EMA noemt zeldzame zenuwaandoening als mogelijke bijwerking van AstraZeneca-vaccin

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het Guillain-Barré-syndroom (GBS), een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken, toegevoegd als mogelijke bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt woensdag uit een veiligheidsupdate van het EMA. Het benadrukt echter dat de voordelen van het vaccin blijven opwegen tegen de nadelen.

Volgens het EMA is er "minstens een redelijke mogelijkheid" dat er een verband is tussen GBS en het vaccin van AstraZeneca. Er zijn namelijk 833 gevallen van GBS gemeld bij mensen die een dosis van het vaccin kregen toegediend. Wereldwijd zijn er tot 31 juni 592 miljoen doses van AstraZeneca toegediend.

Het syndroom wordt nu vermeld als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin. Dat was ook al het geval bij het vaccin van Johnson & Johnson.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 september 2021

    Als een huisarts dat vertelt aan de zieke bonden kunnen ze hun oren en ogen niet geloven , want huisdokteurtjes zijn enkel slim genoeg om papierwerk te doen !