig te lezen voor de aankoop. Een deel van de gebruikers gaat ervan uit dat ze het gebruik kennen, en leest daarom niet het hele etiket. 5% tot 8% van de Belgen (afhankelijk van het type ontsmettingsmiddel) vindt de informatie op het etiket niet duidelijk.
De verspreiding van het coronavirus blijft stabiel in Vlaanderen. De andere gewesten zien het aantal gevallen van covid-19 en personen die zijn opgenomen in het ziekenhuis opnieuw stijgen. Dat blijkt uit het wekelijkse gezondheidsbulletin van Sciensano. Voor de griepepidemie lijkt het einde in zicht.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits begrijpt de vraag van de zorgverleners om mondmaskers in de ziekenhuizen af te schaffen, en gaat de kwestie voorleggen op de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid van 22 maart. Dat laat de CD&V-minister weten in een reactie.
Het dragen van een mondmasker in ziekenhuizen is zowat de laatste harde coronamaatregel die nog van tel is. Maar de sector zelf hoopt dat ook deze verplichting binnenkort de schuif in mag, zo staat in de kranten van Mediahuis.
De plenaire Kamer heeft donderdag ingestemd met de oprichting van een Data Health Agency. Het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kreeg de steun van 70 Kamerleden, tien volksvertegenwoordigers stemden tegen en er waren 47 onthoudingen.
De voorbije jaren is de leeftijd waarop werknemers op wettelijk pensioen gaan gedaald. Dat blijkt uit een pensioenrapport opgesteld door de sociale partners. Opvallende passage in het pensioenrapport dat vakbonden en werkgevers opstelden op vraag van de regering: de voorbije jaren is er een daling merkbaar van de ingangsleeftijd bij pensionering. Dat is het moment waarop mensen officieel met pensioen gaan en dus een pensioen uitbetaald krijgen.
De Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) en de Groupement des Néphrologues Francophones de Belgique (GNFB) lanceren van 9 tot 15 maart een bewustmakingscampagne over nierziekten, maakten ze in een verklaring bekend ter gelegenheid van Wereldnierendag.
SGS CPU en Vaccinopolis (UAntwerpen) hebben een project opgestart om mogelijke beperkingen voor toekomstige ‘human challenge’-proeven te bepalen. De bedoeling is om de verschillende bruikbare organismen en hun respectieve voordelen/hindernissen en huidige status in kaart te brengen in een stappenplan.
Het Bijzonder solidariteitsfonds van het Riziv (BSF) geeft in zijn jaarverslag een overzicht van de uitzonderlijke tegemoetkomingen van het BSF in 2019-2021. De gemiddelde kostprijs van een compensatiedossier ingediend bij het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) is gestegen van 3.626 euro in 2018 naar 7.305 euro in 2021, met een piek boven de 10.000 euro in 2020, aldus het Riziv. Het laat weten dat tegelijkertijd het aantal aanvragers "redelijk stabiel blijft."
Het aantal huisartsconsultaties voor griep is de voorbije week (27 februari tot 5 maart) gedaald onder de epidemische drempel. "We moeten echter afwachten of dit volgende week met meer volledige resultaten wordt bevestigd", stelt Sciensano in zijn wekelijks griepbulletin.
Voluntary control of breathing (VCB), dus het vertragen van de ademhaling, wordt al duizenden jaren gebruikt bij de meeste meditatie- en ontspanningspraktijken. Hoewel er veel voordelen van een gecontroleerde langzame ademhaling voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn gemeld, begrijpen we de onderliggende mechanismen hiervoor nog altijd niet goed. Verschillende modellen suggereren een betrokkenheid van de nervus vagus – de belangrijkste zenuw van het parasympathische zenuwstelsel – bij de positieve therapeutische effecten van een gecontroleerde langzame ademhaling.
Bij patiënten met chronische pijn die te veel eten, zou de pijn veeleer verergeren.
Een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) vraagt aan vrouwelijke fietsers om een online vragenlijst in te vullen. Zo willen de wetenschappers meer inzicht krijgen over het fenomeen van zadelklachten. Op enkele dagen tijd namen al meer dan 400 vrouwen deel aan de enquête.
Zowel Kamervoorzitster Eliane Tillieux als Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose willen dat er in de toekomst meer gendergelijkheid komt in het parlement. Beide voorzitsters zijn daarom van plan om in hun respectieve assemblees een charter met engagementen voor te leggen en willen een actieplan opstellen voor meer genderdiversiteit.
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart hamert de Zorgcoalitie op meer waardering voor de zorg, waar vrouwen de overhand hebben. "De lonen zijn er te laag, de statuten ondermaats en de arbeidsomstandigheden te zwaar", klinkt het.
De Expo Body World Vital keert vanaf 17 maart terug naar Brugge. De tentoonstelling vond acht jaar geleden al plaats en toont echte menselijke lichamen. Acht jaar geleden vond de expo al plaats in de zalen van Oud Sint-Jan in Brugge.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is furieus over plannen van de gemeente Amsterdam voor een nieuw erotisch centrum. Twee van de drie locaties die daarvoor in beeld zijn, liggen vrijwel naast het hoofdkantoor van de Europese toezichthouder in de Nederlandse stad. Het sekscomplex zou de veiligheid van medewerkers en bezoekers in gevaar brengen, zegt het EMA.
In Iran zijn in vijf provincies verdachten gearresteerd in verband met de vergiftiging van schoolmeisjes. Dat meldt de viceminister van Binnenlandse Zaken Madschid Mirahmadi aan persagentschap Fars. Er zijn geen details bekend over het aantal arrestaties en de identiteit van de verdachten.
Op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 zijn medische experts maandagvoormiddag komen getuigen over het lange herstel dat veel slachtoffers wachtte. Daarbij ging het er ook over dat de sociale zekerheid veel kosten op zich neemt, maar dat er ook veel "verborgen kosten" zijn. Een psychiater getuigde dat slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, zoals terrorisme, een gelijkaardig trauma oplopen als slachtoffers van een oorlog.
Droge ogen zijn een frequente klacht. Heel vaak proberen patiënten het probleem zelf op te lossen, en dat draait soms uit op een echte catastrofe. Dr. Jean-François Chapelle, oogarts, legt uit welke adviezen men de patiënt kan geven.
Dokter Dirk Dewolf, administrateur-generaal bij het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) wordt op 8 mei 2023 65 jaar. Hij zal voorafgaand aan zijn pensioen vanaf 1 maart 2023 vakantie opnemen. Sinds begin deze maand wordt hij opgevolgd door Karine Moykens, momenteel secretaris-generaal bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG). Moykens (foto) wordt gezien als de topvrouw van een megafusie binnen het Vlaamse overheidsdepartement WVG en AZG.
Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek heeft in samenwerking met het bedrijf Statista weer zijn traditionele ranglijst van de beste ziekenhuizen ter wereld gepubliceerd. In totaal werden meer dan 2.300 ziekenhuizen in 28 landen gerangschikt in deze vijfde editie van de ranglijst. 4 Belgische ziekenhuizen staan in de wereldtop, 29 Belgische algemene ziekenhuizen en één gespecialiseerd ziekenhuis zijn opgenomen in de Belgische lijst van het Amerikaanse tijdschrift. Bij de 30 beste Belgische AZ's vinden we 22 Vlaamse.
In een bomvolle Sint-Gertrudiskerk in Machelen is zaterdagmiddag afscheid genomen van Vic Anciaux (91), oud-Volksunievoorzitter en gewezen staatssecretaris. Familie, collega's, en vrienden haalden herinneringen op aan zijn politieke carrière, zijn engagement bij Kom op tegen Kanker, en zijn familiale leven. "Hij was een gentleman, een man van staat, een barmhartig mens", klonk het bij de verschillende sprekers.
Er komt een nieuw en integraal zorgtraject voor kinderen en jongeren met obesitas. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zaterdagochtend bekendgemaakt tijdens een symposium van de Obesitas-kliniek van het UZ Leuven.
Het PACE-label, dat staat voor ‘Physical Activity Caloric Equivalent’, was bedoeld om aan te geven hoeveel lichaamsbeweging nodig is om de calorieën in een gerecht te verbranden.
Een chatbot die alle mogelijke vragen kan beantwoorden; sinds de lancering afgelopen november is ChatGPT een hit. Dit type AI heeft grote gevolgen voor de wetenschap, zo stellen onderzoekers in Nature.
Telemonitoring thuis bij gecompliceerde zwangerschappen is voor de uitkomst van de zwangerschap even veilig als ziekenhuisopname. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en Erasmus MC in The Lancet Digital Health.
