Europa verzekert levering van meer dan 40 miljoen doses vogelgriepvaccin

De Europese Commissie heeft in naam van vijftien Europese landen een raamcontract met het Britse farmabedrijf Seqirus gesloten voor de levering van 665.000 doses van een vaccin tegen vogelgriep. Tijdens de looptijd van het contract - maximaal vier jaar - kan het aantal geleverde doses opgetrokken worden tot meer dan 40 miljoen.

Het vaccin is bedoeld voor risicogroepen, zoals werknemers van pluimveebedrijven of bepaalde dierenartsen die het meest blootgesteld zijn aan de mogelijke overdracht van het vogelgriepvirus via vogels of andere dieren. Er zijn moment geen gevallen van vogelgriep bekend in Europa. Het vaccin is bedoeld om de verspreiding of de mogelijke uitbraak van het virus te verhinderen.

"Ook al blijft de dreiging van vogelgriep voor de algemene bevolking laag, moeten we mensen die een hoog risico lopen beschermen", zegt Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides. "Vandaag kunnen we dan ook een akkoord in naam van de deelnemende landen aankondigen om de levering van meer dan 40 miljoen vaccindosissen te verzekeren. We staan klaar om verdere actie te ondernemen als de situatie in de toekomst zou evolueren."

Hoeveel dosissen naar welk land gaan, hangt af van nationale gezondheidscontext en van de specifieke nood aan vaccins. Een eerste lading vaccins vertrekt binnenkort naar Finland. België hoort niet bij de vijftien betrokken landen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.