"Derde prik voorlopig niet nodig voor ouderen of mensen met comorbiditeit" (Vandenbroucke)

Er zijn momenteel geen robuuste wetenschappelijke gegevens beschikbaar dat een derde prik nodig is voor mensen met comorbiditeit of voor ouderen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd tijdens een actualiteitsdebat in de Kamer. "Het is misschien meer aangewezen om de vaccinatie van de bevolking in de derde wereld te organiseren, in plaats van een derde prik bij ons. Dat is een kwestie van internationale solidariteit", aldus Vandenbroucke.

Deze week gaan de uitnodigingen voor een derde prik de deur uit voor mensen met een verminderde immuniteit. Het gaat onder meer om patiënten met aangeboren afweerstoornissen, patiënten die chronische nierdialyse krijgen of die behandeld worden tegen kanker of de afgelopen drie jaar een behandeling kregen en patiënten die een stamcel- of orgaantransplantatie hebben ondergaan. Dat zij die derde prik krijgen, komt omdat uit wetenschappelijke studies is gebleken dat zij na één dosis van het Johnson & Johnson-vaccin of twee doses van een ander coronavaccin toch nog te weinig beschermd zijn tegen het coronavirus. 

Minister Vandenbroucke kreeg de vraag of een derde zogenaamde 'boosterprik' ook noodzakelijk is voor de rest van de bevolking en voor kwetsbare bevolkingsgroepen. "We hebben op dit moment geen robuuste wetenschappelijke gegevens die er op wijzen dat zo een derde prik noodzakelijk is, niet voor een grote groep mensen met comorbiditeit of voor ouderen", was het antwoord van de minister. "Ik sluit niet uit dat die gegevens er in de toekomst wel komen, maar dat is op dit moment niet het geval."

Minister Vandenbroucke verwees ook naar een artikel in The Lancet. Een groep van topexperts schrijft er vandaag dat mogelijke voordelen van een derde prik niet opwegen tegen het vaccineren van mensen in arme landen. "Het is misschien meer aangewezen om de vaccinatie van de bevolking in de derde wereld te organiseren, in plaats van een derde prik bij ons. Dat is een kwestie van wetenschap en solidariteit, en ook internationale solidariteit", aldus nog minister Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.