Eerste testronde moet toelaten strategie voor wzc's uit te bouwen (Zorg en Gezondheid)

De 11.000 coronatests in 85 Vlaamse woonzorgcentra (wzc's) moeten de basis vormen voor een strategie die meer structurele testen mogelijk maakt. Dat zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid . Het agentschap zegt ook begrip te hebben voor de kritiek van de zorgkoepels, die klagen over een grote mate van onduidelijkheid. Vandaag maakte bevoegd federaal minister Philippe De Backer bekend dat de volledige testcapaciteit van 10.000 tests per dag gebruikt zal worden om ook in de wzc's uitgebreid te testen.

Sinds dinsdag worden 11.000 testkits verdeeld onder 85 van de meer dan 800 Vlaamse woonzorgcentra. Maar de verschillende zorgkoepels hebben hun bezorgdheid kenbaar gemaakt over de onduidelijkheid die voortkomt uit ontbrekende richtlijnen en uit de beperkte verdeling van testmateriaal.

"Het zijn uitzonderlijke situaties waar de mensen in terecht komen. Dus we begrijpen dat er onrust is en dat er om maximale ondersteuning wordt gevraagd", reageert Joris Moonens, de woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Er vindt structureel overleg plaats met de sector om zo veel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden. Maar alle onzekerheid wegnemen, kunnen wij ook niet."

Het agentschap verwacht wel dat er snel meer richtlijnen komen voor de woonzorgcentra. Zo moet het voor hen duidelijk worden wat er moet gebeuren met personeelsleden die geen symptomen vertonen, maar wel positief testen. Bij De Backer was  al te horen dat er snel met de woonzorgcentra overlegd zal worden over de praktische uitwerking van de uitgebreide testing in wzc's.

Moonens benadrukt ook dat de huidige testronde slechts een eerste fase is. "Het is de bedoeling om op basis hiervan een verdere strategie uit te bouwen, om vervolgens meer structureel te kunnen testen. Dit kan ons bijvoorbeeld toelaten om criteria op te stellen voor doelgroepen, die daarna meer permanent getest zullen worden."

Hoe die volgende fase er concreet zal uitzien, is nog niet volledig duidelijk. Maar op grote schaal alle Vlaamse woonzorgcentra voorzien van tests voor alle bewoners en personeelsleden, zal wellicht niet gebeuren. "Zekerheid bestaat er nog niet. Maar ik denk eerder dat ervoor zal gekozen worden de geselecteerde doelgroepen naar een arts te laten gaan voor staalafnames."

Moonens hoopt dat de tests in de 85 geselecteerde woonzorgcentra nu zo snel mogelijk worden afgenomen. Maar wellicht zal dat niet overal vandaag/woensdag kunnen gebeuren. "Iedereen in een woonzorgcentrum testen is ook op organisatorisch vlak een hele operatie. Het ene woonzorgcentrum zal dat al sneller kunnen uitvoeren dan het andere." Globale resultaten worden ook niet meer deze week verwacht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.