Ook Vlaanderen rood op Europese coronakaart, Brussel blijft donkerrood

Ook Vlaanderen kleurt nu rood op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week kleurde Vlaanderen nog oranje op de ECDC-kaart. Heel België is nu een rode zone, Brussel blijft zelfs donkerrood kleuren.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Vorige week kleurde Vlaanderen op de ECDC-kaart nog oranje, maar in de nieuwste editie staat Vlaanderen nu ook in het rood. Brussel blijft een donkerrode stip op de Europese kaart, wat betekent dat er meer dan 500 nieuwe gevallen zijn per 100.000 inwoners. 

Ook delen van Zuid-Frankrijk, Corsica, delen van het Ierse eiland en steeds meer regio's in Griekenland kleuren donkerrood. 

In Duitsland kleuren meer en meer regio's rood. Het eiland Cyprus gaat dan weer van donkerrood naar gewoon rood. 

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.