AzG evacueert 150 patiënten na herhaalde aanvallen op ziekenhuis in Cherson

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft iets meer dan een week geleden 150 patiënten per trein geëvacueerd uit een ziekenhuis in Cherson vanwege aanhoudende beschietingen. Het was de tweede keer in een jaar tijd dat AzG patiënten uit hetzelfde ziekenhuis moest evacueren door aanvallen. 

De beschietingen verstoorden de stroomvoorziening van het ziekenhuis, waardoor het soms zonder elektriciteit moest functioneren. De patiënten, van wie velen immobiel vanwege hun leeftijd en gezondheidstoestand, waren uiterst kwetsbaar, omdat ze niet op tijd naar bunkers konden worden verplaatst tijdens de aanvallen op het ziekenhuis.

Ambulances van AzG brachten patiënten van het ziekenhuis naar het treinstation, waar de patiënten vervolgens werden geëvacueerd met behulp van de medische trein van AzG. Om het grote aantal patiënten te verhuizen naar andere gezondheidsfaciliteiten in veiligere regio's in Midden- en West-Oekraïne, waren twee treinreizen nodig. De eerste vond plaats op vrijdag 20 oktober en de tweede op zondag 22 oktober.

De verplaatsing van patiënten naar andere faciliteiten in heel Oekraïne betekent echter dat veel patiënten nu ver verwijderd zullen zijn van familie en dierbaren. Niemand weet of en wanneer ze ze terug naar huis kunnen.

Sinds de oorlog escaleerde op 22 februari 2022 registreerde het lokale regionale bestuur de vernieling van 26 zorginstellingen in de gebieden van de regio Cherson die door Oekraïne zijn heroverd. Nog eens 105 medische voorzieningen zijn beschadigd. In totaal is 80 procent van alle zorginstellingen, inclusief ziekenhuizen, medische klinieken en paramedische en verloskundige centra, geheel of gedeeltelijk beschadigd in de regio.

AzG veroordeelt met klem de aanvallen op ziekenhuizen en andere medische infrastructuur in Oekraïne en roept opnieuw op tot de bescherming van gezondheidsfaciliteiten te midden van de oorlog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    31 oktober 2023

    Bibi haalt de mostaard vandaan bij zijn vriend VladiMIR : we doen de high 5 !