Duitsland overweegt uitvoerverbod op Ozempic

Duitsland bekijkt of het een uitvoerverbod kan opleggen voor het populaire medicijn Ozempic. Dat zei Karl Broich, de topman van het Duitse geneesmiddeleninstituut (BfArM), in een interview met het tijdschrift Der Spiegel.

Semaglutide werd onder de naam Ozempic in injectiepennen op de markt gebracht ter behandeling van diabetes type 2.

Het medicijn blijkt echter ook gewichtsverlies te veroorzaken en is de voorbije maanden enorm populair geworden als afslankmiddel. Novo Nordisk bracht semaglutide daarom intussen ook al met andere dosissen als afslankmiddel uit onder de merknaam Wegovy. De medicijnen werden echter zo populair voor dat doeleinde dat er ook tekorten zijn voor diabetici.

Volgens Broich gaat een deel van de Duitse voorraad aan semaglutide - dat wordt gemaakt op de site van Novo Nordisk in het Deense Kalundborg - verder naar andere Europese landen en de Verenigde Staten. Daarom is hij momenteel in gesprek met beleidsmakers over een uitvoerverbod.

Zo'n verbod zou er volgens de BfArM-topman moeten komen indien de huidige inspanningen om mensen bewust te maken van de tekorten, niets opleveren. "We hebben het medicijn nodig voor de behandeling van diabetespatiënten en niet als een 'lifestyle drug'", onderstreept Broich.

In België is Ozempic sinds de publicatie van een koninklijk besluit dinsdag voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 of ernstige obesitas, zolang de schaarste aanhoudt.

Afgelopen vrijdag kondigde Novo Nordisk nog aan dat het 42 miljard Deense kronen (zowat 5,6 miljard euro) investeert in een nieuwe fabriek op de site in Kalundborg om de productie van semaglutide op te krikken. Topman Lars Fruergaard Jorgensen liet echter al verstaan dat het bedrijf "in de nabije toekomst" niet in staat zal zijn om aan de massale vraag te voldoen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.