Moordpoging op arts in Van Gogh ziekenhuis Charleroi aangevochten door vermeende dader

Een inwoner van Charleroi die in eerste aanleg tot 10 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens poging tot moord op een arts, heeft bij monde van zijn advocaat voor het Hof van Beroep van Bergen gepleit voor een voorwaardelijke straf. Hij betwist de poging tot moord.

Op 20 februari 2021 meldde de betrokkene zich in het Vincent Van Gogh ziekenhuis Charleroi met het verzoek dringend te worden opgenomen. De medische staf constateerde dat hij deze zorg niet nodig had en stuurde hem naar huis. De man uitte vervolgens doodsbedreigingen en beloofde gewapend met een 9 mm pistool terug te komen. Toen kalmeerde hij.

Voordat hij wegging, vroeg de man om zijn handen te wassen. Hij pakte een mes en probeerde de dokter te steken die met zijn rug naar hem toe stond. De arts werd licht geraakt in de hand en aan de zijkant, maar wist de verdachte te ontwapenen.

Gijzelingsactie

Tijdens de zitting had de beklaagde de onderzoeksrechter verteld dat hij een wapen had meegenomen met de bedoeling een gijzelingsactie te ondernemen als hem een ziekenhuisopname zou worden geweigerd.

De rechtbank veroordeelde hem in eerste aanleg voor poging tot moord, bedreiging en wapendracht. In hoger beroep betwistte de verdachte de moordpoging en de verzwarende omstandigheid van voorbedachte rade. De officier van Justitie vroeg om bevestiging van het vonnis. De man "handelde niet op emotie, het was allemaal goed doordacht", zei hij.

De verdediging pleitte voor een herkwalificatie als mishandeling met voorbedachtheid en een voorwaardelijke straf van minder dan vijf jaar. De verdachte lijdt al jaren aan psychische problemen. De verdachte, een drugsverslaafde, lijdt echter niet aan een geestelijke stoornis en is verantwoordelijk voor zijn daden, concludeerde een deskundige.

Het arrest zal op 9 december worden gewezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.