Eerstelijnszone Voorkempen wil van vaccinatiecentrum evolueren naar preventiecentrum

In het vaccinatiecentrum in Malle is zaterdag het 'Eindsymposium COVID-19' doorgegaan. In aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) pleitten de coördinatoren van de Eerstelijnszone Voorkempen ervoor om de opgedane kennis en data van de coronacrisis niet te laten verloren gaan, maar de ervaringen in te zetten voor een blijvend preventiecentrum.

In de Eerstelijnszone Voorkempen komen de zorgactoren samen die actief zijn in Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel. De coördinatoren organiseerden zaterdag een symposium met presentaties van experten over de ervaringen tijdens de crisis. "We willen de ervaringen van het vaccinatiecentrum consolideren, om te zorgen dat de opgedane kennis niet verloren gaat", zegt dokter Jan Van Emelen, medisc h coördinator van het centrum en initiatiefnemer van het symposium.

De verantwoordelijken van de Eerstelijnszone maakten de balans op van anderhalf jaar COVID-19. De centrale les: een goede samenwerking tussen zorgverstrekkers, voorzieningen, lokale besturen en welzijnsactoren is de hoeksteen van een geslaagd vaccinatiecentrum. Bovendien is er nu een momentum om die samenwerking door te trekken.

"We willen evolueren van het vaccinatiecentrum naar een blijvend preventiecentrum", zegt Van Emelen. "Dat kan werken rond infectieziekten zoals COVID-19 en griep, maar ook chronische aandoeningen, traumatologie, mentaal welzijn, enzovoort." Het preventiecentrum zou een fysieke locatie hebben waarvan de capaciteit wordt aangepast in functie van de noden. 

Een verslag van de bevindingen van het symposium zal overgemaakt worden aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Op het evenement zelf namen naast minister-president Jambon en Antwerps gouverneur Cathy Berx ook onder meer globaal vaccinontwikkelingsbaas van Johnson & Johnson Johan Van Hoof, hoofd van de vaccinatietaskforce Dirk Ramaekers en administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid Dirk Dewolf het woord.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.