Eerste resultaten van sneltest op basis van uitgeademde lucht zijn veelbelovend (Imec)

De eerste resultaten van de coronasneltest die het Leuvens onderzoekscentrum imec en het UZ Leuven ontwikkelen, zijn veelbelovend. Dat meldt imec vandaag. De sneltest is verschillend van andere gekende testen, omdat de analyse bepaald wordt op basis van de uitgeademde lucht van een persoon, in plaats van bijvoorbeeld op basis van een neusswab.

Eind oktober vorig jaar kondigden imec en het UZ Leuven aan dat ze aan een sneltest werkten die even betrouwbaar was als de klassieke PCR-test om coronabesmettingen op te sporen. De test maakt gebruik van de microscopische kleine, waterige partikeltjes in uitgeademde lucht, en gaat na of daar virusdeeltjes in te vinden zijn. Het analysetoestel dat daarvoor in ontwikkeling is, zou dat binnen de vijf minuten kunnen bepalen. De voorbije maanden is de test verder geoptimaliseerd.

"De klinische proeven hebben aangetoond dat de test de virusdeeltjes in uitgeademde lucht effectief, en met hoge gevoeligheid, kan opvangen", zegt imec. "Bovendien kan imecs onderliggende chiptechnologie de virusdeeltjes snel detecteren, en dat met dezelfde betrouwbaarheid als de klassieke PCR-labotest. We zijn de eersten ter wereld die daarin slagen."

Vlaams minister voor Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft 2 miljoen euro geïnvesteerd in het ontwikkelen van de methode.

Lees ook:

Imec en UZ Leuven werken aan snelle covid-test 

Nederland: nieuwe covid-test inzetbaar in november

Een ademhalingstest om thuis influenza A / B en Sars-CoV-2 op te sporen 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.