Nationale bevraging van UAntwerpen over gedragswijzigingen weer online

De Universiteit Antwerpen plaatst vandaag van 10 tot 22 uur opnieuw haar bevraging online over gedragsveranderingen bij de bevolking, in het kader van de richtlijnen rond het coronavirus. Vorige week namen meer dan 560.000 Belgen eraan deel, en de universiteit hoopt ook bij de tweede editie een zo groot mogelijk deel van de bevolking te bereiken, zodat de evolutie van de impact van de maatregelen in kaart kan worden gebracht. Dat moet wetenschappers toelaten om realistische modellen van de verspreiding van het virus te kunnen uittekenen.

De bevraging is een citizenscienceproject van medische en sociale wetenschappers van de UAntwerpen, met ook medewerking van de KU Leuven en de Universiteit Hasselt. De eerste editie bracht onder meer aan het licht dat ruim drie kwart van de deelnemers de kinderen thuis opvangt, en 3 procent daarvoor nog beroep deed op de grootouders. Ook bleek dat veel Belgen de switch naar thuiswerk maakten, maar van de respondenten die niet thuis werkten gaf ongeveer 10 procent aan dat te doen omdat ze ertoe verplicht werden, terwijl thuiswerk volgens de eigen inschatting toch mogelijk was.

De studie wees ook uit dat de gedragsveranderingen sneller intrede maken bij ouderen. "De 65-plussers hebben over het algemeen niet de drastische maatregelen van 13 maart afgewacht, noch de beslissing om de rusthuizen bezoekvrij te houden vanaf 11 maart", zegt gezondheidseconoom Philippe Beutels (UAntwerpen). "De grote meerderheid van de jongere leeftijdsgroepen hebben daar - helaas - wel op gewacht."

De bevraging zal nog elke week op dinsdag worden herhaald, om steeds betere voorspellingen te kunnen doen over de verspreiding van het virus. De enquête staat op de website www.corona-studie.be. Er zijn ook aparte URL's voor Franstaligen (www.etude-corona.be) en Engelstaligen (www.corona-study.be).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.