Amerikaans Hooggerechtshof houdt toegang tot abortuspil tijdelijk in stand

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft vrijdag de beslissing van het federaal hof van beroep in New Orleans over de toegang tot de abortuspil mifepriston tijdelijk opgeschort. Daardoor blijft de pil alvast tot woensdag middernacht verkrijgbaar.

De regering van president Joe Biden had een spoedprocedure ingediend bij het Hooggerechtshof. Dat geeft alle betrokken partijen nu tot woensdag middernacht om hun argumenten te presenteren.

Afgelopen week had een federale rechtbank in Texas beslist om de vergunning voor mifepriston op te schorten. De schorsing zou een week later ingaan.

De Amerikaanse regering ging in beroep tegen deze beslissing, waarna het hof van beroep de toegang tot de pil terug mogelijk maakte, maar dat wel op enkele voorwaarden. Zo mocht de pil enkel in de eerste zeven weken van een zwangerschap worden gebruikt en mocht enkel een arts de pil nog verstrekken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.