Het Canadese biowetenschappelijk bedrijf Sunshine Earth Labs heeft een vergunning gekregen om cocaïne te produceren en te verkopen. De Canadese federale gezondheidsdienst probeert via een radicale beleidwijziging de epidemie aan overdosissen in de provincie British Columbia aan te pakken. Die heeft al aan duizenden mensen het leven gekost.
Wie een chronische aandoening heeft, zal binnenkort schriftelijk kunnen laten vastleggen wat zijn of haar wensen zijn voor toekomstige gezondheidszorg. Dat staat in het ontwerp van de nieuwe wet op patiëntenrechten, die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voorstelde. De Vooruit-minister wil nog dit jaar met de wet naar het parlement. U kunt tot 18 april feedback geven op het wetsontwerp.
Het Grondwettelijk Hof heeft de beroepen verworpen die waren ingediend om de Pandemiewet te vernietigen. Die wet moet het mogelijk maken dat de overheid in de toekomst over een wettelijke basis beschikt om gepaste maatregelen te treffen mocht er zich opnieuw een pandemische noodsituatie voordoen, zoals tijdens de coronacrisis. Verschillende personen en organisaties, zoals N-VA en de Liga voor de Mensenrechten, wilden de wet vernietigd zien, maar die blijkt dus wel te stroken met de Grondwet.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verwacht lange wachttijden in alle Belgische reisklinieken de komende maanden. Dat komt door een sterke toename in het aantal reisconsultaties, laat het ITG weten.
Meer zorgverleners kijken positief aan tegen de mogelijkheden van eHealth. Dat blijkt uit de jaarlijkse E-healthmonitor van het Nederlandse RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL).
Aan het begin van de coronapandemie heeft de Britse regering overwogen om alle huiskatten te laten inslapen. Dat heeft de conservatieve politicus James Bethell verteld aan Channel 4 News. "Er was een moment dat we heel vaag deden of huisdieren de ziekte zouden kunnen overdragen of niet", aldus Bethell.
Peking heeft twee weken geleden de "grote en beslissende overwinning" op het coronavirus had afgekondigd, maar het parlement en de partijleiding lijken toch niet zo zeker van hun stuk. Voor de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres zondag gelden maatregelen die herinneren aan het zero-covid-19-beleid.
De Oostenrijkse consumentenbond VSV heeft namens 121 coronapatiënten een rechtszaak ingediend tegen de autoriteiten in het land, voor een schadevergoeding van 3,4 miljoen euro. De Oostenrijkse autoriteiten worden ervan beschuldigd aan het begin van pandemie niet genoeg te hebben gedaan om wintersporters in Ischgl te beschermen.
Meryame Kitir (Vooruit) zette in oktober een stap opzij voor haar mentale gezondheid. Ze ging met ziekteverlof. Even later bleek dat er problemen waren op het kabinet van de minister, waarop de partij besliste om het psychosociaal welzijn van de medewerkers te onderzoeken. In december werd bekendgemaakt dat Caroline Gennez de nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking werd.Nu keert ze terug in de Kamer. Dat meldt ze zelf op Facebook.
Wat is de grootste stimulans voor mensen om zich te laten vaccineren? Dat is de vraag die in dit artikel van Vaccine wordt gesteld en waarop de auteurs hun antwoorden geven…
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf in de commissie Volksgezondheid van de Kamer uitleg bij het plan om het gebruik van slaapmiddelen af te bouwen dat sinds 1 februari van kracht is.
Na meer dan twintig jaar neemt de federale overheid afscheid van het werkgeversmerk Selor. Met de nieuwe naam Werkenvoor.be (Travaillerpour.be in het Frans) en een gloednieuwe jobsite wil ze het accent leggen op de vele boeiende en betekenisvolle jobs die ze naar eigen zeggen rijk is. In 2022 trok de federale overheid liefst 123.690 sollicitanten aan, een record. Wel valt het enorme aandeel Franstalige sollicitanten op.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft een ultramodern en zwaarbeveiligd insectarium geopend. Het gaat om een uitbreiding van het eerste insectarium, dat zich in een andere vleugel van het gebouw bevindt.
De gezondheidskloof verminderen en de best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in een reactie op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waaruit blijkt dat de impact van de kosten voor de gezondheidszorg in ons land zwaarder wegen op kwetsbare gezinnen dan in andere West-Europese landen.
Eigen betalingen vormen nog steeds een drempel voor een betaalbare toegang tot gezondheidszorg, vooral voor de armste gezinnen. Dat staat in een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vandaag publiceren. Het actualiseert de resultaten van KCE-rapport 334 over een billijke toegang tot en financiering van gezondheidszorg.
In het patentsysteem van de WIPO, de wereldorganisatie voor intellectuele eigendom, zijn vorig jaar meer aanmeldingen gedaan dan ooit tevoren. De organisatie telde 278.100 patentaanvragen in het PCT-systeem, dat bescherming van intellectuele eigendom in meer dan 150 landen tegelijkertijd mogelijk maakt. Een kwart van de aanvragen komt uit China, België staat op de 22ste plaats.
Prinses Astrid heeft naar aanleiding van de Internationale Dag van de Zeldzame ziektes een bezoek gebracht aan de fabriek van de Japanse farmareus Takeda in Lessen. Op de productiesite in Lessen wordt bloedplasma verwerkt tot therapieën voor zeldzame aandoeningen.
De gemiddelde inwoner van Vlaanderen blijft vijftien maanden minder lang gezond door blootstelling aan fijn stof. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Meer dan 7 miljard werd in 2022 als alternatieve financiering gepompt in de sociale zekerheidsstelsels van werknemers en zelfstandigen. Dat blijkt uit de publicatie van een Koninklijk Besluit vandaag in Het Staatsblad.
Heeft een zoet of een zout voedingsmiddel invloed op de zin in een ander voedingsmiddel met dezelfde smaak, of net niet?
Mogelijk verbetert vitamine E bepaalde kankertherapieën.
Onze slaap is een onbedwingbare behoefte aan rust om alle processen van ons lichaam te herstellen, maar de belangstelling ervoor zwakt de laatste tijd wel eens af. In de snelle maatschappij waarin we vandaag leven, eisen technologie en schermen steeds meer tijd op. Daarom hebben veel patiënten moeite om voldoende rust te krijgen. Welke planten verbeteren de kwaliteit van onze slaap? Een overzicht.
Er wordt volop gedokterd aan het digitaal verwijsvoorschrift. Troeven zijn volgens het Riziv minder fouten, meer efficiëntie en een betere zorgtoegang voor voorschrijver, zorgverlener, adviserend arts en de patiënt. Addertjes onder het gras kunnen privacy- en gdpr-problemen zijn, maar daar wordt volgens het Riziv volop rekening mee gehouden.
Het parket onderzoekt opnieuw een verdacht overlijden in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke. Er loopt al een onderzoek naar drie mogelijke moorden en zes moordpogingen in het woonzorgcentrum. Deze keer gaat het om een overlijden van een dame, zo meldt het parket van West-Vlaanderen.
Vorig jaar op 28 februari, 'zeldzame-ziektendag', zag de koepelorganisatie van patiëntenverenigingen voor mensen met een zeldzame aandoening, haar jaarlijkse subsidie verhoogd met 25.000 euro tot 65.952 euro (indexeerbaar). Samenwerking en info-uitwisseling tussen specialisten en huisartsen is cruciaal bij de begeleiding van deze patiënten. De medisch-specifieke opvolging gebeurt door specialisten. In een gemiddelde huisartsenpraktijk hebben honderd patiënten een zeldzame ziekte.
Tijdens de coronacrisis hebben meer dan 25.000 mensen actief in zorg en welzijn bijna 2.800 opleidingen door mobiele coronateams gevolgd rond infectiepreventie. De focus lag daarbij op infectiebestrijding. De opleidingen vonden vooral plaats in de woonzorgcentra.
Op het Militaire Kwartier Majoor Housiau in Peutie zijn zondagavond ongeveer tachtig hulpverleners van het B-FAST-team aangekomen vanuit Turkije. Ze werden opgewacht door familie en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. In een veldhospitaal in Kirikhan heeft het B-FAST-team in twee weken tijd zo'n 1.500 slachtoffers van de aardbevingen kunnen helpen.
Pieter Meysman en Benson Ogunjimi (foto) van de Universiteit Antwerpen ontvangen vandaag de GSK Vaccines Prijs voor hun baanbrekend werk in de immunologie. Aan de hand van artificiële intelligentie waren ze in staat om stukjes DNA in ons immuunsysteem te decoderen die bepalen welke ‘indringers’ ons lichaam herkent. Dat opent fantastische perspectieven om de werkzaamheid van vaccins beter te voorspellen en te meten, en vaccins sneller te ontwikkelen.
