Proefproject stembiljetten met braille in twee kieskantons

Op verkiezingsdag 9 juni 2024 zal er in twee kantons voor de eerste keer in België een proefproject lopen waarbij blinden kunnen stemmen door middel van stembiljetten met braille. Het gaat om de kantons van Herk-de-Stad (45 stembureaus) en Namen (140 stembureaus). Voor zowel de Europese als de federale en regionale verkiezingen zullen blinden gebruik kunnen maken van de stembiljetten met braille. Elk stembureau in deze twee kantons heeft exemplaren in voorraad.

Op het stembiljet zelf worden in braille enkel de nummers van de lijsten en de nummers van de kandidaten vermeld. Er is te weinig plaats op de stembiljetten om de volledige naam van de kandidaten in braille weer te geven. De nummers van de lijsten en de kandidaten, met de volledig naam in braille, zal de kiezer samen met de nodige instructies terugvinden in een brochure die wordt meegegeven tijdens het stemmen. De blinde kiezer kan op die manier zelfstandig zijn of haar stem uitbrengen in het stemhokje. De begeleidende brochure wordt na het stemmen teruggegeven en kan zo door verschillende mensen worden gebruikt.

Het proefproject is ontwikkeld in samenwerking met de Brailleliga. Ook proefprojecten uit het buitenland werden bestudeerd. Het Koninklijk Besluit met betrekking tot de stembiljetten is aangepast zodat ook stemmen via stembiljetten met braille geldig is.

Het project wordt gefinancierd door de FOD Binnenlandse Zaken. Na de verkiezingen zal het proefproject worden geëvalueerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “Stemrecht is een grondrecht, en dus moeten we verder werk maken van toegankelijke verkiezingen voor iedereen. Met dit belangrijk proefproject zullen voor het eerst in twee kieskantons blinden nu ook volledig zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Het project zal na de verkiezingen grondig worden geëvalueerd met de bedoeling bij volgende verkiezingen deze dienstverlening op een doordachte en praktische manier uit te breiden. Hiermee zetten we opnieuw een belangrijk stap naar meer inclusieve verkiezingen”.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.