De Block pareert kritiek over vernietigde mondmaskers: "Roteren om verspilling te counteren"

De FOD Volksgezondheid werkt aan een plan om een roterende voorraad uit te rollen. Dat stelt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gisteravond in een reactie op een artikel in het Franstalige blad Le Vif.

Le Vif berichtte gisteren dat België vorig jaar een strategische voorraad van miljoenen beschermende mondmaskers van het type FFP2 had vernietigd. De maskers hadden hun vervaldatum bereikt, maar uit besparingsoverwegingen werden ze volgens Le Vif niet vervangen.

Het kabinet van De Block reageert dat een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar "niet in goede omstandigheden". De stock is in 2017 vernield omdat de maskers onbruikbaar waren geworden.

Daarop is aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een plan voor een nieuwe strategische voorraad voor te bereiden. Daarbij wil men anders te werk gaan. "Om de fouten van het verleden te vermijden" werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht.

"Dat is uiteraard meer complex, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld", aldus het kabinet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.