Impact Novo Nordisk op Deense economie nog groter dan gedacht

Het Deense insulinebedrijf Novo Nordisk is sinds 2023 goed voor de helft van de banengroei in thuisland Denemarken. De vrees bestaat dat de Deense economie te afhankelijk wordt van het farmabedrijf. Het succes van het diabetesmedicijn Omzempic en afslankmiddel Wegovy hebben van Novo Nordisk het waardevolste bedrijf van Europa gemaakt. Het Deense bbp groeide in 2023 met 1,9 procent, maar zonder Novo Nordisk was sprake van een nulgroei.

Nieuwe cijfers tonen aan dat de impact nog groter is dan gedacht. Terwijl de autoriteiten uitgingen van een al bij al beperkte impact op de binnenlandse werkgelegenheid, blijkt Novo alleen al in te staan voor de helft van de gecreëerde banen in de private sector zonder de landbouw: 7.500 rechtstreekse banen en 8.400 onrechtstreekse banen. Dat aantal zal wellicht nog toenemen. Het bedrijf wil massaal de productie opvoeren en plant ook een nieuwe fabriek in Denemarken.

Dat doet vragen rijzen over de Deense afhankelijkheid van het bedrijf. De vergelijking met Finland is al gemaakt, dat in de tweede helft van de jaren negentig van vorige eeuw surfte op het succes van telecombedrijf Nokia. Toen het bedrijf vervolgens klappen kreeg, had dat een impact op de hele Finse economie.

De Deense minister van Economie Stephanie Lose heeft die vergelijking al weggewuifd. En ook de CEO van Novo Nordisk deed dat al. De pijplijn aan nieuwe geneesmiddelen waarover het farmabededrijf beschikt zal ook "in de toekomst groei ondersteunen", zo liet hij vorige week optekenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.