EMA zet licht op groen voor eerste vaccin tegen chikungunya

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het allereerste vaccin tegen de infectieziekte chikungunya. Dat meldt het in een persbericht.

Chikungunya is een virale infectieziekte die wordt overgedragen door muggen (voornamelijk de gelekoortsmug, Aedes aegypti, en de tijgermug, Aedes albopictus). De ziekte, die voornamelijk in de tropen en subtropische gebieden voorkomt, wordt gekenmerkt door koorts en gewrichtspijn. Ook hoofdpijn, spierpijn, zwelling van de gewrichten en huiduitslag behoren tot de mogelijke symptomen. De meeste patiënten genezen binnen de week, maar sommigen kampen maandenlang met gewrichtspijn. In uitzonderlijke gevallen kan chikungunya ook aanleiding geven tot orgaanfalen, vooral bij pas geboren baby's en 65-plussers.

In Europa komt de ziekte nog niet endemisch voor, maar als gevolg van de klimaatverandering zou dat wel eens kunnen veranderen aangezien de tijgermug ook in Europa steeds vaker wordt opgemerkt.

Het vaccin van Valneva, dat de naam Ixchiq meekreeg, is het eerste goedgekeurde geneesmiddel tegen de ziekte. Het bestaat uit één dosis die mag toegediend worden aan personen van achttien jaar of ouder.

Geobserveerde bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, misselijkheid, overgevoeligheid en pijn op de plaats van de injectie.

Eerder had het middel ook al groen licht gekregen van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. De Europese Commissie moet nu wel nog formeel haar fiat geven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.