Bijna 120 meldingen per dag over bijwerkingen geneesmiddelen

Het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen voor menselijk gebruik is vorig jaar meer dan verdrievoudigd, tot 43.354. Dat komt overeen met gemiddeld bijna 120 meldingen per dag, zo blijkt uit het jaarverslag van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG.

De enorme toename - in 2020 waren er ruim 12.000 meldingen - heeft alles te maken met de coronavaccins. Ongeveer 96 procent van de meldingen van mogelijke bijwerkingen ging daarover, zo wordt bij het FAGG verduidelijkt. 

De vaccinatiecampagne startte in de slotdagen van 2020. Zeker in het begin van de campagne werd er meermaals opgeroepen om mogelijke bijwerkingen actief te melden. Het FAGG voegt nog toe dat de meerderheid van de meldingen ging over niet-ernstige bijwerkingen, en dat het aantal meldingen afgezet moet worden tegen de meer dan 20 miljoen dosissen van coronavaccins die eind vorig jaar al waren toegediend. 

De meeste meldingen van mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen kreeg het FAGG van patiënten: iets meer dan 25.000. Dokters en andere gezondheidszorgbeoefenaars meldden ruim 11.000 bijwerkingen, farmaceutische firma's meer dan 6.600 en van het antigifcentrum kwamen er enkele honderden meldingen.

Het FAGG kreeg voorts 2.112 meldingen over onbeschikbaarheden van geneesmiddelen. Meestal kwam dat door een vertraging in de productie (42,9 procent) of een verhoogde vraag (23,7 procent). De gemiddelde duur van een onbeschikbaarheid was 57 dagen.

Voorts behandelde het FAGG 565 dossiers voor een vergunning voor het in de handel brengen van een geneesmiddel, werden er 332 onderzoeken gevoerd naar illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, en werden er meer dan 3.600 postpakketten met niet-conforme producten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) geblokkeerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.