Griepepidemie woedt verder (Sciensano)

De griep is al een tijdje in het land, maar nu zijn alle criteria vervuld om van een griepepidemie te mogen spreken. Zowel bij de huisartsen, in de laboratoriumanalyses en in de ziekenhuisopnames zien we een duidelijke stijging van het aantal griepgevallen. Daarnaast circuleren er ook nog steeds een aantal andere virussen die ademhalingsziekten veroorzaken, zoals coronavirus en RSV, meldt Sciensano.

“De griep is in volle opmars en de criteria van een griepepidemie zijn nu vervuld. Naast het griepvirus, heersen, in iets mindere mate, ook nog coronavirus en RSV. Voor al deze virussen gelden dezelfde goede wintergewoonten: handen wassen, masker, thuisblijven bij ziekte en goede ventilatie. Het is nog steeds mogelijk om een griepprik te halen.”, zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano. 

Griepepidemie: matig hoge intensiteit
De cijfers van de afgelopen week zijn niet eenduidig te interpreteren. Enerzijds was het kerstvakantie, een periode waarin mensen soms minder vaak de huisarts raadplegen dan gewoonlijk. Anderzijds kan het verlof ook een vertraging van de rapportering in de  peilnetwerken veroorzaken.

Toch wijzen de resultaten van de opvolging nog steeds op een stijgende trend in het aantal griepinfecties en lijkt de heersende griepepidemie vorige week van matig hoge intensiteit te zijn. De griepinfecties worden in alle leeftijdscategorieën gezien, maar voorlopig lijken kinderen en jongere volwassenen het meest getroffen.

Het aantal raadplegingen voor griepachtige klachten daalde in week van 26 december tot 1 januari tot 510 raadplegingen per 100.000 inwoners per week. De week voordien waren dat er 697.

De wekelijkse incidentie van huisartsconsultaties voor andere acute luchtweginfecties daalde in die week tot 1.487 raadplegingen per 100.000 inwoners tegenover 1.782 raadplegingen de week daarvoor, stelt het wekelijks grieprapport.

Naast het griepvirus circuleren op dit moment ook nog RSV, SARS-CoV-2 en enkele andere luchtwegvirussen die dezelfde symptomen kunnen veroorzaken. Bij personen ouder dan 65 jaar werden de afgelopen weken nog relatief meer RSV dan griepinfecties gezien, maar in de jongere leeftijdsgroepen neemt het griepvirus de overhand, zeker bij patiënten in de eerstelijnszorg.

Meer details in het wekelijks bulletin over acute luchtweginfecties.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.