Onafhankelijke ziekenfondsen OZ en Partena gaan fuseren

OZ en Partena gaan fuseren. De fusie verloopt stapsgewijs: op 1 januari 2021 gaan poetshulp, met dienstencheques, gezinszorg en kinderopvang samen, exact een jaar later volgen dan de ziekenfondsen Partena en OZ. De nieuwe groep zal meer dan 1 miljoen klanten vertegenwoordigen en wordt naar eigen zeggen de grootste onafhankelijke speler in Vlaanderen. Er zouden geen jobs sneuvelen.

Partena en OZ werkten al langer nauw samen en vormen de Vlaamse poot van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Na de eerste stap in de fusie op 1 januari 2021 zal de organisatie een kleine 4.000 medewerkers tellen.

"Deze fusie stond in de huidige context in de sterren geschreven", zegt Rik Selleslaghs, directeur-afgevaardigd bestuurder van OZ. "Op deze manier bieden we een antwoord op de dalende dotaties (werkingsmiddelen, red.) van de overheid. Maar natuurlijk schrijven we hiermee ook een nieuw en positief verhaal dat onze klanten ten goede komt."

De nieuwe kinderopvangorganisatie zal 49 kinderdagverblijven tellen en de poets- en strijkdienst meer dan 3.500 huishoudhulpen.

Nieuwe naam in voorjaar

Op 1 januari 2020 volgt dan de fusie van de ziekenfondsen zelf, onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen (CDZ). Vanaf dat moment is er in Vlaanderen nog slechts één groot onafhankelijk ziekenfonds, dat ongeveer 1 miljoen klanten zal vertegenwoordigen. Er komt ook een nieuwe naam, maar die wordt pas volgend voorjaar bekendgemaakt. Vanaf 1 januari gaat de organisatie voorlopig door het leven als 'Partena-OZ'.

"Er zullen geen jobs sneuvelen", zegt woordvoerder Sarah Masschelein van Partena en OZ. "We overleggen al maanden met de sociale partners. De drie hoofdkantoren van OZ (Wilrijk en Brugge) en Partena (Gent) blijven bestaan."

Klanten kunnen vanaf 1 januari 2021 in kantoren van zowel OZ als Partena terecht. "Dankzij de fusie verbeteren we de regionale spreiding. OZ staat nu vooral sterk in Antwerpen en West-Vlaanderen, Partena in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.