Ziekenhuisopnames blijven toenemen

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag van patiënten met COVID-19 blijft toenemen, maar het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus zakt nog steeds.

Volgens de jongste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano werden van 4 tot en met 10 september gemiddeld 67,4 patiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Het gaat om een stijging met 2 procent ten opzicht van de voorgaande periode van zeven dagen. 

Momenteel liggen 703 COVID-patiënten in het ziekenhuis (+3 pct), van wie 228 op de afdeling intensieve zorg (+15 pct). Brussel is de enige regio waar meer dan een kwart van de ziekenhuisbedden (28 procent of 74 patiënten) is ingenomen door een COVID-patiënt.

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen per dag kwam in de week tot en met 7 september gemiddeld uit op 1.936. Hier is er sprake van een daling met 5 procent. Daarbij klokt de positiviteitsratio af op 5,4 procent. Iets meer dan vijf mensen op de honderd leggen dus een positieve test af. 

In alle Vlaamse provincies daalt het aantal bevestigde gevallen, terwijl er in de meeste Waalse provincies -met uitzondering van Waals-Brabant- een stijging is. Ook in Brussel was er een daling van het aantal besmettingen in de eerste week van september, met 5 procent tot 3.454 positieve gevallen. De provincie Luik komt op de tweede plaats, met 2.131 besmettingen (+9 procent). 

De positiviteitsratio -het aantal positieve testen ten opzichte van het aantal uitgevoerde testen- is het hoogste in de leeftijdsgroep van 0 tot 9 jaar (12,7 procent) en het laagste bij de 65-plussers (3,2 procent). Voor wat de regio's betreft is de positiviteitsratio het laagste in West-Vlaanderen (3,4 procent) en het hoogste in Luik (9,8 procent).

Van 1 tot en met 7 september was er sprake van gemiddeld 7,6 COVID-overlijdens per dag. Het gaat om een stijging met 51 procent tegenover de voorgaande periode. Sinds de uitbraak van de pandemie lieten al 25.454 mensen het leven aan het coronavirus.

Het reproductiegetal, op basis van de ziekenhuisopnames, noteert met 0,99 voor het eerst sinds eind augustus opnieuw onder 1. Het cijfer is lager dan 1,  wat betekent dat de pandemie aan kracht verliest.

Intussen heeft 73,6 procent van alle Belgen een eerste dosis van het coronavaccin ontvangen, of 85,7 procent van alle plus 18-jarigen in ons land. Er zijn wel nog steeds grote regionale verschillen: met 91,4 procent van de 18-plussers in Vlaanderen, 80,2 procent in Wallonië en 65,2 procent in Brussel die een eerste dosis hebben ontvangen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.