Franse ex-minister van Gezondheid aangeklaagd voor het in gevaar brengen van personen

De Franse ex-minister van Gezondheid Agnès Buzyn is vrijdag in verdenking gesteld van het "in gevaar brengen van het leven van anderen" vanwege haar aanpak van de coronapandemie. Dat gebeurde na haar ondervraging door magistraten van het Hof van Justitie van de Republiek, zo is van het parket-generaal vernomen. Het CJR (Cour de Justice de la République) onderzoekt de aanpak van de corona-epidemie in Frankrijk.

Buzyn, die in februari 2020 in het begin van de epidemie ontslag nam, is de eerste vooraanstaande persoon die in opspraak komt in dit grote dossier over de manier waarop de Franse autoriteiten dag na dag omgingen met de epidemie van COVID-19, die volgens de Franse gezondheidsautoriteiten zeker 115.000 mensenlevens eiste in Frankrijk.

Bij het CJR werden verscheidene klachten ingediend, over het gebrek aan beschermend materiaal voor de zorgverstrekkers en de bevolking, over de noodzaak al dan niet een mondmasker te dragen enz. Het gerechtshof opende in juli vorig jaar een onderzoek.

"Het is een uitstekende gelegenheid voor mij om uitleg te geven en de feiten naar waarheid recht te zetten", zei Buzyn, hematoloog van opleiding, aan journalisten toen ze vrijdagmorgen bij het Hof aankwam.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.