Farmareuzen GSK en Merck samen tegen kanker

De Britse farmagroep GSK knoopt een partnerschap aan met haar Duitse sectorgenoot Merck voor de ontwikkeling van een behandeling tegen kanker. De samenwerking kan Merck tot 3,7 miljard euro opleveren, zo hebben beide woensdag bekendgemaakt.

Met de samenwerking hopen Merck en GSK een immunotherapie verder te kunnen ontwikkelen en op termijn ook te commercialiseren. De behandeling, nu nog M7824 genaamd, zou gericht zijn tegen een groot aantal kankers die moeilijk te behandelen zijn, waaronder longkanker.

Merck, dat het onderzoek naar de behandeling opstartte, krijgt van GSK in eerste instantie 300 miljoen euro. Als de therapie gecommercialiseerd wordt, kan de totale vergoeding voor Merck oplopen tot 3,7 miljard euro.

De aankondiging bevestigt de ambities van GSK op het gebied van kankeronderzoek, na de recente overname van het Amerikaanse Tesaro voor 5,1 miljard dollar. Merck krijgt met de samenwerking de extra expertise en middelen om innovatieve behandelingen te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Bij immunotherapie worden de lichaamseigen cellen gebruikt om tumoren aan te vallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.