Groen en Ecolo roepen op tot "grootschalige testcampagne"

Ecolo en Groen roepen op tot een "grootschalige testcampagne" op het coronavirus van zodra dat mogelijk is. Op dit moment worden in België enkel risicopatiënten getest, omdat er anders een tekort dreigt aan reagentia. Ook Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) wil dat er massaal wordt getest, zoniet is het onmogelijk te weten welke maatregelen we kunnen opheffen om geleidelijk aan terug het gewone leven te hervatten, zegt Parys.

Voor de groenen moet iedereen die symptomen van het coronavirus vertoont of die in contact is geweest met een bevestigde coronapatiënt een test kunnen laten afnemen, ongeacht zijn of haar leeftijd of andere risicofactoren. Dat wordt ook aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie, stippen Groen en Ecolo aan.

Volgens Groen en Ecolo is uitgebreid testen de enige manier om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de epidemie in België. "Met een gedetailleerde kennis van de besmetting kunnen we onze middelen beter inzetten om de druk op ziekenhuizen te verlichten en de duurtijd van de maatregelen rond sociale afstand beter richten", klinkt het in een persbericht van Ecolo. "Alleen al door de omvang van het virus in kaart te brengen, kunnen we effectiever bestrijden", zegt Groen-Kamerlid Barbara Creemers.

Op dit moment worden in ons land enkel personen met coronasymptomen getest als ze tot de risicogroep behoren, bijvoorbeeld door hun leeftijd of door de aanwezigheid van andere aandoeningen. Anders dreigt een tekort aan reagentia in de laboratoria. De regering vaardigde een verbod op zelftests af, omdat er twijfels zijn bij de accuraatheid ervan.

Voor de groenen moeten de zelftests, "indien de betrouwbaarheid wordt bevestigd", echter wel snel toegelaten worden. "Door nieuwe technieken kunnen we de schaal waarop getest wordt snel vergroten", klinkt het.

"De Wereldgezondheidsorganisatie roept alle landen op om zoveel mogelijk te testen op het coronavirus, bij symptomen en als de patiënten genezen zijn", zegt Kamerfractieleider voor Groen Kristof Calvo. "De overheid kan bij alle universitaire en private laboratoria de nodige materialen om te testen opvorderen", klinkt het.

Ook N-VA'er Lorin Parys dringt aan op massale tests. "Zonder snelle en veralgemeende testen, vliegt iedereen, van gezondheidswerkers, beleidsmakers tot epidemiologen, blind. De waarheid is dat we geen idee hebben van het werkelijk aantal infecties, we weten enkel dat het gerapporteerde aantal besmettingen niet klopt omdat we niet genoeg testmateriaal hebben om iedereen met symptomen te testen", voert hij aan.

Ook moeten de resultaten het mogelijk maken in te schatten welke maatregelen moeten blijven bestaan en welke kunnen worden opgeheven. "We moeten de burgers een perspectief geven dat deze crisis moeilijk is, maar ook eindig. Testen is daarbij cruciaal", luidt het.

De PS en het cdH vragen intussen ook een grootschalige testcampagne.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.