Artsen Zonder Grenzen klaagt verplaatsingsbevelen van Israël aan als oorlogsvoering

Het Israëlische leger gebruikt last minute verplaatsingsbevelen als een vorm van psychologische en fysieke oorlogsvoering. Dat heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) gezegd. "Gedwongen verplaatsingen maken deel uit van de campagne van etnische zuivering van het Palestijnse volk door de Israëlische troepen en autoriteiten."

De medische hulporganisatie wil de problematiek aanklagen na het laatste evacuatiebevel op 26 mei. Toen moest 40 procent van de Gazastrook geëvacueerd worden. Sinds het einde van het staakt-het-vuren op 18 maart zou Israël al 31 evacuatiebevelen hebben uitgevaardigd in Gaza. "Gedwongen verplaatsingen maken deel uit van de campagne van etnische zuivering van het Palestijnse volk door de Israëlische troepen en autoriteiten", vertelde Claire Manera, noodcoördinator van AZG. "Ze kunnen nergens anders heen."

De regio's waaruit geëvacueerd moest worden en de ingestelde militaire zones beslaan nu ongeveer 80 procent van Gaza. Bij de aanvallen op 26 mei hebben de medische teams van AZG zeventien patiënten behandeld in het gebied waar ze naartoe moesten vluchten. "We zijn voortdurend alert; we kunnen elk moment een bericht krijgen dat we moeten vluchten", zei Sabreen Al-Massani, een psychotherapeut van Artsen Zonder Grenzen. 

Sinds 18 maart zijn volgens de organisatie zo'n 600.000 mensen ontheemd. De bevelen komen op onvoorspelbare momenten en met onmogelijke deadlines. De organisatie wil de praktijken van het Israëlische leger hekelen als oorlogsvoering. Volgens de hulporganisatie heeft het een enorme psychologische impact als mensen herhaaldelijk gedwongen worden om te vluchten met gevaar voor eigen leven. 

Maandag gingen er stemmen op dat Israël wel akkoord zou gaan met een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van een deel van de gijzelaars. De Amerikaanse gezant Steve Witkoff, die onderhandelde met beide partijen, ontkende dat later. Dinsdag zou er ook opnieuw voedsel bedeeld worden door de omstreden organisatie Gaza Humanitarian Foundation. De organisatie zou nauwe banden hebben met de Israëlische regering. De voedselbedeling eindigde in chaos en plunderingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.