Israël laat dan toch VN-afgevaardigde toe, ondanks conflict met Guterres

Ondanks de verklaring van vorige week, zal Israël dan toch VN-functionaris Martin Griffiths toelaten in het land. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie voor Buitenlandse Zaken bevestigd. Afgevaardigden van de Verenigde Naties waren niet langer welkom in Israël na een als pro-Palestijns opgevatte uitspraak van secretaris-generaal Antonio Guterres.

Woensdag maakte het ministerie nog bekend dat het visum van Griffiths, die adjunct-secretaris-generaal voor Humanitaire Aangelegenheden is, was geweigerd. "Het is tijd om hen een lesje te leren", aldus Israëlisch ambassadeur Gilad Erdan. Dat Griffiths nu toch binnen mag, is te danken aan andere VN-lidstaten. Hij zal er hun afgevaardigden helpen evacueren uit de Gazastrook.

Guterres had kritiek geuit op de tegenaanval van Israël in de Gazastrook. Hij veroordeelde de terreur van de extemistische Palestijnse organisatie Hamas op 7 oktober, maar voegde eraan toe dat die aanval niet "in een vaccuüm" had plaatsgevonden. Daarmee verwees hij naar de bezetting van Palestijnse gebieden.

Net als de Verenigde Naties, vraagt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een staakt-het-vuren. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus plaatste maandag nog een persoonlijk pleidooi op X. Zelf is hij afkomstig uit Tigray, een regio in Ethiopië die de afgelopen decennia en tot voor enkele maanden het toneel was van bloedige conflicten. Hij verloor er een broer die stierf omdat hij geen toegang had tot medische zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    31 oktober 2023

    De Joden hebben alleszins hun lesje geleerd en overtreffen met glans hun leermeesters !