Nog geen aanwijzingen voor gevallen van apenpokken in België

In België zijn er nog geen aanwijzingen dat er gevallen van de apenpokken zijn opgedoken. Dat meldt Marc Van Ranst (KU Leuven). In het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, de Verenigde Staten en Canada zijn wel al gevallen bekend. In Congo is een uitbraak vastgesteld.

De apenpokken zijn het "kleine broertje" van de pokken, die sinds de jaren 80 uitgeroeid zijn in de wereld dankzij vaccinatie. De ziekte manifesteert zich enkele dagen na besmetting: mensen krijgen huiduitslag in de vorm van kleine bobbeltjes en ervaren griepsymptomen zoals koorts, rillingen en hoofd- en spierpijn. 

Waar de pokken een gemiddelde sterftekans van 30 procent hebben, is dat bij apenpokken verminderd tot 5 à 10 procent. Besmetting met apenpokken kan plaatsvinden door nauw contact tussen personen of via seksueel contact. Tot hiertoe zijn er nog geen gevallen vastgesteld in België. 

"Ik maak mij al jaren zorgen over dit virus, maar er is geen reden om in paniek te schieten", zegt viroloog Van Ranst. "Dit virus vergt wel aandacht: het is belangrijk dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven, zodat mensen de symptomen beter herkennen."

Aan de KU Leuven is een apenpokken-PCR-test ontwikkeld die het virus kan opsporen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.