Een nieuw platform voor data over verdeling van ziekenhuisgeneesmiddelen  

De Algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie, pharma.be, en de Belgische koepel van farmaceutische bedrijven,  Medaxes, zullen samenwerken aan een nieuw platform voor het inzamelen van meer accurate data over het verdelen van geneesmiddelen naar ziekenhuizen. 

Het nieuwe PharmaScan BeLux platform zal verdeeldata van geneesmiddelen aan ziekenhuizen, alleen op basis van volumes op verpakkingsniveau, rechtstreeks bij de geneesmiddelenbedrijven halen. Het betreft alle geneesmiddelen binnen de ziekenhuisomgeving, of ze nu op voorschrift, terugbetaald of zonder voorschrift zijn. Gevoelige data als patiënteninformatie, prijzen of voorschriften van de artsen worden niet geregistreerd.

Bedrijven kunnen vrijwillig  deelnemer  worden van PharmaScan BeLux vanaf september dit jaar. Na een uitgebreide marktstudie blijkt dat zo’n veertig bedrijven nu al aangeven deel te willen nemen. Het platform staat open voor alle geneesmiddelenbedrijven actief op de Belgische markt die bereid zijn hun data onder te brengen in de databank, ook niet-leden van pharma.be of Medaxes.

“De ambitie is om dé betrouwbare bron te worden voor informatie over de verdeling van geneesmiddelen aan ziekenhuizen. De kwaliteit van de data staat bij dit initiatief daarom voorop. Het zal onze leden niet alleen toelaten om de levering van geneesmiddelen nog beter te organiseren, maar ook om bijvoorbeeld hun aanvraagdossiers voor terugbetaling beter te onderbouwen met meer betrouwbare marktdata”, zo zegt Caroline Ven, CEO pharma.be in een persbericht. 

"Uiteindelijk zullen alle stakeholders er beter van worden. Zo zullen bijvoorbeeld goedkope off patent geneesmiddelen in betere omstandigheden naar de markt kunnen gebracht worden en zal het voorraadmanagement ervan beter ondersteund kunnen worden”, aldus Joris Van Assche, managing director Medaxes. 

"PharmaScan BeLux is geïnspireerd op soortgelijke en al lang bestaande initiatieven in andere Europese landen. De in die landen ingevoerde modellen voor het bundelen van gegevens over de verdeling van geneesmiddelen vormen een betrouwbare bron van informatie voor het volledige ecosysteem van de gezondheidszorg”, zo zegt Michel Collard, CEO PharmaScan BeLux vzw. 

Verdere evoluties van het systeem zijn te verwachten. De ontwikkeling van een geïntegreerde oplossing voor het Groot-Hertogdom-Luxemburg staat nu al op de radar. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.