Luc Van Gorp, voorzitter van CM Gezondheidsfonds, opende zijn speech op de Rerum Novarum-dag met een krachtige oproep tot hernieuwd sociaal engagement. De centrale boodschap: solidariteit moet opnieuw de kern van onze samenleving worden. Van Gorp stelt vast dat nog steeds veel mensen zich onzichtbaar en alleen voelen. En gezondheid moet een mensenrecht zijn, geen voorrecht.
Hij verwijst naar de oorspronkelijke Rerum Novarum van paus Leo XIII als moreel kompas voor sociale rechtvaardigheid, en ziet hoop in de naamkeuze van de nieuwe paus Leo XIV. De viering is geen nostalgische terugblik, maar een oproep tot actie in het heden.
Zorguitstel
Gezondheid moet een mensenrecht zijn, geen voorrecht. Toch stellen mensen vandaag zorg uit om financiële redenen, worden gezinnen en mantelzorgers overbelast, en raken jongeren verstrikt in mentale problemen en sociale isolatie. “Geen mens mag bang zijn om ziek te worden, omdat het hem financieel kan ruïneren. Geen ouders mogen voor de keuze tussen therapie voor hun kind of eten op tafel gezet worden. Toch gebeurt dat vandaag. Hier, bij ons! Dat is onaanvaardbaar.”
De samenleving kampt volgens hem met toenemende ongelijkheid en eenzaamheid.
Hij wijst op een gebrek aan echte verbinding en betekenis, vooral bij jongeren, wat leidt tot zorgwekkende cijfers in zelfdoding, eetstoornissen en psychiatrische opnames. Wie niet werkt, wordt verdacht gemaakt, en zorg voor kinderen wordt vaak als een kost gezien, niet als een investering. Jongeren worstelen met de combinatie van werk en gezin, met mentale druk en burn-out tot gevolg. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) krijgt een veeg uit de pan: “Stel je voor dat je als man of vrouw thuis wil blijven om voor de kinderen te ‘zorgen’. “Dat kan niet langer op kosten van de maatschappij” zegt Vincent Van Quickenborne. Alsof voor kinderen zorgen een kost is voor de samenleving… Het is een investering.”
De voorzitter pleit voor een fundamentele her-denking van het zorgsysteem: mensgericht in plaats van marktgericht, met focus op preventie, betaalbaarheid, mentaal welzijn en vertrouwen. Hij benadrukt de nood aan politieke moed om te kiezen voor mensen boven winst. “Rerum Novarum stelde de mens centraal. Niet de winst, niet de macht, maar de waardigheid van de werkende mens, van de kwetsbare mens, van elke mens. Dat idee is vandaag opnieuw revolutionair. In een wereld waar het economisch belang primeert op het ethische, waar het individuele belang het gemeenschappelijke belang verdringt, is solidariteit géén evidentie meer.”
Levenslijnen, geen budgetlijnen
“Op 22 november 2025 organiseert CM de zorgtop Caruna, als oproep tot een nieuw zorgverhaal dat levenslijnen centraal stelt, niet budgetlijnen”, aldus de CM-voorzitter.
Internationale solidariteit vormt een tweede kernpunt. Van Gorp hekelt de passiviteit van de wereld tegenover het lijden in conflictgebieden zoals Gaza. Hij roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, toegang tot humanitaire hulp en erkenning van internationaal recht. Zwijgen is geen optie meer, stelt hij.
Tot slot onderstreept hij dat CM een beweging is die verbindt, luistert en opkomt voor gelijkheid en waardigheid. Rerum Novarum is geen museumstuk, maar een dagelijkse opdracht. CM zal blijven strijden voor een rechtvaardige gezondheidszorg en een solidaire samenleving, ook als dat politiek ongemakkelijk is. “Want wie zwijgt tegenover onrecht, kiest voor het onrecht”, besluit hij.
Laatste reacties
Walter VAN ROMPAEY
02 juni 2025Beste collega Marc alsook alle andere collegas , vandaag start het proces wegens grootschalige corruptie tegen de ex-topman van De Voorzorg Limburg en acht (!) medebeklaagden . Het loont de moeite om hierover vandaag het hallucinante artikel in HLN te lezen . En dan te zeggen dat het dezelfde mensen zijn die ons constant de les spellen en vinden dat artsen te veel verdienen en een financiële last zijn voor de maatschappij . Men kan zich intussen ernstige vragen beginnen te stellen omtrent het maatschappelijke nut van dit opgezwollen tussenkader .
marc brosens
30 mei 2025Hij (van Gorp) benadrukt de nood aan politieke moed om te kiezen voor mensen boven winst. “Rerum Novarum stelde de mens centraal. Niet de winst, niet de macht, maar de waardigheid van de werkende mens, van de kwetsbare mens, van elke mens’. Effectief Mr. Van Gorp rerum novarum stelt dat, maar niet de CM. Die gaat ongegeneerd voor winst. Als bewijs moeten we niet verder kijken dan de kantoorgebouwen die jullie neerpoten om te verhuren . En dan zwijgen we nog wijselijk over de rest. Farizeërs.