Jessa  en ZOL zetten zich schrap in zwaar getroffen Limburg 

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt had maandagavond 53 coronapatiënten, van wie 17 op intensieve zorg. Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk nam 24 patiënten op, van wie 4 op intensieve zorg. Beide Limburgse ziekenhuizen blikken terug op een rustiger weekend, maar hebben hun capaciteit voor coronapatiënten wel verhoogd door andere afdelingen voor te bereiden.

"Relatief gezien telt Limburg de meeste opnames voor corona. Dit weekend is het wat stiller geweest, maar nu is het redelijk druk. We hebben gemerkt dat onze doorstroomafdeling, waar patiënten vanuit de spoed doorstromen en een test krijgen, nu 11 mensen bevat. Dat is meer dan voordien, maar zij zijn waarschijnlijk niet allemaal positief", vertelt Jessa-woordvoerder Lieve Ketelslegers.

Sint-Trudo

Jessa nam ondertussen ook twee patiënten over van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Jessa heeft momenteel 8 afdelingen specifiek voor coronapatiënten en nog 3 afdelingen in voorbereiding. Normaal heeft het ziekenhuis 14 intensieve bedden, maar nu zijn er 44 intensieve bedden voor enkel coronapatiënten. Daarnaast heeft Jessa op dit moment 46 beademingstoestellen voorzien. "Maandag hebben we een nieuwe afdeling geopend en dinsdag komt er nog een volgende. Alles samengeteld, als we alles zouden opendoen, hebben we 120 tot 140 bedden. Maar je moet ook personeel hebben", legt Ketelslegers uit.

'Geen felle stijging, cascadeplan'

Ook het ZOL heeft een rustiger weekend achter de rug. "Dit weekend is opmerkelijk genoeg niet veel bijgekomen, maar we gaan geen verregaande conclusies trekken", zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. "We hebben nog genoeg materiaal en beademingstoestellen. Er is geen felle stijging en we waren goed voorbereid, dus op dit moment zijn er geen grote problemen."

Het Genkse ziekenhuis beschikt in totaal over 80 bedden. "We hebben een plan klaar om de ene na de andere afdeling in cascade open te kunnen doen. Dat is goed voor in totaal 80 bedden waar we nu helemaal voorbereid zijn", stelt Ritzen. "Als dat achteraf nog niet voldoende is, kunnen we verder kijken."

Daarnaast zorgt het ZOL ervoor dat ze zelf elke dag 2.000 mondmaskers kunnen maken. "Het klopt dat we beter bevoorraad zijn door de recente ladingen, maar dat is zeker niet genoeg om door de crisis te komen", vertelt Ritzen. "We blijven dus een beroep doen op vrijwilligers in Genk en omstreken die we materiaal voor mondmaskers bezorgen. Nadien worden de mondmaskers allemaal gesteriliseerd. Elke dag zijn er 30 mensen voortdurend mee bezig."

Het Jessa Ziekenhuis rekent ook op medisch materiaal via bedrijven en particulieren. Zo schonk Carglass afgelopen weekend nog 100 FFP2- en 120 FFP3-maskers aan het Hasseltse ziekenhuis, terwijl de Politie Limburg Regio Hoofdstad 66 beschermingspakken bezorgde.

Geen uitstel dringende klachten

Verder benadrukken beide ziekenhuizen dat mensen met dringende klachten hun bezoek niet moeten uitstellen. "We merken wel dat mensen een dag of zeven afwachten, op raad van de huisarts die de eerste inschatting maakt, maar het gaat zeker niet minder druk worden", aldus Ketelslegers. "Mensen moeten beseffen dat het hier zeker niet een en al corona is. De gewone dingen blijven doorlopen en daar zijn evenveel artsen voor voorzien. Ook voor spoedgevallen en cardiale aandoeningen moeten we er staan voor de mensen."

Ook in het ZOL is het rustiger dan anders op de spoedafdeling. "Er is natuurlijk ook minder verkeer op de baan en het uitgaansleven ligt stil, dus wat dat betreft zijn er een aantal dingen die wegvallen. Trauma's, verkeersongevallen en vechtpartijen heb je dus veel minder omdat de mensen thuis zitten, en maar goed ook", besluit Ritzen.

> Lees ook: Al acht patiënten overleden aan corona in Sint-Trudo

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.