Anticonceptie blijft nog te vaak een vrouwenzaak

Het gebruik van anticonceptiemiddelen blijft nog te vaak een verantwoordelijkheid en last die hoofdzakelijk op de schouders van vrouwen rust. Dat is een van de bevindingen uit het eerste verkennend onderzoek naar de beleving van anticonceptie in België dat werd uitgevoerd in opdracht van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Uit het onderzoek blijkt dat zowel vrouwen als mannen die verantwoordelijkheid meer zouden willen delen.

Ons land is een goede leerling op het vlak van toegang tot anticonceptie. Toch blijft het vooralsnog vooral een vrouwenzaak. Anticonceptie is namelijk inherent gelinkt aan de lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Vooral in langere relaties zouden mannen graag een grotere verantwoordelijkheid opnemen, maar voorals nog blijven de opties daartoe eerder beperkt.

"Er zou dus meer geïnvesteerd moeten worden in het ontwikkelen van mannelijke anticonceptiemethodes. Maar ook vrouwelijke anticonceptie moet verbeterd worden, want er zijn maar weinig betrouwbare niet-hormonale methodes en veel methoden gaan nog steeds gepaard met fysieke of psychische ongemakken", vertelt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat zowel mannen als vrouwen het belang van seksuele opvoeding op de schoolbanken benadrukken, zeker omdat het onderwerp niet in iedere thuissituatie zomaar bespreekbaar is en om zo de golf van desinformatie op sociale media te counteren.

"Het is essentieel om hier op school over te praten, want we weten niet of iedereen zich thuis voldoende comfortabel of vertrouwelijkheid voelt om over dit onderwerp vragen te stellen. En of de informatie die ze krijgen correct is. Sommigen verzetten zich tegen enkele uren seksuele voorlichting in de klas, terwijl dat ook bijdraagt aan het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en dus in essentie gaat over de gezondheid van meisjes en vrouwen", besluit Stevens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc LESAGE

    15 mei 2025

    Was daar nu echt onderzoek voor nodig??Hopelijk blijft dit een beslissing bij de vrouw.En in onderling overleg.War wil die man nog meer??