Ruim 5.400 jongeren leggen toelatingsexamen af voor arts

5.477 jongeren leggen vandaag/dinsdag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, en donderdag wagen 708 kandidaten hun kans op het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens.

De kandidaten voor arts leggen vandaag twee toetsdelen af: een in de voormiddag en een in de namiddag. In de voormiddag krijgen ze 40 vragen voorgeschoteld over de vier wetenschapsvakken biologie, wiskunde, chemie en fysica. In de namiddag bestaat de toets eveneens uit 40 vragen, waarbij gepeild wordt naar de algemene en communicatievaardigheden van de studenten. Elke deelnemer is geslaagd als zij of hij 50 procent haalt. Nadien wordt een rangschikking gemaakt: de beste kandidaten mogen starten aan de opleiding. Gemiddeld is dat voor het artsenexamen zo'n 30 à 40 procent. Op 15 juli kent iedereen het verdict. 

Er hangt een walm van gezonde stress op de speelplaats van het Gemeentelijk Instituut voor Toekomstgericht Onderwijs (GITO) in Overijse (Vlaams-Brabant), een van de bijna 70 locaties in Vlaanderen en Brussel waar het toelatingsexamen arts plaatsvindt. Er wagen 86 jongeren dinsdag hun kans in Overijse. Behoudens enkele technische problemen met het inloggen, zijn alle deelnemers in het GITO goed kunnen starten aan het examen. Ook op de andere examenlocaties is de start van de toetsperiode vlot verlopen, meldt Jan Eggermont, voorzitter van de examencommissie van de toelatingsexamens.

"Het is mijn grote droom om chirurg in de oncologie te worden", zegt de 18-jarige Elise De Wulf, die zich tijdens een tussenjaar heeft voorbereid op het examen en donderdag ook deelneemt aan de toets voor dierenarts. "Ik heb veel tijd gestoken in de oefeningen. Ik heb veel stress momenteel. Het is wel handig dat we een halfuur extra tijd krijgen in vergelijking met vorige jaren." Ook Joaquim Deckers, 17 jaar, heeft extra lessen genomen om zich voor te bereiden. "Ik heb een beetje stress, maar ook zelfvertrouwen dat het gaat lukken." 

"Behapbaar blijven"

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is de stijging mogelijk te danken aan de beslissing om meer studenten te laten beginnen met de opleidingen. Er mogen volgend academiejaar (2024-2025) 50 procent meer studenten starten aan de opleiding geneeskunde, wat het totaal op 1.723 brengt. Voor tandheelkunde mogen 70 procent meer studenten zich inschrijven (1.767), en voor dierengeneeskunde 240.

"We varen onze eigen koers op gebied van artsenquota, zodat we het artsentekort in Vlaanderen stap voor stap kunnen wegwerken", zegt minister Weyts. "Goed dat er veel inschrijvingen zijn, want we hebben meer dokters nodig."

Het toelatingsexamen laten varen, en elke kandidaat laten starten aan de opleiding, om het artsentekort op te vangen, ziet minister Weyts niet zitten. "Het moet behapbaar en realistisch blijven voor de universiteiten. De kwaliteit van de opleiding moet behouden blijven", zegt Weyts. "Voor de toekomst zullen we de quota nog moeten verhogen, maar we doen dat gradueel, om ervoor te zorgen dat de universiteiten mee kunnen."

Steeds stagiairs op stageplaatsen

Het examen heeft overigens nog een ander nut volgens voorzitter Eggermont. "Negentig procent van de studenten die de opleiding mogen beginnen, behaalt ook effectief het diploma. Dat maakt dat je in de opleiding alle energie kan steken in studenten die het diploma zullen halen", zegt Eggermont. "In geneeskunde maken we ook veel gebruik van stageplaatsen in ziekenhuizen, bij huisartsen enzovoort. Daarvoor is het belangrijk om jaar na jaar een vergelijkbaar aantal studenten af te leveren, zodat we op de verschillende stageplaatsen steeds stagiairs kunnen hebben."

Het aantal deelnemers voor het examen geneeskunde ligt 6 procent hoger dan vorig jaar. Voor tandarts zijn er 16 procent meer inschrijvingen, en voor dierenarts is er een toename van 38 procent vastgesteld. Het toelatingsexamen dierengeneeskunde wordt dit jaar wel nog maar voor de tweede keer georganiseerd. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.