Sinds 2013 bijna 4.000 incidenten met implantaten in België

De afgelopen vijf jaar kreeg de Belgische overheid 3.798 rapporten over incidenten met implantaten, zoals heupprotheses, pacemakers en hartpompen. Maar de incidenten worden niet publiek gemaakt, blijkt uit onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waaraan ook de Belgische media Knack, De Tijd en Le Soir deelnamen.

Uit het onderzoek van 250 journalisten internationaal blijkt dat het Belgisch federaal geneesmiddelangentschap FAGG tussen januari 2013 en juli 2018 3.798 incidentrapporten van implantaatfabrikanten kreeg. De tand- en borstimplantaten zijn daarbij niet meegeteld. De incidenten kunnen uiteenlopen van slechte etiketteringen, fouten in de gebruiksaanwijzing tot zware technische mankementen die patiënten in gevaar brengen.

Sinds 2013 kreeg het FAGG ook lucht van 72 incidenten met implantaten waarbij de patiënt overleden is, zo meldt het consortium. Drie incidenten met overleden patiënten blijken met een "grote waarschijnlijkheid" gelinkt aan het implantaat.

“Geen angst aanjagen”

De journalisten klagen aan dat de overheid ervoor kiest om de incidenten met implantaten niet publiek te maken. "We willen het publiek ook niet onnodig angst aanjagen", reageert Hugues Malonne, directeur-generaal van de FAGG-afdeling Post Autorisation. "In een ideale wereld zouden we een aantal gegevens publiceren met daarbij een nota die de nodige uitleg geeft. Maar dat zou een kolossaal werk zijn. We gaan ermee akkoord dat het FAGG patiënten beter kan informeren. Helaas ontbreekt het ons aan middelen om dat te doen."

Volgens het consortium werken bij het FAGG 43 specialisten specifiek op implantaten. Bij het Riziv gaat het om 9 personen. Dat betekent dat slechts een vijftigtal overheidsfunctionarissen in ons land toezien op de veiligheid van een half miljoen implantaten. Het kabinet van minister De Block (Open Vld) laat weten dat er volgend jaar nog 14 ambtenaren bij het FAGG bijkomen om implantaten op te volgen.

Lees ook: fagg-krijgt-versterking-maar--nulrisico-bestaat-niet

https://www.despecialist.eu/nl/nieuws/beroepsnieuws/fagg-krijgt-versterking-maar-lsquo-nulrisico-bestaat-niet-rsquo.html

Lees ook: rapport-orthopedisten-voor-binnenkort.html

Lees ook: orthopedisten-krijgen-het-op-de-heupen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.