Belgische vaccinonderzoekers sturen "noodsignaal" uit over impact van Europese regulatie

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) en het Centrum voor Vaccinologie (Cevac), respectievelijk verbonden aan de universiteiten van Antwerpen en Gent, sturen in een rapport "een noodsignaal" uit over Europese wetgeving over vaccinonderzoek.

Beide instellingen vragen in het rapport om de sterke posities die België en Europa vandaag hebben niet kwijt te spelen. Ze merken immers dat Europese wetgeving - van kracht sinds 2023 - een rem zet op de doorlooptijd van hun dossiers. 

"De recente verordening inzake klinische proeven vormt een belangrijke bedreiging", schrijven de onderzoekers. "De termijnen voor wettelijke en ethische goedkeuring zijn aanzienlijk toegenomen vergeleken met vroeger." In de praktijk verdrievoudigde de termijn, tot 106 dagen. In de Verenigde Staten duurt die beoordelingstermijn slechts een maand. 

De vaccinonderzoekers uit Gent en Antwerpen hebben hun rapport nu verzonden naar de vereniging van de geneesmiddelenindustrie (pharma.be), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ze roepen op tot actie. 

"Nog tot eind juni is er het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie", zegt Pierre Van Damme (CEV). "Ons land, dat wereldberoemd is voor zijn vaccinproductie, kan het voortouw nemen. We moeten attractief blijven naar de industrie toe."

De volledige studie draagt de naam: 'The impact of EU-CTR (Clinical Trial Regulation), an emergency signal from 2 large academic vaccine trial centers in Belgium'. Tussen 2021 en 2023 was België goed voor maar liefst 12 procent van alle Europese vaccinstudies. 

"Veel verzoeken om informatie (RFI's) zijn overbodig of hadden vermeden kunnen worden", aldus nog het rapport. "Sponsors die herhaaldelijk te maken krijgen met zo'n lange lijsten, worden aanzienlijk negatief beïnvloed in hun landenselectie. Centra voor klinische studies kijgen zo te kampen met een verminderde aantrekkelijkheid om studies uit te voeren, in België en bij uitbreiding in alle Europese landen." 

Volgens de onderzoekers zijn er dringend veranderingen nodig op Europees niveau "om te concurreren in de wereldwijde arena". Ze vragen een verkorting van de herzieningstermijnen en een versnelling van het algemene goedkeuringsproces.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jean-Luc VANDERLINDEN

    30 mei 2024

    Hebben we dan niets geleerd uit het (te) snel uitrollen van de covidvaccins?
    Of negeren we gewoon de talloze slachtoffers van de covid vaccinatie?