De Britse popster Rod Stewart heeft verschillende scans betaald voor patiënten met een vermoeden van kanker en zorgpersoneel ontmoet. "Er moet gewoon genoeg geld zijn om deze verpleegkundigen te betalen. Twee jaar geleden stonden we nog voor hen te klappen. Ze werken zo hard", zei Stewart tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in zijn woonplaats Harlow in het Engelse graafschap Essex volgens het Britse persbureau PA.
Alle coronaparameters zijn de afgelopen week fors gestegen. Dat blijkt uit het wekelijks epidemiologisch bulletin van Sciensano.
België heeft besloten om de verplichte coronatest voor reizigers uit China te schrappen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gemeld. Vanaf 27 februari wordt er enkel nog vrijwillig getest en ook die testing zal midden maart aflopen.
Door de gespreide schoolvakantie in Vlaanderen en Franstalig België, zijn er dit jaar opvallend minder skiongelukken tijdens de krokusvakantie. Dat zegt Europ Assistance, een onderdeel van de Italiaanse verzekeraar Generali.
Onderzoekers hebben deze vraag gesteld voor het coronavaccin, maar de resultaten van hun studie gelden voor alle vaccins.
Volgens een nieuwe studie kunnen mensen die langdurig met corona zijn besmet dezelfde aanhoudende negatieve gevolgen voor hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn ondervinden als mensen met andere, niet met corona verband houdende ziekten.
De Vlaamse regering legde het startquotum vast voor de de opleiding geneeskunde en voor de opleiding tandheelkunde in een besluit van 10 februari dat vandaag in Het Staatsblad verscheen. Daarmee wordt een eerder besluit opgeheven.
Nu de oorlog in Oekraïne één jaar aan de gang is, start Vlaanderen een inzamelactie voor kritieke goederen. Daarvoor slaan de regering, de steden en gemeenten, acht sectorfederaties en het Rode Kruis de handen in elkaar.
Het op grote schaal testen op corona is in Nederland niet meer nodig, stelt het Outbreak Management Team (OMT), de Nederlandse expertenraad, in zijn nieuwste advies aan de regering. Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort.
De overheidstekorten zouden dit en volgend jaar bij ongewijzigd beleid uitkomen op 5,7 en 5,4 procent van het bbp, een forse stijging tegenover de 4 procent van het bbp in 2022. Ook de jaren nadien zouden de tekorten geleidelijk verder oplopen, onder meer door het stijgende gewicht van de rentelasten op de schuld, waarschuwt het Planbureau in zijn langetermijnvooruitzichten.
Meer dan 17.000 vervuilde PFAS-sites in Europa, waaronder 2.100 met een niveau dat als gevaarlijk voor de volksgezondheid wordt aanzien. Dat is de conclusie van internationaal onderzoek door 17 media, waaronder The Guardian en Le Monde.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijft achter de huidige praktijk staan, waarbij mensen die ouder zijn dan 65 jaar én die voordien al bloed gaven, dat onder voorwaarden mogen blijven doen. Hij is er echter geen voorstander van 'nieuwe' donoren na hun 65 jaar toe te laten.
De griepepidemie is nog niet voorbij. De incidentie van huisartsconsultaties voor bevestigde griep nam de voorbije week -van 13 tot 19 februari- zelfs weer wat toe. Dat blijkt uit het wekelijks grieprapport van Sciensano.
De zorgsector telt op dit moment het hoogste aantal besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE), dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren van de maatschappij met elkaar vergelijkt.
De rol van de huisapotheker in de preventie en behandeling van kanker gaat dieper dan men vaak ziet. In deze context zal Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen en Vlaams Parlementslid, op vrijdag 24 februari een bezoek brengen aan de apotheek van David Vergucht (foto), die zelf hersteld is van longkanker. Hij zal de rol van de huisapotheker toelichten met de focus op farmaceutische zorg. Volgens Jeremie mag de rol van de huisapotheker verder evolueren.
Opiaten zijn verre van een wondermiddel in de behandeling van chronische pijn en hun contra-indicaties zijn niet zeldzaam. Er bestaan andere mogelijkheden om chronische pijn te behandelen, zoals cannabinoïden. Een wel te overwegen keuze. Een stand van zaken met dr. Frédéric Louis (algoloog, Pijncentrum van de Clinique CHC Heusy) tijdens het Bon Air-seminarie.
Een jaar na het begin van de Russische inval heeft het conflict geen enkel aspect van het leven van kinderen in Oekraïne onberoerd gelaten. Een generatie staat aan de rand van de afgrond, stelt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Vijf miljoen kinderen hebben geen of nauwelijks onderwijs gekregen. Hun geestelijke gezondheid heeft het zwaar te verduren gekregen, en de toegang van kinderen en gezinnen tot basisvoorzieningen is verwoest.
Zorgnet-Icuro waarschuwt: "Ook u zal moeten betalen voor faillissement van commerciële woonzorgcentra". Vlaanderen laat immers steeds meer woonzorgcentra over aan privé-bedrijven. De gevolgen daarvan zien we nu bij Orpea, dat dreigt failliet te gaan, luidt het in een open brief van bezorgde leidinggevenden en artsen uit de sector.
CD&V-Kamerlid Els Van Hoof heeft een wetsvoorstel klaar dat langdurige anticonceptiemiddelen goedkoper moet maken voor alle vrouwen. Voor vrouwen die een abortus gehad hebben, moet het zelfs volledig gratis worden.
Het aantal geneesmiddelen waarvan een tekort is, ligt nog hoger dan gedacht, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg. Volgens Farmastatus, een initiatief van het Federaal Geneesmiddelenagentschap, zouden het er 360 zijn, maar volgens Febelco, de belangrijkste distributeur-groothandel in ons land, zouden het er liefst 1.239 zijn. Ook MediSfeer en De Specialist signaleerden dat al eerder.
Na Finland gaan ook Frankrijk, Kroatië en Polen een Europese strategische reserve van beschermend materiaal tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN) aanleggen, zo heeft de Europese Commissie maandag meegedeeld.
Door de toegankelijkheid van de apotheek krijgt de apotheker een belangrijke rol in de behandeling van mondziekten. Dr. Aysha Moise geeft een overzicht van de verschillende mondaandoeningen: van tanderuptie en aften tot tandbederf en verschillende parodontale aandoeningen en de behandeling ervan in de apotheek.
Bij diverse ziekten zijn veranderingen in de darmmicrobiota aangetoond. Hoewel de meeste gegevens in eerste instantie een verband aantonen, wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar causale verbanden, met name bij stofwisselingsstoornissen die samenhangen met zwaarlijvigheid. Akkermansia muciniphila is een van de meest bestudeerde bacteriën van de darmmicrobiota bij verschillende pathologieën.
Het Belgische veldhospitaal in het door zware aardbevingen opgeschrikte Turkije heeft op de eerste dag een veertigtal patiënten ontvangen. Dat zeiden medewerkers van het B-FAST-team ter plaatse.
Brussels coronacrisismanager Inge Neven wordt de nieuwe CEO van VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek uit Mol. Dat heeft de raad van bestuur beslist na een uitgebreide selectieprocedure en de Vlaamse regering heeft de beslissing vrijdag bekrachtigd. Neven start in haar nieuwe functie op 1 september. Ze volgt Dirk Fransaer op die de onderzoeksinstelling 22 jaar leidde.
De Amerikaanse president Joe Biden is op 80-jarige leeftijd "in goede gezondheid" en is "in staat om zijn taken uit te voeren". Dat blijkt volgens het Witte Huis uit het medisch onderzoek dat de president jaarlijks ondergaat.
Prof. Dr. Ludo Van Den Bosch ontvangt de Prijs Generet voor Zeldzame Ziekten voor zijn onderzoek naar de onderliggende mechanismen van ALS (amyotrofische laterale sclerose), een zeldzame vorm van motorneuronziekte. Aan de prijs beheerd door de Koning Boudewijnstichting is een bedrag van 1 miljoen euro verbonden. Dat meldt de stichting.
De Vlaamse en Brusselse wetgeving tot invoering van de afzonderingsplicht en de contactopsporing in het kader van Covid-19 is grondwettig, behalve op twee punten, oordeelt het Grondwetttelijk Hof. Die punten hebben te maken met de gegevensverwerking en de omschrijving van begrippen als 'hoogrisicogebied'.
We meldden al dat Het Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) in Brussel een rapport voorstelde. Daarin 70 concrete aanbevelingen om de Belgische gezondheidszorg duurzamer en veerkrachtiger te maken. Enkele specifieke huisartsen- en specialistengegevens lichten we eruit, onder meer de verhouding van het gemiddelde (huis)artsenhonorarium met dat van het gemiddelde Belgische inkomen.
De omikronvariant van het coronavirus heeft een aanzienlijk hoger sterftecijfer dan de seizoensgriep bij gehospitaliseerde patiënten. Dat blijkt uit een representatieve studie van de Universiteit van Luzern in Zwitserland.
