Mithra test effect van vrouwelijke hormonen als potentiële behandeling voor covid-19

Het Waalse farmabedrijf Mithra ziet een sterke wetenschappelijke basis voor de inzet van oestrogenen als mogelijke behandeling voor covid-19 en andere virale ziekten. Het bedrijf vat een klinische studie aan bij 175 patiënten met gematigde covid-19, om na te gaan wat het effect is van estetrol, een hormoon dat bij zwangerschap geproduceerd wordt door de foetus. Dat heeft Mithra vanochtend gemeld.

Al van bij aanvang van de coronapandemie bleek volgens Mithra dat mannen bijna twee keer zoveel kans hebben als vrouwen om ernstige covid-19 te ontwikkelen en eraan te overlijden. Die vaststelling gaat ook op bij andere ziektes veroorzaakt door SARS-virussen.

"Oestrogenen moduleren het immuunsysteem en er is steeds meer bewijs dat ze een belangrijke rol kunnen spelen bij het verbeteren van de uitkomst van een infectie met covid-19", klinkt het. Mithra heeft een internationaal expertenpanel samengesteld, dat een sterke wetenschappelijke basis hiervoor bevestigd heeft.

De klinische studie zal gebeuren bij 175 patiënten, mannen en vrouwen, die in ziekenhuizen in België, Rusland en Polen opgenomen zijn met een gematigde covid-19 besmetting, en die daarvoor geen zuurstof toegediend krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.