Arizona-partijen komen vandaag voor het eerst bijeen

Preformateur Bart De Wever brengt vandaag voor het eerst de vijf Arizona-partijen samen. Of hij morgen als formateur het paleis kan verlaten, hangt af van de mate waarin hij Vooruit kan overtuigen om in het verhaal mee te stappen.

De Wever tracht sinds de verkiezingen - eerst als informateur en sinds twee weken geleden als preformateur - een federale Arizona-coalitie op te tuigen. Die zou bestaan uit de vijf partijen die op dit moment ook in Wallonië en Vlaanderen onderhandelen over de nieuwe deelstaatregeringen: MR en Les Engagés aan Franstalige kant en N-VA, CD&V en Vooruit aan Vlaamse kant.

De preformateur startte afgelopen weekend met bilaterale gesprekken in Antwerpen. Eerst mocht Vooruit-kopstuk Conner Rousseau langskomen, nadien volgde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi met vicepremier Vincent Van Peteghem. Maandag kwamen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Les Engagés-kopman Maxime Prévot over de vloer. Over die gesprekken met De Wever lekt bijzonder weinig uit, al zegt een bron wel dat alles constructief verloopt en de preformateur de indruk geeft voor alle partijen voldoende eten en drinken op tafel te zullen leggen.

De echte test volgt vandaag, wellicht in de namiddag. De vijf partijen zitten dan voor het eerst samen rond de tafel, bevestigen meerdere bronnen. Het wordt vooral zaak om de Vlaamse socialisten te overtuigen om mee te stappen in het verhaal en over te gaan naar volwaardige regeringsonderhandelingen. Vooruit wil eerst de garantie dat er niet bespaard wordt op de gezondheidszorg, er niet aan de koopkracht van de werkende mensen wordt geraakt en de inspanningen gelijk worden verdeeld. Lees: ook de grote vermogens moeten bijdragen.

Of de socialisten die garanties al zullen krijgen, is minder duidelijk. Hoe dan ook staat Vooruit niet alleen met bijvoorbeeld de vraag om niet te besparen op volksgezondheid: ook CD&V en Les Engagés zijn daar in meer of mindere mate voorstander van.

Vooruit hakt de knoop na afloop van de vergadering met de Arizona-partijen door op een partijbureau. Nadien wordt duidelijk of De Wever woensdag met het formateurschap in zicht naar de koning kan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.