Regering wil van Vlaanderen "Europese hotspot voor medische technologie" maken

De Vlaamse regering wil de rol van Vlaanderen als hotspot voor gezondheidstechnologie versterken. Ze erkent de sector daarom als zevende speerpuntcluster.

Met het clusterbeleid wil de Vlaamse regering onbenut economisch potentieel aanboren via samenwerkingen. Een cluster is een netwerk van bedrijven die intensief samenwerken met elkaar, met kenniscentra en met de overheid. Zo is er een "Blauwe cluster" rond activiteiten op zee, en een voedingscluster.

Flanders.health is de zevende cluster. Bedoeling is meer samenwerking tot stand te brengen rond thema's zoals gepersonaliseerde en digitale geneeskunde, efficiënte gezondheidszorg en baanbrekende zorginnovaties. De sector groeit snel en wordt diverser.

Al meer dan 70 partners hebben zich al geëngageerd voor het project. Het gaat om 45 kmo's, veertien grote bedrijven, de vier Universitaire Ziekenhuizen, koepelfederatie Zorgnet-Icuro, vijf sectorverenigingen, drie strategische onderzoekscentra en vijf universiteiten. 

De komende maanden wordt al een eerste oproep gelanceerd met 6,5 miljoen euro aan steunmiddelen voor onderzoek en ontwikkeling rond de thema's. Volgend jaar wordt het steunbedrag opgetrokken naar 8 miljoen euro. 

"We maken van Vlaanderen dé Europese hotspot voor medische technologie en kwaliteitsvolle zorg", zegt minister van Innovatie Crevits. "Door werk te maken van samenwerking rond innovatie in de zorg creëren we niet alleen een hefboomeffect voor onze Vlaamse economie, maar zorgen we vooral voor betere zorg voor iedereen. De zorg van de toekomst zal veel individueler, efficiënter en goedkoper voor de mensen zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.