eHealth in Brussel: in welke online medische documenten zijn patiënten geïnteresseerd?

Van 17 tot 21 juni organiseert het Brussels Gezondheidsnetwerk, met de steun van Vivalis, de eHealth Week, een evenement gewijd aan het sensibiliseren van het belang van de toegang van patiënten tot hun eigen gezondheidsgegevens. Het is ook een gelegenheid om de laatste cijfers te ontdekken over de soorten documenten die door patiënten worden geraadpleegd.

Vandaag hebben meer dan een miljoen Brusselaars ermee ingestemd om hun gezondheidsgegevens te delen via het Brussels Gezondheidsnetwerk. Daarvan heeft 15% zijn gezondheidsdossier al online geraadpleegd (cijfers op 18 april 2024). De soorten documenten die het meest door patiënten worden geraadpleegd, geven een overzicht van de informatie die cruciaal wordt geacht voor het opvolgen van hun gezondheid.

De resultaten van laboratoriumanalyses staan bovenaan de lijst met 35,6% van de raadplegingen. Deze analyses, zoals bloed- en urinetests, stellen patiënten in staat om verschillende gezondheidsindicatoren te controleren en te anticiperen op medische consulten. “Laboratoriumanalyses zijn vaak de eerste documenten die patiënten willen raadplegen”, legt een Brusselse huisarts uit.

Consultatierapporten volgen met 24,5% van de consultaties. Deze verslagen geven een gedetailleerd overzicht van de bezoeken aan zorgverleners, zodat patiënten hun behandeling kunnen begrijpen en volgen. “Consultatieverslagen zijn essentieel voor een duidelijke communicatie tussen patiënten en artsen”, voegt hij eraan toe.

13,3% van de geraadpleegde documenten bestaat uit interventieresultaten.

Links naar applicatieLink (radiologieën) waren goed voor 7,4% van de raadplegingen. Radiologische beelden, zoals röntgenfoto's en MRI's, zijn essentieel voor het diagnosticeren en bewaken van de voortgang van ziekten.

Tot slot is het samenvattend gezondheidsdossier (Sumehr) goed voor 4,9% van de raadplegingen. Dit dossier bevat essentiële informatie over de gezondheid van de patiënt en wordt regelmatig geraadpleegd om een overzicht te krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt.

Het Brussels Gezondheidsnetwerk verbindt alle Brusselse ziekenhuizen en meer dan 17.000 zorgverleners nemen deel aan deze gegevensuitwisseling. In totaal zijn er 83.687.905 documenten beschikbaar op het netwerk. Van de patiënten hebben er 467.378 een samenvattend gezondheidsdossier van hun huisarts dat ze kunnen raadplegen. Daarnaast worden meer dan 3.789 patiënten vertegenwoordigd door een vertrouwenspersoon.

Transparantie
Brussels Gezondheidsnetwerk maakt het gemakkelijk voor burgers om toegang te krijgen tot hun gedeelde gezondheidsdossier, waar ze zich ook bevinden in België. In een paar klikken kunnen ze hun consultatieverslagen raadplegen, een vertrouwenspersoon toevoegen, controleren of de essentiële informatie in hun Sumehr is opgenomen, de toegang voor hun zorgverleners beheren en nagaan wie welk document heeft geraadpleegd. “Deze gemakkelijke toegang tot informatie is een eerste stap naar een transparantere en meer participatieve relatie met hun eigen gezondheid”, benadrukt het Brussels Gezondheidsnetwerk.

Ondersteuning voor zorgverleners en patiënten
Het Brussels Gezondheidsnetwerk speelt een cruciale rol in de gratis ondersteuning van zorgverleners bij deze overgang. “We bieden opleidingen aan die zijn afgestemd op elk softwarepakket en specifiek zijn voor elk thema, zodat het gemakkelijker wordt om deze nieuwe praktijken toe te passen”, legt een vertegenwoordiger van het Netwerk uit. Er is ook een reeks hulpmiddelen beschikbaar voor patiënten, waaronder computergrafieken, stap-voor-stapvideo's en informatiesessies via videoconferentie en persoonlijk. “We zetten ons in om de digitale kloof te bestrijden, zodat iedereen toegang heeft tot zijn eigen gezondheid en er een actieve deelnemer en partner in kan worden.

> Ontdek het volledige programma van de eHealth Week 2024

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.