De monsterboete van meer dan 400 miljoen euro voor farmaconcerns Novartis en Roche in Frankrijk, is in beroep ongedaan gemaakt. Het ging om de hoogste boete ooit in de farmasector, opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit.
Sinds meerdere maanden wordt in ons land een nieuw geneesmiddelentekort vastgesteld. Op het terrein moeten artsen en apothekers steeds vaker hun medicijnen vervangen. Olivier Delaere, directeur van Febelco, een belangrijke grootdistributeur in ons land, stelde naar aanleiding van deze situatie een onderzoek in om de omvang van het fenomeen te achterhalen. Om hoeveel geneesmiddelen gaat het?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) handhaaft haar hoogste alarmniveau voor de uitbraak van apenpokken, en dat ondanks een daling van het aantal gemelde gevallen wereldwijd, meldde directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft woensdag beloofd al het mogelijke te doen om de oorsprong van Covid-19 te achterhalen. Hij ontkende met klem dat de WHO haar onderzoek daarnaar heeft opgegeven.
In het proces tussen een gezin uit Zwijndrecht en de Amerikaanse chemiereus 3M bij de vrederechter in Antwerpen, heeft het bedrijf gezegd dat de "eisers geen enkel negatief gezondheidseffect aanvoerden als gevolg van de blootstelling aan PFAS". Het was voor 3M de eerste keer in een Belgische rechtszaal.
De bedragen voor de commissie die ressorteert onder het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) werden vanaf 1 januari 2023 geïndexeerd en ze zijn vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Vorig jaar bracht het repatriëringscentrum van Dela voor het eerst sinds 2019 opnieuw zo’n 400 overleden Belgische toeristen terug naar ons land. Opvallend zijn een verdubbeling van het aantal fietsongevallen, een blijvende impact van covid en het hoge aantal gevallen van hartfalen. Het gat om een stijging van 30% ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021.
Belastingen op suiker of transvetten zijn in de VS effectief gebleken. Onderzoekers in de Verenigde Staten vragen zich af of een positieve incentive, zoals zwaarlijvige mensen betalen, ook efficiënt kan zijn…
In de meetnetten over gans het land zijn de afgelopen 24 uur te hoge concentraties fijnstof (PM2.5 en PM10) opgetekend. De informatiedrempel om de bevolking te waarschuwen is in de drie gewesten overschreden, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) woensdag.
Vanuit België is van 2013 tot en met 2020 bijna 50.000 ton werkzame stoffen uitgevoerd voor pesticiden die in de Europese Unie verboden zijn, of gemiddeld 6.200 ton per jaar. Dat staat in een onderzoek van zes Belgische ngo's (SOSFaim, Broederlijk Delen, FIAN, Iles de paix, Viva Salud en Entraide & Fraternité). Zij pleiten voor een exportverbod.
Het Consortium 12-12 heeft op twee dagen tijd 1 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat heeft het consortium van zeven ngo's gemeld. Na de aardbevingen van vorige week maandag zijn al meer dan 37.500 doden geteld. Het Consortium, dat bij grote humanitaire crisissen in actie schiet, riep de Belgen zondag op om financieel bij te dragen voor noodhulp. Twee dagen later is de kaap van 1 miljoen euro gehaald.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus gestaakt. Onderzoekers vertellen aan het wetenschappelijke tijdschrift Nature hoe het onderzoek vastliep na wederzijdse beschuldigingen van de Chinese en Amerikaanse overheid.
De Europese Commissie wil werknemers beter beschermen tegen blootstelling aan lood en aan diisocyanaten. Die laatste zijn chemische stoffen die in verschillende toepassingen worden gebruikt, onder meer in de bouw, maar die astma en andere ademhalingsziekten kunnen veroorzaken. Volgens Europees commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten Nicolas Schmit zal zijn voorstel een betere bescherming bieden aan honderdduizenden werknemers.
"Hoe zorgvuldig worden voorschriften voor opioïden opgesteld? Een analyse van 1.000 voorschriften uitgevoerd in Belgische openbare apotheken", luidt de titel van een artikel in de jongste editie van het Tijdschrift voor Geneeskunde (1). In de VS resulteerde het toenemende aantal voorschriften voor opioïden tussen 1999 en 2019 in een viervoudige stijging van overdosissen en overlijdens. Tijdens de piek in 2016 stierven 42.249 Amerikanen aan een overdosis opioïden, van wie 17.087 (40,4%) op voorschrift. Zorgvuldigheid is dus geboden.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp koninklijk besluit goed dat het systeem van honoraria voor de bereiding, levering en toediening van COVID-19-vaccins verlengt tot eind 2023.
Op zaterdag 22 april pikt het symposium Medische Wereld weer de draad op van zijn live-edities. Met alles erop en eraan: een ijzersterk programma in vier parallelsessies en een exclusief avondfeest een unieke locatie.
Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits en viceminister-president Ben Weyts en na advies van de Raad van State legt de Vlaamse regering definitief het aantal studenten vast dat in 2023-2024 mag starten aan de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde.
Het veiligheidsrisico voor de Belgische hulpverleners in Turkije is onder controle. Dat zegt de plaatselijke verantwoordelijke van B-FAST.
Kom op tegen Kanker, dat elk jaar geld inzamelt om wetenschappelijk kankeronderzoek te steunen, heeft in 2022 een recordbedrag van 43 miljoen euro opgehaald. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt tijdens haar Dankdag, waarop ze haar vrijwilligers in de bloemen zette.
Honderdduizenden mensen hebben zondag in Madrid betoogd om het openbare gezondheidsstelsel van de hoofdstedelijke regio te verdedigen. Het systeem heeft sinds maanden te lijden van een tekort aan personeel en middelen. De betogers, onder wie veel zorgverstrekkers, trommelden op tamboerijnen en bliezen op fluitjes terwijl ze naar het stadhuis toe stroomden. Op spandoeken stonden slogans als "gezondheid niet verkopen maar verdedigen".
Een rechter in Colombia veroorzaakte ophef door bij de chatbot ChatGPT te rade te gaan bij het beoordelen van een zaak over de medische kosten van een autistische jongen. Intussen zou ChatGPT ook nipt gefaald hebben in een Amerikaans examen geneeskunde.
Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames zijn opnieuw gestegen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.
Ook in het Brussels Gewest laat de Russische inval in Oekraïne zich zwaar voelen. De afspraak was dat Brussel tien procent van de Oekraïense vluchtelingen zou opvangen, maar in realiteit zijn er dat dubbel zoveel, zo'n 10.700. De factuur hiervoor loopt intussen op tot ruim 61 miljoen euro.
Door de Russische invasie in Oekraïne - op 24 februari aanstaande een jaar geleden - is de Oekraïense president Volodimir Zelenski boven zichzelf uitgestegen en "ontpopt tot een echte oorlogspresident". Dat zegt professor Ria Laenen, Ruslandexpert aan de KU Leuven in een gesprek met Belga. "Ik vraag me af welke gepokte en gemazelde westerse leider op deze manier met zo'n situatie zou zijn omgegaan."
De Russische inval in Oekraïne, nu bijna een jaar geleden, bracht een grote vluchtelingenstroom met zich mee. Enkele tienduizenden Oekraïners vonden de voorbije maanden toevlucht in ons land, blijkt uit de gegevens van de Belgische asielinstanties.
Het Britse tabakconcern British American Tobacco (BAT) boekt vooruitgang bij de uitbouw van zijn activiteiten met nieuwe producten als elektronische sigaretten (e-sigaretten), verwarmde tabaksproducten en nicotinezakjes. Die divisie zal vroeger dan verwacht winstgevend zijn, verwacht het concern.
Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen, berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In België is de situatie waarschijnlijk gelijkaardig. Dat leidde tot een overleg tussen zowat 30 zorgprofessionals vanuit diverse disciplines met de vraag hoe je de ecologische voetafdruk van eerstelijns- en tweedelijnszorg kunt verkleinen. En: hoe schrijf je duurzaam voor?
Een enkele injectie met een nieuwe antivirale behandeling tegen Covid-19 halveert het risico op een ziekenhuisopname in het geval van een infectie. Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten woensdag gepubliceerd zijn. De auteurs van de studie hopen dat dit zal leiden tot een nieuw medicijn voor patiënten.
Omdat hiv-geneesmiddelen die ook preventief kunnen worden gebruikt momenteel enkel terugbetaald worden na een eerste consultatie bij een gespecialiseerde arts die verbonden is aan een hiv-referentiecentrum, staan die hiv-centra onder hoge druk. CD&V-Kamerlid Nawal Farih wil daar iets aan doen door de huisartsen in te schakelen.
