Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land vastgesteld

Er is in ons land een derde overlijden vastgesteld dat in verband wordt gebracht met een inenting met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt  uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen die door het FAGG wordt bijgehouden. Daarmee worden nu in het totaal vier overlijdens in verband gebracht met een coronavaccin.

Het overlijden kwam er na een geval van het trombose en trombocytopenie-syndroom (TTS), een combinatie van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes. Eerder werden al twee andere overlijdens in ons land gelinkt aan een vaccinatie met Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. In het eerste geval was er sprake van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. In het andere geval gaat het om immuun trombocytopenie, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes.

Ook na inenting met het Johnson & Johnson-vaccin overleed een persoon aan de gevolgen van TTS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.