Zorgnet-Icuro zet uitwisselingsplatform op voor personeel in social profit

Zorgnet-Icuro heeft een online uitwisselingsplatform opgezet voor personeel in de social profit. Organisaties die door de coronacrisis personeelsleden tijdelijk niet kunnen tewerkstellen kunnen hen er aanbieden aan organisaties die net kampen met een personeelstekort.

Door de coronacrisis moeten heel wat organisaties hun personeelsinzet herbekijken. Sommige hebben nood aan extra handen, terwijl andere - onder meer in de sociale en welzijnssectoren - hun gewone activiteiten teruggeschroefd zien.

In normale tijden is het arbeidsrechtelijk niet zo gemakkelijk om personeelsleden uit te lenen aan een andere organisatie. Maar omdat de nood momenteel zo hoog is, hebben de werkgevers en de vakbonden uit de socialprofitsectoren hierover een kaderakkoord gesloten.

Via het platform kunnen organisaties rechtstreeks in gesprek gaan over een tijdelijke detachering. Het kan volgens Zorgnet-woordvoerster Lieve Dhaene onder meer gaan om een medische secretaresse die op haar afdeling geen werk meer heeft. Zij kan bijvoorbeeld gaan werken in een woonzorgcentrum, waar men veel extra registraties moet doen. Ook in voorzieningen voor personen met een handicap of in de kinderopvang zijn er verzorgenden die onvoldoende werk hebben, maar in andere voorzieningen met hun scholing nuttig ingezet kunnen worden.

Voor het uitgeleend personeel blijven de normale contractuele verplichtingen qua loon en arbeidsvoorwaarden geldig. Als de collega's met een gelijkaardige functie bij de ontvangende organisatie echter meer verdienen, moet het verschil bijgepast worden. Ook moeten de werknemersorganisaties van zowel de werkgever als de ontvangende organisatie instemmen met de tijdelijke terbeschikkingstelling. De werkgevers die personeel uitlenen kunnen een modelovereenkomst gebruiken die de intersectorale sociale partners hebben uitgewerkt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.