De dodentol na de zware aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije blijft oplopen. Volgens de Turkse rampendienst, Afad, is er intussen sprake van 3.381 dodelijke slachtoffers in het land, zo leert een nieuwe update dinsdagochtend. Er is daarbij ook sprake van 20.426 gewonden.
België wil zo snel mogelijk een medische ploeg van B-FAST naar Turkije sturen. Het snelleresponsteam is een team aan het samenstellen, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
Apotheker Joris Maesschalck gaf tijdens het Bon Air-seminarie een uiteenzetting over wetgeving, richtlijnen, stabiliteit en houdbaarheid, verpakking en etikettering met betrekking tot officinale bereidingen. Het werd een interactieve presentatie voorzien van vele concrete, bruikbare voorbeelden voor de praktijk.
Slaapstoornissen vormen een belangrijk gezondheidsprobleem, zowel wat betreft de frequentie als de menselijke, sociale en economische gevolgen ervan. Van deze stoornissen is slapeloosheid de belangrijkste en naar verluidt neemt het gebruik van slaapmiddelen in de meeste westerse landen toe. Terecht? Een stand van zaken met prof. Christine Reynaert (Psychosomatiek, UCL Mont-Godinne).
Indien nodig zal men bij de aanpak van artrose gebruik maken van conventionele behandelingen, zoals ontstekingsremmers, paracetamol, infiltraties van cortisonederivaten of injecties met hyaluronzuur en manipulatie of gewrichtsvervangende heelkunde. Naast deze klassieke middelen kan men echter met leefstijlgeneeskunde zeer veel bereiken.
Zopas werd een wetsontwerp over de (controle op) ziekenfondsen aangenomen in de Kamer. Iedereen stemde voor in de commissie Sociale Zaken. Alleen Valerie Van Peel (N-VA) onthield zich, maar zij heeft zich dan ook al heel lang in het dossier verdiept en ze stelde de meest pertinente vragen. Waarbij ze peilde naar nog steeds mogelijk nepotisme.
Ex-borstkankerpatiënte Yamina Krossa overhandigde een bedrag van 443.327 euro voor kankeronderzoek. Met de fondsen kan het team van prof. dr. ir. Damya Laoui de eerste klinische studies voorbereiden voor een kankervaccin tegen terugkerende tumoren en uitzaaiingen. Dat meldde het VUB Yamina Krossa Fonds aan de vooravond van Wereldkankerdag, zaterdag 4 februari.
Blikvanger Gezondheidszorg is een verzameling van publicaties van de FOD Volksgezondheid. Deze pas geactualiseerde Blikvanger gaat over de periode van de start van de pandemie in maart 2020 tot en met oktober 2022. Met enkele indrukwekkende kerncijfers onder meer.
In het nieuwe decreet tot vaststelling van het toelatingsexamen voor medische studies in de Franse Gemeenschap bleef één besluit relatief onopgemerkt. In vergelijking met het decreet van 2017 over het toelatingsexamen wordt het quotum van kandidaten voor medische studies die niet in België wonen met de helft verminderd. Dat geldt ook voor Belgen die in het buitenland wonen.
Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.
De Franse gemeenschap organiseert op 25 augustus voor de eerste keer de vernieuwde toelatingsproef voor artsen en tandartsen. Dat heeft Waals minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) bekendgemaakt.
Het 21e Valentijn vaccinatiesymposium van volgende week 10 februari staat in het teken van vertrouwen en vaccinatie. Inschrijven kan nog net. U wordt er verwelkomd door prof. dr. Guy Hubens, decaan geneeskunde en gezondheidswetenschappen (GGW) en prof. dr. Pierre Van Damme, Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (CEV). Vertrouwen en/in vaccinatie: een thema dat een kolfje is naar de hand van professor Van Damme.
Professor Kiavash Movahedi van de faculteit geneeskunde en het departement biomedische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel krijgt 2 miljoen euro Europese steun voor zijn onderzoek naar microglia. Door het vervangen van microglia, een soort immuuncellen in de hersenen, met een genetisch gewijzigde tegenhanger, zouden ziektes zoals alzheimer of dementie voorkomen of genezen kunnen worden.
Het geneesmiddelenbudget staat onder druk. In de totale uitgaven van de gezondheidsuitgaven van het Riziv vertegenwoordigen geneesmiddelen slechts iets meer dan 16%. Een daling met bijna twee procentpunten t.o.v. in 2015. De groei van het geneesmiddelenbudget blijft significant achter op die van de andere uitgaven in de gezondheidszorg.
De 14de editie van de Affordable Art Fair vindt van woensdag 8 tot en met zondag 12 februari plaats op de site van Tour & Taxis. De beurs wil het publiek laten ontdekken wat het is om kunst te verzamelen aan toegankelijke prijzen. Tegelijkertijd wordt het publiek ook betrokken via verschillende randanimaties.
Ons land neemt geen extra maatregelen nadat op een boerderij in Nederland bij een dode koe de dollekoeienziekte is vastgesteld. "Het gaat waarschijnlijk om een sporadisch, geïsoleerd geval van de ziekte, waarop systematisch wordt onderzocht in de slachthuizen en bij de destructiebedrijven. Extra maatregelen zijn niet aan de orde", aldus de woordvoerder van het Federaal Agentschap van de Veiligheid van Voedselketen (FAVV). In België dateert het laatste geval van Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) van oktober 2006.
Op een boerderij in Nederland is bij een dode koe de dollekoeienziekte aangetroffen, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Het is nog niet bekend om welke variant van de ziekte het gaat. Het ministerie wil ook niet zeggen waar de boerderij gelegen is, maar volgens de krant De Telegraaf gaat het om een veehouder in Zuid-Holland.
De KU Leuven gaat een Europees pilootproject voor de ontwikkeling van Europese diploma's coördineren. Het project maakt deel uit van een breder initiatief om de grensoverschrijdende samenwerking in het Europese hoger onderwijs te versterken. Ook verscheidene andere Belgische hogeronderwijsinstellingen schakelen zich in.
Apothekers kunnen vanaf 1 februari mensen bijstaan om hun slaapmiddelengebruik af te bouwen. Het is de huisarts die hen kan inschakelen, meldt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit). De minister wijst erop dat in België elk jaar 400 miljoen dosissen slaapmiddelen worden gekocht. Er worden dus elke dag meer dan een miljoen dosissen geslikt in ons land. Bovendien blijkt dat de meeste patiënten de medicatie langer gebruiken dan aanbevolen, en dat meer dan een op de drie tekenen vertoont van psychologische afhankelijkheid.
De Chinese hoofdstad Peking heeft een tijdelijk groepsimmuniteit voor corona bereikt, zo heeft een lokale gezondheidsfunctionaris bekendgemaakt. Hij voegde eraan toe dat de piek van nieuwe besmettingen op zijn einde loopt.
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients bevestigt dat koffie de spijsvertering verbetert.
De lijst met knelpuntberoepen is opnieuw langer geworden. De lijst van 2023 telt 234 beroepen of 27 meer dan in 2022. Hierdoor is meer dan één op de drie (36 procent) beroepen in Vlaanderen een knelpuntberoep. Een van de nieuwkomers is maatschappelijk werker, zo melden arbeidsbemiddelaar VDAB en Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V).
Ruim 18.000 betogers uit de non-profitsector -18.500 volgens de politie, 22.500 volgens de vakbonden - voeren dinsdag actie in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. "Met dit signaal moeten de regeringen iets doen", zegt algemeen coördinator Mark Selleslach van ACV Puls.
Het Grondwettelijk Hof in Portugal heeft voor de tweede keer een wet verworpen die euthanasie zou toelaten. Volgens het Hof bevatte de tekst een "onaanvaardbare onnauwkeurigheid" waardoor de wettekst teruggestuurd werd naar het parlement, dat al drie jaar probeert euthanasie te legaliseren.
Wereldwijd hebben kinderen een aanzienlijke leerachterstand overgehouden aan de gesloten scholen en afstandsonderwijs tijdens de coronapandemie. In veel gevallen is die nog steeds niet weggewerkt, blijkt uit een belangrijke studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour.
Terwijl vroeger de nadruk voornamelijk lag op het glucoseverlagend effect zal nu bij de keuze van het meest geschikte product meer en meer rekening worden gehouden met het profiel van de patiënt. Een overzicht van de huidige behandelingsopties bij type 2-diabetes, door professor Luc Van Gaal (UZA).
Op de Medaxes Day van afgelopen vrijdag was minister Frank Vandenbroucke de blikvanger. De dag stond in het teken van het 20-jarige bestaan van de koepelorganisatie die dit keer de klemtoon legde op off-patent geneesmiddelen met als uithangbord: “Optimal use of off-patent medicines: the offer you cannot (afford to) refuse.” Er werd ook hulde gebracht aan drijvende kracht Joris Van Assche die vorig jaar plots overleed.
