Termijn om klinische studies naar vaccins en geneesmiddelen op te starten ingekort

De federale regering verkort de termijn waarbinnen klinische studies naar nieuwe vaccins en geneesmiddelen kunnen worden opgestart naar vier dagen na indiening bij het geneesmiddelenagentschap FAGG, in plaats van de huidige termijn van minstens vijftien dagen. Dat is donderdagavond beslist in overleg met de farma-industrie, meldt het kabinet van premier Sophie Wilmès.

Bedrijven die een klinische studie willen doen naar nieuwe vaccins of geneesmiddelen, moeten daarvoor een aanvraag indienen bij het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. De procedure neemt nu vijftien dagen tot een maand in beslag, maar de regering kort die termijn nu in, naar aanleiding van de coronacrisis. Klinische studies kunnen vanaf nu vier dagen na indiening bij het FAGG worden opgestart, meldt het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) zaterdag in een persbericht.

De maatregel is donderdag afgesproken tijdens een overleg van de federale regering met de bedrijfsleiders van de farmabedrijven in België en de koepelorganisatie pharma.be. "België neemt internationaal een belangrijke plaats in op het gebied van farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling", zegt Wilmès. "We hebben een sterke reputatie, want in ons land hebben we talent en competenties te over op dit gebied. We moeten daar nu gebruik van maken, want we moeten alle krachten verzamelen in de strijd tegen het coronavirus", zegt ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Van Calster

    31 maart 2020

    Goede en correcte maatregel. Het is ook belangrijk dat FAGG over de nodige middelen en medewerkers beschikt om dit snel en met de nodige kwaliteit te doen.