Stuk over vaccins Veerle Heeren: journalist vraagt vrijspraak privacyschending 

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich gebogen over de zaak van de Truiense journalist Dirk Selis, die het schandaal rond gewezen burgemeester Veerle Heeren en de coronavaccinatie aan het licht bracht. Heeren en haar zoon waren voorgekropen bij het krijgen van coronavaccins.

Heeren (foto) diende een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de 49-jarige journalist Dirk Selis en een ex-werkneemster van een callcenter, die zich in 2021 bezig hield met contactopsporing en vaccinatieplanning. De journalist riskeert 1.200 euro boete en de andere beklaagde 3 maanden met uitstel en 800 euro boete.

Heeren meent dat de journalist het recht op privacy heeft geschonden door haar medische gegevens te gebruiken en op zijn nieuwswebsite een artikel te schrijven over het feit dat Veerle Heeren en haar zoon eerder een vaccin kregen dan onder meer 85-plussers en hulpverleners. De journalist ontving een screenshot en liet bepaalde codes controleren bij een apothekeres. Op het screenshot stond ook de naam Veerle Heeren.

Een ander argument van Heeren, die vertegenwoordigd werd door haar advocaat Gerald Kindermans, was dat Selis toen niet over een perskaart beschikte.  

Anonimiseren

Het parket vroeg voor de journalist een boete van 1.200 euro, omdat hij de schermafbeelding niet volledig, met de naam Veerle Heeren, naar de apothekeres had mogen doorsturen. Volgens de aanklager had hij de codes in een mail moeten overtypen of anonimiseren en dan ter controle naar de apothekeres moeten doorsturen. 

De vrouwelijke beklaagde stuurde bepaalde gegevens door naar haar persoonlijke mailadres, maar ze zou het bewuste screenshot niet naar de journalist hebben doorgespeeld. De vrouw zei dat ze die gegevens thuis nodig voor haar werk. 

Veerle Heeren en haar zoon vroegen ook elk 5.000 euro schadevergoeding van de journalist. Vanwege het vaccinatieschandaal werd Veerle Heeren zes maanden geschorst. De Hasseltse rechtbank doet op 24 juni uitspraak.

> Schond gerecht journalistiek bronnengeheim na huiszoeking bij Truiense journalist?

> Truiense gemeenteraad verdeeld na auditrapport: "Niet meer moreel gezag om aan te blijven"

> Veerle Heeren (CD&V) stapt uit de politiek

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.