Lage vaccinatiegraad in Brussel is onaanvaardbaar en onhoudbaar

Premier Alexander De Croo vindt het lage vaccinatiecijfer in Brussel "onaanvaardbaar en onhoudbaar." Dat heeft de eerste minister vrijdag verklaard na afloop van het Overlegcomité. Hij was daarbij streng voor mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. "Niemand heeft het recht om anderen in gevaar te brengen", aldus De Croo.

Het Overlegcomité kon vrijdag een aantal versoepelingen aankondigen, zoals de heropening van de discotheken en het niet langer verplichten van het mondmasker op een pak plaatsen, vooral dan in Vlaanderen. Toch wordt dat goede nieuws volgens de eerste minister overschaduwd door het feit dat te veel mensen vandaag nog niet gevaccineerd zijn. In Brussel geldt dat voor de helft van de bevolking. In sommige gemeenten ligt de vaccinatiegraad onder de 50 procent.

Die situatie "is onaanvaardbaar en onhoudbaar", benadrukte De Croo, die daarmee geen steen wilde werpen naar de diensten in Brussel. Hij richtte zijn pijlen op mensen die zich bewust nog niet hebben laten vaccineren. "De epidemie is een epidemie aan het worden van de niet-gevaccineerden. De intensieve zorgen is eigenlijk een verzamelplaats aan het worden van mensen die niet gevaccineerd zijn."

Die situatie "kunnen we als samenleving niet aanvaarden", ging hij voort. "Niemand heeft het recht anderen in gevaar te brengen. Niemand zou zoiets aan anderen mogen aandoen", en dat terwijl de vaccins tegen het coronavirus "veilig, gratis en overal beschikbaar zijn."

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelde dat er in Brussel nog een hele weg te gaan is. Ook hij benadrukte de enorme inspanningen van de autoriteiten en de moeilijke context in Brussel. 

Maar het is niet alleen in Brussel dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, aldus Vandenbroucke, die er meteen aan toevoegde dat het niet om een vingerwijzing ging. Zo is een vaccinatiegraad van 59 procent van de volledige bevolking in Luik te weinig. De 65 procent in Antwerpen noemde hij op zich een mooi resultaat, ook gezien de relatief jonge bevolking, maar ook dat cijfer is te laag. Voorts citeerde de minister Machelen, Zaventem, Vilvoorde en Sint-Pieters-Leeuw.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.