Ook Duitsland zal nog niet goedgekeurd middel inzetten bij ernstig zieke patiënten

Patiënten die zeer ernstig ziek zijn wegens een besmetting met het nieuwe coronavirus, kunnen net als in België binnenkort ook in Duitsland behandeling krijgen met het nog niet goedgekeurde middel remdesivir. Het Duitse geneesmiddeleninstituut (BfArM) heeft het licht daarvoor op groen gezet, zo deelde een woordvoerder dinsdag mee.

Remdesivir wordt in België al gebruikt bij ernstige zieke patiënten in ziekenhuizen, in het kader van klinische proeven en voor gebruik in medische noodprogramma's en gebruik bij schrijnende gevallen, zo verluidde bij het Belgische Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG).

Op dit moment is er bij de behandeling vooral aandacht voor antimalariamiddelen en antivirale geneesmiddelen die bijvoorbeeld worden gebruikt bij HIV. Het gaat naast remdesivir dan om de geneesmiddelen Plaquenil (hydroxychloroquine), chloroquinefosfaat en Kaletra (ritonavir/lopinavir).

"Enkel ernstig zieke patiënten, die zijn opgenomen in het ziekenhuis, kunnen worden behandeld met deze geneesmiddelen. Er is een goede medische opvolging nodig want er is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs dat deze geneesmiddelen doeltreffend zijn in de strijd tegen COVID-19. Bovendien zijn er ook risico's aan verbonden. Deze geneesmiddelen zijn dus niet voor patiënten met lichte symptomen of voor preventief gebruik", aldus het FAGG.

Remdesivir werd door een Amerikaans farmaceutisch bedrijf ontwikkeld als middel tegen een besmetting met het ebolavirus. Maar er zijn aanwijzingen dat het middel ook in te zetten is tegen het coronavirus. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had het vrijdag aanbevolen bij ernstig zieke patiënten waarbij geen alternatieve behandeling meer mogelijk was, de zogenaamde "compassionate use".

Een woordvoerder van het Duitse geneesmiddelenagentschap benadrukt dat er nog geen uitspraak mogelijk is over de effectiviteit van de stof. Voorlopig zijn er alleen nog maar aanwijzingen, zo luidt het. "De resultaten van de lopende klinische onderzoeken moeten worden afgewacht."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.