Angststoornissen zijn de meest gediagnosticeerde psychische aandoeningen. 75% van de personen met pathologische angst krijgt geen adequate behandeling. Professor Kurt Audenaert (psychiater UZ Gent) sprak op het Bon Air-seminarie over angst, angststoornissen en de medicamenteuze behandeling ervan.
Wim Vervaet, directeur strategie en politiek van Medaxes, stelde op de Medaxes-day van vorige vrijdag een toekomstvisie voor met een niet te weigeren aanbod vanuit de sector. Op mesoniveau kan het budget aanzienlijk worden geoptimaliseerd met keuze voor ‘de meest duurzame prijs’, luidde zijn basisstelling. De nieuwe managing director, Jasmien Coenen, waarschuwde voor de gevolgen van de enorme inflatiegroei die de Medaxes-leden mee moeten dragen zonder enige prijsaanpassing van hun producten.
Infectiologe Erika Vlieghe kreeg vrijdagavond het ereburgerschap toegewezen van haar thuisgemeente Kortenberg. Dat meldde VRT NWS vrijdag en bevestigde de gemeente.
Professionele muzikanten krijgen te maken met grote fysieke en mentale druk. Dat blijkt vrijdag uit een studie van de KU Leuven-HIVA, Luca Arts en Idewe, in opdracht van de Europese Commissie. De mentale druk om te presteren maakt, samen met fysieke kwalen, van het vak "een harde stiel", zegt onderzoeker Lode Vermeersch.
De ministerraad heeft vrijdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het mandaat van de voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Dirk Ramaekers met zes maanden verlengd tot 31 juli.
De overheidsmaatregelen om gezinnen door de coronacrisis te loodsen, hebben vooral de inkomens van Waalse en Brusselse gezinnen gevrijwaard. Dat blijkt vrijdag uit een analyse van de Nationale Bank.
De sociale zekerheid kan jaarlijks een miljard euro besparen en herinvesteren als farmabedrijven een gerechtvaardigde prijs zouden vragen voor hun geneesmiddelen. Dat stelt het socialistische ziekenfonds Solidaris op basis van een studie. "Een besparing ten voordele van de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg en dus de gezondheid van alle burgers", klinkt het. Pharma.be reageert.
Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Er zijn nu 649 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, van wie 45 op de intensive care. Dat blijkt uit de cijfers op het dashboard van Sciensano.
Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek en de ULB hebben het geheim achter de trage hersengroei van mensen ontdekt. Dat heeft het VIB bekendgemaakt. Het zijn de mitochondriën, de energiefabriekjes van cellen, die zorgen voor de snelheid van de hersenontwikkeling. Het werk van de onderzoekers is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Vooral door corona en andere infectieziekten noteerde België in 2022 ongeveer 116.500 overlijdens. In vergelijking met de vorige jaren is dat een stijging van 5,5%, wat gelijkstaat met ongeveer 6.000 extra sterfgevallen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. De stijging is het meest zichtbaar bij vrouwen en 85-plussers.
IT-groep Cegeka start in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid met de ontwikkeling van een digitaal zorg- en ondersteuningsplan voor Vlaamse zorg- en welzijnswerkers. Dat plan moet samenwerking bevorderen en moet de patiënt de regie geven over de zorg en ondersteuning die hij wil. Het doel is om tegen het najaar van 2023 een eerste basisversie klaar te stomen en in 2024 een digitaal zorg- en ondersteuningsplan te kunnen uitrollen.
De regio Mechelen-Kempen heeft in 2022 bijna 1,5 miljard euro aan buitenlandse investeringen ontvangen. "Dat is meer dan de totale buitenlandse investeringen van de laatste vijf jaar samen", meldt werkgeversorganisatie Voka.
Het aantal langdurig zieken dat opnieuw deeltijds aan de slag gaat is in vijf jaar tijd flink gestegen. Eind 2021 waren er in België 63.160 langdurig zieken deeltijds aan het werk. Dat is een stijging met bijna 46 procent tegenover 2017. De voorbije vijf jaar steeg ook het aantal langdurig zieken zelf, van 404.657 naar 485.435, maar dat is slechts een stijging van bijna 20 procent.
Een 25-jarige Nederlander is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt gehandeld te hebben in de gestolen persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld. Dat meldt het Nederlandse openbaar ministerie. Die data werden verkocht op ondergrondse onlinemarktplaatsen. Daarbij ook medische gegevens.
Na drie weken met dalende huisartsconsultaties voor griepachtige klachten, bleef de wekelijkse incidentie voor bevestigde griepinfecties in week 3 (van 16 tot 22 januari) stabiel op 108 raadplegingen per 100.000 inwoners, wat boven de epidemische drempel van 52 raadplegingen per 100.000 inwoners ligt. Dat meldt Sciensano in het wekelijks grieprapport.
Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) heeft een onderzoek ingesteld naar wat kinderen al dan niet in hun brooddoos mee naar school te eten krijgen, nadat almaar meer scholen aan de alarmbel hadden getrokken. De UGent zal zich ontfermen over het onderzoek, waar Crevits 150.000 euro voor uittrok.
Vijf milieu- en natuurorganisaties (Natuurpunt, WWF, Velt, Bond Beter Leefmilieu en Dryade) slepen de Vlaamse regering voor de rechter vanwege het pesticidenbeleid. Niet alleen de natuur moet volgens hen beter afgeschermd worden, ook scholen en rusthuizen, schrijft De Standaard.
Het aantal besmettingen met streptokokken nam de voorbije maanden toe. Hoewel de meeste besmettingen niet zo erg zijn en spontaan genezen, roept het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) woensdag wel op alert te blijven voor tekenen die kunnen wijzen op een invasieve streptokokkeninfectie.
Amazon heeft dinsdag een abonnement gelanceerd dat onbeperkt generische geneesmiddelen op voorschrift verstrekt zonder extra kosten voor 5 dollar per maand. Het aanbod is gericht op Prime-klanten, aldus het Amerikaanse e-commercebedrijf.
Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, die door de correctionele rechtbank Gent veroordeeld werd voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019, vraagt aan het Gentse hof van beroep opnieuw de vrijspraak. Hij kreeg in eerste aanleg tien maanden cel waarvan de helft met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, maar volgens zijn advocaat Hans Rieder was dat "een politiek vonnis" dat vernietigd moet worden. "Vijf maanden effectief voor een toespraak aan de universiteit. Er moet duidelijk gemaakt worden aan rechters dat zoiets niet kan."
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in het Poolse Rzeszow een bezoek gebracht aan de Medevac-hub, die een belangrijke rol speelt in het snel overbrengen van Oekraïense patiënten naar heel Europa. De Poolse ngo PCPM, die mee instaat voor de werking van de hub, heeft voor zijn werking financiële ondersteuning gekregen van de Vlaamse regering. "Het Vlaamse geld kwam op een cruciaal moment", zo viel bij de organisatie te horen.
De economische activiteit in de eurozone laat deze maand een kleine groei zien, na zes maanden van krimp. Dat meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van zijn index die de activiteit in de industrie en dienstensector meet.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dit jaar 2,54 miljard dollar verzamelen om een antwoord te bieden op een ongekend aantal gelijktijdige gezondheidscrises wereldwijd. Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag bekendgemaakt.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor vervuilde hoestdranken voor kinderen. Daarin kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten. Volgens de WHO zijn daardoor al meer dan 300 kinderen overleden. De meesten waren jonger dan 5 jaar.
Het Staatsblad publiceerde vrijdag de tekst van het nieuwe decreet tot invoering van een toelatingsexamen voor medische en tandheelkundige studies voor de Franstaligen. De studenten zijn er niet gelukkig mee, ook al zien ze naast de negatieve aspecten ook enkele voordelen. Het decreet geeft ook de formule voor de berekening van het aantal in aanmerking komende kandidaten.
De federale regering heeft een koninklijk besluit genomen waardoor ze de uitvoer van medicijnen kan beperken in geval van crisis. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de Franstalige nieuwszender LN24 bekendgemaakt.
In de toekomst kunnen geneesmiddelen, thuiszorg en medische revalidatie via videoconsultatie worden voorgeschreven in Duitsland. De voorwaarden en beperkingen zijn daarvoor vastgelegd en vermoedelijk gaan ze in vanaf de herfst.
Het zogenaamde 'citizen science-project' zoekt zwangere deelnemers. Veel vrouwen gebruiken medicatie tijdens hun zwangerschap. Toch weten we voor veel geneesmiddelen die op de markt zijn nog te weinig over hun veiligheid tijdens de zwangerschap, luidt het. Hier wil het BELpREG-project van de KU Leuven iets aan veranderen.
Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is weer onder de 1.000 gezakt. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano. "Het nieuwe jaar begint goed met een daling van zowat alle luchtweginfecties. Zowel de besmettingen met het coronavirus, RSV als het griepvirus zijn de voorbije week gedaald", verklaart viroloog Steven Van Gucht.
In het kader van een Frans-Zwitsers wetenschappelijk experiment worden twintig vrijwilligers naar verschillende uithoeken van de planeet gestuurd om het effect van extreme temperaturen op de mens te onderzoeken. Het project, dat de naam Deep Climate meekreeg, wordt geleid door de Franse onderzoeker-ontdekker Christian Clot.
De ziekenfondsen in Vlaanderen verhogen in 2023 de maandelijks ledenbijdrage, zo blijkt uit een rondvraag. Zo vraagt de Christelijke Mutualiteit (CM) dit jaar 1,10 euro extra per maand, het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) verhoogt het lidgeld dan weer met 0,08 euro.
Een nieuwe onderzoekstechniek, die 'deep mutational scanning' heet, kan de ontwikkeling van antibiotica versnellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in samenwerking met de KU Leuven en de VUB. De techniek kan de kans op resistentieontwikkeling voorspellen, wat helpt om prioriteit toe te kennen aan eiwitdoelwitten voor nieuwe antibiotica.
De federale regering draagt 3 miljoen euro bij aan de internationale vaccinatiealliantie. Het geld dient om wereldwijd de achterstand bij de toediening van routinevaccinaties aan kinderen weg te werken, meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).
Een experimenteel vaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, werkt niet. De eerste tests hebben dat uitgewezen, en daarom stoppen de onderzoeken naar het middel.
Onlangs kreeg federaal gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit!) van Frieda Gijbels (N-VA) de vraag voorgeschoteld in de Kamer waarom de samenstelling van de verschillende Riziv-organen zo weinig laagdrempelig is voorgesteld op zijn site. Vlaanderen doet het op dat vlak veel transparanter volgens het kamerlid.
Valse apothekers proberen bij Limburgse huisartsen aan voorschriften voor slaapmedicatie te raken, ontdekte het Belang van Limburg. Telefonisch proberen ze de codes van voorschriften op de kop te tikken. Vermoedelijk gaat het om patiënten die verslaafd zijn aan slaapmedicatie.
Het aantal mensen dat de afgelopen week met griepachtige klachten aanklopte bij de huisarts, is voor de tweede week op rij sterk gedaald. Dat meldt Sciensano. Bij de bevestigde griepgevallen gaat het om een wekelijkse incidentie van 62 raadplegingen per 100.000 inwoners, net boven de epidemische drempel.
De ‘Kamerresolutie inzake seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in het Belgisch buitenlands beleid en de internationale solidariteit’ werd op 12 januari aangenomen. Thema is onder meer hiv-preventie en -behandeling, anticonceptie en abortus,
Honden brengen verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit noemen het resultaat van hun eerste verkenning zorgwekkend en hebben er internationaal aandacht voor gevraagd.
In Aartselaar is deze week opnieuw een vaccinatiepunt geopend voor het coronavaccin. Het gaat om een initiatief van de eerstelijnszone RupeLaar dat is bedoeld om de overbevraagde huisartsen in de zone tegemoet te komen.
Vandaag organiseert FOD Volksgezondheid een startmoment voor de nieuwe federale Toezichtscommissie. Minister Vandenbroucke schetste de positie van die commissie in het licht van de Kwaliteitswet. Ook de namen van de inspecteurs en artsen afgevaardigd door de beroepsgroep zijn bekend.
Mensen die in een armere wijk wonen, hebben een grotere kans op een slechte gezondheid. Zo hebben de inwoners van de wijken met het laagste mediaaninkomen tachtig procent meer kans om binnen het jaar te overlijden dan de inwoners van de rijkste wijken. "De onderzoeksresultaten zijn alarmerend", meldt CM Gezondheidsfonds, dat de studie 'Ongelijk in gezondheid' publiceert.
Er wordt een nieuw directoraat-generaal 'paraatheid en respons bij gezondheidscrises' opgericht in de schoot van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dat heeft Dirk Ramaekers, de voorzitter van het Directiecomité van de FOD, gezegd in de Kamer.
Deze studie had als doel het verschil in levensverwachting te kwantificeren als je gezonder eet.
Zijn mijn vaccinaties up-to-date? Weinigen in Franstalig België zullen deze vraag snel kunnen beantwoorden. Sommigen wenden zich tot hun huisarts, terwijl anderen op 'archeologische opgraving' gaan om hun vaccinatiedossier uit te spitten. Om dit verlies aan informatie tegen te gaan, pleit de wetenschappelijke vereniging SSMG (de tegenhanger van Domus Medica) voor een systematische en gecentraliseerde registratie van vaccinatiegegevens.
Pakistan heeft maandag een grootschalige vaccinatiecampagne opgestart om miljoenen kinderen tegen polio te vaccineren. Die campagne start nu het geweld en gerichte aanvallen op gezondheidswerkers toenemen.
Aan de Universiteit Antwerpen is onlangs onder impuls van prof. Sarah Lebeer een origineel onderzoeksproject naar de vaginale flora opgestart. Het doel is een beter inzicht te verwerven in dit microbioom, de invloeden die het ondergaat en de aandoeningen (veel meer dan alleen infecties) die het kan veroorzaken of in de hand werken als het verstoord wordt. We onthullen voor u een klein stukje van de geheimen van dit complexe en tot nu toe weinig bestudeerde ecosysteem.
Een verbetering van onze ecosystemen zou een doeltreffend wapen zijn tegen covid-19 en andere opkomende infecties. Verder bewijs van de bijkomende voordelen van milieu en gezondheid… Een alarmkreet in de Lancet Planetary Health.
Sinds maart 2020 heeft de federale regering 9,6 miljoen euro uitgegeven aan consultancybedrijven om de FOD Volksgezondheid bij te staan. Van dat bedrag is 8,4 miljoen euro naar Deloitte gegaan. Dat blijkt uit cijfers die oppositiepartij N-VA heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), schrijft De Standaard.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft haar richtlijnen voor mensen die besmet zijn met het coronavirus aangepast. De WGO raadt nu aan dat besmette mensen zich tien dagen isoleren. Voor wie geen symptomen heeft, worden dat vijf dagen. Eerder was dat respectievelijk dertien en tien dagen.
De UHasselt is samen met epidemiologen en biostatistici uit zeven verschillende landen met een Europees onderzoek gestart om een algemeen draaiboek uit te werken om beter voorbereid te zijn op een nieuwe uitbraak van een infectieziekte. Het onderzoeksproject ESCAPE verzamelt de tijdens de coronapandemie opgedane kennis uit de verschillende landen en giet die samen in een gezamenlijk stappenplan.
België strijdt opnieuw mee in de wereldfinale van de Bocuse d'Or, de Olympische Spelen van de gastronomie. De finale vindt zondag en maandag plaats in Salon international de la restauration (Sirha) in het Franse Lyon. Het Belgische team onder leiding van chef Sam Van Houcke begint de wedstrijd zondag om precies 8.26 uur. In totaal nemen 24 landen deel.
Het kunst- en muziekfestival Horst, dat plaatsvindt van 5 tot 7 mei 2023, krijgt dit jaar deels een nieuwe look. Twee architectenbureaus krijgen de kans om nieuwe podia te bouwen op de Asiat-site in Vilvoorde. Horst maakt ook de eerste namen van haar line-up bekend.
Als kinderen specifieke medicatie toegediend moeten krijgen terwijl ze in de kinderopvang zitten, hebben hun ouders daar voortaan geen apart doktersattest meer voor nodig. Een etiket van de apotheker met de gegevens van de voorschrijvende arts en de wijze waarop het geneesmiddel moet worden toegediend, volstaat.
De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 65 mensen met COVID-19 in de Belgische ziekenhuizen opgenomen, een daling met bijna een derde in vergelijking met de week ervoor. Ook de andere parameters gaan de goede richting uit op het dashboard van Sciensano.
In het afvalwater van de eerste twee passagiersvliegtuigen uit China die geland zijn op Brussels Airport, heeft het Leuvense Rega Instituut heel lage waarden van SARS-CoV-2 vastgesteld. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) donderdag. "Dat is geruststellend", aldus de viroloog.
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft aangeklaagd dat hij in de gevangenis onvoldoende toegang heeft tot medische zorg. Intussen circuleert op Facebook een opvallende open brief waarin Russische dokters president Vladimir Poetin oproepen om Navalny gepaste zorg te verlenen.
