Duitse gezondheidsorganisatie stelt standpunt bij over dragen mondmasker

Net zoals in België woedt in Duitsland een discussie over het nut van het dragen van mondmaskers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut (RKI) heeft nu haar standpunt daarover bijgesteld. Het dragen kan het risico op overdracht naar anderen verkleinen, luidt het. Uit een studie blijkt dat een meerderheid van de Duitsers voor de verplichting is om een masker te dragen in bijvoorbeeld supermarkten en het openbaar vervoer.

Als mensen - ook zonder symptomen - uit voorzorg een mondmasker dragen, kan dat het risico verminderen op overdracht van het virus op anderen, luidt het op de website van het RKI. De gezondheidswaakhond benadrukt dat zo'n bescherming bij de eenvoudigere maskers niet wetenschappelijk is bewezen, net z o min als dat zo'n masker zou beschermen tegen een infectie door anderen. Voorheen had het RKI alleen bescherming aanbevolen voor mensen met acute luchtwegaandoeningen.

De gezondheidsorganisatie wijst er nog op dat ook bij het dragen van een mondmasker het nodig is om de andere regels in acht te houden, zoals regelmatig de handen wassen en afstand houden.

De Belgische autoriteiten stellen zich op de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Mondmaskers zijn essentieel voor verzorgend personeel, maar in het openbaar een mondmasker dragen, heeft weinig tot geen zin. "We willen toch onze boodschappen uit het verleden herhalen", stelde viroloog Steven Van Gucht donderdag nog eens op de dagelijkse persconferentie van de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum. "Het is belangrijk dat we afstand houden van elkaar, dat we met onze handen van ons gezicht blijven en dat we onze handen regelmatig wassen. Het dragen van maskers draagt daar weinig aan bij. Maskers dragen is geen garantie tegen besmetting."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.