ZOL Genk wil uitrol spreidingsplan 'want situatie Limburg wordt nijpend'

In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk zijn momenteel 36 van de 41 bedden voor intensieve zorg bezet. Ook in andere Limburgse ziekenhuizen wordt stilaan het kritieke punt bereikt. "We dringen erop aan dat het spreidingsplan goed wordt uitgerold. Als het zo verder gaat, zijn we binnen een paar dagen vol op intensieve", zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen.

Het ZOL heeft momenteel 112 coronapatiënten, van wie 36 op intensieve zorg. Er waren ook elf ontslagen en twee overlijdens. Daarmee zijn er in totaal tien overlijdens. "We hebben meer dan twintig nieuwe patiënten, ook omdat we elf ontslagen hebben. We hebben wel een eerste patiënt die op de intensieve beademd is, die terug naar de gewone afdeling mag", vertelt Ritzen.

De 41 intensieve bedden in het Genkse ziekenhuis zijn bijna volledig bezet. "Voor gewone bedden kunnen we nog steeds nieuwe afdelingen openen. De intensieve bedden kunnen we nog een beetje opschalen, maar daar zitten we stilaan aan onze limieten", legt Ritzen uit. "Het is tijd om meer duidelijkheid rond het spreidingsplan te krijgen. In de hele provincie is de situatie stilaan nijpend, vrees ik."

In Limburg worden al patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, bijvoorbeeld uit het zwaar getroffen Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Omdat de druk in de hele provincie toeneemt, worden patiënten al naar Antwerpse ziekenhuizen overgebracht. Er wordt ook gekeken naar het minder getroffen Luik.

Om meer afdelingen te openen, hebben de ziekenhuizen ook meer personeel nodig. "We lanceren zelfs een oproep naar mensen die thuiszitten, maar die hier met een tijdelijk contract aan de slag willen gaan", zegt Ritzen. "We zoeken extra personeel om onze COVID-afdelingen te bemannen en we voorzien daar wel wat extra opleiding voor. Voor de intensieve afdeling moet men echter wel met beademing overweg kunnen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Philippe VETS

    03 april 2020

    IZ die over hun normale capaciteit gaan, riskeren een verhoogde mortaliteit en verlengde opnameduur. Op pakweg 80% is het verstandig en vooruitziend tijdens een crisis om patiënten door te verwijzen. Ik stel ook vast dat dit onvoldoende gebeurd. Min inziens een verkeerde inschatting. Collega intensivist.