Vertraging in levering coronavaccins brengt aantal artsen en apothekers in problemen

De nieuwe vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is niet overal vlekkeloos gestart. Door logistieke problemen kregen  diverse huisartsen en apotheken hun bestelde vaccins nog niet, meldt het Departement Zorg en Gezondheid. "Het gaat over een beperkt aantal getroffen artsen en apothekers, maar het is natuurlijk een spijtige zaak", klinkt het  bij woordvoerder Joris Moonens. Gisteren uitte alvast Jos Vanhoof (Bvas) zijn ongenoegen in onze nieuwsbrief: administratieve overlast is het gevolg.

Meerdere zorgverleners trokken de voorbije dagen aan de alarmbel omdat zij al patiënten hadden ingepland voor inentingen, maar nog steeds geen bestelde coronavaccins hadden ontvangen. Nu blijkt dat er logistieke problemen zijn bij de firma Movianto, die instaat voor de verdeling van de vaccins.

"Door de grote hoeveelheid bestellingen geeft de logistieke partner aan dat deze niet kan verzekeren dat alle bestellingen die in de week van 9 september geplaatst zijn, tijdig binnen de afgesproken tien dagen geleverd zullen worden", schrijft het departement Zorg in een bericht aan de zorgprofessionals op www.laatjevaccineren.be. 

"Geen lange wachttijden"

In een reactie onderstreept het departement dat het niet gaat om lange wachttijden, maar hoogstens om een paar dagen vertraging. "We blijven in overleg met de firma", zegt Joris Moonens. Om wat marge in te bouwen, wordt apothekers en dokters aangeraden om vaccinatiemomenten ten vroegste vijftien dagen na bestelling van vaccins in te plannen. "Wij begrijpen dat dit tot overlast kan leiden en bieden onze excuses aan voor het ongemak", klinkt het nog. 

Hoeveel apothekers en dokters getroffen zijn door de vertragingen in de levering is vooralsnog niet gekend, maar volgens Zorg en Gezondheid gaat het om een beperkt aantal. 

De onverwachte verschuiving van de vaccinlevering is evenwel geen detail voor de getroffen huisartsen:  massa’s afspraken dienen omgeboekt te worden. Dat zorgt voor heel wat administratieve overlast, signaleerde Bvas bij monde van dr. Jos Vanhoof. Die heeft graag een antwoord op de vraag of er een link is tussen dit debacle en de problematiek van ontslagnemend minister Vandenbroucke met de firma Medista (die destijds aan het kortste eind trok in de strijd met Movianto). Daarover loopt nog steeds een juridische procedure.

De nieuwe vaccinatiecampagne richt zich in eerste instantie op mensen vanaf 65 jaar, inwoners van woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen waar je langdurig verblijft en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals hart- of longaandoeningen of diabetes. Ook voor iedereen die werkt in de zorgsector, zijn de vaccinaties aanbevolen om zichzelf en hun patiënten te beschermen.

> Vlaamse vaccinatiecampagne start met ongenoegen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.