Antwerps testdorp heeft "doel bereikt" en sluit op 5 september

Het Antwerpse testdorp TestCovid sluit op 5 september definitief. Eerder verhuisde het al van de site Spoor Oost naar de Wilrijkse Pleinen om meer plaats te bieden aan vaccinatiedorp VacCovid. Volgens de stad Antwerpen en ziekenhuisnetwerk ZNA zijn de doelstellingen bereikt en is het nu tijd om volledig over te schakelen op testen bij de huisarts, triagepunten of laboratoria.

TestCovid zal deze week allicht nog de grens van de 200.000 uitgevoerde PCR-testen overschrijden, maar volgende week is het dus voorbij. "Dertien maanden na de opening zijn de doelstellingen bereikt: de druk weghouden van de eerstelijnszorg en mensen testen die nog niet de kans hadden om zich te laten vaccineren", klinkt het. 

Nu iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, zou het niet meer nodig zijn om het testdorp open te houden. De vraag naar tests is sowieso ook sterk gedaald. In juli nam TestCovid dagelijks nog gemiddeld 948 PCR-tests af, voor de hele maand augustus is dat verminderd tot 517 per dag en in de week van 23 augustus waren het er nog maar 346 per dag.

"Toen TestCovid werd opgericht, was het de redder in nood voor de Antwerpse huisartsen", beaamt Liesje Eyckmans, voorzitter van de huisartsenkring Antwerpen Centrum. "Tijdens de hele werkingsperiode bleek TestCovid altijd een fijne partner en een voorbeeld van hoe stad, ziekenhuis, huisartsenkringen en andere partners op elkaar kunnen rekenen. Laat ons hopen dat het niet meer nodig zal zijn, maar moest het toch zijn: we weten wie we moeten bellen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.