Het Britse parlementslid Andrew Bridgen is uit de fractie van de Conservatieve partij gezet nadat hij met een vergelijking met de Holocaust "een grens heeft overschreden" in zijn kritiek op de coronavaccins. Dat heeft fractieleider Simon Hart gemeld.
Het koninklijk besluit dat de e-sigaret een keurslijf aanmeet, staat vandaag in Het Staatsblad. Zes maanden na publicatie treedt het in werking, de kleinhandelaar krijgt nog eens zes maanden extra als overgangsperiode om zijn stock te kunnen verkopen.
De gemiddelde prijs voor een rusthuiskamer is in een jaar tijd met 4,92 procent gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waarover Het Nieuwsblad, De Tijd en VRT NWS berichten.
Een man die werkte tegenover metrostation Maalbeek, en een achtergrond had als brandweervrijwilliger, is op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 komen getuigen als een compleet gebroken man over de gebeurtenissen van die dag. "De persoon die ik was, is die dag gestorven", zei hij, nadat hij eerst nog verteld had over de eerste zorg die hij sommige slachtoffers had toegediend.
In de provincie Antwerpen zijn er een pak meer gevallen van streptokokken dan normaal. De bacterie treft vooral kinderen en jongvolwassenen. Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) nam in december 25 patiënten op na een besmetting met streptokokken.
Sinds 1 januari voert de FOD Volksgezondheid alle controles op het rookverbod in de horeca uit. Dat moet de efficiëntie verhogen, meldt de FOD. Sinds de oprichting van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) in 2000 voerde het agentschap de controles op het rookverbod in eetgelegenheden (restaurants, broodjeszaken...) uit. De inspectie van de FOD Volksgezondheid inspecteerde het rookverbod in de cafés.
Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: het eerste pollen van het jaar is afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Het seizoen is bijzonder vroeg.
De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft groen licht gegeven voor een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Het gaat om de eerste behandeling waarvan is bewezen dat ze de opmars van de ziekte afremt.
De Europese Commissie wil fabrikanten van medische hulpmiddelen als pacemakers en heupimplantaten meer tijd bieden om zich aan te passen aan nieuwe Europese regels. De verlenging van de overgangsperiodes moet het risico op tekorten beperken, zo deelde de Commissie mee. Intussen blijkt dat de sector als kool groeit in België, maar de behoeften groeien zo mogelijk nog meer.
Onlangs wees een lagereschooljuf, tevens mama van een deelnemer aan het lopend doctoraatsonderzoek ‘MetaBEAse’ (Metabolomics in childhood Obesity and related Diseases), mij erop dat zij het schrijnend vindt hoe het beeld van de speelplaats de afgelopen jaren in haar carrière zo sterk gewijzigd is. Hyperactieve, spelende kinderen die onvermoeid over de speelplaats rennen, is het beeld dat ik mij “uit mijn tijd”, als 27-jarige onderzoeker, voorstel, maar vandaag niet meer accuraat blijkt.
De spoeddiensten, die als eerste ter plekke kwamen na de aanslag op de metro in Maalbeek, waren niet op de hoogte over waar er nog vrije plaatsen waren in de ziekenhuizen. Dat heeft dokter Olivier Vermylen, verantwoordelijk voor de medische hulpverlening in het Brugmann-ziekenhuis, verklaard tijdens zijn getuigenis op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016.
Het Riziv publiceerde zopas de TOP 25 van de werkzame bestanddelen in uitgaven in de ambulante sector van de verzekering voor geneeskundige verzorging, 2021. Die TOP 25 vertegenwoordigt 34% van de totale netto-uitgaven en 18% van het behandelingsvolume (DDD). Steeds meer maken de moleculen in deze TOP 25 deel uit van het therapeutisch arsenaal van de specialisten.
Er werden tussen 29 december en 5 januari in ons land dagelijks gemiddeld 96 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er een kwart minder dan in de week ervoor, zo blijkt uit de gegevens op het dashboard van Sciensano.
Opnieuw kozen steeds meer mensen ervoor om hun lichaam na overlijden af te staan aan de wetenschap. Zo kregen de vijf universiteiten in Vlaanderen en Brussel in totaal 466 lichamen voor onderzoeksdoeleinden. Dat blijkt vandaag uit een rondvraag van Belga. De KU Leuven kan rekenen op het meeste donaties, gevolgd door de UGent. Enkel de UAntwerpen tekende in 2022 een daling op.
Van een additief dat veel in de voedingsindustrie wordt gebruikt, wordt aangenomen dat het een onevenwicht in het darmstelsel veroorzaakt.
Derdelanders die met een rechtstreekse vlucht vanuit China naar België komen en geen negatief coronatestcertificaat kunnen voorleggen, zal de toegang tot ons land worden geweigerd. De betrokken luchtvaartmaatschappij en de uitbater van Brussels Airport zullen de reizigers daarop moeten controleren.
Brussels Airport heeft bijna een formeel akkoord bereikt over de controle op het afvalwater van vliegtuigen uit China. Er is een akkoord en een Koninklijk Besluit nodig voor dat proefproject van start kan gaan. Beide worden voor zaterdag verwacht, want dan landt de eerstvolgende vlucht uit China op de luchthaven van Zaventem.
Door het zachte weer van eind december en begin januari is het hooikoortsseizoen al uit de startblokken geschoten. De eerste elzen en hazelaars zijn immers al in bloei gekomen. Dat meldt het online weerplatform Meteovista. Door de regen zullen mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars nog niet veel last ondervonden hebben, maar tijdens droge periodes kunnen wel klachten ontstaan.
België gaat reizigers op rechtstreekse vluchten uit China naar België verplichten om voor vertrek een negatieve coronatest voor te leggen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Intussen maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de nieuwe omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus.
De griep is al een tijdje in het land, maar nu zijn alle criteria vervuld om van een griepepidemie te mogen spreken. Zowel bij de huisartsen, in de laboratoriumanalyses en in de ziekenhuisopnames zien we een duidelijke stijging van het aantal griepgevallen. Daarnaast circuleren er ook nog steeds een aantal andere virussen die ademhalingsziekten veroorzaken, zoals coronavirus en RSV, meldt Sciensano.
Op Wereldkankerdag, 4 februari, slaan Stichting tegen Kanker en de bioscoopsector de handen in elkaar voor de solidariteitsactie "1 ticket voor het leven". Voor elk verkocht ticket in de deelnemende bioscopen voor een voorstelling op die dag, wordt 1 euro geschonken aan Stichting tegen Kanker.
Experts van de 27 lidstaten van de Europese Unie komen deze namiddag bijeen om zich te beraden over de mogelijke invoering van een verplichte coronatest voor inkomende reizigers uit China en andere maatregelen om de nieuwe opstoot van het coronavirus in het Aziatische land aan te pakken.
Kom op tegen Kanker pleit voor een snelle toegang tot nieuwe kankergeneesmiddelen, op voorwaarde dat ze veilig zijn en een duidelijke klinische meerwaarde hebben. Daarvoor moet ingezet worden op betere klinische studies over de meerwaarde, faire geneesmiddelenprijzen en alternatieve modellen van geneesmiddelenontwikkeling.
De Franse regering heeft de onlineverkoop van medicijnen op basis van paracetamol tot 31 januari verboden omdat de moeilijkheden met de bevoorrading van deze courant gebruikte pijnstiller aanhouden. Het regeringsbesluit is in het Franse Staatsblad verschenen.
De EU-lidstaten hebben tijdens een gezondheidsoverleg besloten tot een gecoördineerde aanpak van de coronagolf waar China momenteel door gaat. Passagiers uit China worden voor vertrek op covid-19 getest, er komt een grondig onderzoek van virusdeeltjes in het afvalwater bij inkomende vluchten uit China en elke lidstaat wordt verzocht het binnenlands toezicht op binnenkomers te verscherpen.
Binnenkort is het mogelijk om abortuspillen te verkrijgen in Amerikaanse apotheken. Dat heeft de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA dinsdag aangekondigd. De beslissing moet de toegang tot abortus drastisch verbeteren nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022 de federale bescherming van de wet had vernietigd.
Op patiëntenfora delen patiënten heel wat informatie over hun ziekte, van bijwerkingen en adviezen tot steunbetuigingen. Neurowetenschapper Anne Dirkson maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) om deze informatie op te halen
De Europese Unie heeft China, dat overspoeld wordt door coronabesmettingen, vaccins en expertise aangeboden. Dat heeft de Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides dinsdag gezegd.
Via de online geneesmiddelendatabank kunt u al enige tijd alle nuttige documenten raadplegen, zoals de bijsluiters, van alle geneesmiddelen. De oude bijsluiterwebsite is sinds 2 januari definitief stopgezet. Het FAGG wil op een eenvoudige manier alle geneesmiddeleninfo ter beschikking stellen.