Wie reistest nodig heeft kan vanaf 12 juli mogelijk ook apotheek terecht

Wie komende zomer wil reizen, nog niet de kans heeft gehad om zich volledig te laten vaccineren en er ook niet toe gekomen is om één van de twee gratis PCR-testen te laten afnemen, zal vanaf 12 juli ook in de apotheek terechtkunnen voor een snelle antigeentest. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in de Kamer.

Wie de komende zomer wil reizen, maar nog niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis PCR-coronatesten. Een recent negatief testresultaat is op het Europees digitaal coronacertificaat, waarmee reizen in de Europese Unie mogelijk wordt gemaakt, evenwaardig aan een volledige vaccinatie. 

Maar de vrees bestaat dat de testcentra en laboratoria de komende maanden overspoeld zullen worden met werk. Bovendien zal mogelijk niet iedereen tijdig een test laten afnemen om nog voor het vertrek resultaat te hebben. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werkt samen met het coronacommissariaat en in overleg met de sector aan een verhoging van de afname- en analysecapaciteit, antwoordde hij gistermiddag op vragen in de Kamer.

Maar daarnaast maakt de regering het ook mogelijk voor apothekers om snelle antigeentesten af te nemen in hun apotheek. Dat zal vanaf 12 juli kunnen, maar de testen worden niet gratis en voor de apothekers wordt het een vrijwillig systeem, benadrukte Vandenbroucke. De Vooruit-vicepremier hoopt dat 15 tot 25 procent van de apothekers zal mee stappen in het verhaal. 

Om antigeentesten af te nemen in de apotheek is een basisopleiding en een aparte, goed geventileerde ruimte nodig. Aptohekers moeten het resultaat ook meteen kunnen registreren bij gezondheidsinstituut Sciensano, zodat dat ook onmiddellijk op het coronacertificaat verschijnt.

Minister Vandenbroucke wil vooral vermijden dat de huisartsen deze zomer overspoeld worden met mensen die een test willen laten afnemen om op reis te kunnen vertrekken, gaf hij nog aan. "We organiseren de afnamecapaciteit zodat mensen niet naar de huisarts moeten gaan voor een test die ze nodig hebben om te reizen: de huisartsen moeten vooral klaar staan voor mensen met symptomen", zei hij. De minister riep mensen op om de test goed in te plannen en om "de nodige eerbied op te brengen voor het feit dat de huisarts veel ander werk heeft".

Wie gebruik wil maken van een gratis PCR-test om te reizen zal dat vanaf 28 juni kunnen doen, kondigde de minister nog aan. Aanvankelijk was uitgegaan van 1 juli, maar het zal dus al iets vroeger kunnen.

Volgens cdH-politica Catherine Fonck is dat hoe dan ook veel te laat, onder meer omdat veel jongeren meteen na de examens in het hoger onderwijs - voor veel studenten deze of volgende week al - op vakantie willen vertrekken. Ook de mogelijkheid om in de apotheker een snelle antigeentest te laten afnemen, komt wat haar betreft te laat.

Open Vld'er Robby De Caluwé reageerde wel tevreden. "Het is goed dat de regering dit snel op poten zet", klonk het. Ook de inschakeling van de apothekers is een goed idee, vindt het liberale Kamerlid. "Het is niet alleen nodig dat er voldoende tests beschikbaar zijn, maar ook dat er voldoende mensen zijn die de tests kunnen afnemen", zei hij. "De apothekerd zullen een snelle antigeentest kunnen uitvoeren, en op die manier ontlasten we de andere zorgverleners."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.