Ziekenhuisapothekers doen oproep om medicatieschema mee te nemen

De vereniging van ziekenhuisapothekers vraagt patiënten een actueel medicatieschema mee te brengen naar het ziekenhuis. Bij een vermoedelijke besmetting met het nieuwe coronavirus verwijst een arts in de triagecentra de patiënt door. Maar die dokter is niet op de hoogte van medicatie die de patiënt nodig heeft, in tegenstelling tot de huisarts.

Daarom is een actueel medicatieschema belangrijk. Tijdens de corona-epidemie is dat extra belangrijk. Een medicatieschema is een volledig overzicht van alle geneesmiddelen die de patiënt neemt, zoals regelmatig of uitzonderlijk ingenomen medicatie. Maar ook puffers, oogdruppels of geneesmiddelen de patiënt niet verdraagt of waarvoor hij of zij allergisch is.

Als patiënten met een vermoeden van een coronabesmetting naar de Spoedgevallendienst komen, is het extra belangrijk om aan het medicatieschema te denken. "Vaak worden patiënten doorverwezen via een triagecentrum, en niet door de vaste huisarts die een goed beeld heeft van de thuismedicatie", aldus de vereniging. "In deze uitzonderlijke situatie mag er ook geen familielid bij de patiënt blijven die de zorgverleners informatie kan geven. Een correct ingevuld medicatieschema is dus van levensbelang."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.